OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 03.08.2021, 03:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 30.04.2021, 23:43 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Na FTP jsou fotky, hex a bin soubory modulu GAMACENTRUM pro IQ151. Máte ho někdo fyzicky, kvůli překreslení a výrobě repliky? Je hodně podobný modulu MNG, ale jsou tam nějaké změny a není vidět pod integráče, kam co vede.

Díky

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 12:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 1083
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 139 times
Been thanked: 170 times
Ahoj. Mám ho tu. Bohužel jsem dost vytížen, do výzkumu se nehrnu. Ale pošlu ti ho na průzkum. Zasilkovna vyhovuje? Nebo vyjde laciněji pošta?

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 02.05.2021, 12:39 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Jé, díky! Zásilkovna plně vyhovuje, náklady na dopravu rád uhradím. Více přes SZ.

Děkuji

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 08.05.2021, 23:33 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Díky Jirkovi překresleno (snad správně ;) ) - je to hodně moc podobné modulu MINIGRAF. Přemýšlím o výrobě prototypu desky doma na vyzkoušení nebo jestli rovnou objednat u číňana. Ale ve finále je to asi jedno, protože to nemám na čem vyzkoušet - Gamu, zatím, nemám. Případně můžu spáchat prototyp a někomu poslat na vyzkoušení.

Snažil jsem se pochopit ovládací program a není to tak hrozné. Program je docela sofistikovaný, má některé skryté možnosti. Umí kopii textovou části obrazovky (od pozice 1,1 po pozici kurzoru) i s ohledem na inverzní zobrazení znaků, umí kopii videopaměti modulu GRAFIK 512*256 pixelů), a pokud jsem dobře pochopil, tak i znaky s dvojnásobnou, trojnásobnou,... šířkou znaků. Případně by se dal nastavit pro tisk jakékoliv grafiky (pochopitelně "v mezích zákona").

V programu jsem ale narazil minimálně na jeden problém - ovladač tak jak je nebude fungovat na IQčku se 64kB RAM, protože výstup znaku na tiskárnu s tím prostě nepočítá a "natvrdo" nastavuje adresu obsluhy platnou pro 32kB verzi. Ale úprava by neměla být složitá, v EPROMce je volného místa docela dost.

Petr


Přílohy:
pcb.png
pcb.png [ 248.38 KiB | Zobrazeno 852 krát ]
GAMACENTRUM.zip [212.43 KiB]
37 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 00:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 1083
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 139 times
Been thanked: 170 times
jéje to jsi mel rict hned, ze gamacentrum nemas, ja myslel že máš a kvůli tomu sháníš modul. Me prisla z SK pred par tydny, ale jeste jsem ji nezkoumal ( mam rozvrtaného Maťa a málo času), lezi ve skrini "na potom", mohl jsem ti ji pujcit v jedne zasilce..

Jinak co jsem sledoval tak nedávno snad Czech Human jednu rozchodil, řešili tam ten pásek s čárkami
viz https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=49&t=8896&start=105

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 08:19 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
S tou tiskárnou je to v pohodě. Potřebuju se už od IQčka konečně odpoutat - bylo to, že ho zprovozním, trochu si s ním pohraju a budu se věnovat něčemu jinému. Ale nějak jsem u něj zkejsnul a pořád se k němu vracím - neschopnost myšlenku opustit. Ta tiskárna se někde objeví, tak pak budu pokračovat. Teď jsem trochu rozvrtal PP01, mám na opravu Aritmu 0516, atd. A hlavně začíná sezóna "venku".

Díky.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 10:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
RaceSoft píše:
V programu jsem ale narazil minimálně na jeden problém - ovladač tak jak je nebude fungovat na IQčku se 64kB RAM, protože výstup znaku na tiskárnu s tím prostě nepočítá a "natvrdo" nastavuje adresu obsluhy platnou pro 32kB verzi. Ale úprava by neměla být složitá, v EPROMce je volného místa docela dost.


edit:

Kód:
c06f 3ec3      ld      a,0c3h      ;instrukce JP
c071 32da7f    ld      (7fdah),a   ;na 7FDA -> IO bajt 6+7 bit =0
c074 21c7c0    ld      hl,0c0c7h   ;adresa kam skočit
c077 22db7f    ld      (7fdbh),hl   ;nastav za JP


jedná se o tuhle část... všude kolem je to v pohodě... Obecně to překrývání RAM u 64kB IQček je naprd, moc se s tím nepočítalo, spíš měl být základ 32kB RAM


Pokud bys desky objednával někde, mám o 1 kousek zájem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 11:22 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Jo, to je přesně ta část programu. Ale úprava bude snadná.

Desky budu určitě objednávat u číňana, tak s Tebou počítám. Ta verze samo-domo je uvažována jen z důvodu ověření funkčnosti.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 14:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
úprava pro IQ64 kB:

Kód:
;nová inic. rutina pro Basic/Monitor
;
  org 0C7C5h
inicio:
  ld  hl,(0004)   ;konec RAM
  ld   l,0dah      ;adresa v tabulce skoků pro příslušnou hodnotu IO (výstup na tiskárnu)
  ld  (hl),a      ;vlož JP C0C7h
  inc  hl
  ld  (hl),e
  in  hl
  ld  (hl),d
  ret

takto nahradit na C06Fh:

c06f 3ec3        ld      a,0c3h      ;instrukce JP
c071 11c7c0    ld      de,0c0c7h   ;adresa kam skočit
c074 cdc5c7    call    0C7C5h     ;inicio
c077 000000    db      0,0,0      ;3 bajty volna


Naposledy upravil l00k dne 09.05.2021, 16:45, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 14:42 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Asi by se nemuselo "odskakovat" do podprogramu, ale přímo to vložit do části inicializace. ASM soubor jsem upravil a dodělal tak, že jde přeložit pomocí sjasmplus a výsledná binárka je shodná s původním BIN souborem - zdroják v příloze výše.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 16:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
na toto pozor, existuje jeden jediný dochovaný program kterému by toto sice nevadilo ale člověk nikdy neví...

je to program Hardcopy který dělá kopie na XY, Minigrafu a právě Gamacentrum

Začátek programu Hardcopy:

Kód:
;tabulka startů jednotlivých rutin
;---------------------------------
;po nahrátí se nic nespouští, natvrdo skočí do Monitoru
;------------------------------------------------------
7000 c32870    jp      7028h      ;kopie jemné grafiky na MINIGRAF
7003 c31270    jp      7012h      ;kopie textu na MINIGRAF
7006 c38a71    jp      718ah      ;kopie jemné grafiky na XY4130
7009 c31d70    jp      701dh      ;kopie textu na XY4130
700c c3e072    jp      72e0h      ;kopie jemné grafiky na GAMACENTRUM
700f c3e672    jp      72e6h      ;kopie textu na GAMACENTRUM

a dále:

;kopie jemné grafiky na GAMACENTRUM
;----------------------------------
72e0 cd00c0    call    0c000h
72e3 c309c0    jp      0c009h

;kopie textu na GAMACENTRUM
;--------------------------
72e6 cd00c0    call    0c000h
72e9 c306c0    jp      0c006h


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 09.05.2021, 18:46 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Jasně, ale stále je volání přes rozskokovou tabulku od C000, která by zůstala netknutá, v původní podobě.

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul GAMACENTRUM
PříspěvekNapsal: 01.06.2021, 14:32 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Desky dorazily, dvě jsou zatím volné. Cena je 65,- Kč + doprava. Desky ale nejsou testované, jen překreslené dle nejlepšího svědomí a vědomí :D (GAMU ještě nemám...).

Petr


Přílohy:
GAMA.jpg
GAMA.jpg [ 40.3 KiB | Zobrazeno 431 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz