OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 03.08.2021, 02:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 24.01.2021, 13:53 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Po té, co se mi nepodařilo na Aukru vydražit modul MINIGRAF (přes 3200,- se mi zdálo fakt dost :evil: ), jsem se rozhodl, protože Aritmu už chvíli mám, vyrobit si jeho repliku. Podle dokumentace od EC1045 jsem si modul překreslil do EAGLE a zkusil v domácích podmínkách vyrobit oboustranný plošný spoj (metodou přenosu toneru) a výsledek mě mile překvapil - slícování děr se mi fakt dost povedlo :like: . Desku jsem ručně pocínoval, protože cínovací lázeň CL-1 je téměř nesehnatelná. Modul jsem osadil a nebýt toho, že jsem si neuvědomil, že deska nemá prokovy, tak šlapal na první dobrou. Prázdná patice je tam právě kvůli náhradě prokovů. Pokud se nepletu, je ta prázdná patice (druhá 2716) naadresovaná na adresu 0B800h, ale nenastavuje signál /RAM. Z toho mi vyplývá, že by mohla nahradit příslušnou EPROM v modulu BASIC G?

Uvažuji, že nechám desky udělat u číňana, ale potřebuji jen jednu, zbytek bych nabídl zde na fóru (za náklady+doprava přes Zásilkovnu). S EC1045 jsem to konzultoval a mám jeho souhlas. Chtěl bych verzi bez nepájivé desky, bez potisku a celé v HASL, ale diskuzi o povrchové úpravě se nebráním :jump: .

Proto se ptám: byl by o tyto desky zde na fóru zájem? Abych nechal udělat 5 desek a 4 mi pak ležely doma, mi přijde zbytečné.

Petr

P.S.: 28C16 ještě nahradím příslušným bolševikem :D .


Přílohy:
Poznámka: Replika modulu MINIGRAF pro IQ151
Modul MINIGRAF.jpg
Modul MINIGRAF.jpg [ 546.72 KiB | Zobrazeno 1084 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 24.01.2021, 16:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 1083
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 139 times
Been thanked: 170 times
Dobrá práce :like:
Prosím 1ks PCB.
PS: Minigraf nemám, ale není všem dnům konec...

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
pleteš se, pozor, Eprom je adresovaná na C000h !
bylo vyrobeno několik (minimálně 2) verzí modulu, pro novější a starší minigrafy - ty novější umožňují rychlejší kreslení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:10 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Jirku si píši.

Ano, ta osazená EPROM (zde 28C16 uprostřed desky) je adresovaná od 0C000h a ovládá si signál /RAM, ale je tam ještě jedna (neosazená v horní části desky), která má svou vlastní adresovou logiku a ta mi vychází na 0B800h (A11=A12=A13=A15=1 a A14=0) a její výstup/CS není zapojen na signál /RAM. Proto si myslím, že je jako "stínová" pro jednu z EPROMek v modulu BASIC G - ale třeba je to blbost.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
pro Basic G to být nemohlo - ten tam má rutiny pro tisk znaků a grafickou znakovou sadu a jen pár bajtů volného místa, spíš by to bylo pro Basic 6 - možná je to jedna z prvních verzí modulu kdy nevěděli jestli to dostanou do 2kB


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:32 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
V obsahu EPROM BASICu G jsem se nevrtal, takže máš určitě pravdu. Je ale divné, že si neovládá ten signál /RAM - bylo by to tedy jen pro 32kB verzi IQčka. Ještě mě napadlo, jestli by tam nemohla být RAM 6116 (nezkoumal jsem pinouty a zapojení EPROM vs. RAM). Pak by to ve 32kB verzi s BASICem 6 mělo své 2kB RAM na data/výpočty.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
Dle dokumentace k AMOSu byl paměťový prostor 8000-BFFF vyhrazený čistě pro AMOS a nemělo tam být nic jiného (vyvíjeno od cca 84/85), ani ten BasicG, který je tímto s AMOSem nekompatibilní a snad byl i nějaký prototyp který měl toto řešit, bohužel nedochovaný.

Opět to demonstruje chaos a neschopnost se domluvit v rámci ZPA nový Bor a výrobci HW/SW.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 25.01.2021, 10:51 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Ale vždyť soudruzi to přece měli pevně v rukou, ne? Tedy alespoň na WC...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 02.02.2021, 21:38 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 244
Bydliště: Praha
Has thanked: 0 time
Been thanked: 38 times
RaceSoft píše:
Ale vždyť soudruzi to přece měli pevně v rukou, ne? Tedy alespoň na WC...

No.. nevím. Veřejné toalety dosti zapáchaly. Tak to asi neměli soudruzi plně v rukách.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 02.02.2021, 22:00 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
To, co měli pevně v rukou bylo pouze jejich přirození...

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 15.02.2021, 12:48 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Dneska dorazily desky z Číny, vypadají dobře. Jednu na zkoušku osadím a otestuju. Jednu má již zamluvenou Jirka (viz výše) a 3 jsou volné. Cena vychází cca 70,- Kč + 65,- doprava (Zásilkovna). Pokud by byl zájem, můžu k tomu vytisknout i krabičku a distanční sloupky (cenu bych upřesnil).

Petr


Přílohy:
MINIGRAF.jpg
MINIGRAF.jpg [ 80.66 KiB | Zobrazeno 733 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Modul MINIGRAF pro IQ151
PříspěvekNapsal: 29.04.2021, 22:56 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 558
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 188 times
Konečně jsem se dokopal k osazení jedné desky od číňana a šlapalo to na první pokus. Takže desky jsou OK.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz