OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 29.05.2020, 21:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 26.03.2020, 20:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 216
Has thanked: 40 times
Been thanked: 24 times
Zdeněk Houstka post na FB:

https://uloz.to/file/4OvuhnmF3cR8/schemata-tns-zdehouska-zip

https://uloz.to/file/FtM5zZHDsbbw/tns-software-zip


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 26.03.2020, 22:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
Tady už je modernější RAM s 8*41256
Dokumentace většiny karet je, PROM taky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 26.03.2020, 23:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
EC1045.01 píše:
Zkreslení TNS se nebráním ale z 8bit TNS mam jen HC08 a mám pocit karty FDCIII, RAM s 32ks MHB4116C a nějakou kartu s kabelem zakončenou konektorem (?centronix?). pokut mi někdo ty věcičky k TNS půjčí i s nějakou tou dokumentací, minimálně to bude chtít znát definici sběrnice aneb bez ni to bude docela peklo dávat dohromady.


A jak je vlastně grafika z HC08 organizovaná v paměti?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 09:25 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 722
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 147 times
Velikost videoRAM je 32 KB a je součástí RAM. Může být adresována v kterékoli stránce RAM. Lze vytvořit i více videostránek (max. 16) a libovolně je programově přepínat.
Procesor s videoRAM může komunikovat dvěma způsoby:
1) PFD - data jsou přenášena pomocí cyklických instrukcí, pomocí I/O operací jsou aktivovány obvody PFD, které zajistí překonfigurování stránkových adres -A16 až -A18 tak, že přenos probíhá mezi zvolenými stránkami.
2) MAP - obvody mapingu, ovládané pomocí I/O, zajistí přemapování libovolných 8 KB bloků do paměťového prostoru procesoru. Užívá fyzické (nemapované) adersy -A0 až -A14 a čtyři registrové -A15R až -A18R (určují zvolenou půlstránku 32 KB pro zobrazování).
Video je ovládáno kanálem C PPI1. Význam jednotlivých bitů:
C0 start/stop audio
C1 mod 2
C2 grafika/alfanumerika
C3 -A15
C4 -A16
C5 -A17
C6 -A18
C7 nepoužito
V alfanumerickém režimuje velikost video stránky 64x21x2=2688 byte (A80 hex). Počáteční adresa zobrazované stránky je
0 A18R A17R A16R A15R 1 1 1 0 1 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0

Viz manuál od strany 13.
http://patisoners.vakoveverky.net/tns/f ... tns_hc.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 16:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
zatim zkoumam, co na kterem portu visi...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 21:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
EC1045.01 píše:
Zkreslení TNS se nebráním ale z 8bit TNS mam jen HC08 a mám pocit karty FDCIII, RAM s 32ks MHB4116C a nějakou kartu s kabelem zakončenou konektorem (?centronix?).


Lze to dělat i z desky vyfocené ve velkém rozlišení?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 22:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 170
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times
Nejde, aneb není vidět co se děje pod IO. Pokut by bylo schéma a neosazená DPS tak to jde, šílený vopruz by byl neosazená deska s osazovákem. Pokut by šlo o desku bez schématu tak je to bez šance zjistit jak je to zapojeno, ono i když má člověk desku v ruce a zpětně kreslí DPS tak je občas dost problém zjistit jak to pod těma IO je uděláno. Desku kreslím hlavně pro kontrolu (není 100%, ale aspoň něco se dá odchytit), zda sedí schéma s DPS. Ono ne vždy schéma sedí s DPS.

Z fotek jde udělat tak akorát jednostranná DPS ale i tak je to vopruz.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 22:37 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 722
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 147 times
Až to půjde, můžu půjčit, co mám (tedy desky SC i GC).
Tu SASI kartu nejspíš mezitím udělá Zdeněk (chce podle ní vyrobit repliky).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 23:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
A chce udělat i simulátor SCSI, něco jako Gotek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 27.03.2020, 23:55 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 722
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 147 times
omikron píše:
A chce udělat i simulátor SCSI, něco jako Gotek

Já myslel, že to už mají Sharpisti hotovo.
Pro Sharp MZ-2500 a pro Sharp X68000.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 01:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1299
Bydliště: Kurim
Has thanked: 513 times
Been thanked: 367 times
Emulatoru SASI nebo SCSI existuje nekolik. Celkem dostupny je RaSCSI http://retropc.net/gimons/rascsi/ nebo pak SCSI2SD http://www.codesrc.com/mediawiki/index.php/SCSI2SD. Japonci toho maji vicero, ale vetsinu uz si pak clovek nepostavi a je to drahe.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 16:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
Tenhle je i se zdrojáky
https://github.com/ztto/ArdSCSino-stm32


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická karta TNS SC
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 16:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 225
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times
Ještě Boot TNS


Přílohy:
tns_boot.zip [8.02 KiB]
38 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz