OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 05.10.2024, 17:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ondra overclock na 4MHz
PříspěvekNapsal: 02.02.2024, 23:01 
Radil

Has thanked: 66 times
Been thanked: 337 times
Ahoj všem, zase jsem si hrál, tentokrát hardwarově :twisted: , kde jsem přetaktoval Ondru na dvojnásobek a výsledky experimentu si můžete přečíst zde:

http://www.ondraspo186.8u.cz/?p=695

Kdo byste to snad zkusil udělat na svém originálním Ondrovi, napište prosím výsledek.

Předmět příspěvku: Re: Ondra overclock na 4MHz
PříspěvekNapsal: 02.02.2024, 23:44 
Pan Štábní

Has thanked: 34 times
Been thanked: 257 times
Dobrý a co 8MHz ? napojil jsi CLK i na 8 ?

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 00:02 
Profík

Has thanked: 146 times
Been thanked: 122 times
Cvičně jsem přetaktoval SAPI-1 z 2MHz na 4MHz a najelo na první dobrou i ve dvoj roštovém provedení. CPU, bylo nevybírané UB880D, paměť jsem měl osazenou moderní SRAM. To že SAPI-1 v dvoj roštu najelo na 4MHz mě velmi mile překvapilo, to že Ondra jede na 4MHz není až tak překvapivé k okolnostem ale i tak je to milé zjištění. Na SAPI-1 pod CPM ten přechod z 2MHz na 4MHz byl dost razantně poznat … bodejť by ne, když CPU, chroupe instrukce 2x rychleji.

http://www.sapi.cz/

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 07:51 
Profík

Has thanked: 57 times
Been thanked: 231 times
72ka píše:
Ahoj všem, zase jsem si hrál, tentokrát hardwarově :twisted: , kde jsem přetaktoval Ondru na dvojnásobek a výsledky experimentu si můžete přečíst

Svojho času som zachytil informáciu, že niekto poslal Smutnému návrh, ako zdvojnásobiť rýchlosť počítača, ale návrh bol ignorovaný.
Ale nemyslím si, že išlo o zdvojnásobenie frekvencie hodín, skôr o zmenu zastavovania procesoru len na čas skutočného vykreslovania obrazu, teda by procesor bežal aj počas riadkového zatemnenia a "borderu", čo tiež nebude komplikovaná úprava.
M1

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 08:28 
Pan Štábní

Has thanked: 69 times
Been thanked: 467 times
Pokud by se přepínala frekvence CPU za chodu tlačítkem TURBO, jednoduché zapojení s obvodem 74xx175 je použito u JPR-1V (...zase to SAPI...) Ale ber to jen jako inspiraci.

DOPLNĚNO:

Ne že bych chtěl tahat 4MHz přes kontakty přepínače, ber to jako ideové schéma. Jsou tam verze pro 74xx175 a 74xx74.

Přílohy:
OndraClock.png
OndraClock.png [ 18.25 KiB | Zobrazeno 3179 krát ]

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 10:10 
Radil

MilasPce píše:

Nabízí se to, ale velmi o tom pochybuju kvůli pamětem a že by to zvládl jakýkoliv z mých cpu v šuplíku. Natož původní Ondra. Ale klidně to kdykoliv zkuste.

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 10:15 
Radil

Martin1 píše:
72ka píše:
Ahoj všem, zase jsem si hrál, tentokrát hardwarově :twisted: , kde jsem přetaktoval Ondru na dvojnásobek a výsledky experimentu si můžete přečíst

Svojho času som zachytil informáciu, že niekto poslal Smutnému návrh, ako zdvojnásobiť rýchlosť počítača, ale návrh bol ignorovaný.
Ale nemyslím si, že išlo o zdvojnásobenie frekvencie hodín, skôr o zmenu zastavovania procesoru len na čas skutočného vykreslovania obrazu, teda by procesor bežal aj počas riadkového zatemnenia a "borderu", čo tiež nebude komplikovaná úprava.
M1

Ano, psal o tom pan Zdeněk Rajmont na Facebooku, a kromě výše zmíněného prý uměl měnit i barvu borderu. Ale psal o několika nových přidaných IO, proto to asi odmítli. Ale je to škoda že to tak nebylo od začátku, případně ještě k tomu 4MHz a to by bylo úplně jiné "kafe".

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 10:22 
Radil

Libor L.A. píše:
Pokud by se přepínala frekvence CPU za chodu tlačítkem TURBO, jednoduché zapojení s obvodem 74xx175 je použito u JPR-1V (...zase to SAPI...) Ale ber to jen jako inspiraci.

DOPLNĚNO:

Ne že bych chtěl tahat 4MHz přes kontakty přepínače, ber to jako ideové schéma. Jsou tam verze pro 74xx175 a 74xx74.

Díky, teď už nemusím přemýšlet. Takhle nějak jsem si to představoval. Úplně nej by bylo, pokud by se mi podařilo udělat něco, co dám na záda jiného IO, nemuset řešit desku a zamezit zbytečným drátům.

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 10:51 
Profík

Has thanked: 57 times
Been thanked: 231 times
72ka píše:
Ale psal o několika nových přidaných IO

Toto je úplne bez pridávania IO navyše. Stačí zameniť prívody do 74193 (UP, DN) z D33 namiesto D34.
Ak máš chuť, môžeš otestovať, ja mám origo Ondru a nemienim tam škrabať spoje.
m1

PříspěvekNapsal: 03.02.2024, 11:22 
Radil

Martin1 píše:
72ka píše:
Ale psal o několika nových přidaných IO

Toto je úplne bez pridávania IO navyše. Stačí zameniť prívody do 74193 (UP, DN) z D33 namiesto D34.
Ak máš chuť, môžeš otestovať, ja mám origo Ondru a nemienim tam škrabať spoje.
m1

Tak to určitě zkusím, vůbec jsem se touhle myšlenkou ještě nezabýval. A výsledek bych mohl zase napsat do článku, aby to bylo "zdokumentované". A velmi se divím že tu úpravu nepřijali. Všechny programy by chodily jen by upravili pár definic v ROM. To jsem v šoku upřímně.

PříspěvekNapsal: 05.02.2024, 08:00 
Radil

MilasPce píše:

Tak jsem to zkusil, na 8MHz ani ránu. Tady už bych asi musel dát Z80H a nevím jaké paměti by tohle daly.

PříspěvekNapsal: 08.08.2024, 15:54 
Radil

Vzhledem k vlně staveb repliky mi MilasPce připomněl mé experimenty Ondru taktovat, jak jsem zkoušel nedávno. Nechtěl jsem jít cestou úpravy Ondra+ nebo původní SSM ROM a konstant jednoduše proto, že to je jednoúčelové řešení. Navíc nevíme, jak se budou chovat všechny dosavadní programy a uživatelé tesla rom by vůbec neměli možnost. Ideální je mít možnost Ondru za běhu urychlit na 4MHz - například v Basicu nebo většiny původních "líných" her.
Takže po konzultaci s Liborem L.A., který mi zde dával tipy jsem nakonec doslova obkreslil řešení turba z karty JPR-1V, které je tzv. "glitch free". A protože nejen amigisté mají své turbokarty, proč bychom je nemohli mít my a udělal jsem takový předběžný návrh desky "Ondra TURBO". Každopádně do repliky se osadí deska namísto D39. Do originálu se bude muset buď D39 vyndat a pak dát patice nebo prostě na D39 připájet tři kolíky (VCC,GND,UP) a na ně usadit desku.

Pak se u CPU uštípne noha 6 a na vyhnutou nohu se napájí jediná drátová propojka od desky (signál CLK). Nebo dle gusta přeškrábne spoj na DPS.

Z desky se vyvedou dva drátky k spínači TURBO dle fantazie stavitele.

Na obrázku je idea, jak by to vypadalo (bez vypínače).

Tohle je asi hlavně pro repliky zajímavé vylepšení, kde to mám ověřené s rychlejšími RAM. Zda pojede originál Ondra na 4MHz jsem nezkoušel zatím, ale dost možná ano.

Pokud by tohle dávalo smysl i vám, více lidem, mohl bych časem postoupit k výrobě destiček. Já si to zatím asi odladím na univerzálu.

Přílohy:
Snímek obrazovky z 2024-08-08 15-51-00.png
Snímek obrazovky z 2024-08-08 15-51-00.png [ 32.52 KiB | Zobrazeno 2160 krát ]
idea.jpg
idea.jpg [ 217.44 KiB | Zobrazeno 2160 krát ]

PříspěvekNapsal: 10.08.2024, 20:26 
Radil

Ještě jsem tu myšlenku rozšířil, zbylo tam totiž jedno volné hradlo. Napadlo mě, že automaticky se hodiny přepnou vždy na 2MHz, pokud běží magnetofon (je sepnuté relé). Takže pokud si přepneme Ondru na 4MHz, tak při používání MGF nebudeme muset nic přepínat. Zejména v BASICu by to ulehčilo myslet na zaputé turbo. Samořejmě to obnáší další drátek, ale bude to volitelné.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]