OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 11:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 668 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 01.04.2024, 20:59 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
Tak jsem začal jít cestou vylučování chyb, protože tohle asi nebude tak jednoduché. Stáhnul jsem standardní 720k/1.44M konfigurák spolu s odpovídajícími obrazy disket a Gotek začal pracovat. Korektně ukáže disketu 000 a následně 0_ coby track i 001 a následně 0_ takže Gotek jako takový funguje.

Teď se trošku dovzdělám v oblasti "jak Gotek nakonfigurovat" ale začínám si myslet, že HxC patrně bude nejsnadnější řešení tohoto problému. Problémy s 8" disketami totiž jak jsem zjistil postihují více obdobných systémů. Když jsem prohledával různé hlášení na flashfloppy, zdá se, že tu poněkud záleží i na reálných schopnostech původního hardwaru na kterém to běží a nekteré obrazy disků mají problémy s časováním, protože USB nedává data "přesně podle rozvrhu" a SW Goteku, který ne vše řeší HW to následně může rozhodit a zmást. U vyřešených SW řešení daných dat to problémy nečiní, ovšem při čistě HW řešení zápisu asi ano - emulace tu není dokonalá. Někdo dával k dobru popisy problémů s Altairem, který má velice primitivní FDD řadič (dle autora Altair sám je FDD řadič) a nepodporuje modernější vyfikundace při zápisu a čtení dat. Dotyčnému totiž také nefungují obrazy 8" disků SD v Goteku, zatímco po překlopení do HxC ano.

Tak jsem zvědavý co se dozvím od Zdeňka Houšky, ten ve videu používal obě varianty dat.

A kdo ho máte k dispozici, byli byste ochotní mi tu dát pinout na redukci 34pin do 16pin patice? Nemůžu ho tu totiž najít.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 01.04.2024, 21:49 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
Chybu *31 jsem zlikvidoval, takže Gotek mi už 8" image sežere. V tom už problém není.

Ale asi bude nějaký zakopaný pes v prokládání sektorů: když flashku dám do mechaniky B: a zkusím DIR B: vypisuje chyby: chyba vystavení stopa 2 sektor 1, pak 7 pak 13, což odpovídá skutečnému prokladu sektorů na stopě zadrátovanému v BIOSu. Když se dívám do HFE souboru, tak jsou všude sektory postupně 1 až 26. Při pohledu do 8SD souboru je vidět, že první dvě stopy (stopa 0 a 1) prokládané nejsou - tady je systém a další stopy, počínaje číslem 2, už prokládané jsou - tady začíná adresář disku. Netuším, jestli existuje fyzické a logické prokládání sektorů.

Navíc si myslím, že by rozhraní nemělo být IBM-PC ale Shugart.

Ale je to jen můj názor, ničím nepodložený a rád si rozšířím obzory.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 01.04.2024, 22:43 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
Já se taky posunul kupředu a to downgradem flashfloppy na verzi 3.15, která tyhle 8" potvory načte jako když bičem práská. Holt ne vše novější je i lepší jak praví klasik :-). Tohleto asymetrické čachro-machrování se stopami by se snad mělo dát nastavit v IMG.CFG v položce Image file track layout, při prolézání webu FF jsem na něco takového narazil. Mě zatím bude stačit disk A: aby to nějak běželo, větší zábavy zase až potom...

Mohl bych poprosit o zapojení FDD to DIL kabelu? Teď když mi hláška E31 zmizela v propadlu času bych ten kabel už opravdu mohl vyzkoušet a po prolezení všech 44 stran tématu jsem na něj nenarazil...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 01.04.2024, 23:15 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
caga píše:
A kde takový nefejkový gotek pořídít?


No na oficiálních a spolehlivých webech výrobců, kde se takové "nefejkové" goteky za mastný peníz oproti Ebay prodávají. Hlavní je zvážit, jaký firmware (čti vlastnosti) budeš chtít/potřebovat používat a tomu podřídit nákup hardware. Existuje totiž spousta různých více či méně schopných CPU, co se na tyhle krabičky používají a některé mají málo RAM nebo výkonu na poslední či lepší verze těchto programů, nebo se obtížně flashují.

Nejdřív si zvaž, jestli vystačíš s fastfloppy, které je zdarma, nebo si raději připlatíš za již zmiňované komerční a asi nejvyvoněnější HxC nebo bude stačit nějaká základní verze firmwaru co do těch typicky levných a obvykle ořezaných krabic dává číňan. Když ti stačí 720k/1.44MB floppy tak to asi je jedno ale čím víc specialit, tím víc se budeš blížit k placeným řešením protože až ty to nejspíš budou umět. Na druhou stranu když si koupíš levnou kopii s třeba nelegálním firmwarem tak ten původní autor co to vymyslel z toho nemá nic a kopírovač si na tom mastí kapsu. Osobně bych asi doporučil projet si web fastfloppy s jeho podporovanými zařízeními a shánět takové, protože kvalita původního firmwaru v nich ti může být celkem ukradená a zároveň se elegantně vyhneš těm největším tragédiím na trhu, které ho zhusta už nerozjedou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 10:37 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
Czech Human píše:
Mohl bych poprosit o zapojení FDD to DIL kabelu? Teď když mi hláška E31 zmizela v propadlu času bych ten kabel už opravdu mohl vyzkoušet a po prolezení všech 44 stran tématu jsem na něj nenarazil...

Poprosit můžeš, za to nic nedáš...

Trochu to byla výzva ten kabel najít, ale zadařilo se. Je tam sice jedna nejasnost, proč je to tak zapojené (signál /HL), ale v mém FK-1 kabel fungoval a na ByteFestu to chtěl vyzkoušet MilasPce a FK-1 mu naběhlo taky normálně. Tak nevím. Napájení je brané z desky FK-1 - kousek od FDD konektoru vede +5V s prokovem, do kterého jsem dal 1 pin z pinové lišty.
Kód:
FK-1 DIL16   žíla kabelu   FDD 34
 1   /WP          1        28   /Write Protect
 2   Gnd          3        27   Gnd
 3   /T00         5        26   /Track 0
 4   /INDX        7         8   /INDEX
 5   /DIR         9        18   /DIR
 6   /STEP       11        20   /STEP
 7   /HL         13        15   Gnd - netuším proč
 8   /T43        15        --   NC
 9   /S1          2        12   /DS1
10   /S0          4        10   /DS0
11   Gnd          6        17   Gnd
12   Gnd          8        --   Gnd napájecího konektoru
13   Gnd         10        --   Gnd napájecího konektoru
14   /WD         12        22   /Write Data
15   /WE         14        24   /Write Enable
16   /FRD        16        30   /Read Data
                 17             +5V napájecího konektoru
                 18             +5V napájecího konektoru

Fotka provedení kabelu v příloze. Propískával jsem to multimetrem, tak je to snad v pořádku.

Na 2 Goteky jsem si udělal domeček, který má zezadu standardní FDD 34 pin konektor a 5,5/2,1mm barel pro napájení. Goteky jsou uvnitř propojené kabelem 1:1, jeden je nakonfigurován na /DS0 a druhý na DS1.


Přílohy:
FK-1 FDD kabel.jpg
FK-1 FDD kabel.jpg [ 83.97 KiB | Zobrazeno 408 krát ]
Gotek box čelo.jpg
Gotek box čelo.jpg [ 40.82 KiB | Zobrazeno 408 krát ]
Gotek box - uvnitř.jpg
Gotek box - uvnitř.jpg [ 89.17 KiB | Zobrazeno 408 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 11:03 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
Czech Human píše:
Já se taky posunul kupředu a to downgradem flashfloppy na verzi 3.15, která tyhle 8" potvory načte jako když bičem práská.

Nechci Ti moc kalit radost s tím downgradem, ale tady řešili podobný problém a byla to až aktualizace 3.23, která ošetřila nějaké chyby pro 8" diskety. Nicméně ani tahle verze mi prostě nechodí...

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 12:36 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
Díky moc, teď můžu bezpečně pokračovat dál :thumbup: . Ta verze 3.15 mi konečně nehlásí E31 a zobrazí 0_, tak jsem dospěl předběžně k názoru že ten image je schopná nějakým způsobem zchroupat. Jestli to funguje aby to FK-1 v pohodě sežralo, to je zase jiná otázka, připojení k FK-1 zatím samozřejmě neproběhlo. Pokud se ale jedná o to do Goteka nahrát jinou verzi, není nic lehčího než to změnit. S programátorem v kapse a se znalostí jak ho k té čínské variantě připojit je to pro mě už minutová záležitost. Nějaká verze s ním běhat musí. Přinejhorším se dostane na placené HxC :-).

Takováto univerzální krabička na goteky je moc pěkná, já měl o dost menší cíle co se vzhledu týká a říkal jsem si, že bych to integroval do jedné bedničky s FK-1 :-). Ani na tom nemám OLED a beeper, jen tlačítka a 7segment displej. Ale se samostatnou krabicí se to dá snadno připojit k vícero počítačům. Neplánuješ nějakou hromadnější výrobu? Hned bych o jednu dvě bedničky měl zájem, tvoje konstrukce jsou parádní a je to takhle praktické.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 13:17 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
No jo, no, snažím se, aby to trochu vypadalo a mělo to nějaký smysl. Díky.

Hromadnou výrobu neplánuju, ale asi by nebyl problém se domluvit. Jen je v současnosti nutné použít OLED displej a enkodér, protože nosnou část pro Goteky jsem stáhnul z Thingiverse, nemám žádný editovatelný výstup z nějakého CAD softu a znova kvůli 7-segmentovému displeji se mi to kreslit nechce. Ale je možné, že k tomu přece jen výhledově dojde, protože zvažuji použití OLED 128x64 pixelů (s věkem se zrak zhoršuje) a na to se musí čelo trochu změnit.

A čínská varianta Goteku neumí přehrát firmware z flashky? Když už tam nějaká verze FF je, tak by to mělo jít: na USB nahrát příslušný UPD soubor, dát do vypnutého Goteku, podržet obě tlačítka a zapnout - mělo by to upgrade provést samo i bez programátoru a PC.

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 15:35 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
No kdyby i jeden kousek FDD krabičky se v tiskárně našel, tak bych se nezlobil, právě naopak ;).

On ten OLED displej a enkodér by se dal připajcovat i k tomu čínskému zázraku co mám, jen bych z ní nejdříve musel vypájet ten LED segmentový displej, přidat enkodér na drátky a přiletovat na odpovídající prokovy na pcb, protože pro něj není přímo výstup atd. A asi i bzučák by šel, ale k čemu to... Mám to jako single mechaniku, plánuju ji vyzkoušet i pro 286ku a přijde mi to jako moc práce za málo muziky.

Na druhou stranu bez OLED displeje ten Gotek neleze pro obrazy disket do adresářů, jak jsem se dočetl. Kouká se jen co je v rootu, což je trochu mínus oproti vybavenějším kolegům s displejem kde se dá v adresářích s enkodérem navigovat. Při počtu všech zachovalých cca 6 ks disket pro FK-1 to ale neberu jako zásadní nedostatek a nemám 20 různých sad disket pro několik architektur počítačů apod. abych potřeboval jejich organizaci v takovém rozsahu :-). Do krabičky bych si ale případně koupil "plnou palbu" tak jak to máš ty, aby to bylo plnohodnotné řešení dvou stejných mechanik na pcb co flashfloppy doporučuje a ne před kterými varuje. :twisted:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 21:47 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
Alespoň, že se Ti do toho Goteku podařilo FF protlačit. Oni to někteří výrobci mají opravdu ořezané až na kost.

Já si všechny svoje Goteky (mám jich asi 6) dovybavil OLED displejem, enkodérem a pípadlem - když už, tak už. Adresáře můžou být užitečné, pokud krabička s Goteky cestuje mezi různými počítači - přepneš se do příslušné složky a už to frčí. Nebo, jako mám já, mít zásobu malých mikroSD karet (1 až 2Gb) a ty střídat dle potřeby.

P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 22:41 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
No to hej, výrobce sice poněkud zmastil možnosti jak do toho CPU dostat firmware ale ten jeden způsob je funkční a CPU samotné není HW ořezané, což jsem kvitoval s největší radostí. Jen cenově za ty krabičky chtějí prodejci na netu řekl bych až nemravně mnoho když vím co se uvnitř skrývá a dovedu si to sám sletovat dohromady i flashnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 02.04.2024, 23:01 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
2Czech Human: ten upgrade přes USB flash jsi zkoušel?

Tak jsem se s Gotekem posunul dál: prostě to chodí i s IMG soubory od Dexe. Internet jsem tedy prolezl křížem krážem a strejdovi Google se o mě asi bude zdát, ale vypadá to funkčně.

Povrtal jsem se v FF.CFG, kde je asi hlavní změnou interface = shugart a nějaké další drobnosti a i v IMG.CFG, kde je nejdůležitější změnou rate = 250 místo původního rate = 500. Aby Gotek sežral IMG soubory, je místo záhlaví [default] použito [::256256]. Zkoušeno čtení obsahu "diskety" (BASICA se spustil v pohodě), formátování a sysnutí "diskety" a následný boot z takto potrápené image - vše proběhlo OK.

Zítra ještě budu pokračovat v testování (obě mechaniky, zápisy z programů, PIP, atd.), aby to bylo sichr. Až budu mít jistotu správné funkce, tak tu příslušné soubory vystavím.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 03.04.2024, 07:11 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
Paráda, chtělo to holt správnou konfiguraci :-).

USB update jsem nezkoušel z toho důvodu, že mám na to pcb zatím trvale píchlý programátor přes 2 piny a přes ruční reset CPU z audio kablíku pro CD-ROM to je za 8 sekud hotové. Navíc ho ten programátor aktuálně i napájí. USB A-A kabel mám ale nechtělo se mi ho v šuplíku hledat :-D. Až to bude napevno v bedně, tak se dá přemýšlet co dál s USB kabelem, ale takhle to je jen zbytečná komplikace. S flashfloppy uvnitř to ale bude určitě fungovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 03.04.2024, 22:06 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3803
Has thanked: 278 times
Been thanked: 453 times
Sletoval jsem malou DSUB - FRB redukci, protože mám modernější variantu FK-1 bez FRB konektoru a i na myš jsem dal DSUB kvůli PMD 85 a zxcygnusově redukci, která je jí vybavená :-). Ovšem bylo by jistě škoda nemít možnost myš připojit i k originální variantě FK-1 :-). Teď si vůbec zase výhledově zapájím až se budou na stropě dělat žluté mapy :jump:


Přílohy:
Redukce DSUB-FRB.jpg
Redukce DSUB-FRB.jpg [ 505.44 KiB | Zobrazeno 204 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 05.04.2024, 17:39 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 975
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 39 times
Been thanked: 485 times
Udělal jsem nějaké testy, jak jsem slíbil a vše vypadá bezproblémově a funkčně. Zkušební image jsem úspěšně přeformátoval a následně sysnul - viz fotka. Pokud jsem souhlasil s testem vytvořené diskety, tak FK-1 poslušně nabootoval z nové image. Zkoušel jsem i kopírování obsahu diskety pomocí programu PWS a systémového PIP, vše proběhlo hladce. DISKCOPY z Klíčan překlopil disketu A: na B: bez mrknutí oka (ty plné obdélníčky jsu na začátku prázdné). TURBO PASCAL v pořádku uložil zkušební program a správně ho při dalším spuštění načetl. Suma sumárum: chodí to.

Na USB disku naformátovaném systémem FAT32 jsou v adresáři FF uloženy oba konfigurační soubory. Image disket jsem použil zde z vlákna postnuté Dexem, jen mají změněnou koncovku z 8SD na IMG a jsou v kořenovém adresáři flasky.

Oba CFG soubory v příloze.

Petr


Přílohy:
1712329009555.jpg
1712329009555.jpg [ 109.54 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
1712330593871.jpg
1712330593871.jpg [ 94.56 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
GOTEK_FK-1.zip [5.34 KiB]
8 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 668 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz