OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 06.12.2022, 00:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 613 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 23.11.2022, 15:08 
Offline
Stydlín

Registrován: 30.05.2013, 20:26
Příspěvky: 7
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
RaceSoft píše:
FK-1 <-> Gotek
Kód:
FK-1 DIL16   Gotek
 1 - /WP   28 - /WRITEPROTECT
 2 - Gnd      - Gnd
 3 - /T00   26 - /TRK00
 4 - /INDX    8 - /INDEX
 5 - /DIR   18 - /DIR
 6 - /STEP   20 - /STEP
 7 - /HL
 8 - /T43
 9 - /S1   12 - /DS1
10 - /S0   10 - /DS0
11 - Gnd      - Gnd
12 - Gnd      - Gnd
13 - Gnd      - Gnd
14 - /WD   22 - /WDATA
15 - /WE   24 - /WGATE
16 - /RD   30 - /RDATA



Nema byt pin 7 - /HL z FK1 prepojeny na pin 16 - MOTOR ON na GOTEKu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 24.11.2022, 14:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3418
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 248 times
danhard píše:
Na monochrom kompozit stačí, ale na barvičky to chce RGB Scart :)
Ojednal jsem https://eshop.evercon.cz/vga-dvi-hdmi-k ... h-888.html tak uvidíme.
Doufám, že je to stejný jako https://www.softcom.cz/eshop/premiumcor ... 58564.html

Tak první převodník RGB neuměl, peníze vráceny.
Krup nabízel stejný, ale podporu RGB měl v popisu. Zakoupen orientační vzorek z nové dodávky, vráceno po 5 minutách.
Mezitím to dostal také Softcom, asi stejný dodavatel, tak tam asi zajdu udělat kontrolní nákup, aby si opravili specifikaci :D
Dá se to to bez poškození otevřít a hned je vidět, že RGB dráty nejsou zapojeny.

Tento nevyhovující typ se prodává na Ali asi za 200Kč a o RGB podpoře nic nepíšou, protože tam není.

Čekám na jiný převodník z Ali, ten byl trochu dražší, asi 600Kč

Chci něco, co bude dobře fungovat s A500 a MZ800.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 26.11.2022, 13:18 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3418
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 248 times
Tak převodník za 14 dní dorazil, pošťák to hodil za vrátka (nevešlo se to do schránky), se setopboxem funguje, ale udělám o tom samostatnou referenci, až to vyzkouším s počítadly.
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... f19cdR6I3c

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 26.11.2022, 16:49 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
Tak první úspěch - animace proběhne, systém se spustí, příkaz DIR funguje... Zatím jsem nic jiného nezkoušel (tedy spustil jsem "TESTY.COM", jinak nic). Tak alespoň malý pokrok. Soubory 8SD mi s konfigurací od omikrona nechodí - FlashFloppy (verze 4.4a) hlásí chybu 31 - neznámý formát image. Zkusil jsem to tedy překonvertovat do HFE a s tím to alespoň nabootovalo. Ostatní bude ověřeno dalším zkoumáním. Připojím druhou mechaniku a zkusím s tím psí kusy. Ale asi až zítra...

A signál /HL není připojen nikam. Tedy je na /MOTOR, ale jumper na Goteku je odstraněn.

Petr


Přílohy:
vrabci_hnizdo.jpg
vrabci_hnizdo.jpg [ 395.06 KiB | Zobrazeno 576 krát ]
FK-1.jpg
FK-1.jpg [ 259.05 KiB | Zobrazeno 576 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 27.11.2022, 11:41 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 413
Has thanked: 30 times
Been thanked: 96 times
zkus image definovat ne názvem ale velikostí. IMG.CFG

Kód:
[::256256]

# Mandatory: Number of cylinders (1-254).
cyls = 77

# Mandatory: Number of heads (1-2).
heads = 1

# Mandatory: Number of sectors per track (1-256).
secs = 26

# Mandatory: Bytes per sector (128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192).
bps = 128

# Optional: ID of first sector on each track (0-255[:0-255])
# Default is 1.
# Numbers may be expressed in hexadecimal with 0x prefix (eg. 0xab).
# Format x:y allows specifying different ID (x, y) for each head/disk-side.
# Format x specifies same ID (x) for both heads/sides of a double-sided disk.
# id = 1

# Optional: Recording mode (fm | mfm). Default is mfm.
mode = fm

# Optional: Sector interleave. Default is 1:1 (no interleave).
interleave = 1

# Optional: Sector skew per cylinders. Default is 0 (no skew).
cskew = 0

# Optional: Sector skew per head. Default is 0 (no skew).
hskew = 0

# Optional: Rotational RPM. Default is 300.
rpm = 360

# Optional: Post-Data Gap (0-255). Default is 0.
#           0 = based on recording mode and sector size.
gap3 = 0

# Optional: Index Address Mark (yes | no). Default is yes.
iam = yes

# Optional: Data rate in kHz (kbit/s) (eg. MFM DD = 250). Default is 0.
#           0 = based on recording mode and size of track.
rate = 500

# Optional: Image file track layout. Default is "interleaved".
# Comma-separated values:
#   sequential:    Sequential cylinder ordering: all side 0, then side 1.
#   interleaved:   Interleaved cylinder ordering: c0s0, c0s1, c1s0, c1s1, ...
#   reverse-sideN: Side-N cylinders are ordered from high to low (N=0,1).
#   sides-swapped: Sides 0 and 1 ordering is swapped in the image file.
#   eg. "sequential,reverse-side1"
file-layout = interleaved


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 27.11.2022, 14:44 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
2omikron:Vyzkoušeno, Gotek to schroupne, žádnou chybu nehlásí, ale FK-1 stávkuje a nespustí se. Pokud do A: dám HFE soubor a nabootuju, tak B: s IMA souborem je nečitelné, formátování se tváří, ako že jo, ale neudělá nic. DISKCOPY "zapíše" prvních 9 stop, ale při kontrole napíše "Chyba 5!" a skončí. Pokud spustím TESTY a zvolím zápis do mechaniky s IMA souborem, hlásí při zápisu "Chyba vystavení sektoru stopa 0, sektor 1" (a až 26) a při kontrole oznámí, že přečetl jiná data než byla zapsaná.

S HFE soubory zápis nějak funguje, ale není to žádný zázrak - občas vypíše chybu sektoru.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 27.11.2022, 16:55 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 413
Has thanked: 30 times
Been thanked: 96 times
To je divné, Zdeňkovi to s Gotekem chodí, jak stroje s reálným WD279x, tak tenhle diskrétní. Kdyžtak mu napiš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 28.11.2022, 10:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1275
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 38 times
Been thanked: 314 times
To Diskcopy se Libovickému moc nepovedlo, zvlášť ošetření chyb.
Diskcopy na TNS je udělané lépe.

Pak už jen zkusit Knight Lore a pro test myši pak CARANI.COM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 28.11.2022, 10:33 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
Knight Lore spustit jde, hra se taky rozjede, panáček se pohybuje a přechází mezi místnostmi. Takže ten nejspíš funguje správně. CARANI bych rád vyzkoušel, ale nemám myšáka. Pro zažátek jsem uvažoval o tomhle - PCB by šlo "přiohnout" tak, aby tam byl 20-ti pinový FRB konektor zapojený stejně, jako to má myš 3WN16605 a případně to schovat do upravené (vytisknuté) krytky FRB konektoru. Máte s tímto adaptérem někdo zkušenosti?

Kupodivu DISKCOPY se tváří, že funguje správně (tedy s HFE soubory) - stopy zapisuje i verifikuje bez námitek a po skončení disketa vypadá funkčně a dá se s ní pracovat. Ale PIP při zápisu reportuje chyby a výsledný soubor je nepoužitelný.

Poskytnete mi, prosím, někdo kontakt na Zdeňka Houšku? Nebo je tady na fóru pod nějakým nickem? Díky.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 28.11.2022, 22:20 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
Děkuji všem, kdo mi na Zdeňka přes SZ poskytli kontakt. Psal jem mu, zatím se mi neozval.

Experimentoval jsem s Gotekem, konkrétně s homemade OpenFlops osazený ARMem STM32F105RBT6. Ponížil jsem FW z 4.4a (experimentální) na 3.37 (stabilní) určený pro tento typ procesoru. Soubory 8SD nefungují stále - systém se nespustí, ale práce s HFE formátem se posunula na jiný level - zdá se, že VŠE chodí korektně - čtení, zápisy, formátování. Prohnal jsem systémem nedestruktivní i destruktivní testy obou mechanik a vše proběhlo korektně s výsledkem OK. Samotné formátování je taky v pořádku, DISKCOPY.COM oklopí disketu bez ztráty hvězdičky.

Pokud se mi Zdeněk ozve, vyzkouším jeho řešení, jinak Gotek na FK-1 pro mě bude nejspíš uzavřená kapitola.

Máte někdo představu, jak se používá WRITESYS.COM? Chce to po mě nejaký systémový soubor, ale ať zadám SYSx.SYS nebo SYSTEMx.SYS, tak se mu to nelíbí...

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 28.11.2022, 23:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1275
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 38 times
Been thanked: 314 times
Soubor SYSx.SYS na disketách není.
Jen CPMx.SYS a SYSTEMx.SYS, podle mne je správný ten SYSTEMx.SYS, měl by se mu líbit.
Ve WRITESYS se přípona automaticky doplňuje.
Správný soubor má mít délku tuším 52 sektorů, na začátku F3, DB.
Ale už je to dlouho, co jsem to zkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 28.11.2022, 23:57 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
Jo, tak SYSTEM3 je ten správný název. Ale musí to být velkými písmeny, pak je to OK.

Díky moc.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FK-1 překreslení
PříspěvekNapsal: 29.11.2022, 08:33 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 712
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 20 times
Been thanked: 304 times
Kdyby ještě někdo náhodou chtěl, tak mám 3 desky na repliku 1:1 bez nepájivé masky a potisku (á 330,- Kč) a spoustu desek na EKL-FK (á 15,- Kč). Atmely už, bohužel, nemám - ty jsou případně k dospozici u danharda.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 613 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz