OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 09.08.2022, 12:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 15:52 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 387
Has thanked: 30 times
Been thanked: 85 times
Hele, a co takhle předělat Z256 na jednodeskovou plachtu jako FK-1. Stejně k němu neexistují žádné další použitelné desky. A na bok můžeš na 2.54 dutinky vyvést Z80 sběrnici, kdyby k němu přeci jen chtěl někdo něco připojit.
Bacha, pří použití DRAM 4x256 a některých 4464 je nutné spáchat obvod na generování osmého bitu refreshe.
Jinak, samotný Z256 chodí na 5V, +-12V jsou potřeba jen na relé pro spouštění kazeťáku a na budiče RS232. Pokud nepoužíváš sériák, nebo pokud navrhneš modernější budiče a DIL relé, stačí zdroj 5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 17:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Koukám že žádná konstrukce se nezavděčí :lol: . Jednodeskáč se tu předělává na sběrnicový a sběrnicový na jednodeskáč :P. Sběrnice je fajn, té bych se nevzdával. Navíc když už je hotový návrh... ;-). Desky nejsou ale oproti FK-1 můžou být.

To raději ty 41256 nebo SRAM a miniaturní pcb. Ale jak už jsem tu psal, návrhy obvodů neumím. To by musel navrhnout někdo co tomu už rozumí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 22:40 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 994
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 197 times
Been thanked: 251 times
Já tomu nerozumím, proč tolik radikálních změn. Hlasují pro replikozni repliku s FRB (sur).

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 05.08.2022, 22:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Jenže na tu replikózní repliku stojí 1 FRB u bučka 330 Kč. A potřebuješ jich na sběrnici 8 a 4 na karty, takže jen za tuhle zelenou radost dáš 3960 Kč a nemáš nic jiného. Když jich tedy bude všech 12 k dispozici. DIN 41612 stojí cca 85 Kč za kus což taky není zrovna láce ale je přece jen rozdíl dát 1000 Kč nebo 4000 Kč. A hlavně - ty konektory si lehce koupíš i za rok. Jinak žádné změny mimo ten konektor nenastaly, mám stejně zatím jen sběrnici a rozpracovanou RAM kartu, je s tím slušná práce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 00:05 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 994
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 197 times
Been thanked: 251 times
Cena u p.Bucka je špatná. Tak musíš kupovat jinde. Zkus tripanosom na aukru. Stačí alternativa v SUR verzi, nemá tolik zlata jako frb.
Reagoval jsem zejména na ten "nápad" s jednodeskou...Jinak jako trochu chápu náhradu konektoru, kdy je nemáš v šuplíku a koukáš na tu bučkocenu.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 08:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Podklady pro výrobu přesných replik karet s FRB mimo sběrnice samotné jsou, stačí kontaktovat tech story/Zdeňka Houšku. Ale za mě už je použití těchto konektorů za zenitem. Když odhlédneme cenu tak je jich potřeba mít hodně a už desítky let se nevyrábí. Čili jsme nepříjemně blízko dni, kdy už si nikdo další počítač nepostaví kdyby se postavil na hlavu, protože už nebude z čeho. A hodilo by se trochu tu konstrukci zmodernizovat, jak už jsem psal je rozdíl dávat 36 kusů RAM nebo 9, případně 2 či jednu SRAM... Ovšem to předpokládá znalost té konstrukce a všech jejích zapeklitostí. Třeba fyzická karta RAM se odlišuje od schématu nepoužitím části součástek a ještě zbývají 3.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 09:00 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Světe div se ale koupit fungl nové FRB není problém, jen ta cena nebude lidová, aneb TESLA Jihlava pořád existuje, a pořád vyrábí kontaktní systém HYPCON co je v FRB.

Osobně mám slušnou zásobu FRB/SUR konektorů ale u některých velikostí či provedení je to velká bída.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 09:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3153
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 26 times
Been thanked: 231 times
Mě by spíš zajímalo, než tyhle konstrukční detaily, jak jsou jednotlivé desky provedené.
Třeba paměť 256kB má nějaké mapování, to je dělané jak ?
FDC používá nějaký kontroler ?
Video karta má jaké možnosti zobrazení a je tam nějaký CRT controler ?

Prostě by bylo užitečné popsat ty desky jak je vidí CPU - adresaci a co to ovládá.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 10:04 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 387
Has thanked: 30 times
Been thanked: 85 times
Mapování je v podstatě dvojité:
Na desce CPU je registr, kde dva bity udávají kolikátý 64KB je adresován. A to zvlášť pro čtení, zvlášť pro zápis a zvlášť pro M1 (načítání instrukcí)

Na desce RAM je registr, který ovládá mapovací bit na sběrnici, který přepíná primární a sekundární 256KB. V tom primárním je RAM, v tom sekundárním videokarta.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 10:06 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 376
Bydliště: Holešov
Has thanked: 11 times
Been thanked: 47 times
co se týče paměti, tak CRT i RAM můžou mít 4 stránky, u nich se nastavuje z které číst, do které zapisovat a z které běží program
u CRT desky je 128kB paměti, ale VideoRam je jen 64kB (2x32kB), do zbytku si systém ukládá fonty nebo grafická okna

paměť monitoru (dolních 16 kB) připíná do této oblasti Eprom a Ramku CPU desky, osazeno 2kB, možno oboje až 8kB, zbytek paměti je pak podle volby buď Video nebo hlavní RAM

vytažené z popisů desek a po rozboru eprom a biosu cp/m. můžou tam být chybky:

;porty:
;------
;RAM
; C0 a C2 - aktivuje řídící desku paměti RAM (zápis)
; C1 a C3 - aktivuje řízenou desku paměti RAM (zápis)
; C0 a C1 - potlačuje kontrolu parity
; C2 a C3 - uvolňuje kontrolu parity
;FDC
; D0 - FDC stavový registr
; D1 - FDC registr stopy
; D2 - FDC registr sektoru
; D3 - FDC registr dat
; D4 - PIO kanál A Data
; D5 - PIO kanál B Data
; D6 - PIO kanál A řízení
; D7 - PIO kanál B řízení
; D8 - CTC kanál 0
; D9 - CTC kanál 1
; DA - CTC kanál 2
; DB - CTC kanál 3
; DC - SIO kanál A Data
; DD - SIO kanál B Data
; DE - SIO kanál A řízení
; DF - SIO kanál B řízení
;CPU
; EC - DMA
; F0 - PIO kanál A Data
; F1 - PIO kanál B Data
; F2 - PIO kanál A řízení
; F3 - PIO kanál B řízení
; F4 - CTC kanál 0
; F5 - CTC kanál 1
; F6 - CTC kanál 2
; F7 - CTC kanál 3
; F8 - SIO kanál A Data
; F9 - SIO kanál B Data
; FA - SIO kanál A řízení
; FB - SIO kanál B řízení
; FC - PSK Registr volby stránek
; -> bit funkce určuje adresu stránky
; 0,1 AR16,AR17 v cyklu čtení z paměti
; 2,3 AW16,AW17 v cyklu zápisu do paměti
; 4,5 AM16,AM17 v cyklu čtení operačního kódu in
; 6 --- nepoužito
; 7 /MONITOR log.0 aktivuje paměti monitoru
;
;paměti pro monitor
; 0-07FF/0FFF/1FFF - Eprom 2716/2732/2764
; 2000-23FF - RAM 2114
; 2400-3FFF - zrcadlení RAM
;
;paměti pro VRAM
;stránka 0: 4000-47FF Eprom 2716
;stránka 1: 0000-FFFF 64kB RAM, 4000-4BFF znaková sada 0
; 4C00-57FF znaková sada 1
; 5800-63FF znaková sada 3
; 6400-6FFF znaková sada 4
; 7F00-7FFF místo pro příznak podtržení
; 8000-?? (DDBF) video data první mapa
;stránka 2: 0000-FFFF 64kB RAM, 8000-?? (DDBF) video data druhá mapa
;stránka 3: 8000-80FF, v praxi jen 8000 a 8001 - adresace MC6845 (8000 číslo registru, 8001 data)
;


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 10:19 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 387
Has thanked: 30 times
Been thanked: 85 times
FDC používá klasické zapojení WD2795.
Video používá Motorolu 6845 kterou používá i CGA a Hercules. Rozlišení je 512*300, 4 úrovně šedi. Samozřejmě možno přeprogramovat v rámci možností televize.
Obraz je ve video RAM uložený každý bitplán v extra sadě RAM.
Prázdná patice na desce CPU je připravená pro Z80 DMA. V systému se ale jen zresetuje a nikde se nepoužívá.
Ve zdrojových kódech autoři předpokládají rychlost 4MHz.
Většinou je ale osazený 2MHz procesor a přepojená propojka na 2MHz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 11:23 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Další krok v tvorbě pcb s novým konektorem DIN41612. Nikdo se neozval, tak se ptám znovu - jak moc vadí když pcb je 4,7 mm přes čáru "okraj pcb" na konektoru? Půjde to zapojit do sebe nebo nepůjde? Kdyby ne, musel bych ten spodek s rozlitými GND a +5V plochami úplně předělat. Můžete si všimnout že tu je jedno IC navíc (74LS32) a pak pár jumperů, ty jsou u reálné fyzické desky propojeny natvrdo na pcb ale já mám jumpery a možnost rekonfigurovat pcb v souladu s plány rád :lol:.

Ten čip DMA by bylo určitě fajn využívat. Šlo by udělat EPROM verzi Monitoru aby s ním počítal? Stejně tak i grafická karta by z toho mohla profitovat když by se jednalo o kopírování bloků z RAM do VideoRAM.

Aktuálně není potíž sehnat 4 MHz Z80 tak bych to zbytečně na 2 MHz neškrtil :-).


Přílohy:
RAM Z256-02.jpg
RAM Z256-02.jpg [ 442.41 KiB | Zobrazeno 96 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 11:43 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Asi to vadit bude aneb ten DIN má ohrádku, která se nasune na protikus a moc místa tam nezbude, takže u toho DIN by měla DPS skončit na úrovni konektoru.

Jiná situace je u FRB. Tam může být DPS až na konec kolíků … ta DPS pak slouží jako částečná ochrana kolíků, podobně jak je tomu u toho DIN.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 12:04 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3153
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 26 times
Been thanked: 231 times
Konektor na desku tam má rantl, který se opře o konec desky, takže ta nemůže přesahovat.
Vývody konektoru jsou cca 5mm od kraje desky.

Když něco navrhuješ, tak se podívej taky do datasheetu konektoru, nestačí jen vybrat knihovnu v PCB.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 12:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Já se podíval a ptám se :-P. Čím dál víc je vidět že to 1:1 kopie být nemůže, už jen pro ty rozdíly v schématu a pak na pcb.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: jirka_holub a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz