OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 18.01.2022, 03:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 23.09.2021, 20:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Myslím, že tak zásadní věc jako Cobol si zaslouží samostatný chlíveček, přeci jen v obecném pokecu to poměrně rychle zapadne/a nebo se zaplevelí dalšími potěšujícími věcmi. A přitom stačí troška snahy a CP/M a portace Cobolu je hotová...

vanthomas píše:
Pokud chceš zkusit něco, co chroupa disketu trochu déle a i něco dela :) tak na té disketě s cobolem by měl být prográmek pro výpočet odmocniny - squaro.cob.
Žádné řízení kurzoru nepoužívá, takže by měl chodit.
Eventuálně je tady: https://www.roug.org/retrocomputing/languages/cobol/microsoft/squaro.cob
V českém manuálu je trochu upravená verze pro čtvrtou odmocninu.


Ano, již jsem vyzkoušel :-). Popravdě ten překlad je na 2 MHz 8080 docela kontrolovatelný okem, rychlost se tu asi zase tak moc neřešila. Je to celé takové...byznysově solidně rozvážné :-D. Mám trochu cukání říct že to snad i ten Basic je rychlejší ale možná si ho jen idealizuju :-).


Přílohy:
SQUARO.jpg
SQUARO.jpg [ 142.81 KiB | Zobrazeno 1217 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.09.2021, 22:11 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Od rombora jsem si bohužel potvrdil, že MS-Cobol 4.65 a PMD bude mít poněkud prekérnější soužití než se na začátku zdálo. Cobol 4.65 se totiž nevejde celý včetně všech knihoven na jednu PMD disketu a podle manuálu sám musí být na jedné disketě. Ta má kapacitu 360 kB, ale Cobol potřebuje víc. Takže v případě že nepotřebujete knihovny všechny a vlezete se do kapacity je vše v pořádku. Ale pokud ne, program neskompilujete. V 99% případů i programů to asi nebude problém ale to 1% má s PMD bohužel smůlu - Mikros 2.2 už nemá paměť na větší datovou kapacitu disket než je aktuální.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 08:20 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 319
Bydliště: Holešov
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times
Ale s PMD32SD by to neměl být problém ne? Matně si nějak něco vzpomínám o 2MB virtuálních disketách...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 08:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2168
Bydliště: Praha
Has thanked: 350 times
Been thanked: 478 times
2MB diskety určitě chodí, třeba s NCB85, ale na PMD to z nějakého důvodu nejde.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 08:42 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
To ano, virtuální mechanika sice podporuje až ty 2 MB obrazy, problém je ale s Mikrosem v PMD. Ten už nemá RAM pro tabulku diskety větší než 360 kB a tak větší nedokáže použít. Viz příspěvek výše.

Rombor ještě navrhnul vyzkoušet Cobol na Zbrojováčka, ten už používá diskety o kapacitě 500 kB i CP/M a neměl by tak mít kapacitní problémy. Odpoledne to vyzkouším a případnou disketu sem zase dám. Díky PMD 32 SD by se pak Cobol dal případně vyzkoušet či používat bez omezení i na živém Zbrojováčku, pokud bude nějaký jeho majitel mít zájem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 10:20 
Offline
Profík

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 603
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 14 times
Been thanked: 212 times
Problém není v MIKROSu ani v CP/M jako systému, problém je pouze v BIOSu, jaká se do něj naimplementuje geometrie diskety. Ale je to vždy o velikosti dostupné RAM, jak velká disketa se tam dovede nacpat - je tam "mapa" použitých clusteru aktivní diskety - co bit, to cluster. Teoreticky (pokud se pletu, tak mě, prosím, opravte) by mělo být možné změnou počtu sektorů v clusteru zvětšit kapacitu diskety v podstatě bez potřeby další RAM

Na STONE 64kB používám "diskety" o velikost 8MB a chodí to naprosto bez potíží. Navíc 1. a poslední disketa (tuším, že 8.) mají jinou kapacitu než ty ostatní. U 1. diskety jsou systémové stopy a poslední je menší, protože už by se nevešla na CF kartu.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 11:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Ano, špatně jsem se vyjádřil - problém je BIOS a ne CP/M. Důvody může osvětlit jen rombor ale jak jsem to pochopil jde tu primárně o nedostatek RAM a nadstandardní počet disků - čtyři místo původních dvou. Teoreticky bych si myslel že dva disky dvojnásobné kapacity by šlo implementovat ale když jsou 4 tak už místo nezbylo. A navíc co model PMD to unikát, určitě by se muselo hrábnout i do těch autokonfiguračních částí co systém doladí dle modelu nebo by byla možná třeba jen jedna pevně svázaná verze Mikrosu s jedním modelem PMD 85 (3). Vždyť i runner neběhá na dvojce protože je málo RAM. A i Cobol bude mít nějaké minimální nároky...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 13:30 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 319
Bydliště: Holešov
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times
no jednoduchým řešením by bylo mít 3 diskety jako 360kB a tu čtvrtou 2MB, toto potřebuje jen pár bajtů na DPB v biosu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 19:22 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Díky 500 kB disketám pro C2717 alias Zbrojováček se na ně Cobol 4.65 vleze i s knihovnami celý, což se musí využít :-). Pokusil jsem se mu dodat i nejlepší textový editor FSED, leč narazil jsem na (oproti PMD 85 odlišné) správné kódy kláves a funkčních adres CP/M takže je nastavená pouze šířka a výška screenu (64x21) ale klávesy mimo písmena moc nefungují, třeba šipky. A takové ty drobnosti jako vyčištění obrazovky při nahrání souboru též neběží... Ale přibalil jsem i FSEDCONF tak kdo se v zbrojováčku vyznáte, můžete FSED pro nás méně znalé donastavit. Disketu system.dz8 dejte do A: a disketu CobolC2717 do B: a přeji veselé COBOLení, přibalil jsem vzorový prográmek SQUARO, který můžete spustit příkazem L80 SQUARO/G :-).


Přílohy:
CobolC2717.zip [345.83 KiB]
48 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 20:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 474
Bydliště: Košice
Has thanked: 294 times
Been thanked: 236 times
Czech Human píše:
Pokusil jsem se mu dodat i nejlepší textový editor FSED, leč narazil jsem na (oproti PMD 85 odlišné) správné kódy kláves a funkčních adres CP/M takže je nastavená pouze šířka a výška screenu (64x21) ale klávesy mimo písmena moc nefungují, třeba šipky. A takové ty drobnosti jako vyčištění obrazovky při nahrání souboru též neběží... Ale přibalil jsem i FSEDCONF tak kdo se v zbrojováčku vyznáte, můžete FSED pro nás méně znalé donastavit.
Keďže FSED bol vydaný o mnoho neskôr, ako bol spísaný článok o pripojení PMD 32-SD ku Zbrojováčku, tak sa FSED "nejako" nedostal do archívu s obrazmi diskov DZ8 a potom mi to vôbec neprišlo na um.
Takže som aktualizoval archív DZ8 obrazov diskov C2717-diskety-dz8.zip, do ktorého som pridal disketu s FSEDom nakonfigurovaným pre C2717.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.09.2021, 20:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Paráda, FSED je moc šikovný prográmek a měl by být součástí "povinné" výbavy každého 8bitu co zvládne CP/M :-). Na druhou stranu vědomí kolik let to nikomu nescházelo poněkud poodhaluje potřeby uživatelské komunity 8bitů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.09.2021, 19:05 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2601
Has thanked: 168 times
Been thanked: 271 times
Vyextrahoval jsem ještě obraz disku s FSED upraveným romborem pro Zbrojováčka z toho zipu balíku disket pro C2717 aby to bylo jednodušší doplnit si do emulátoru C2717 i s disketou s Cobolem465.


Přílohy:
CobolC2717.zip [594.09 KiB]
52 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz