OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.05.2021, 20:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 13:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9226
Bydliště: Praha
Has thanked: 1429 times
Been thanked: 1108 times
JJ, vypnutí L1 cache udělá i z P4 486ku. O tom žádná. Ale už u prvního Benche se dá vycházet z toho, že bez L2 cache je drop cca 10FPS. Neříkám, že tento úbytek bude konstatní, ale pořád to dává prostor k té mé spekulaci, zda 150Mhz bez L2 Cache není přecijen rychlejší, než 100Mhz s L2 cache.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 14:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
Toť otázka, na těch hodnotách co jsem tu psal (DOOM) došlo k poklesu o 21% a 3DBENCH 24%. Ta 5x86 má hezkých16kB L1, dvojnásobek 8 kB u DX2-66MHz a to jí bude pomáhat. Dalo by se odhadem říct, že ten výkon by mohl oproti 150MHz s cache být cca kolem 115MHz s cache (150x0.76) s tím, že 50MHz FSB (to je o 50% větší prostupnost) výkonu bude pomáhat. Jestli to tedy nezabije nastavení pamětí/čipsetu, který evidentně už mele z posledního.

Ale byl bych velmi opatrný ten odhad brát nějak moc vážně, jednalo se o 66MHz verzi, která jede ke svým RAM 2:1 a ne 3:1. Tenhle poměr totiž klidně smaže přínos FSB, taky je to 1,5x a kdoví jaké je potom časování, téměř určitě horší.

Bylo by hezké to pořádně otestovat jak se bude výkon reálně vyvíjet a podle toho se dají dělat nějaké závěry. Ale stále bych se předběžně klonil k tomu mít funkční cache, raději nižší latence RAM než za každou cenu vyšší FSB s problémy a frekvenci CPU držet spíš níž (standardně) než výš. U frekvenčně víc bližšího Pentia 133 vypnutí L2 cache shodilo výkon na čtvrtinu původních hodnot a to má 2x rychlejší i širší FSB (resp 66MHz na 64bit) a taky 16 kB L1. Asi bude záležet na RAM - jestli pojedou na nižší latence, mohlo by to být rychlejší, pokud ne, tak spíš ne. Zase je pak otázka zda nemít ještě menší latenci na 33/40FSB 133/120MHz a přitom i funkční cache... To podle mého odhadu bude nejlepší varianta, protože to bude nejspíš ještě spolehlivě běhat a máš cache k dispozici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 15:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2149
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Mimochodem, ještě jsem zapomněl, že při těch 150MHz přestala fungovat karta v ISA slotu. Původní BIOS má sice jakési nastavení a u awardu nevím, nicméně jsem s tím nelaboroval. Proste 50MHz jako FSB u 486 už není žádný med.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 15:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
No tak to asi není co řešit, když nejede cache, odpadne ISA a PCI bude nejspíš na 25MHz... to je tak akorát udělat screenshot o úspěšném přetaktu a pak s ním bouchat do stolu že 50MHz FSB na 486 nó problémo :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 16:33 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9226
Bydliště: Praha
Has thanked: 1429 times
Been thanked: 1108 times
Tak to jo. Tak to asi nemá cenu laborovat...

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 20:17 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2149
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Czech Human píše:
No tak to asi není co řešit, když nejede cache, odpadne ISA a PCI bude nejspíš na 25MHz... to je tak akorát udělat screenshot o úspěšném přetaktu a pak s ním bouchat do stolu že 50MHz FSB na 486 nó problémo :lol:

Mam 486 VLB AT desku, kde je primo jumper na zpomaleni ISA a VLB na polovinu pri pouziti 50MHz. Evidentne byli vyrobci, kteri s tim pocitali.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 22:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1948
Has thanked: 103 times
Been thanked: 179 times
50 MHz FSB není kdovíjaké extempore. Vyrábělo se i pár desek co uměly FSB 66 MHz a to teprve byl ten správný OC fičák :-). S dnes už prakticky nesehnatelnými 10 ns SRAM cache čipy, 50 ns RAM a hodně výběrovým CPU se dalo uvažovat i nad 200 MHz hranicí nebo FPS v Quake okolo 20 FPS :-).

Jo a tady už se L2 cache často taky vypínala protože to nefungovalo viz Starej_Mraf a nahrazovalo ji brutální časování RAM a dvojnásobná frekvence FSB. ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Starej Mraf
PříspěvekNapsal: 26.04.2021, 14:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2149
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 331 times
Been thanked: 351 times
Zatímco první polockdownový víkend jsem doma o víkendu jen gamesil na amize, tak tenhle víkend jsem se pustil do 6 týdnů odkládaných činností. Nejdřív jsem v pátek u mámy v MH probral jeden z posledních zbytků HW ve skříni. Výsledek je opravdu dobrý. 2x turbo XT board, věděl jsem o nich. 1x 386sx/25MHz, 1x 386DX Octek Jaguar V, 2x Hercules karta, 1x 8bit ISA FDD a 1 x WDXT-GEN (bohužel jen do 20MB). No a pár IO portíkových karet bez kablíků a 8x 256kB SIMM. Navíc mi dorazila zásilka z aukra, nějaký celery bez hodnoty, P233MMX, P133 a AMD 5x86 133 ADZ. V sobotu a neděli jsem testoval, obě XT 8088 a V20 chodí!!!, 386sx chodí, DX ne. FDD řadič po opravě vyteklé baterie taky jede. Herculesy nevyzkouším, nemám móňo. Podstatné procesory z aukra taky jedou, celery uloženy bez testu.
Takže oproti původním předpokladům přecijen asi postavím PCXT, chtělo by to nějaký hezký desktop case, ten nemám. Taky mi chybí zvukovka do 8bit slotu, mám tam nějakýho crystalsounda, který je 16bit a snad bude chodit i v 8bit, ale to je nouzovka. 8bit VGA mám a disketovky taky.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz