OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 14.07.2024, 18:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 16:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1546
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 45 times
Been thanked: 397 times
No a Forth vznikl proto, že někomu přišlo přiblblé psát programy pro minipočítač na mainframu ve Fortranu, cross-kompilovat a binárku přenášet na cílovou platformu, když se celý vývoj dá na minipočítači provádět rovnou.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 17:02 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3912
Has thanked: 286 times
Been thanked: 469 times
Jenomže ten minipočítač se neovládal v zásadě příliš odlišně než ten mainframe, měl terminál, klávesnici, datové periferie i dost paměti na kód, kompilátor i binárku. Ani jedno z toho Altair nesplňoval, tam se musel ručně nacvakat i jen zavaděč z děrné pásky pomocí přepínačů... Tenhle vývoj byl logickým krokem když menší počítače začaly poskytovat řádově srovnatelné parametry k sálovkám předchozí generace. Virtuální počítače poskytují i flexibilnější možnosti, dá se jim snadněji podvrhnout kus paměti nebo si ho uložit, krokovat CPU apod. vychytávky. To co jsi napsal platí pro zhruba stejně uživatelsky přívětivé stroje, já to bral pro výrazně rozdílné sestavy co se pohodlí a/nebo HW možností týká.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 18:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2838
Has thanked: 238 times
Been thanked: 617 times
No a BASIC vznikl proto, že dva profesoři na Dartmouthu měli třídu studentů příliš líných na to, aby se naučili FORTRAN :lol:

_________________
Plesnivý sýr z Tesca, zatuchlé kuřecí řízky z Albertu, oslizlé hovězí a myší trus z Lidlu.
Nákup potravinářské inspekce v ČR, říjen 2023.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 19:24 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
prosím k čemu slouží v ZX ten měnič? vím, co to je a vím, jak funguje, ale k čemu tam je?
slouží k napájení ram obvodů? tedy +12v a -5v ?
pokud ano, chci se zeptat, jestli místo těch vadných up ram v paticích můžu použít MHB4164, které jsem si objednal a ptám se, protože na netu ve starém katalogu Tesla jsem našel, že napájení MHB4164 je 5v (max 7v), takže nebude jim vadit těch +12v
možná to chápu špatně a vše je jinak
dík za radu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 20:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2422
Has thanked: 309 times
Been thanked: 656 times
david Škoda 15T píše:
prosím k čemu slouží v ZX ten měnič? vím, co to je a vím, jak funguje, ale k čemu tam je?
slouží k napájení ram obvodů? tedy +12v a -5v ?
pokud ano, chci se zeptat, jestli místo těch vadných up ram v paticích můžu použít MHB4164, které jsem si objednal a ptám se, protože na netu ve starém katalogu Tesla jsem našel, že napájení MHB4164 je 5v (max 7v), takže nebude jim vadit těch +12v
možná to chápu špatně a vše je jinak
dík za radu
Ano, měnič je tam k napájení DRAM 4116 a LM1889, který z YUV dělá kompozitní PAL.

+12V i -5V jsou vyvedené na sběrnici, proto hrozí, že se při připojování periferie k zapnutému počítači, nebo při povytažení ta napětí zkratují se sousedními signály a v lepším případě odejde jenom tranzistor v měniči, v horším a poměrně často i některá z pamětí. Jsou na výpadek -5V citlivé.

Ano, místo 4116 se dají osadit 4164, ale +12V a -5V se do nich zapojit nesmí.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 20:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
nepotřebuju měnit 4116 ve spodní ram, ta je v pořádku
takže jestli to chápu dobře, do horní ram +12 a -5 vůbec zavedeno není, takže tam můžu ty MHB4164 osadit


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 20:24 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2422
Has thanked: 309 times
Been thanked: 656 times
david Škoda 15T píše:
nepotřebuju měnit 4116 ve spodní ram, ta je v pořádku
takže jestli to chápu dobře, do horní ram +12 a -5 vůbec zavedeno není, takže tam můžu ty MHB4164 osadit
Aha, tak nějak automaticky jsem předpokládal, že jsou primárně vadné 4116, protože bývají vadné často.

V případě horní paměti (32768-65535) je výměna za 4164 triviální, prostě jen osadit do patice a mělo by to fungovat, kromě pamětí Samsung o kterých se tu diskutovalo, protože mají 8 bitový a ne 7 bitový refresh.

Trochu komplikovanější by to bylo s "originál" paměťmi, protože ty jsou 32k x 1bit a jsou to původně 64k x 1bit s půlkou vadnou / nespolehlivou. Je pak nutné vybírat stejné ke stejným a dávat si pozor na nastavení jumperů (H, L, TI, OKI...). Ale kompletní 4164 se dá kombinovat se všemi. Myslím... nevzpomínám si, že by mi to někdy nefungovalo.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 21:17 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
zxcygnus díky za odpověď, jdu do toho a až to všechno zk...kazím, tak ti to přinesu do kapsa.cz : )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 23:33 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
pro zxcygnus:
mám možnost koupit 8 x Samsung KM4164 RAM - 64Kx1Bit 120ns 4164 RAM 64Kx1Bit 120ns, 100% tested za Ł12.28
ty jsi ale psal něco o problémech se Samsung paměťmi ... mám to vzít?
díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 23:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2163
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 338 times
Samsung nebrať.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.04.2023, 00:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
díky za info, mají jich tam dost jiných i za přijatelné ceny ... takže ty Sami neberu ... dík
david


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.04.2023, 12:48 
Offline
Profík

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 577
Has thanked: 299 times
Been thanked: 140 times
Samsung a Siemens nebrat. Jinak jak zmíněno výše, Bůček má stále bezproblémové MHB4164 po lidových 10 Kč.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.04.2023, 22:15 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
zdravím
ramky mám a na diagnistickou rom čekám
vím, že každý diag rom bude trochu jiná, ale obecně, když proběhne ram test a jsou nalezený vadný ram, bývá ve výsledku napsáno i který konkrétní IO je vadný?
díky za odpo


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.04.2023, 22:46 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2422
Has thanked: 309 times
Been thanked: 656 times
david Škoda 15T píše:
zdravím
ramky mám a na diagnistickou rom čekám
vím, že každý diag rom bude trochu jiná, ale obecně, když proběhne ram test a jsou nalezený vadný ram, bývá ve výsledku napsáno i který konkrétní IO je vadný?
díky za odpo
Ano, pokud neřekne rovnou ICxx na desce 48k Spectra, tak ti řekne, který bit je vadný. A to už je snadné dohledat, protože všechny všechny Z80 mají D0 až D7 na stejných nohách (příp. ULA kdyby se to týkalo dolní RAM) a odtud se to dá propípnout ke konkrétní RAMce.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.04.2023, 08:29 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 428
Has thanked: 103 times
Been thanked: 44 times
Pokud je nějaká RAM vadná, tak předpokládám, že časem budou odcházet další. Vyměnil jsem proto preventivně všechny. Nové pak samozřejmě do patic.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz