OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 14.07.2024, 18:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 18:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2650
Bydliště: Praha
Has thanked: 522 times
Been thanked: 631 times
Chyba v horní paměti klidně může být příčina. Diagnostická ROM v tom může hodně pomoct, určitě bych jí zkusil.
Desky někdo zrovna nabízí na aukru - https://aukro.cz/pcb-pro-externi-diagnostickou-rom-zx-spectrum-didaktik-pouze-pcb-7034230893

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 19:01 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
S největší pravděpodobností to bude ono. Koupil jsem ho na aukru před týdnem, teď jsem ho otevřel a je vidět, že to někdo spravoval ... místo dvou originálních IO v up ram jsou náhrady ... a tady to všechno končí, "a to je vše přátelé ... tádydády......"
Až si koupím další, budu v tom s radostí pokračovat : )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 19:47 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 428
Has thanked: 103 times
Been thanked: 44 times
Vadné RAM čipy jsou u ZX naprosto běžná věc. Pokud je člověk sám neodpálí tím, že vyzkratuje hranový konektor a následně vypadně měnič pro VRAM, tak prostě čas od času nějaká začne zlobit a je třeba ji vyměnit. Já sám nemám v ZX Spectru ani v Didaktikovi všechny čipy originální. Základ je diagnostická karta. Tu si postav jako první.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 21:00 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3744
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 374 times
Been thanked: 809 times
PotPalo píše:
Ja píšem assemblerové programy na papier, niekde aj priamo už strojový kód (lebo je to rýchlejšie a tie čísla už viem). Potom to preložím z hlavy alebo s tabuľkou na čísla, dopočítam adresy, a prepíšem na Didaktiku do DATA....
Uf, tak toto je teda este o stupen vyssi level sebatryznenia ;) :D
(ale sucitim s tebou, aj ja som si tymto obdobim kedysi presiel)
david Škoda 15T píše:
to je stejné, jako by ses někoho zeptal: "a proč chceš jezdit v Trabantu, když existuje Porsche".
Presne tak ! Trafil si to presne. Ak je napriklad na druhom konci republiky nejaka vystava krasnych historickych trabantov, ktoru tuzim navstivit, predsa sa na nu nebudem terigat trabantom, ked tam mozem raz-dva a ovela pohodlnejsie priletiet na Porsche :poke: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 22:00 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Tvoje pošťouchnutí Busy je naprosto geniální ... "sebral jsi mi zbraň a použil ji proti mě" ... klobouk dolů : )
jenže je to stejné jako s tou cestou na výstavu Trabantů: i kdybych mohl k cestě použít Porsche, jel bych právě Trabantem, baví mě nejen ten cíl, ale i ta cesta a proto když chci programovat ve strojáku na ZX, chci to dělat na ZX a ne na nějaké jiné (samozřejmě mnohem rychlejší a efektivnější platformě)
no a teď zase k tématu:už jsem si na aukru koupil tu rom desku-hotovou, osazenou-na diagnozu ram a přesně vím, jak to dopadne:ukáže se, že v tom ZX je up ram chybná...a proto to urychlím a zeptám se rovnou:mám 2 ZX, v jednom je určitě vadná low ram a v tom druhém zase up ram...je tu někdo, kdo by mohl (samozřejmě NE zadarmo) slepit z těch dvou vadných jedno funkční ZX? bydlím v Praze, takže bych to mohl donést
díky za nabídky nebo kontakty


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.04.2023, 23:37 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3912
Has thanked: 286 times
Been thanked: 469 times
Já bych poradil obrnit se trpělivostí a počkat, co řekne testovací ROM. Určitě bych nešel cestou ze 2 zx jedno, raději rozjeď obě. V této kategorii je možnost sáhnout do skříně pro druhý stroj když první dočasně vyplivne službu stejně důležité jako mít půl motoru s převodovkou v kufru trabantu když jedeš na nedělní vyjížďku a chceš se z ní vrátit stejným vozem :-). Zejména když plánuješ používat živý 8bit počítač, to je ta nejtěžší kategorie na používání.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 00:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 2163
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 18 times
Been thanked: 338 times
Ale veď sa tu s tými pamäťami tuším aj obchodovalo, na to netreba kanibalizovať druhé spectrum. Mu poraďte kde ich kúpiť, vymení pár čipov a zasa to pôjde ako nové.

_________________
Oznamy o novom príspevku mi na mail chodia iba sporadicky, takže keď sa nehlásim v diskusii, tak je to tým. V 80% nepríde mail vôbec.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 00:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2650
Bydliště: Praha
Has thanked: 522 times
Been thanked: 631 times
Tak, jsou snad v paticích, takže výměna je bezproblémová. Použít jdou klidně teslácké MHB4164. Buček je pořád má po desetikoruně - http://www.bucek.name/cenik/pdram.dat.htm

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 02:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 1071
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 132 times
Been thanked: 473 times
Nezažil som Spectrum, ktoré by malo pamäte od výroby v päticiach. Opravoval som doslova desiatky Gumákov a všade boli pamäte natvrdo v plošáku. Každopádne súhlasím s tým, že je blbosť robiť z dvoch počítačov jeden. Ak sa nenájde nikto, kto by ti tie počítače opravil, pošli mi ich. Dovolím si tvrdiť, že ich opravím. Pamäte mám nejaké v šuplíku, alebo sa dajú nahradiť obyčajnou SRAMkou, ak ti nejde o originalitu. Mám pocit, že mám dakde v rezerve aj jednu Nebulu, keby bola v niektorom zdechlá ULA.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 03:12 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2650
Bydliště: Praha
Has thanked: 522 times
Been thanked: 631 times
Souhlas, ale má to vyjímku, kterou jsme řešili na začátku vlákna. Issue 2, které bylo původně prodané jako 16KB by mělo mít místo horních pamětí patice.
Jednu takovou desku taky mám, dokonce s ulou 5C102E, tedy to čemu anglání říkají "issue 1.5"

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 10:14 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
tak a já to objasním:
ten dříve koupený ZX má problém s low ram...po zapnutí na obrazovce barevné čtvercové znaky a poslední 3 IO od low ram během 5ti sekund začnou pálit ako guláš, keď ho spraví Ildikó a Lászlo ho musí zjesť, len tabletka tomu ZX žiádna nepomôže (pro ty, kdo nevědí o čem to píšu, pálí to jak sviňa:)
ty jsou na desce a vypájet IO si netroufnu
u toho druhého ZX, co jsem koupil teď na aukru, je nejspíš problém s up ram, dva vyměněné IO jsou v paticích, ostarní přímo na desce...to, že jsou snadno vyměnitelné, protože jsou v patici, neznamená, že jsou špatný, možná ten, kdo to opravil a dal 2 nové IO do patic problém vyřešil no a potom nastal problém v těch originálních zapájených na desce
s rom diagnostikou jsem nikdy nedělal, když najde vadnou paměť, poznám podle výsledku, který je to IO ?
díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 10:41 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 428
Has thanked: 103 times
Been thanked: 44 times
Použij stejnou metodu. Vadné jsou teplejší. Já vadné RAMky nevytahuji. Vezmu boční štípačky, odštípu opatrně všechny vývody a pak je vytahám jeden po druhém. Nepoškozený PCB je důležitější.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 13:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2422
Has thanked: 309 times
Been thanked: 656 times
david Škoda 15T píše:
tak a já to objasním:
ten dříve koupený ZX má problém s low ram...po zapnutí na obrazovce barevné čtvercové znaky a poslední 3 IO od low ram během 5ti sekund začnou pálit ako guláš, keď ho spraví Ildikó a Lászlo ho musí zjesť, len tabletka tomu ZX žiádna nepomôže (pro ty, kdo nevědí o čem to píšu, pálí to jak sviňa:)
ty jsou na desce a vypájet IO si netroufnu
u toho druhého ZX, co jsem koupil teď na aukru, je nejspíš problém s up ram, dva vyměněné IO jsou v paticích, ostarní přímo na desce...to, že jsou snadno vyměnitelné, protože jsou v patici, neznamená, že jsou špatný, možná ten, kdo to opravil a dal 2 nové IO do patic problém vyřešil no a potom nastal problém v těch originálních zapájených na desce
s rom diagnostikou jsem nikdy nedělal, když najde vadnou paměť, poznám podle výsledku, který je to IO ?
díky
Začal bych změřením napětí, jestli je -5V a +12V ok (a samozřejmě i +5V), pokud ano a RAM hřejí jen z +5V, dá se testovat. Pokud ne, musí RAM ven rovnou. Pak opravit měnič a pak testovat, která ze zbývajících RAM je ještě vadná. Retroleum Diag ROM to umí říct. Test VRAM se spouští první, výsledek ukáže i jako barevné pruhy v okraji a pípá, takže i když ZXS nezobrazuje, dá se zjistit, které bity jsou vadné.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 16:04 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3744
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 374 times
Been thanked: 809 times
david Škoda 15T píše:
Tvoje pošťouchnutí Busy je naprosto geniální ... "sebral jsi mi zbraň a použil ji proti mě" ... klobouk dolů : )
jenže je to stejné jako s tou cestou na výstavu Trabantů: i kdybych mohl k cestě použít Porsche, jel bych právě Trabantem, baví mě nejen ten cíl, ale i ta cesta a proto když chci programovat ve strojáku na ZX, chci to dělat na ZX a ne na nějaké jiné (samozřejmě mnohem rychlejší a efektivnější platformě)
Samozrejme zalezi comu davas prioritu. Pokial ti ide o samotny proces nostalgickeho doboveho pisania programu, tak samozrejme ano. Mne ide o to aby bol program napisany, preto volim radsej cestu ktora mi pri pisani poskytne vecsi komfort :)
A tiez, druhy dovod je ten, ze realne fyzicke ZX si setrim, na bezne pisania programov ho nepouzivam.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.04.2023, 16:34 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3912
Has thanked: 286 times
Been thanked: 469 times
Já si vždycky s takovými úvahami připomínám, jak vznikl Basic pro Altair 8800 - Allen a Gates ho napsali na virtuálním počítači na minipočítači PDP protože to bylo efektivní a rychlejší oproti na takovou věc prakticky nepoužitelnému Altairu. Je lepší pracovat efektivně než na efekt :-). O to víc mám úcty před dobovými úvodními obrázky a grafikou vůbec když vím kolik práce to dá na moderním PC. A to i v případě že to má mušky a kostrbaté hrany, protože pracností to vyšlo hůř když minipočítač nebyl k dispozici, než vymazlená dílka dneška...


Naposledy upravil Czech Human dne 19.04.2023, 16:45, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz