OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 14.07.2024, 18:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak zjistit velikost RAM na ZX Spectru?
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 01:55 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Zdravím
Přišel jsem vás pobavit ... tedy určitě alespoň mou amaterskou otázkou.
Koupil jsem ZX Spestrum ISSUE 2 a mám trošku obavy, že má jen 16KB RAM.
Vím, že se to nějak pomoví PEEKů zjišťovalo, ale už nevím jak.
Díky za radu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 08:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 422
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 60 times
Been thanked: 120 times
Ať to nemáš naservírováno na zlatém podnosu. Existuje systémová proměnná RAMTOP a P_RAMT Bádej a přemýšlej :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 09:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2650
Bydliště: Praha
Has thanked: 522 times
Been thanked: 631 times
Každý volí řešení, které je mu bližší, já bych to otevřel a podíval se. Jistota je jistota :)
Podle fotek co se toulají internetem by tam měly být patice, takže doosazení není problém.
https://www.speccy.pl/wiki/images/Issue2_16K.jpg

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 10:41 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
díky vanthomas
otevřel jsem ho hned na začátku a zjistil přesně to, cos mi radil, je osazenej jako 48k, problémy nastaly při nahrávání, kby se často objeví chyba "nedostatek paměti", RAM jsou údajně nové
systémové RAMTOP a P_RAMT znám, ale už si nepamatuju souvislosti a nevzpomenu si, jak se pomocí PEEKů zjistila délka programu a tím tedy i zbylá RAM
je to víc, než 30 let, co jsem u toho seděl
pokud bys mi to mohl napsat, byl bych rád...jediný co vím, že se ty PEEKy mezi sebou nějak odečítaly, snad tam bylo i násobení
také děkuji za odpověď clouseauovi...i když mi byla k ničemu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 11:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 3125
Has thanked: 2242 times
Been thanked: 937 times
david Škoda 15T píše:
systémové RAMTOP a P_RAMT znám, ale už si nepamatuju

https://worldofspectrum.org/ZXBasicManu ... hap25.html

_________________
// na co myslím, když sedím u oldkompů: . photonic micochips .:. válka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 11:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2422
Has thanked: 309 times
Been thanked: 656 times
david Škoda 15T píše:
pokud bys mi to mohl napsat, byl bych rád...jediný co vím, že se ty PEEKy mezi sebou nějak odečítaly, snad tam bylo i násobení
Clouseau to myslel dobře - správně pošťouchnout a nezkazit celé dobrodružství.

Nicméně - jsou to dva byty, dohromady 16 bitová adresa, buď vyjde 65535, nebo 32767 = poslední adresa RAM, podle toho, kolik RAM k dispozici je.

PRINT PEEK 23732+256*PEEK 23733

Zkus si to v emulátoru, zapni si 16k Spectrum, 48k Spectrum, porovnej, zkus na reálném hardwaru... taktéž se dá použít k otestování Retroleum Diag ROM -> ani ne tak k detekci, jako spíš k cyklickému ověření, že ta RAM je nejenom přítomna, ale taky že spolehlivě funguje. Ale to už vyžaduje hardware navíc, byť primitivní.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 11:43 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 2021
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 721 times
Ověření funkčnosti RAM by mělo jít i pomoci BASIC programu - pomocí PEEK/POKE zapisovat inkrementované WORDy a pak je ověřit, nebo zapisovat náhodná čísla a pak je ověřit po resetování seed.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 11:57 
Offline
Profík

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 591
Bydliště: Holešov
Has thanked: 13 times
Been thanked: 93 times
zxcygnus píše:
PRINT PEEK 23732+256*PEEK 23733


teoreticky nepotřebuješ sčítat... pokud je číslo (PEEK 23733) menší než 128 (reálně 127) tam máš 16kB, pokud je větší, máš 48kB.... (bude tam 255)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 13:11 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 924
Has thanked: 55 times
Been thanked: 231 times
Z vlastnej skúsenosti viem, že nič z toho nemusí hovoriť o zdraví reálnej pamäte.
Keď k nám domov prišiel nový ZX Spectrum (písal sa rok 1984), mal 48kB, ale napriek tomu väčšina 48kB hier na ňom nešla, pritom všetky testy ukazovali, že pamäť je OK a má 48kB. Boli sme z toho dosť nešťastní. Nakoniec brat zobral ZXS niekomu do BA, ten v ňom vymenil dva 4132 čipy za ruské, a potom už fungovalo asi 99% hier. Pred nedávnom som nakoniec vystrihal všetky 4132 s plánom nahradiť ich, k realizácii už nedošlo a doska je uložená v depozite.
M1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 13:50 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3744
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 374 times
Been thanked: 809 times
zxcygnus píše:
Zkus si to v emulátoru, zapni si 16k Spectrum, 48k Spectrum, porovnej, zkus na reálném hardwaru...
Toto je dobry tip, hlavne ako sa nieco naucit / znovu si pripomenut.
K samotnej velkosti pameti - vobec netreba ani ziadne PEEKy, staci si v emulatore vsimnut, ako dlho trva uvodny test (cierna obrazovka s cervenymi pasikmi po resete) na 16k a ako dlho na 48k Spektre. A potom uz len skusit reset na fyzickom Spektre.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 20:10 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 19.07.2013, 14:21
Příspěvky: 258
Bydliště: Košice
Has thanked: 144 times
Been thanked: 382 times
Ano, na 16k bude reset sekvencia trvat rovnako (kratko) ako na 48k spektre po CLEAR 32767: NEW


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2023, 23:48 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
tak jo díky moc za rady všem, už si na všechno vzpomínám, začínal jsem kdysi na ZX80, pak ZX81 16kB RAM a nakonec ZX Spertrum.
teď se objevil další problém - tento je poslední - vše ostatní už je v pořádku:
když dám SAVE z fyziskáho ZX S na kazetu, vše je v pořádku a zpětný LOAD funguje na 99%.
Problém nastane, když v emulátoru pustím .tap nebo wav. soubor - tedy z PC přímo do ZX S...tam se ten LOAD nechytá ... buď slabý signál nebo silny, ani equalizer nepomáhá. když zavedu zavádějících 800kHz z tónového generátoru do ZX S a nastavím hlasitost sinus nebo pilu, ZX S má v tu chvíli dokonalý pruhy, který téméř stojí na místě. pak když se stejnejma parametrama pustím signál do ZX S, ani ťuk.
zkusil jsem ještě další možnost a to nahrát ten signál ve wav na magnetofon a potom do ZX S tam je úspěšnost asi 5%...většinou to nenačte hlavičku...
někde něco dělám špatně
nevíte tedy někdo, jak dostat wav soubor z PC na kazetu tak, aby pak tomu ten ZX Spestrum rouzuměl?
nedokážu nijak eliminovat chybu---tedy jestli je PC--->kazeťák nebo kazeťák--->ZX Spectrum.
kdysi v Anglii jsem si nakoupil různý vydání různejch ZX Specter a dost kvalitní minidisk recorder...výsledek: 0 ... až pak mě napadlo, že ten minidisk to při té digitalizaci nějak ořeže ... no dodnes se na něj práší na půdě : )
u kazeťáku ale nepředpokládám, že by k tomuto mělo docházet.
máte někdo s něčím takovým zkušenosti, prosím?
díky






.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2023, 00:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2838
Has thanked: 238 times
Been thanked: 617 times
Orientačně:
Kód:
PRINT USR "a"

A pokud bych byl detailista:
Kód:
PRINT USR "u"+8

Míval jsem kdysi na Didaktiku nějaký problém s RAM, občas se pár set posledních bajtů při zapnutí nenačetlo, takže to byl každý den první příkaz který jsem použil. Pokud dal výsledek jiný než 65368, stačilo chvilku počkat a resetovat, pak už fungoval.

_________________
Plesnivý sýr z Tesca, zatuchlé kuřecí řízky z Albertu, oslizlé hovězí a myší trus z Lidlu.
Nákup potravinářské inspekce v ČR, říjen 2023.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2023, 07:01 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3744
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 374 times
Been thanked: 809 times
david Škoda 15T píše:
Problém nastane, když v emulátoru pustím .tap nebo wav. soubor - tedy z PC přímo do ZX S...tam se ten LOAD nechytá ... buď slabý signál nebo silny, ani equalizer nepomáhá. když zavedu zavádějících 800kHz z tónového generátoru do ZX S a nastavím hlasitost sinus nebo pilu, ZX S má v tu chvíli dokonalý pruhy, který téméř stojí na místě. pak když se stejnejma parametrama pustím signál do ZX S, ani ťuk.
Skus moj analyzator signalu Recorder Justage:
Popis: https://busy.speccy.cz/tvorba/recjust.htm
Download: https://busy.speccy.cz/download/miscprog.rar => Rec-just.tap
Je to cosi ako frekvencny analyzer ktory zobrazuje ake frekvencie / dlzky period/polperiod pocuje ZX na svojom vstupe. Klavesami 12345 sa nastavuje co sa ma merat a zobrazovat.
Jedna konstantna frekvencia by sa mala zobrazovat ako uzky zvisly pruzok, spravna datova nahravka z kazetaku ako dva uzke oddelene pruzky v aspon jednom z rezimov 1 a 2.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2023, 10:43 
Offline
Prvnička

Registrován: 13.04.2023, 01:48
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Busy moc děkuju, analizátor funguje bezvadně...teda na emulátoru...teď to musím dostat do ZX S
jak ty dostáváš programy stažené z netu do skutečného ZX S ? nebo nestahuješ z netu ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz