OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 09.12.2024, 18:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22.11.2024, 18:20 
Pan Generální

Has thanked: 256 times
Been thanked: 641 times
zxcygnus píše:
mimořádně povedený vzhled Nextu :)

Tak to rozhodně souhlas, vypadá moc pěkně. Jenom mi prostě připadá moc moderní proti tomu emulátoru, který z dostatečné dálky od originálu nerozeznáš. A když už jsme u toho, co říkají ti první majitelé, je jim ta klávesnice dostatečně gumová? ;-)

PříspěvekNapsal: 22.11.2024, 22:32 
Pan Generální

Has thanked: 330 times
Been thanked: 689 times
faraon píše:
zxcygnus píše:
mimořádně povedený vzhled Nextu :)

Tak to rozhodně souhlas, vypadá moc pěkně. Jenom mi prostě připadá moc moderní proti tomu emulátoru, který z dostatečné dálky od originálu nerozeznáš. A když už jsme u toho, co říkají ti první majitelé, je jim ta klávesnice dostatečně gumová? ;-)
Snad? Nevšiml jsem si, že by to někdo nějak detailněji komentoval, řekl bych že totéž, jako šasi od Zorana Boskoviće alias Retroleum Radionics, co jsem kupoval od Sintechu. Tzn. ne zcela přesně jako originál, ale blízko.

Viz diskuze od cca 5. stránky https://spectrumcomputing.co.uk/forums/ ... &start=100 dole jsou dvě video recenze... jen jsem proskákal rychloposuvem.

Přímé odkazy na ta videa
https://youtu.be/zifICZ234Ok
https://youtu.be/XSKMzSkLuWE

https://www.alza.cz/gaming/the-spectrum ... 555307.htm

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 03:14 
Profík

Has thanked: 22 times
Been thanked: 51 times
Tady borec real Spectrista to porovnava s gumakem...

https://youtu.be/nVj6wdG2q8U?si=eogz-fS0SBjaEob6

Co jsem videl v jinem videu tak uvnitr jsou dokonce tezitka, asi aby to vahou dorovnali na original resp. aby to neuletelo ze stolu...

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 08:12 
Kecálek

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
zxcygnus píše:
...protože to je mnohem víc emulátor než klon

Ona je to hlavně jen konzole a mě hry nezajímají. Ale jestli to umí TAP a další formáty, tak by tam měl jít nahrát jakýkoliv soft? Pak by to opravdu byl hw emulátor a to by už za peníze pro mě bylo zajímavé.

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 11:11 
Pan Generální

graver píše:
zxcygnus píše:
...protože to je mnohem víc emulátor než klon

Ona je to hlavně jen konzole a mě hry nezajímají. Ale jestli to umí TAP a další formáty, tak by tam měl jít nahrát jakýkoliv soft? Pak by to opravdu byl hw emulátor a to by už za peníze pro mě bylo zajímavé.
Přesně tak, je to pouze herní konzole v krabici podobné ZX Spectrum 48k, nic víc. Dokonce i "logo" museli změnit ze Sinclair ZX Spectrum na Retro The Spectrum.

TAP údajně umí, prý i ROM, protože tam není originál Sinclair BASIC, ale kvůli autorským právům je tam nejspíš OpenSE BASIC s pozměněnou identifikací.

Ale kromě pásky to neumí žádné jiné úložiště, žádný Microdrive, TRDOS, MDOS, ESXDOS.... nic z toho, na co jsme u současných emulátorů i skutečného hardwaru zvyklí. Oproti základu ZX Spectrum 128k+ je tam prý jen ULA+, což dovoluje měnit barevnou paletu. Takže i na poměry emulátorů to je docela chudé a omezené.

Na druhou stranu, ZX Spectrum Next stál víc než 3x víc peněz než stojí dneska takhle herní konzole, Element ZX ještě o kousek víc a bez šasi, to si k tomu majitel musí vyrobit/dokoupit. Zdá se, že to není takový průser, jako byl podivný experiment ZX Spectrum Vega, tak si The Spectrum asi místo na trhu najde.

Z pohledu hráče bych tomu nejvíc vytknul, že C64 dostala do základu 64 her a tohle jen 48, přitom bychom si zasloužili nejmíň 128 her... :(

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 11:30 
Radil

Has thanked: 1 time
Been thanked: 65 times
zxcygnus píše:
Mimochodem - Didaktik M bude mít čtvercový obraz i s ZX-VGA-Joy interface? Proč by to tak mělo být, když ten interface odchytává data ze sběrnice a generuje obraz z vlastní RAM? (prakticky jsem neviděl, nemám ověřeno)

ZX VGA má na eMku normální obdélnikový obraz. Je to odzkoušeno. Ono to totiž nemá s ruskou ulou nic společného.

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 15:45 
Pan Generální

Has thanked: 18 times
Been thanked: 349 times
Sranda ako všetci pľujú na didaktik M že vraj fuj obraz, ale o Kompakt je záujem obrovský. Pritom obraz to má rovnaký. Ja som používal vždy eMko a nič hnusné som si na obraze nevšimol. Možno preto, že na CRT monitore sa ručne nastavovala geometria. Ale na televízore to tiež nebolo nejaké divné aj bez úpravy geometrie. Ono sú to fámy, kto sa na to nesústredí ani si to nevšimne. To skôr dnes, keď obraz 4:3 roztiahnu na širokouhlý, to je hnus.

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 16:15 
Kecálek

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Takže podle manuálu se dá buď přepnout nebo rovnou "bootovat" do "classic mode" - něco jako Basic.
https://drive.google.com/file/d/1E-0Qml ... p=drivesdk

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 18:22 
Profík

Has thanked: 22 times
Been thanked: 51 times
Ja jsem si toho vsiml hned jak spoluzak dostal Emko. Rekl bych ze vetsina co byla odkojena na Sinclairech, +2 a Game toto vnimala.

PříspěvekNapsal: 23.11.2024, 22:06 
Nemluva

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Byl by velký hřích vzít Sinclair +3 s Gotekem ?

https://www.ebay.com/itm/126780410724?_ ... R9iC9anrZA

Je prý po recapu... atd... zdá se že by to ušetřilo hodně práce s okamžitým provozováním mnoha her z SD karty.

Jinak Didaktik M je na cestě :-) Dokonce jsem sehnal Melodik 2, jen byl bez čipu ten jsem dokoupil zvlášť a je bez krabičky... to jsem zvědav co z toho bude za zvuky :-)

PříspěvekNapsal: 24.11.2024, 23:47 
Pan Generální

Horyn píše:
Byl by velký hřích vzít Sinclair +3 s Gotekem ?
Každý má jiné přeference, ale já osobně jsem po zkušenostech s MDOSem (D40 byla moje první disketovka, nyní D80mini) a TRDOSem (následující desetiletí, můj oblíbený systém) už Amstradímu velmi pomalému +3DOSu nedokázal přijít na chuť. Někomu jsem před časem +3 v podobné kombinaci s Gotekem opravoval a ani to mě nepřesvědčilo. Spíš bych se přikláněl k ESXDOSu v DivIDE/DivMMC/MB03+... Ale moje zkušenost s +3 byla jen krátká a ne moc do hloubky.

-> PotPalo: Nikdo ti na Didaktik M neplive. Taky jeden mám :) (a má čtvercový obraz, ne že ne) Jen jsem se podivoval (a blbě jsem to formuloval), proč by VGA výstup z ext. interface měl trpět stejným zúžením. Teď už vím, že to tak není.

PříspěvekNapsal: 25.11.2024, 15:14 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 377 times
Been thanked: 818 times
zxcygnus píše:
Každý má jiné přeference, ale já osobně jsem po zkušenostech s MDOSem (D40 byla moje první disketovka, nyní D80mini) a TRDOSem (následující desetiletí, můj oblíbený systém) už Amstradímu velmi pomalému +3DOSu nedokázal přijít na chuť. Někomu jsem před časem +3 v podobné kombinaci s Gotekem opravoval a ani to mě nepřesvědčilo. Spíš bych se přikláněl k ESXDOSu v DivIDE/DivMMC/MB03+... Ale moje zkušenost s +3 byla jen krátká a ne moc do hloubky.
Skoda, ze si v casoch, ked svetu vladli MDOS / TRDOS / +3DOS, neskusil robit aj v BSDOSe. Uz by si sa k tym prvym trom nikdy nevratil, si dovolim tvrdit ;)
(a nielen preto ze BSDOS je ovela rychlejsi nez tie prve dva)

PříspěvekNapsal: 25.11.2024, 21:26 
Pan Generální

Busy píše:
Skoda, ze si v casoch, ked svetu vladli MDOS / TRDOS / +3DOS, neskusil robit aj v BSDOSe. Uz by si sa k tym prvym trom nikdy nevratil, si dovolim tvrdit ;)
Nj, Betadisk jsem měl tou dobou už postavený. Vyrobil jsem tenkrát podle Mikrobáze 3 řadiče, takže kamarádi měli totéž a Brňáci TRDOS masivně podporovali a to se těžko mění. MB02 prostě za další peníze nepřinášela tolik navíc, viděli jsme z reklam v podstatě jen DMA a paměť navíc. Zkušenost s tím nikdo z blízkého okolí neměl, podpora DMA byla malá a to v podstatě rozhodlo. MB02 zůstala drahou kuriozitou z časopisů.

Ale co není, může být :) Jednu krásně monstrózní repliku MB02 mám, jen mi chybí čas s tím něco pořádného dělat. A narozdíl od TRDOSu nemám tušení, jak pro BSDOS programovat...

PříspěvekNapsal: 25.11.2024, 23:00 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 377 times
Been thanked: 818 times
zxcygnus píše:
MB02 prostě za další peníze nepřinášela tolik navíc, viděli jsme z reklam v podstatě jen DMA a paměť navíc.
Este by som si dovolil doplnit zopar dalsich veci:
- kapacita diskety 1.8 MB (ked mam volnych 360 kB uz kukam co kde zmazat ;) )
- 2x vyssia prenosova rychlost nez vsetky ostatne disketovky, ale vdaka cache su operacie celkovo 5-6x rychlejsie
- tape emulacia tak ako v exsdose/residose (na toto som obzvlast hrdy, ze som uz v roku 1992 mal tape emulaciu na realnom ZX s realnou fyzickou disketou)
zxcygnus píše:
Ale co není, může být :) Jednu krásně monstrózní repliku MB02 mám, jen mi chybí čas s tím něco pořádného dělat. A narozdíl od TRDOSu nemám tušení, jak pro BSDOS programovat...
Vyhodou je, ze pre BSDOS prakticky ani vobec programovat nemusis ;) Vdaka tape emulacii automaticky funguju akekolvek programy ktore maju load/save/verify/merge v basicu alebo volaju tape operacie do romky #04C6 / #0562.
V kazdom pripade, ak by si sa niekedy rozhodol sa s tym pohrat, tak si predtym precitaj moju stranku o MB02.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]