OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 29.11.2021, 11:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: DivIDE a esxDOS - dotazy
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 10:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1442
Has thanked: 407 times
Been thanked: 487 times
Jenom několik neštvavých mimo Sputnik, protože DivIDE nemám:

- DivIDE je český vynález? :shock:
- Je to nějak rozšířené i v zahraničí, podobně jako KryoFlux se rozšířil i za hranice své domovské země?
- ESXDOS je tedy rozšíření standardní ROMky Spectra? Kolik má kB? 8, 16?
- FAT16/32 jsou nějak tweaknuté, přiohnuté, omezené, nebo se jedná o klasiku 100% kompatibilní s PC? (V popisu jsem si totiž povšimnul poznámky "no extended partitions, no LFN," kde LFN chápu jako "long file names".) Znamená to tedy, že např. image MůjImageProTrdos.scl nutno na SD kartu nahrát jako třeba IMGTRDOS.SCL nebo MUJIMA~1.SCL, aby ho ESXDOS zkousnul?

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 12:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1192
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 23 times
Been thanked: 263 times
Citace:
- DivIDE je český vynález?


Je to evoluce. Na počátku byl řadič Pery Putnika a Rusové.
DivIDE, které vzniklo mezi Prahou a Turnovem, vychází z řadiče PVL a Tritola, který inspirován těmi staršími pokusy vznikl v Praze, a velmi jej zdokonaluje.

Citace:
- Je to nějak rozšířené i v zahraničí, podobně jako KryoFlux se rozšířil i za hranice své domovské země?


Docela jo. Třeba i díky Gasmanovi, který se mohl s DivIDE v Čechách seznámit a propagovat ho v Británii.
Víc se ovšem v zahraničí rozšiřuje jeho MMC varianta, DivMMC.
V podstatě tím byli zahraniční spectristi zaskočeni, protože předpokládali, že u nás kraluje MB-02+ a ono místo toho nějaká věc s CF kartou, která umí nahrávat TAPky a snapy a přehrávat filmy a připojit CD ROMku...

Citace:
- ESXDOS je tedy rozšíření standardní ROMky Spectra? Kolik má kB? 8, 16?


Kvůli paměťovému omezení původního DivIDE (8 KiO EEPROM, 32 KiO RAM) byl ESXDOS psán tak, že svoje jednotlivé části podle potřeby dohrává jako utility nebo moduly kernelu.
Původní ROM zůstává nezměněna (DivIDE má stránkovací body kompatibilní s D40/80 a Betadiskem).

Citace:
- FAT16/32 jsou nějak tweaknuté, přiohnuté, omezené, nebo se jedná o klasiku 100% kompatibilní s PC?


Velmi kompatibilní.

Citace:
"no extended partitions, no LFN," kde LFN chápu jako "long file names".)


Chápeš správně. Dlouhé názvy jsou teprve ve stádiu slibu.

Citace:
Znamená to tedy, že např. image MůjImageProTrdos.scl nutno na SD kartu nahrát jako třeba IMGTRDOS.SCL nebo MUJIMA~1.SCL, aby ho ESXDOS zkousnul?


On se se zkráceným jménem MUJIMA~1.SCL přeci nahraje sám.
Dlouhé jméno je mimo původní specifikaci FAT16.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 12:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1823
Has thanked: 221 times
Been thanked: 403 times
dex píše:
Citace:
Znamená to tedy, že např. image MůjImageProTrdos.scl nutno na SD kartu nahrát jako třeba IMGTRDOS.SCL nebo MUJIMA~1.SCL, aby ho ESXDOS zkousnul?
On se se zkráceným jménem MUJIMA~1.SCL přeci nahraje sám.
Dlouhé jméno je mimo původní specifikaci FAT16.
Jen drobný detail, ESXDOS, alespoň pokud vím, SCL neumí. Umí TRD, což je syrový obsah Betadiskové diskety 1:1 bez komprese a dalších úprav, narozdíl právě od toho SCL.

4 roky staré info v diskuzi http://board.esxdos.org/viewtopic.php?id=51

Ale v té krátké diskuzi se zmiňuje i čerstvá (letošní) konverzní utilita scl2trd, která umí TRD ze SCL vytvořit přímo na ESXDOSU, PC netřeba.

http://board.esxdos.org/viewtopic.php?id=486

Přiznávám, že jsem ji ještě nezkoušel.

Co se ESXDOSu obecně týče - viz trochu starší videa s praktickou ukázkou
https://www.youtube.com/watch?v=fHp6TqiPBi8
https://www.youtube.com/watch?v=ULlgmA12N3A

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 13:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1442
Has thanked: 407 times
Been thanked: 487 times
Ok, díky oběma :-)

Taky jen doplním, že tylda (~) je jen nezávazné doporučení M$ jak zkracovat dlouhá jména a v "položce krátkého jména" tak může být napsáno vpodstatě cokoliv co jednoznačně identifikuje daný soubor v rámci adresáře (pro MůjImageProTrdos.scl třeba ABC_1234.XYZ). Jak je člověk trochu zblblej ze všech těch DOSů, tak jsem se natvrdle zeptal a nedošlo mi, že na pozadí se vlastně to krátké jméno "8.3" generuje automaticky.

Položím ještě dvě doplňující otázky:
- Dá se (na straně ESXDOSu) do jmenovky svazku vepsat spectrácký token, např. PRINT ? (Taková trochu fajnovka pro opravdové znalce DivIDE.) :-)
- Je na DivIDE (nebo ESXDOSu) něco, kvůli čemu se vám s ním špatně pracuje, nějaká operace nebo funkcionalita, kterou postrádáte? Zběhlejší už možná tuší, že se ptám proto, že bych v takovém případě ESXDOS přidal do své aplikace RIDE jako fork od MS-DOSu s některými funkcemi vypnutými a některými přidanými (plus zavedl dlouho plánovanou podporu pro jiná fyzická média než jenom diskety).

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 17:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2435
Has thanked: 1755 times
Been thanked: 560 times
dex píše:
Na počátku byl řadič Pery Putnika a Rusové.

Skutecne?
Za prukopniky jsem doted povazoval Holandany.
Dokument v priloze koloval hodne brzy.
Pera Putnik byl sice na netu od pradavna, ale tohle bylo jako sken rucne kresleneho na FTPecku od pulky devadesatych (?).


Přílohy:
ide_if.pdf [251.11 KiB]
328 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 19.09.2019, 21:01 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2435
Has thanked: 1755 times
Been thanked: 560 times
Stojí za připomenutí:
https://spectrumforeveryone.com/2017/04 ... mmc-enjoy/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 16.10.2019, 14:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.01.2017, 14:37
Příspěvky: 129
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Na zkoušku jsem si změnil ESXDOS na DivIde na mdos3 a ještě asi neúplně, jak se dostanu zpět na ESXDOS když se nedostanu na CF kartu?
Díky za nápovědy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 16.10.2019, 14:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 212 times
Asi nejjednoduseji pres TAPku, kterou do toho ZXS "vypiskas".

https://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=2952


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na divIDE a ESXDOS
PříspěvekNapsal: 18.10.2019, 22:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.01.2017, 14:37
Příspěvky: 129
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Doda píše:
Asi nejjednoduseji pres TAPku, kterou do toho ZXS "vypiskas".

https://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=2952


Díky vám už v tom mám jasno, odzkoušel jsem si vícero systému a prozatím zůstanu u esxDOSu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DivIDE a esxDOS - dotazy
PříspěvekNapsal: 25.09.2021, 17:39 
Offline
Prvnička

Registrován: 26.04.2021, 09:15
Příspěvky: 23
Bydliště: Kolárovo
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Zdravím všetkých.
Mohol by mi niekto ,znalí vysvetliť ukladanie programov SNAPs v DivMMC. Do počítača nahrám z mg. program, ktorý správne beží. Potom stisnem tlačítko NMI a následne klávesu S. Na kartu sa mi uloží SNAP00001 SNAP 0 ,číže nula bajtov a vždy len nula. Čo robím zle? Tieto nulové SNAPKY viem nejako vymazať alebo to ide len PC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DivIDE a esxDOS - dotazy
PříspěvekNapsal: 25.09.2021, 18:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1836
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 414 times
Been thanked: 684 times
Mě jde ukládat snapshoty na DivMMC. Stiskneš S a chvíli čekáš, než se ti znovu objeví menu.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DivIDE a esxDOS - dotazy
PříspěvekNapsal: 28.09.2021, 21:26 
Offline
Prvnička

Registrován: 26.04.2021, 09:15
Příspěvky: 23
Bydliště: Kolárovo
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
Zdravím.
Tak som to skúsil stým čakaním a vyšlo to. Musím po stisknutí čakať asi 10s než sa znovu objaví menu. A robí mi to hneď dva SNAPky ,jeden uplný fungujúci a jeden nulový. Hlavné že to ide.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz