OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Prijdte se bavit!

Právě je 24.09.2021, 05:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 22.08.2021, 17:12 
Offline
Prvnička

Registrován: 26.04.2021, 09:15
Příspěvky: 15
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
Zdravím.
Dobré duše tu na stránkach pridali programy v image súboroch (.bin ,.raw, .IMG a ďalšie ) je možné tieto obrazové súbory opäť previesť na disky spustiteľné na Dataputerových systémoch ako DPDOS , DPRUN a CP/M.
Ak áno tak prosím vysvetliť tak polopatisticky a tiež aké programy k tomu treba a aký hardware. Mám spravenú repliku Dataputer Diskface (na plošáku od Bučeka) a pripojené 3 mechaniky (5,25"-720k ,3,5"-72k a 5,25"-360k).
Ako postupovať? Alebo je to nemožné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 22.08.2021, 17:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1655
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 236 times
Síce neviem o aké presne image sa jedná, ale raw, img, bin (a v podstate aj d80) sú podľa mňa úplne rovnaké formáty, a to žiadne. Jednoducho sú to iba nasypané dáta z diskety po sektoroch od nultého po posledný. Tento image sa dá zapísať späť na disketu napríklad cez rawwrite pod linuxom alebo rawwritewin pod windows. A existuje aj verzia pre DOS (ono sa to vlastne volá inak), je v prílohe.

Najprv pripoj mechaniku k PC, a v BIOSe nastav jej typ. Problém bude asi s 5,25"-720k, to som ešte v BIOSe nevidel. Teoreticky by sa dala nastaviť ako 3,5" 720k. Ak sa v BIOSe nedá nastaviť presný typ mechaniky, tak nevadí, ešte sa to tuším dá zmeniť aj príkazom v MSDOS. Disketu treba najprv naformátovať, 720kb naformátuješ príkazom FORMAT A: /T:80 /N:9 (pre 360kb treba namiesto /T:80 dať /T:40). Potom už iba zapísať image diskety cez rawwrite ako som už spomínal. Ovládanie to má jednoduché, vyberieš súbor, zvolíš mechaniku, a spustíš zápis.


Přílohy:
rawwrite dos.rar [24.25 KiB]
9 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 24.08.2021, 17:02 
Offline
Prvnička

Registrován: 26.04.2021, 09:15
Příspěvky: 15
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
Zdravím.
Formátovanie mi ide. Ale programom čo ste uviedli si neviem rady. Som už na to asi moc starý? :) Keby ste uviedli neaký príklad čo napísať aby to íšlo.
Skúšal som aj iné programi (rawwritewin) ,tiež nechce fungovať.
Podobne som pochodil SAMDIK programom ,ten mi nechce najsť na C: disku súbor ktorý chcem nahrať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 24.08.2021, 19:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1655
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 236 times
Tak napríklad ten pre DOS mi na starom počítači fungoval aj pod Windows, a to tak jednoducho, že som súbor s image diskety myšou presunul na makedisk.bat. A ono ho zapísalo na disketu v A:

RawWrite pre windows je snáď ešte jednoduchší. Vyberiem súbor (ak je iná prípona ktorú neberie, stačí premenovať), vyberiem mechaniku na ktorú ho chcem, a kliknem zapísať (alebo čo tam je). PC diskety takto idú, D80 diskety vraj tiež, o ostatnom neviem, neskúšal som, ale v princípe sú to iba dáta na médiu, na obsahu nezáleží. A pozor, niektoré diskety, napríklad pre D80 sa po vytvorení už v PC nedajú prečítať, tak aby to nepomýlilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 25.08.2021, 09:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1404
Has thanked: 385 times
Been thanked: 467 times
MelegK píše:
Podobne som pochodil SAMDIK programom ,ten mi nechce najsť na C: disku súbor ktorý chcem nahrať.
No, pokud ještě cca čtrnáct dní vydržíš, budeš moct dát šanci nové verzi mého programu, který jsem napsal právě kvůli chybějící GUI aplikaci na práci s disketami. V aktuální verzi chybí ruční zadávání geometrie disku (bude doplněno v připravované 1.6.1), nicméně pokud mají disky DPDOSu devět sektorů na stopě, můžeš si dopomoct klepnutím na Disk → Open as, vybráním image, a klepnutím na MDOS (by-default taky devět sektorů na stopě). Protože mám na firemním notebooku retro font MS Sans Serif, malinko mi text přetejká, ale při defaultním nastavení Windows je vše vpořádku :-)

Obrázek


Celkem jistě se objeví chaos, ale to je vpořádku a očekávané - nejedná se o disk MDOSu :like:

Obrázek


Následně klepnutím na Disk → Dump můžeš image nahrát na fyzickou disketu buď za použití interní PC mechaniky nebo KryoFluxu (časem přibydou i ostatní zařízení jako Greaseweazle nebo SuperCard Pro). Detailní návod na nahrání image na disketu (resp. strojově přeložený do češtiny; edit: no, přeložená věta "Určete rozsah válců, které se mají vyložit na disketu" je trochu krypto, ale to i tak bude aspoň trochu srozumitelný) :-)

Obrázek

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 08.09.2021, 10:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1404
Has thanked: 385 times
Been thanked: 467 times
Tak verze 1.6.1 s podporou ručního zadávání geometrie je na světě.

Když zkusím např. image Hry01.bin odtud, vidím, že má velikost 368.640 bajtů. Očividně tedy 40 cylindrů, každý po 512 bajtech, což dělá 18 sektorů, které se nevejdou na jednu stranu, čili strany budou dvě. Pokud předpokládám standardní číslování stran 0 a 1, pak (zase mým retro fontem):

Obrázek


Disk se mi nerozpozná...

Obrázek


...nicméně úspěšně se mi nasegmentuje na sektory,

Obrázek


který pak můžu zapsat na disketu.

Snad to nějak pomůže :like:

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 08.09.2021, 11:38 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24.03.2014, 08:10
Příspěvky: 158
Has thanked: 51 times
Been thanked: 72 times
tomascz píše:
Tak verze 1.6.1 s podporou ručního zadávání geometrie je na světě.




Super program, mohl by umět pracovat i virtuálními disketami, coby soubory? (*.D80, *.MBD, *.TRD, apod.?)

Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 08.09.2021, 11:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1404
Has thanked: 385 times
Been thanked: 467 times
hood píše:
mohl by umět pracovat i virtuálními disketami, coby soubory? (*.D80, *.MBD, *.TRD, apod.?)
No ale to už tam přeci je od samého počátku!
https://nestorovic.hyperlink.cz/ride/html/faq_supportedSystems.html

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prevod image file (.bin ,.raw,.IMG)
PříspěvekNapsal: 08.09.2021, 13:39 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24.03.2014, 08:10
Příspěvky: 158
Has thanked: 51 times
Been thanked: 72 times
tomascz píše:
hood píše:
mohl by umět pracovat i virtuálními disketami, coby soubory? (*.D80, *.MBD, *.TRD, apod.?)
No ale to už tam přeci je od samého počátku!
https://nestorovic.hyperlink.cz/ride/html/faq_supportedSystems.html


Tak to je super, díky. :like:

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz