OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 05 pro 2019, 17:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 06 říj 2017, 21:17 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 dub 2014, 19:56
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím, získal jsem ZX Spectrum +2 a obraz přes modulátor a VIDEO výstup není žádný, přes RGB je trochu vidět, ale špatně (viz.příloha). Nevíte, čím by to mohlo být?


Přílohy:
obr1.jpg
obr1.jpg [ 87.95 KiB | Zobrazeno 6772 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 07 říj 2017, 09:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1165
Has thanked: 155 times
Been thanked: 272 times
Nefunkční 12V napájení (ve schématu označeno jako 12V analog), odpálený tranzistor (TR4) v měniči?

Tj, tím pádem ULA generuje obraz, ale nefunguje koncový zesilovač a nefunguje ani TEA2000 (IC2), která 12V potřebuje. Nicméně RGB analog je vyvedeno před TEA2000 a bez funkčních 12V i bez TEA2000 by to fungovat mělo. Takže hádám, že je RGB analog připojeno k zobrazovadlu špatně.

Spíš to vypadá, jako by RGB pronikalo do sync a monitor zobrazoval jen ten zarušený sync připojený do kompozitního vstupu. Už se mi něco podobného stalo, ale fakt jen hádám. Ani nevím, o jaký monitor jde, co do něj vede...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 07 říj 2017, 10:42 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
TEA2000 to může zatěžovat, když nemá napájení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 09:33 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 dub 2014, 19:56
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky,
místo 12V jsem naměřil 1,4V, tranzistory ZTX650 a ZTX213 jsou v pořádku, to samé kondenzátory. Tak teď nevím, co dál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 10:00 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Podívat se, proč ten měnič neběží.

ZXT650 k sehnání není, ZXT651 je stále k mání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 19:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2342
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 452 times
+2 s napajanim iba +5V funguje uplne v pohode, ULA +12V vobec nepotrebuje, vystup na RGBI je uplne v poriadku, nenapajane TEA2000 mu nijak nevadi.
Ja to takto bezne pouzivam: odpojil som interny 7805 a celu +2 napajam iba z 5V/6A pulzneho zdroja a obraz beriem z RGBI.
Aha, +12V potrebuju este budice na RS232, ale ten nepouzivam takze jeho nefunkcnost mi nevadi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 20:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
To se Busy ještě podívej, kolik na napájení TEA2000 skutečně máš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 22:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2342
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 452 times
Nie je treba. Tym ze nemam 9V z originalneho zdroja, menic na +12/-5V nepracuje, takze ako keby bol (teoreticky) nefunkcny. Na TEA2000 je tym padom take napetie, ake by tam bolo keby bol ten menic uplne odpaleny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 09 říj 2017, 08:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
kamilk tam má 1,4V, jde o to, jestli je to tak správně s neběžícím měničem, nebo jestli je to ještě nějak zatížené, třeba nakopnutou RS232.

Nevím jak má TEA2000 vstupy, ale pokud by tam byla ochranná dioda proti +12V, tak při zkratovaném napájení budou ty vstupy zatěžovat RGB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 09 říj 2017, 09:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2342
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 452 times
Aha, ano, mas pravdu. Ked sa k tomu dostanem, zmeriam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 06:37 
Offline
Prvnička

Registrován: 12 dub 2014, 19:56
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem trochu pokročil a zjistil jsem, že je přerušená cívky v měniči. Dá se někde sehnat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 07:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1460
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 319 times
Been thanked: 538 times
Zkus napsat zde, tady má hodně dílů.
http://www.dataserve-retro.co.uk/index.html

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 10:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Jestli je to stejná jako v ZX48, tak je někde mám :)

Ale pokud je přerušená, tak se podívej u vývodů a není problém to převinout, i v ruce, je to pár závitů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 10:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1165
Has thanked: 155 times
Been thanked: 272 times
To není cívka, ale transformátor. Nevím teď jestli je v šedé +2 identický (pravděpodobně), ale ve schématu 48k modelu ISSUE 2 je uvedeno 13 a 39 závitů, tedy poměr 1:3.

Pokud neseženeš, tak by mělo být triviální ho vyrobit, třeba i toroidní na čemž výrobci šetřili, zrovna v +2 je místo na obě provedení.

Jak píše Solaris, v http://www.dataserve-retro.co.uk/index.html bys mohl uspět, případně bych zkusil Phila Rustona z https://www.retroleum.co.uk/ ... a nebo z nějaké očesané 48k desky na díly... taky bych asi našel.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum +2 - nejde obraz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 11:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2600
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Toroidní by se brzy přesycoval a neměl by správnou indukčnost. Je to blokující měnič.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mirectt a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz