OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 29.05.2020, 21:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: +2: prohození kláves DELETE a BREAK
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 18:51 
Offline
Kecka

Registrován: 20.06.2016, 15:44
Příspěvky: 43
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Zdravím,

chtěl bych se, prosím, zeptat, zda nelze nějakým jednoduchým HW zásahem "prohodit"
funkčně klávesy DELETE a BREAK na +2ce? Nemůžu si prostě zvyknout... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 19:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1109
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
vit.hotarek píše:
Zdravím,

chtěl bych se, prosím, zeptat, zda nelze nějakým jednoduchým HW zásahem "prohodit"
funkčně klávesy DELETE a BREAK na +2ce? Nemůžu si prostě zvyknout... :-)


Otazka je proc to delat. Ja osobne nikdy tyto klavesy nepouzival a ze zvyku mackam CS+0 pro delete a CS+SPACE pro break.
Ale myslim, ze vzhledem k matici klavesnice to jednoduchym zpusobem nepujde.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 20:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1953
Has thanked: 1275 times
Been thanked: 370 times
Factor6 píše:
Otazka je proc to delat.

No, pár důvodů k tomu je...

S autorem dotazu soucítím.
V šuplíku a v Kicadu mám rozdělanou klávesnici Pluska s levnými (?) indickými mikrospínači.
viewtopic.php?f=41&t=1524


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.10.2016, 21:04 
Offline
Kecka

Registrován: 20.06.2016, 15:44
Příspěvky: 43
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
No hlavním důvodem je samozřejmě pohodlí, drtivá většina počítačů ten DELETE má "vpravo nahoře".
Z praxe by se to např. hodilo v SQčku na vyskakování z patternu (BREAK) a výmaz not pod řádkem (DELETE).

Ale pokud je to komplikované, tak zbývá jen "Se stim smiř!" :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 09:40 
Online
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2576
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 276 times
Been thanked: 490 times
vit.hotarek píše:
No hlavním důvodem je samozřejmě pohodlí, drtivá většina počítačů ten DELETE má "vpravo nahoře".
Z praxe by se to např. hodilo v SQčku na vyskakování z patternu (BREAK) a výmaz not pod řádkem (DELETE).
Obavam sa ze vzhladom na membranu bude jednoduchsie upravit program v ktorom to potrebujes. Vela programov cita klavesy cez romku (tam to nie je problem prehodit - upravou kodu v romke) a pokial nejaky program cita klavesy vo vlastnej rezii tak vecsinou ma nejaku tabulku klaves v ktorej obvykle staci len prehodit kody pre delete a break.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 11:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1324
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
A když to prohodíš v někde, tak ti to přijde o to divnější v těch ostatních programech. Způsobíš si větší chaos. Radím, nedělej to.

Osobně přecházím mezi nejrůznějšími počítači dost často a občas tápu, za 30 let jsem si zcela nezvykl na neustále špatně umístěné Z (má být vlevo od X, no ne?). Ale co mi pomáhá je takové to mentální přepnutí "klávesnice xxx = funguju takhle". První minuty to drhne, ale pak pracuju normálně. Přijdu k jinému počítači a zas podobně ... Dokonce jsem zjistil, že když pracuju s Windows (které mají to Z v 99% případů umístěné blbě), tak očekávám Z nahoře a s čímkoli jiným zas dole, běda když má někdo na Woknech QWERTY :-) U ZXS to mám podobně. Mnohem větší problém než BREAK, DELETE ... mi dělají čísla, která jsem zvyklý psát se shiftem a to na ZXS občas dělá nepěkné věci, třeba EDIT (shift+1) mi smaže zadávaný příkaz. Opět, trvá mi několik minut, než mozek přepne ro režimu ZXS a přestanu dělat chyby.

A jestli fakt trváš na PC rozložení kláves u ZXS, pořiď si KeyFace (ProFace http://egalerie.net/index.php/pocitace/Keyface), prostě ten interface, který umožní připojit normální PC klávesnici k ZXS. BREAK budeš mít místo ESCape, DELETE na DELETE a možná i místo BACKSPACE (teď si nejsem jistý) atd... funguje to docela dobře, rozložení je podobné emulátorům a dá se příp. upravit přeprogramováním PICu napořád pro veškerý software na ZX.

Nebo, jak píše SCjoe, postav si vlastní klávesnici. Na trhu jsou spínače Cherry (a různé napodobeniny), není to levné, je to pracné, ale je to dobré řešení. Membránu neupravíš.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 13:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2655
Has thanked: 109 times
Been thanked: 385 times
To mi připomíná - je už nějak ustálené to, jak se mapují které ZX klávesy na které PC klávesy? Nějaký de facto standard už se ujal? Neřkuli ho už někdo dokonce sepsal? :speccy: ;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.10.2016, 15:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1953
Has thanked: 1275 times
Been thanked: 370 times
Jiiira píše:
To mi připomíná - je už nějak ustálené to, jak se mapují které ZX klávesy na které PC klávesy? Nějaký de facto standard už se ujal? Neřkuli ho už někdo dokonce sepsal? :speccy: ;)

Asi nálepky pro ZX-Uno?
http://zxuno.speccy.org/media_e.shtml

Mně se líbí kratší klávesnice z tohoto vlákna
http://zxuno.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=242


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.10.2016, 07:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1953
Has thanked: 1275 times
Been thanked: 370 times
zxcygnus píše:
KeyFace

Anebo YAZSAKI?
Prijde mi jednoduche, take na domaci zbastleni...
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 10:17 
Offline
Stydlín

Registrován: 16.07.2016, 14:48
Příspěvky: 7
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravim. Postavil niekto ten modul na obrazku. Ja som to postavil ale mam problem ohladom AVR.
Ma tu niekto subor hex a ako nastavit poistky? Flash xilinx je vporidku ale prevod asm na hex tam mam problem.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz