OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 09.07.2025, 12:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.07.2024, 13:41 
Nemluva

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Now everything is clear. Good job with this interface. Thank You.

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 21:56 
Kecka

Has thanked: 50 times
Been thanked: 26 times
mam jemny progress s mojou d80mini. opat som to vytiahol, prepiskal multimetrom co som videl, na plosaku vsetko vyzera OK. Vytiahol som eeprom, na nej ulozeny obraz sa stale zhoduje s tym co som na nu naprogramoval. Pre istotu som to prepisal nanovo. Vytiahol som aj gal-y, a skusal nanovo prepisat aj ich obsah, po zapisani obsahu som dal v programatore verify, a tu to zacalo. Zacalo mi to hlasit, ze nie vsetky piny su OK. Nevadi, nejake galy mam este v zasobe ked som ich objednaval 10 ks, ked som to siel stavat. Kazdy jeden mi to robi. Da sa naprogramovat OK, ale rucna verifikacia mi nikdy uz nepresla, hlasilo mi vadny pin/piny na IC. Objednal som zo slovenska nove gal obvody, 5 kusov. Vsetky su z jednej serie, rok vyroby 06, takze nemali by to byt recyklaty ako tie z ciny. A vsetky mi robia to iste, obsah sa da vypalit, ale verifikacia nepresla. Napalil som takto gal_a aj gal_b, dal do dosky a skusil zapnut, spravalo sa mi to tak isto, po par resetoch mi ale hodilo basic prompt. Zapojil, som teda disketovky, a skusal to iste. Po par resetoch mi pekne nainicializovalo obe mechaniky. Zasunul som disketu s Restore diskmagom, pekne mi ho nacitalo. Vsetko fungovalo. Po nejakej dobe mi hodilo "internal MDOS error", po resete mi to uz takto nenabehlo.

Takze silne podozrenie, ze tie GALy co som mal sa mi zopsuli, a tie co som kupoval nove tiez niesu 100%. Ked to fungovalo som mal proste stastie. Takze asi jedine co mozem spravit, je najst poriadny zdroj otestovanych GAL cipov, a skusit vymenu znova.

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 22:44 
Kecálek

Has thanked: 17 times
Been thanked: 25 times
Jen pro jistotu. Nezamykáš ty galy po naprogramování? To je pak nezverifykuješ. A disketě a mechanice věříš? Z popisu bych hledal spíš tam.

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 23:47 
Pan Generální

Has thanked: 366 times
Been thanked: 739 times
kapula píše:
...A vsetky mi robia to iste, obsah sa da vypalit, ale verifikacia nepresla. ...
V jakém programátoru?

Mě se něco podobného stalo s XGecu PRO T48, programovací software z nějakého důvodu tvrdošíjně zapínal "šifrování" čipu (což se netvářilo jako zamknutí, jak píše caga, ale může to být jen čingliš špatný překlad), což vedlo nejenom k selhání verifikace, ale GAL potom nefungoval správně.

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 23:49 
Kecka

Pozeral som to, lock bit som nemal zaskrtnuty. Updatoval som este soft na programovacku, a uz mi to ani nedovoli na niektore tie galy zapisat, koli tomu ze detekuje zly pin.
Disketove mechaniky mam len 2, skusal som ich prehadzovat, ale bezo zmeny. Ono by to malo nabehnut aj bez mechanik ak sa nemylim, to mi tiez neprejde. Bud to stoji na logu Divide, alebo to logo preblikava, cize sa to asi resetuje samo dookola. Ked mi to zazrakom dnes nabehlo, tak bolo vidno na led kontrolkach, ako sa postupne inicializuju mechaniky A a potom B. Ked to nejde tak nebliknu vobec, k inicializacii mechanik sa to ani nedostane. Uz sa mi ponukol pwramp, ze mi posle overene a naprogramovane galy, tak potom uvidime.
programator mam XGecu TL866 II plus

PříspěvekNapsal: 10.10.2024, 01:57 
Pan Generální

Has thanked: 21 times
Been thanked: 372 times
Nemáš iba nejakú špinu v pine pätice programátora? Niekedy sa tam dostane nejaké svinstvo ktoré nieje vidieť, a potom to má zlý kontakt a hlási chybu, prípadne aj zle programuje. Alebo je pin vybehaný a nedolieha. Toto by som preveril ako prvé.

Tiež v softe programátora je self-test, ten preverí vnútornú funkčnosť pinov.

PříspěvekNapsal: 10.10.2024, 13:10 
Kecka

To ma tiez napadlo, snazil som sa tie cipy trosku poposuvat v tej patici programatora, ak by tam bol horsi kontakt. Eeprom ale sli naprogramovat a verifikovat hned, bez hlasenia chyb na pinoch.
Este k tej verifikacii galov, ten soft ma pri chybe moznost retry. Ked som na to klikal, tak na nejaky 5-8 pokus to obsas preslo, ale dalsi pokus uz zase nie. Kazdy gal vykazoval iny poskodeny pin, aj ked najcastejsie to bol hned 2-hy. Iny gal mal ale chyby na uplne inych pinoch, pri opakovani testov sa tie chybne piny v ramci jedneho io nemenili.

PříspěvekNapsal: 10.10.2024, 14:30 
Pan Generální

Has thanked: 21 times
Been thanked: 372 times
Čo skúsiť naprogramovať ich ako iný typ? Na tom A, B, C, D, E na konci vraj dosť záleží, ono to rozhoduje o programovacom napätí a algoritme. Tiež môžu byť nesprávne označené, alebo programátor používa pre daná čip nesprávne časovania. Kto neskúša, nič sa nedozvie.

Už si nepamätám čo to bolo za čip (tuším EPROM), ale pri tomto programátore mi to ukazovalo nesprávne programovacie napätie. To som musel ručne zmeniť podľa datasheetu. Pri týchto veciach treba všetko kontrolovať.

PříspěvekNapsal: 14.10.2024, 22:26 
Kecka

Dorazili mi odskusane galy od pwramp-a, skusal som v Harlequinovi 128 aj v Didaktiku M, nadeje na vyriesenie boli vysoke, ale stale sa to spravalo rovnako - mrzlo to na logu divide. Tak som sa pojal spravit asi jedinu vec, co mi este ostava, a to skusit odstranit pripadny studeny spoj. Zobral som letovacku, prebehol som spoje, ktore vyzerali podozrivo, pobehal som toho na doske celkom dost, ked uz som to mal vybalene a nazhavene, tak nech to stoji za to :) . Po zapojeni s overenymi GALmi mi mdos nabehol korektne. Nacitanie diskiet funguje, odskusal som asi na 10 kusoch, konecne som si zalistoval v poslednom Restore diskmagu. Skusil som do toho dat moje povodne galy, a funguje to aj s nimi. Takze overenie programovackou cez tlacidlo Verify asi netreba brat az tak do uvahy, hlavne ze pred programovanim sa vsetky piny hlasili OK a samotne programovanie tiez prebehlo OK.

Takze bol to studeny spoj, jeden z prvych tipov co dal PotPalo, ktory mi prisiel nepravdepodobny koli tomu, ze som to nejake 3 roky obcasne pouzival k plnej spokojnosti.

Bez pwramp-ovej pomoci by som asi sedel nad hromadou GALov, a snazil sa najst medzi nimi fungujucu kombinaciu, co by aj tak nikam neviedlo :) Este raz diki za pomoc.

PříspěvekNapsal: 29.06.2025, 11:07 
Prvnička

Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times
Mozem potvrdit, ze d80mini funguje spolahlivo aj so Sizif 512K, MDOS2.1 vo vsetkych rezimoch 48k, 128k, +3e, Pentagon. Procesor na standardnych 3.5MHz.

Testovane kombinacie, 3.5 + 3.5, 3.5 +5.25 (formatuje na 80 stop), 3.5 + gotek (A:), 5.25 + gotek (A:). gotek vyzaduje .img pre .d40 aj d80 obrazy, ine "nevidi".

Vdaka za skvely projekt a nahradu odchadzajucich D40/D80
Pego

ZX 128K +2, 48K+, +3 (s gotek), Sizif 512K, retroPC s FDD/IDE W98, Dataputer ZX Diskface Quick (pre 128K), Specdrum/Centronics/Kempston custom IF, d80mini s 3.5/5.25/gotek, divMMC Sindikat Ed., divIDE+CF, MB03+U2, Epson LX 1050+, BT100 https://github.com/pgo-sk/Meggie1992

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 460 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]