OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 11:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 10:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2338
Has thanked: 303 times
Been thanked: 639 times
Čím nahradit např. TR3 v ZX Spectrum 48k?

ZTX313 nejsou, KSY72 už taky ne (možná mám někde poslední), F199 mám poslední Retroleum.co.uk prodává MPS2369... to můžu koupit nenajdu-li lepší zdroj a náhradu.

Z nouze jsem zkusil BC550, kondenzátor na bázi jsem zvětšil ze 100p na cca 470p a rozeběhlo se to, ale clock není hezký, zjevně tranzistor nestíhá. S dalšími tranzistory jsem experiemntoval u DMA a víceméně neúspěšně, už si nepamatuju, co vše jsem zkusil.

Nějaký tip na dostupnější rychlý PNP tranzistor?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 11:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1615
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 26 times
Been thanked: 246 times
kup si za 9kč do zásoby
https://aukro.cz/vysledky-vyhledavani?text=ksy72&searchAll=true&subbrand=BAZAAR

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 11:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1493
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 101 times
Been thanked: 112 times
Zkusil bych BC213

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 11:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1615
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 26 times
Been thanked: 246 times
microlan píše:
Zkusil bych BC213

To je PNP to bych nezkoušel a navíc je jen do 200MHz. KY72 je do 450MHz mělo by to šikmý hrany.
To už i BC238 je do 250MHz

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 12:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1493
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 101 times
Been thanked: 112 times
Aha, takže pokud se jedná o NPN tranzistor a ne PNP jak je uvedeno v úvodu vlákna, tak tam je výběr široký.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 12:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.01.2017, 14:37
Příspěvky: 109
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
zxcygnus píše:
Čím nahradit např. TR3 v ZX Spectrum 48k?

ZTX313 nejsou, KSY72 už taky ne (možná mám někde poslední), F199 mám poslední Retroleum.co.uk prodává MPS2369... to můžu koupit nenajdu-li lepší zdroj a náhradu.

Z nouze jsem zkusil BC550, kondenzátor na bázi jsem zvětšil ze 100p na cca 470p a rozeběhlo se to, ale clock není hezký, zjevně tranzistor nestíhá. S dalšími tranzistory jsem experiemntoval u DMA a víceméně neúspěšně, už si nepamatuju, co vše jsem zkusil.

Nějaký tip na dostupnější rychlý PNP tranzistor?



https://sinclair.wiki.zxnet.co.uk/wiki/ ... Components

Alternativy jsem sehnal u Bučka v Brně.

_________________
Amiga 4000D/T BFG1960 128MB , ZX Nucleon512kb \ Amiga 1200T + PPC 1260/210 256mb + BVision 8mb \ Amiga 1200 + Apollo 1260 32mb


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 14:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 1070
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 131 times
Been thanked: 473 times
Do clocku som dával 2N2369A. Mouser ich máva celkom bežne.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.02.2024, 22:18 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 900
Has thanked: 51 times
Been thanked: 230 times
zxcygnus píše:
Čím nahradit např. TR3 v ZX Spectrum 48k?


https://www.mouser.sk/ProductDetail/Cen ... 69A-PBFREE

https://alltransistors.com/crsearch.php ... TO92&cf=on


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.02.2024, 00:23 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3676
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 280 times
KSY71, KSY72 ještě normálně koupíš.
Vychází to z 2N2369A, v plastu PN2369A, MPS2369A, PH2369

Ebay https://www.ebay.com/itm/274597001446?h ... Swc1FfxmLr

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.02.2024, 09:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2338
Has thanked: 303 times
Been thanked: 639 times
Ok, nakonec jsem risknul eBay. Snad dorazí, co Číňan slibuje. Změřím a dám vědět (cca Březen?).

Dražší možnosti si nechám až když se tyhle neosvědčí. A pokud osvědčí, tak budu mít nejspíš doživotní zásobu.

Nic proti Mouseru, ale musel bych nahromadit větší objednávku...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.02.2024, 10:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 1615
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 26 times
Been thanked: 246 times
Na kondík.cz jsem našel KSY72 za 5,-

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.02.2024, 16:49 
Offline
Óm Nejvyšší

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3676
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 28 times
Been thanked: 280 times
Koupil jsi tu 50 ?

KSY71 4,- ferity.cz
KSY72 3,- radiokus.cz

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.02.2024, 18:30 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 2338
Has thanked: 303 times
Been thanked: 639 times
danhard píše:
Koupil jsi tu 50 ?

KSY71 4,- ferity.cz
KSY72 3,- radiokus.cz
jj, koupil jsem tech 50 z eBay.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.03.2024, 17:58 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 785
Bydliště: Šlapanice
Has thanked: 130 times
Been thanked: 98 times
Co jsem se díval tak ZTX313 je čistokrevný spínací (logický) tranzistor, aneb má zaručené časy sepnutí a i rozepnutí. Kdežto BC550 je klasický „nízko frekvenční“ tranzistor aneb má maximálně zaručenou dobu sepnutí.

Tranzistor není, problém sepnou, ale ho rozepnout což je způsobeno „nábojem v bázi“. Aby se tranzistor rychle rozepnul tak je potřeba náboj z báze nějak odstranil a to buď externím odporem což ale způsobuje větší odběr. Nebo se upraví struktura tranzistoru, u první generace spínacích tranzistorů se to řešilo, přidám zlata, které způsobuje „svod“ a tím napomáhá odstranění náboje z báze.

V zapojení viz obrázek na pozici T2 musí být tranzistor co má v rodném listě že je spínací. Ostatní tranzistory mohou být libovolné. Při použití čehokoliv jiného než spínacího tranzistoru na pozici T2 dochází k tomu, že už při vstupním kmitočtu 10KHz se střídou 1:1. Je výstup na hraně použitelnosti aneb střída je cca 3:2, Při 15KHz je na výstupu trvale jedna úroveň s malými náznaky že je snaha k přechodu na druhou úroveň. Po osazení spínacího tranzistoru na pozici T2 je výstup i při 100KHz pořad se střídou 1:1. Ty kondenzátory C3 a C4 nemají moc velký vliv na počasí aneb netřeba je osazovat.

Takže jestli někde byl osazen tranzistor co má v rodném listě že je spínací aneb zaručené časy sepnutí a rozepnutí tak je potřeba ho nahradit spínacím tranzistorem nebo dost zásadně překopat zapojení.


Přílohy:
Prevodnik_TTL_na_RS232C.png
Prevodnik_TTL_na_RS232C.png [ 21.81 KiB | Zobrazeno 495 krát ]

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz