Tak me to funguje, asi i dobre. Nejdrive jsem myslel ze to bude brnkacna, ale nebyla. Nevedel jsem kde zacit a navod (
https://tomdalby.com/other/oqtadrive.html) ma par zadrhelu. Zabyval jsem se tim nakonec skoro cely den, ale byla to zabava. Vybral jsem si slozitejsi variantu s RasPi, protoze je proste ta spravna. I tak je nutnost pouziti PCcka k manipulaci s jednotkou docela otravna. Image SD karty poslu pozdeji, protoze jsem doma nenasel mensi kartu nez 32GB, tak to musim nejdrive zmensit.
V kapitole "Flash the Nano using the Pi" jsem musel pouzit k urceni desky parametr "arduino:avr:nano:cpu=atmega328old", protoze s "arduino:avr:nano" se mi to nechtrelo naprogramovat, ale to muze byt u kazdeho jine, protoze tady zalezi na verzi arduina co mate. Ja mam osazenou desku pujcenou od Chipa128 na vyzkouseni a chodi to s ni jak pisu.
Skript "autoreset", ktery se pri instalaci stahne z netu, mozna funguje ve windows, ale v Linuxu na RPI ne, protoze ma konce radku DOSove CRLF misto spravnych LF, cehoz si nejde na prvni pohled vsimnout, protoze to editor neukazuje. Kdyz nefunguje ten skript, nejde to ani naprogramovat a nejspis je to zdrojem dalsich potizi.
Pri nacteni cartidge ve formatu *.md mi to hlasilo stejnou chybu jako Pwrampovi, tedy "cartridge corrupted: defective record at index 220: invalid record data check sum, want 252, got 249". To lze vyresit pridanim pamatetru -r (repair). Proc ta chyba vznika nevim, ale funkcni prikaz pak vypada:
./oqtactl load -r -d 1 -i "cartridge.mdr" -a raspberrypi:8888
Ridici prikaz "oqtactl" nespoustim z Windows, ale primo z toho RPI, prijde mi to jednodussi. Cartidge mam ve stejnem adresari na SD karte. Kdyz date SDkartu do ctecky (i do Windows), uvidite jeden oddil, kde musite editovat soubor "wpa_supplicant.conf", ve kterem nastavite parametry vasi Wifi. Kdo se vyzna v Linuxu, tomu to popisovat nemusim, ale ve Windows pouzijite pro pripojeni na nabootovane RPI terminal Putty (
https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgt ... atest.html). Pridelene IPcko si musite zjistit na vasem routeru. Pro kopirovani souboru zas WinSCP (
https://winscp.net/eng/download.php). Jmeno a heslo je nastaveno na "pi". Teoreticky tam lze rozchodit Sambu pro sdileni adresare ve Windows, ale to mozna priste.
Funkcni vibracniho motorku na desce jsem nepochopil, nebo to nefunguje spravne, ale jen otravne knoura, tak jsem ho odpojil.
Cely Oqtadrive je napajeny 9V ze ZX Spectra (nebo QLka) po datovem kabelu z IF1, nic jineho neni potreba.
Jestli chcete programovat arduino z RPI, coz jsem udelal i ja, napsal jsem na to skript, ktery spustite (pri prihlaseni na uzivatele pi z jeho home) jako:
./nano_install.sh
Obsahuje ale parapetry urceni desky arduina o kterych jsem se zminil drive, tak pokud to nebude fungovat, musite si ho zeditovat. Mene zkuseni si mohou spustit "mc", linuxovy klon Nortonu, funguje tam F4 (editor). Pripadne chyby koncici textem "Broken pipe" muzete ignorovat, nejsou dulezite.
Ridici prikaz oqtactl je v home uzivatekle pi v adresari oqtactl, kam se po prihlaseni prepnete nejdrive pres "cd oqtactl". Nechal jsem tam par MD kazatek, ty co jsou original u MD a par ode me s hrami od Ultimate. Nejsou to snapy, prevedl jsem je uz drive rucne a nebyla to uplne sranda, protoze Ultimate nesmyslne hroti zacatek basicu, vychazi jim to doslova na bajt a protoze ten se posune o promenne IF1, tak to pak nefunguje.
Urcite, stejne jako vDrive, to nebude fungovat s Lamacovym CP/M, protoze ten pouziva vlastni format na fyzicke urovni microdrive odlisny od formatu IF1, ktery nejde do *.md nijak ulozit.