OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Sokolovna Slavonn

Právě je 17.05.2022, 13:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.03.2022, 01:30 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 437
Has thanked: 179 times
Been thanked: 87 times
Tak jsem strávil pár hodin oživováním. Nevyhrál jsem, ale nějaké dílčí úspěchy mám. Pro jednoduchost jsem zatím vynechal Raspberry Pi, protože dostupný návod na webu je podle mě pološílený, ale to nevadí - s RPi jsem si poradil, ale nekomunikuje mi s Arduinem, buď mám na desce chybu nebo jsem něco špatně zapájel - čert to vem. Pochopil jsem myšlenku a Arduino jsem přes USB připojil přímo do PC, kde jsem spustil oqtactl jako server přes virtuální sériový port. Rpi není nutnost.

První vážný problém - zkusil jsem namontovat jakýkoliv .mdr image do "drive 1" ale bez úspěchu. Končí to vždy:
Kód:
cartridge corrupted: defective record at index 220: invalid record data check sum, want 252, got 249]


Takže jsem namontoval Z80 image a to mi funguje, dostanu pak při:
Kód:
./oqtactl ls

DRIVE CARTRIDGE       STATE
  1   DIZZY           fw
  2  <no name>        bw
  3   <no name>       bw
  4   <no name>       bw
  5   <no name>       bw
  6   <no name>       bw
  7   <no name>       bw
  8   <no name>       bw


na ZX Zadám příkaz CAT 1 a někdy se mi obsah cartidge vylistuje, někdy ne, ZX končí chybou
Kód:
Microdrive not present, 0:1

Nahrát Dizzyho z cartridge se mi nepovedlo nikdy, vždy při nahrávání skončí výše uvedenou chybou.

Takže stabilita nic moc, připadá mi, že připojením PC a USB vnáším rušení do ZX, vyzkouším ještě zítra připojit jen notebook napájený baterií. Proč ale oqtactl nežere žádný .mdr image netuším a přijde mi to jako mnohem vážnější problém.
Pokud jste někdo desku od Chipa128 už vyzkoušeli, podělte se o zkušenosti.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2022, 10:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 307
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 37 times
Been thanked: 82 times
Nemáte někdo vytipovanej konektor na spojovací kablík microdrive? Kde se dá koupit pod jakým označením?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.03.2022, 17:04 
Offline
Radil

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 303
Has thanked: 114 times
Been thanked: 71 times
Já jsem objednal zde:

https://www.aliexpress.com/item/33035971298.htm

Nicméně 21.1.2022 to dostali naši celníci a od té doby na to čekám.
Takže jsem to nevydržel a objednal celý kabel zde:

https://www.sintech-shop.de/en/if1-mdr-connection-cable/a-3102

Chip


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.04.2022, 21:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1931
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 228 times
Tak me to funguje, asi i dobre. Nejdrive jsem myslel ze to bude brnkacna, ale nebyla. Nevedel jsem kde zacit a navod (https://tomdalby.com/other/oqtadrive.html) ma par zadrhelu. Zabyval jsem se tim nakonec skoro cely den, ale byla to zabava. Vybral jsem si slozitejsi variantu s RasPi, protoze je proste ta spravna. I tak je nutnost pouziti PCcka k manipulaci s jednotkou docela otravna. Image SD karty poslu pozdeji, protoze jsem doma nenasel mensi kartu nez 32GB, tak to musim nejdrive zmensit.

V kapitole "Flash the Nano using the Pi" jsem musel pouzit k urceni desky parametr "arduino:avr:nano:cpu=atmega328old", protoze s "arduino:avr:nano" se mi to nechtrelo naprogramovat, ale to muze byt u kazdeho jine, protoze tady zalezi na verzi arduina co mate. Ja mam osazenou desku pujcenou od Chipa128 na vyzkouseni a chodi to s ni jak pisu.

Skript "autoreset", ktery se pri instalaci stahne z netu, mozna funguje ve windows, ale v Linuxu na RPI ne, protoze ma konce radku DOSove CRLF misto spravnych LF, cehoz si nejde na prvni pohled vsimnout, protoze to editor neukazuje. Kdyz nefunguje ten skript, nejde to ani naprogramovat a nejspis je to zdrojem dalsich potizi.

Pri nacteni cartidge ve formatu *.md mi to hlasilo stejnou chybu jako Pwrampovi, tedy "cartridge corrupted: defective record at index 220: invalid record data check sum, want 252, got 249". To lze vyresit pridanim pamatetru -r (repair). Proc ta chyba vznika nevim, ale funkcni prikaz pak vypada:

./oqtactl load -r -d 1 -i "cartridge.mdr" -a raspberrypi:8888

Ridici prikaz "oqtactl" nespoustim z Windows, ale primo z toho RPI, prijde mi to jednodussi. Cartidge mam ve stejnem adresari na SD karte. Kdyz date SDkartu do ctecky (i do Windows), uvidite jeden oddil, kde musite editovat soubor "wpa_supplicant.conf", ve kterem nastavite parametry vasi Wifi. Kdo se vyzna v Linuxu, tomu to popisovat nemusim, ale ve Windows pouzijite pro pripojeni na nabootovane RPI terminal Putty (https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgt ... atest.html). Pridelene IPcko si musite zjistit na vasem routeru. Pro kopirovani souboru zas WinSCP (https://winscp.net/eng/download.php). Jmeno a heslo je nastaveno na "pi". Teoreticky tam lze rozchodit Sambu pro sdileni adresare ve Windows, ale to mozna priste.

Funkcni vibracniho motorku na desce jsem nepochopil, nebo to nefunguje spravne, ale jen otravne knoura, tak jsem ho odpojil.

Cely Oqtadrive je napajeny 9V ze ZX Spectra (nebo QLka) po datovem kabelu z IF1, nic jineho neni potreba.

Jestli chcete programovat arduino z RPI, coz jsem udelal i ja, napsal jsem na to skript, ktery spustite (pri prihlaseni na uzivatele pi z jeho home) jako:

./nano_install.sh

Obsahuje ale parapetry urceni desky arduina o kterych jsem se zminil drive, tak pokud to nebude fungovat, musite si ho zeditovat. Mene zkuseni si mohou spustit "mc", linuxovy klon Nortonu, funguje tam F4 (editor). Pripadne chyby koncici textem "Broken pipe" muzete ignorovat, nejsou dulezite.

Ridici prikaz oqtactl je v home uzivatekle pi v adresari oqtactl, kam se po prihlaseni prepnete nejdrive pres "cd oqtactl". Nechal jsem tam par MD kazatek, ty co jsou original u MD a par ode me s hrami od Ultimate. Nejsou to snapy, prevedl jsem je uz drive rucne a nebyla to uplne sranda, protoze Ultimate nesmyslne hroti zacatek basicu, vychazi jim to doslova na bajt a protoze ten se posune o promenne IF1, tak to pak nefunguje.

Urcite, stejne jako vDrive, to nebude fungovat s Lamacovym CP/M, protoze ten pouziva vlastni format na fyzicke urovni microdrive odlisny od formatu IF1, ktery nejde do *.md nijak ulozit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2022, 16:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1931
Bydliště: Praha
Has thanked: 80 times
Been thanked: 228 times
Tady je image instalace pro PI Zero, potrebujete kartu 4GB a vice:

https://www.dropbox.com/s/jbe1t4ie4o94f ... _v2.img.gz

1) Na kartu to ve Win zapisete treba pomoci Win32DiskImager, Linuxaci si poradi snadno, tem netreba radit.

2) Pokud chcete oddil zvetsit na maximum, v konzoli (shellu) to je z raspi-config v menu advanced neco a expand neco..... (https://piwithvic.com/raspberry-pi-expa ... ro-sd-card)

3) Musite si nastavit WiFi, je to popsane ve zminenem navodu (https://tomdalby.com/other/oqtadrive.html) na zacatku v kapitole "Prepare the Raspberry Pi Micro SD Card", jde to snadno.

4) Funguje i WEB UI, v prohlizeci doma zadate http://vase.ip.oqtadrive:8888, ja to ale ovladal prikazem "octactl".

5) Doporucuji velmi peclive precist navod na Githubu (https://github.com/xelalexv/oqtadrive) vcetne odkazu, je to na 10-15 minut a dozvite se co to vsechno umi, je to zajimave, napriklad ohledne moznych ulozist (repository) obrazu kazetek nebo snapshotu.

6) Nic jsem na tom nesperkoval, je to v podstate v zakladu, ale urcite funkcni. Hry a dalsi veci si doplnte sami, po precteni navodu by to nemel byt problem.

7) Uz tam nejaka kazetka je vlozena, takze po pripojeni a nabootovani staci na ZXS zadat RUN, nebo CAT 1 a uvidite..... nebo neuvidite.

8) Nezapomente, ze tohle nestaci a musite si naprogramovat Arduino, jde to snadno udelat z toho PI Zero.

9) Kdyby ten image na Dropboxu zmizel, asi je nekde dale novejsi verze, nebo sem napiste.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.04.2022, 12:45 
Offline
Radil

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 303
Has thanked: 114 times
Been thanked: 71 times
Takže funguje krásně, velké díky @DODA za návody.
I přehazování kazetek na PC pomocí web prohlížeče je super.
Ještě pořeším krabičku, aby to trochu vypadalo.

Příloha:
octa.jpg
octa.jpg [ 107.11 KiB | Zobrazeno 615 krát ]


K dispozici mám ještě 8ks plošňáků, kdyby měl někdo zájem pište SZ.

Chip


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.05.2022, 16:04 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 307
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 37 times
Been thanked: 82 times
Tak u mne taky hotovo.
díky @DODA za img, který dost urychlilo nastavování.... Měl jsem neodzkoušené IF1, takže pro mne další proměnná co nemusí fungovat. Nefungovalo napoprvé, předělával jsem kablík od sintech viz výše... Je tam odfláklá zarážka mezi piny, neodpovídá fotkám co mají na shopu. Zarážka není přes celou šířku konektoru ale jen na půlce a dokonce je vyjmutej jen pin na jedné straně. Ale hlavně je zarážka o dost širší a tak deformuje vedlejší pin který pak nemusí mít kontakt....
Jo a ještě, nešlo mi naprogramovat z maliny arduino - mělo starší bootloader a příkaz pro starší bootloader nefungoval. Měl jsem sice arduino naprogramované přes usb, ale pro ověření že je OK komunikace mezi malinou a arduinem jsem to chtěl odzkoušet....
Nenašel jsem dvoubarevnou ledku, natož 3mm průměr ale v šuplíku byla 3mm dvoubarevná se dvěma vývody, kde jsou ledky uvnitř antiparalelně... No a jak jinak, funguje taky, stačí zapojit jen na krajní piny (obě ledky stejně nikdy nesvítí).


Přílohy:
2022-05-11 09.39.00.jpg
2022-05-11 09.39.00.jpg [ 435.14 KiB | Zobrazeno 189 krát ]
2022-05-11 09.38.16.jpg
2022-05-11 09.38.16.jpg [ 396.79 KiB | Zobrazeno 189 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz