Helo,
mam tu taku drobnost. Na zaklade poziadavky od nemenovaneho spektristu s cervenymi boxerskymi rukavicami a bielou plesinou som dal dokopy malu utilitku pre esxdos.
Ide o utilitku vo formate AUTOBOOT.BAS, ktora na zaklade definicie "menu" po boote/resete zobrazi zoznam tapiek (hier) s drobnymi nahladmi a popismi a clovek si moze klavesnicou alebo kempstonom vybrat, ktoru takpu si chce naloadovat.
v prilohe je archiv gamesel.tar, ktory si staci ulozit niekam na kartu, povedzme do /tmp/gamesel.tar .
po zbeznom prehliadnuti balika prikazom
Kód:
.tar tv /tmp/gamesel.tar
si, v pripade, ze niektory zo suborov uz na karte mate (relativne k rootu karty), dany subor pred samotnou instalaciou zazalohujte, aby ste predisli jeho strate.
ak ste spokojni s instalaciou, tak pustite
Kód:
.cd /
.tar xv /tmp/gamesel.tar
no, a aby sa spustac spustil pri kazdom boote/resete, este treba zeditovat /sys/config/esxdos.cfg , v ktorom treba nastavit premennu AutoBoot na hodnotu 3.
potom, po odskusani "testovacieho" menu, ktore som pribalil, si treba nadefinovat vlastne menu v subore /games/select.txt . pri definovani ciest k tapkam a nahladom je dobre pouzit celu cestu, aby to fungovalo aj ak nie je aktualny adresar / .
jedna polozka menu sa sklada z:
1) cela cesta k tapke
2) cela cesta k nahladu
3) nadpis (do 21 znakov)
4) drobny popis (max 4 riadky po 21 znakov, bez prazdnych riadkov)
jednotlive polozky menu su oddelene jednym prazdnym riadkom.
nahlady su definovane ako 6 riadkov po 8 znakov, pricom kazdy znak je 8 pixlovych bajtov a jeden atributovy bajt.
na vyrobu nahladu mozno pouzit xzxs zo zxspectrum-utils a prilozeny php skript. pomocou xzxs na obrazku najdete suradnice laveho horneho rohu vyseku, ktory chcete mat v nahlade a vysek potom spravite pomocou "php scrcut.php x y file.scr > file.dat"
scrcut.php:
Kód:
<?php
if ($argc<4) {
print "usage: ".$argv[0]." <x> <y> <scrfile> > <datfile>\n";
exit;
}
$f=file_get_contents($argv[3]);
$xo=$argv[1];
$yo=$argv[2];
for ($y=0;$y<6;$y++)
for ($x=0;$x<8;$x++) {
$xx=$x+$xo;
$yy=$y+$yo;
$t=$yy>>3;
$y2=$yy-($t<<3);
for ($y1=0;$y1<8;$y1++) {
print $f[$xx+$y2*32+$y1*256+$t*2048];
}
print $f[6144+$xx+$yy*32];
}
?>
prajem prijemne gamesenie.
ps.: chcel som scrcut.php prilozit ako prilohu, ale ani v roku 2024 nie je mozne prikladat prilohy s priponou txt (rozumiem ze pripona .php nie je povolena, ale skusal som aj .txt aj .dat, ale ani to mi neslo. a mam taky blby pocit, ze som tu na to poukazoval uz niekolkokrat...)