OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 05.10.2024, 12:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: letna drobnost pre gamesnikov
PříspěvekNapsal: 13.08.2024, 02:14 
Kecálek

Has thanked: 28 times
Been thanked: 253 times
Helo,

mam tu taku drobnost. Na zaklade poziadavky od nemenovaneho spektristu s cervenymi boxerskymi rukavicami a bielou plesinou som dal dokopy malu utilitku pre esxdos.

Ide o utilitku vo formate AUTOBOOT.BAS, ktora na zaklade definicie "menu" po boote/resete zobrazi zoznam tapiek (hier) s drobnymi nahladmi a popismi a clovek si moze klavesnicou alebo kempstonom vybrat, ktoru takpu si chce naloadovat.

v prilohe je archiv gamesel.tar, ktory si staci ulozit niekam na kartu, povedzme do /tmp/gamesel.tar .

po zbeznom prehliadnuti balika prikazom
Kód:
.tar tv /tmp/gamesel.tar

si, v pripade, ze niektory zo suborov uz na karte mate (relativne k rootu karty), dany subor pred samotnou instalaciou zazalohujte, aby ste predisli jeho strate.

ak ste spokojni s instalaciou, tak pustite
Kód:
.cd /
.tar xv /tmp/gamesel.tar

no, a aby sa spustac spustil pri kazdom boote/resete, este treba zeditovat /sys/config/esxdos.cfg , v ktorom treba nastavit premennu AutoBoot na hodnotu 3.

potom, po odskusani "testovacieho" menu, ktore som pribalil, si treba nadefinovat vlastne menu v subore /games/select.txt . pri definovani ciest k tapkam a nahladom je dobre pouzit celu cestu, aby to fungovalo aj ak nie je aktualny adresar / .

jedna polozka menu sa sklada z:
1) cela cesta k tapke
2) cela cesta k nahladu
3) nadpis (do 21 znakov)
4) drobny popis (max 4 riadky po 21 znakov, bez prazdnych riadkov)

jednotlive polozky menu su oddelene jednym prazdnym riadkom.

nahlady su definovane ako 6 riadkov po 8 znakov, pricom kazdy znak je 8 pixlovych bajtov a jeden atributovy bajt.

na vyrobu nahladu mozno pouzit xzxs zo zxspectrum-utils a prilozeny php skript. pomocou xzxs na obrazku najdete suradnice laveho horneho rohu vyseku, ktory chcete mat v nahlade a vysek potom spravite pomocou "php scrcut.php x y file.scr > file.dat"

scrcut.php:
Kód:
<?php

if ($argc<4) {
    print "usage: ".$argv[0]." <x> <y> <scrfile> > <datfile>\n";
    exit;
}

$f=file_get_contents($argv[3]);

$xo=$argv[1];
$yo=$argv[2];

for ($y=0;$y<6;$y++)
for ($x=0;$x<8;$x++) {
    $xx=$x+$xo;
    $yy=$y+$yo;
    $t=$yy>>3;
    $y2=$yy-($t<<3);
    for ($y1=0;$y1<8;$y1++) {
        print $f[$xx+$y2*32+$y1*256+$t*2048];
    }
    print $f[6144+$xx+$yy*32];
}

?>

prajem prijemne gamesenie.

ps.: chcel som scrcut.php prilozit ako prilohu, ale ani v roku 2024 nie je mozne prikladat prilohy s priponou txt (rozumiem ze pripona .php nie je povolena, ale skusal som aj .txt aj .dat, ale ani to mi neslo. a mam taky blby pocit, ze som tu na to poukazoval uz niekolkokrat...)

Předmět příspěvku: Re: letna drobnost pre gamesnikov
PříspěvekNapsal: 13.08.2024, 07:54 
Pan Generální

Has thanked: 2319 times
Been thanked: 969 times
Diky!

V dalsich verzich, stejne jako u Launcheru po TAPkach, by to prosim i BAS mohlo ovladat?

Kdyz nic z menu nevyberu, tak se vratim do basicu pomoci...?

Tip:
Pokud nechcete, aby to nabihalo automaticky,
ulozte autoboot.bas do jineho adresare nebo pod jinym nazvem
napr. do /UTILS/GAMESEL.BAS
a pak si vytvorte vlastni rychly prikaz pomoci
Kód:
.launcher add SEL /UTILS/GAMESEL.BAS

v pripade potreby spustite pomoci .SEL

PříspěvekNapsal: 13.08.2024, 22:11 
Kecálek

SCjoe píše:
V dalsich verzich, stejne jako u Launcheru po TAPkach, by to prosim i BAS mohlo ovladat?

dobry napad, bude.

SCjoe píše:
Kdyz nic z menu nevyberu, tak se vratim do basicu pomoci...?

staci bootnut/resetnut a pocas bootu/resetu drzat CapsShift (vid. vysvetlenie nizsie)

SCjoe píše:
Tip:
Pokud nechcete, aby to nabihalo automaticky,
ulozte autoboot.bas do jineho adresare nebo pod jinym nazvem
napr. do /UTILS/GAMESEL.BAS
a pak si vytvorte vlastni rychly prikaz pomoci
Kód:
.launcher add SEL /UTILS/GAMESEL.BAS

v pripade potreby spustite pomoci .SEL

ono ten capsshift je defaultna vlastnost autoboot.bas featury esxdosu.
v configu je nastavenie, kedy sa autoboot.bas ma pustat, jeden bit hodnoty hovori, ci sa ma pustat pri cold boote (pustenie pocitaca/reinicializacia esxdosu) a druhy bit hovori, ci sa ma pustat pri warm boote (reset/skok na 0).
no a capshift stlaceny pri boote/resete tieto bity jednorazovo invertuje.

takze ak nechcete aby sa gamesel pri boote automaticky pustal, netreba ho premenovavat, staci ak nechate konfig na 0, a potom sa pustat nebude a bude sa skakat do basicu, az kym pri boote/resete nedrzite caps, kedy sa spusti

a naopak, ak mate konfig na 3, tak by-default sa autoboot pustat bude ale s drzanim capshiftu sa nepusti a skonci v basicu.

a este.. nejak som do povodneho prispevku nepridal ziaden screenshot, tak to napravam ;]

Přílohy:
Screenshot_2024-08-13_22-07-28.png
Screenshot_2024-08-13_22-07-28.png [ 5.62 KiB | Zobrazeno 3750 krát ]

PříspěvekNapsal: 17.08.2024, 21:17 
Kecálek

SCjoe píše:

tak, zatial narychlo spichnuta verzia s podporou bas. podla pripony sa rozhodne ci to pusta ako tap alebo bas, ak je pripona tap, tak to spusta ako tapku, inak ako bas. do buducna asi pridam nejake kontroly, ci je to vobec +3dos subor a ci obsahuje basic, ale pre zaciatok zatial toto.

balik z prveho prispevku som zmazal, tu je updatnuty.

tak otestuj a daj vediet, ako to splnilo ocakavania.

PříspěvekNapsal: 02.09.2024, 20:15 
Pan Generální

vyzkoušeno, také s BAS a funguje :-) díky.
Poznámky:
1) Jde o pravidlo nebo o souhru náhod, že po obsazení 21. pozice následuje prázdný řádek?
2) Popisky jsou užitečné občas, ale "quick preview" mód, jen s obrázky, by neuškodil, vejde se více her na jednu obrazovku.
3) Generický název select.txt je hledán pouze v adresáři GAMES, zdá se... Mohl by být nejdřív vyhledáván v adresáři, odkud se GAMESELector spouští?

Přílohy:
gamesel1.png
gamesel1.png [ 5.7 KiB | Zobrazeno 2188 krát ]
gamesel2.png
gamesel2.png [ 17.39 KiB | Zobrazeno 2188 krát ]

PříspěvekNapsal: 02.09.2024, 22:25 
Kecálek

SCjoe píše:
vyzkoušeno, také s BAS a funguje :-) díky.
Poznámky:
1) Jde o pravidlo nebo o souhru náhod, že po obsazení 21. pozice následuje prázdný řádek?
2) Popisky jsou užitečné občas, ale "quick preview" mód, jen s obrázky, by neuškodil, vejde se více her na jednu obrazovku.
3) Generický název select.txt je hledán pouze v adresáři GAMES, zdá se... Mohl by být nejdřív vyhledáván v adresáři, odkud se GAMESELector spouští?

helo,

1) s tak vela "strankami" som to nejako neskusal. mozes zbalit do taru cely /games, s prislusnymi subormi, na ktore sa odkazuje, a poslat mi to na SZ? skusim problem replikovat a nasledne odstranit.

2) porozmyslam ako co najlepsie spravit take nieco, zeby miesto textov boli preview obrazky dalsich "stranok". len sa obavam ze sa to zacne komplikovat, miesto 3 sekcii citat 9 sekcii, ale len v pripade ze je zapnuty "preview-only" mod, ktoreho nastavenie bude pravdepodobne treba zadefinovat v nejakom configu...

3) ano, schvalne sa pouziva cela cesta /games/select.txt, lebo akykolvek program moze zmenit aktualny adresar a keby to hladalo vzdy v aktualnom adresari, velmi lahko by sa stalo, ze das reset a nic nenabehne, lebo aktualny adresar ukazuje niekam "doprcic" ;]. kazdopadne, ked uz by sa vymyslal config kvoli bodu 2), tak uz by sa tam dala nastavit aj cela cesta ku select.txt, dokonca aj samotne select.txt by potom mohlo byt konfigurovatelne.

PříspěvekNapsal: 03.09.2024, 22:54 
Kecálek

no, vidim ze si lenivy mi to poslat, takze som nemal na com chybu overit. aj som si spravil cfg, ktory mal 25 poloziek, ale ziaden prazdny riadok som nevidel.

kazdopadne som ale nasiel bug, ktory by to za istych okolnosti (ktore sa u mna nekonali a u Teba asi hej) mohol sposobovat. takze, v prilohe opravena verzia (tentokrat uz len sys/autoboot.bas, nech si neprepises krvopotne vytvoreny config ;]).

okrem opravy som pridal moznost zadefinovat si cestu ku configu priamo v samotnom AUTOBOOT.BAS, kde je na riadku 30 taketo: 30 REM CFG=/SYS/CONFIG/GAMESEL.CFG

ak takyto riadok (zacinajuci na "REM CFG=") v basicu nie je, pouzije sa povodna hardkodovana cesta /GAMES/SELECT.TXT .

takze, ak chces konfig v inom adresari a/alebo s inym menom, staci:

- reset pocitaca so stlacenym caps shiftom (alebo bez, podla toho ako mas nastaveny system, potreba je bootnut bez automatickeho nahrania autoboot.bas)
- nahrat autoboot.bas (bez toho aby sa spustil) pomocou: MERGE *"/SYS/AUTOBOOT.BAS"
- zmenit cestu v basicu na riadku 30
- ulozit autoboot.bas pomocou: GO TO 9999
- potvrdit prepisanie existujuceho suboru stlacenim Y

tymto som snad uspokojil body 1) a 3). na bod 2) budem musiet mat trochu viac nalady ;] (ale samozrejme, nezavrhujem to)

PříspěvekNapsal: 04.09.2024, 20:37 
Pan Generální

no jo, nestiham odpovidat, zacal pracovni a skolni rok a ja tu nemuzu viset kazdy den ;-)
Jsem se asi nesrozumitelne vyjadril...
slo mi o banalitu, ze jsem v popisnem textu na 21. znaku, tj. na konci radku (posledni pozici), umistil tecku a udelalo mi to samo volny radek

za CFG dik, kazda esxdosova utilita a apka by mela mit editovatelny config-file :joint:

PříspěvekNapsal: 06.09.2024, 00:17 
Kecálek

SCjoe píše:
no jo, nestiham odpovidat, zacal pracovni a skolni rok a ja tu nemuzu viset kazdy den ;-)
samozroje som to s tou lenivostou nemyslel uplne doslovne ;]

SCjoe píše:
Jsem se asi nesrozumitelne vyjadril...
slo mi o banalitu, ze jsem v popisnem textu na 21. znaku, tj. na konci radku (posledni pozici), umistil tecku a udelalo mi to samo volny radek
nuz.. nememu dietatu, ani vlastna mat niekedy nerozumie ;]

prave preto treba problemy popisovat detailne. idealne poslat presny postup ako danu chybu docielit (a/alebo prilozit inkrimonovane subory s ktorymi sa chyba prejavi)

ja som to tu uz kedysi pisal.. ale asi som len hadzal hrach na stenu ;]

kazdopadne, v prilohe verzia v ktorej by to malo byt fixnute (a nie len to ;]).

poprosim otestovat a zreportovat vysledok ;], vdaka

p.s.: vsetky predchadzajuce verzie som zmazal, nech sa dalej nesiria stare/bugove verzie. kto mal zaujem o ukazkovy config s par hrami, ten si uz davno stiahol uplne prvu verziu a program vyskusal a teraz mu staci updatnut autoboot.bas .

PříspěvekNapsal: 07.09.2024, 07:12 
Kecálek

mno.. popri lahvinke portskeho sa nejaka ta nalada na bod 2) nasla ;]

v prilohe nova verzia, ktora by mala vediet zobrazovat v povodnom style a aj v style "preview only". jednorazovo si to vyskusat mozno klavesom 'v'.

ak chcete "preview_only" mod by default, zmente konfiguracnu hodnotu VIEW na riadku 40 na hodnotu 1.

PříspěvekNapsal: 07.09.2024, 14:17 
Pan Generální

Funguje. :like:

Mozna nekomu ulehci praci doporuceni pro pripravu grafickych okenek:
v XNView vyber okenka 64*48 bodu a jeho presun na zacatek screenu 256*192, konverze na ZX screen pomoci DaDitheru, event. dopracovani pomoci ZX Paintbrushe

PříspěvekNapsal: 10.09.2024, 22:32 
Kecálek

pridal som moznost nastavena vlastneho farebneho "skinu" - farba textu, farba pozadia, farba nadpisu a farba kurzora.

na nastavenie pouzite riadky:
Kód:
50 REM FG=7
60 REM BG=0
70 REM TITLE=4
80 REM CURSOR=1

kazdu z farieb je mozne nastavit na hodnotu 0-7. bright sa nenastavuje, ten je fixne nastaveny len na polozke s kurzorom (polozky na ktorych prave kurzor nie je, su zasa fixne bez brightu), takze je (ciste teoreticky, priamo odporucat to nejde ;]) mozne nastavit farbu pozadia a farbu kurzora rovnaku, boli by odlisene brightom.

na vyskusanie pouzitia rovnakej farby pozadia a kurzora mozno skusit nastavenie:
Kód:
50 REM FG=0
60 REM BG=7
70 REM TITLE=1
80 REM CURSOR=7

Přílohy:
Screenshot_2024-09-10_22-30-49.png
Screenshot_2024-09-10_22-30-49.png [ 4.25 KiB | Zobrazeno 1584 krát ]
GS_V1_4.TAR [4 KiB]
30 krát

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]