OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 08.02.2023, 18:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 11.01.2023, 23:26 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 30.05.2020, 01:05
Příspěvky: 141
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 327 times
Been thanked: 73 times
Kompletně všechny návody k BS-DOSu které jsem nasyslil kde všude jsou zde zabalené v zipu:


Přílohy:
BSDOS.zip [604.6 KiB]
31 krát

_________________
ZX Spectrum+ 48 kB s D40 nebo divIDE 57c, MB03+, popřípadě Fuse a teď nově LNX
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2023, 13:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2662
Has thanked: 1920 times
Been thanked: 721 times
uplne male OT: kdysi byly ambice, mit BSDOS 4.0 8-)

_________________
:SAM //na co myslím, když sedím u oldkompů: výzva .:. reálnější než ty skutečné//


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2023, 00:30 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 30.05.2020, 01:05
Příspěvky: 141
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 327 times
Been thanked: 73 times
SCjoe píše:
uplne male OT: kdysi byly ambice, mit BSDOS 4.0 8-)


A co vše to mělo umět?

_________________
ZX Spectrum+ 48 kB s D40 nebo divIDE 57c, MB03+, popřípadě Fuse a teď nově LNX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2023, 17:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1983
Has thanked: 253 times
Been thanked: 501 times
Zapojil jsem dvojici disketovek (jedna potřebovala důkladně vyčistit, ale mám aspoň dva identické Samsungy SFD-321B, předtím to byl černý ALPS DF354H), WDC už kopíruje disky atd...

Líbí se mi, že MB02+ pracuje s disketami pěkně rychle. Ale bootování mi připadá jako krok zpět...

Taky netuším, jak se vytvoří bootovací disketa s BSDOSem. Prosté překopírování souborů WDC nestačí.

... Už vím. programem makesys

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2023, 18:31 
Offline
Kecka

Registrován: 15.04.2019, 22:26
Příspěvky: 51
Has thanked: 57 times
Been thanked: 8 times
zxcygnus píše:
Zapojil jsem dvojici disketovek (jedna potřebovala důkladně vyčistit, ale mám aspoň dva identické Samsungy SFD-321B, předtím to byl černý ALPS DF354H), WDC už kopíruje disky atd...

Líbí se mi, že MB02+ pracuje s disketami pěkně rychle. Ale bootování mi připadá jako krok zpět...

Taky netuším, jak se vytvoří bootovací disketa s BSDOSem. Prosté překopírování souborů WDC nestačí.

... Už vím. programem makesys


Kdysi jsme s Logoutem spáchali bootovani z CF karty :)

http://mb-maniax.cz/mb-02/ - FlashBoot

Jinak bootovaci disketa se vytvoří utilitkou makesys (název nevím přesně) nebo tak nějak... Ta zapíše zaváděcí rutinku do boot sektoru diskety.



Shrek

------------------------------------------
http://www.mb-maniax.cz
------------------------------------------

_________________
http://www.mb-maniax.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2023, 18:38 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3386
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 351 times
Been thanked: 707 times
zxcygnus píše:
Líbí se mi, že MB02+ pracuje s disketami pěkně rychle.
Ano, to bol jeden z mojich cielov.
Proste, vyuzit moznosti diskiet naplno, nechodit zbytocne hlavickou hore-dole, necakat zbytocne pokym pod hlavicku pride pozadovany sektor.

Pametam si taku vtipnu (teda, aspon pre mna vtipnu) prihodu z roku 1995. Prisli ku mne 7GODs a priniesli mi demo na DemoBit95. Skopiroval som si ho na disketu, a potom sme ho vyskusali ako funguje (loadovanie v basicu, nepredpokladal som zeby nefungovalo). Uvodny obrazok preblikol cca na pol sekundy, zmizol a demo sa spustilo. Pozeraju na to ze co to ma byt, co to ma znamenat, to takto nema fungovat ... no napokon vysvitlo, ze oni to robili na D40, ktora po zobrazeni obrazku niekolko sekund nahravala dalsi blok. Lenze na MB02 sa dalsi blok nahral temer okamzite a tak si divak nemal cas pozriet obrazok. Tak sme museli do basicu vkladat pauzy, aby ten obrazok hned nezmizol.
Je to jeden z mala pripadov, kedy bolo nutne program upravovat kvoli portacii na MB02 :D
zxcygnus píše:
Ale bootování mi připadá jako krok zpět...
No ako sa to vezme. Vzi sa do tej doby - flash/eeprom este neboli, a mat system natvrdo v romke bez moznosti zmeny (ako mali "bezne" disketove jednotky) mi vobec nevonalo. Tak som to spravil "moderne" ako to mali PeCedla - system sa bootuje z media.
Samozrejme MB02 ma pamet zalohovanu bateriou, takze system, vratane pripadneho ramdisku (ak si si ho nainstaloval) netreba bootovat zakazdym. Proste ak mas system uz nabootovany z minula, tak len zapnes a robis, este aj obsah ramdisku sa ti zachova :)
zxcygnus píše:
Taky netuším, jak se vytvoří bootovací disketa s BSDOSem. Prosté překopírování souborů WDC nestačí.
... Už vím. programem makesys
A programom "setup" si mozes pre takuto (novovytvorenu) disketu nastavit ake mas pripojene mechaniky, presne ako sa kedysi nastavovalo v setupe na PeCedlach :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2023, 20:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1983
Has thanked: 253 times
Been thanked: 501 times
Busy píše:
zxcygnus píše:
Ale bootování mi připadá jako krok zpět...
No ako sa to vezme. Vzi sa do tej doby - flash/eeprom este neboli, a mat system natvrdo v romke bez moznosti zmeny (ako mali "bezne" disketove jednotky) mi vobec nevonalo. Tak som to spravil "moderne" ako to mali PeCedla - system sa bootuje z media.
Samozrejme MB02 ma pamet zalohovanu bateriou, takze system, vratane pripadneho ramdisku (ak si si ho nainstaloval) netreba bootovat zakazdym. Proste ak mas system uz nabootovany z minula, tak len zapnes a robis, este aj obsah ramdisku sa ti zachova :)
Vida. To bude další chyba v mém nastavení. Bylo mi divné, že to chce bootovat po každém resetu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2023, 22:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3386
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 351 times
Been thanked: 707 times
zxcygnus píše:
To bude další chyba v mém nastavení. Bylo mi divné, že to chce bootovat po každém resetu.
To nie je otazka nastavenia, ale tvojej predchadzajucej cinnosti :)

Totiz, bootovacia romka nema ako vediet, ci je v MB02 pameti uz nabootovany a funkcny system, alebo len nejake jeho pozostatky (napr. nejaka aplikacia premazala cast ramky v MB02 kde je system ulozeny). Preto sa bootovanie defaultne spusta vzdy po resete.

Ale ak ty ako uzivatel vies, ze v pameti by ten neposkodeny system mohol byt (napr. si bootoval minule, a ked si pocitac vypinal tak system fungoval) tak mozes proces bootovania zrusit a ist napr. do NMI menu kde sa mozes rozhodnut co dalej - po zapnuti obvykle velky reset (E na 128k alebo R na 48k), aby sa inicializovala dynamicka ramka v ZX Spektre.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz