OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 21.01.2022, 04:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 11:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1888
Has thanked: 231 times
Been thanked: 424 times
Tak jsem D-Text o víkendu a během několika minulých večerů rozbil a opět dávám dohromady :)

Začal tím, že jsem vyměnil podprogram pro výpis písmenek na obrazovku a pozvolna opravuju, co se tím rozbilo (všechno) a zároveň předělávám všechny ty malé kousky, které byly z nějakého důvodu neefektivní. Navenek to pořád vypadá stejně (kromě písma), ovládá se to stejně, pracuje to se stejnými "dokumenty", už se v tom opět dá trochu editovat (kromě složitějších funkcí), ale je to výrazně rychlejší :)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 12.01.2022, 17:25 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 409
Bydliště: Praha
Has thanked: 155 times
Been thanked: 400 times
zxcygnus píše:
Ultimátní cíl je pro mě
- tisk na PCL tiskárnách grafickým neproporcionálním písmem ve velkém rozlišení (něco jako Ultra LQ pro Desktop)
- tisk na HPGL plotru písmy pana Hersheyho


Byl by pro Tebe použitelný tiskový HPGL ovladač z této verze Taswordu? Teda, mě se to zatím nepodařilo na Aritmě rozchodit, ale třeba z toho něco vyluštíš...

viewtopic.php?f=37&t=8937


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 13.01.2022, 15:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1888
Has thanked: 231 times
Been thanked: 424 times
Ladislav píše:
zxcygnus píše:
Ultimátní cíl je pro mě
- tisk na PCL tiskárnách grafickým neproporcionálním písmem ve velkém rozlišení (něco jako Ultra LQ pro Desktop)
- tisk na HPGL plotru písmy pana Hersheyho
Byl by pro Tebe použitelný tiskový HPGL ovladač z této verze Taswordu? Teda, mě se to zatím nepodařilo na Aritmě rozchodit, ale třeba z toho něco vyluštíš...

http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=37&t=8937
Spíš nebyl, ale poznamenávám si, pro jistotu.

Už jsem si napsal ovladač pro výpis BASICu. Tisk textu z editoru se tak moc neliší. A pro mě je jednodušší přizpůsobit vlastní kus programu než analyzovat cizí.

Na druhou stranu - pokud by někdo chtěl pomoct a např. z DTextu vypreparoval a analyzoval ovladač pro Alfi, tak to by smysl mělo. Příp. pro jinou tiskárnu. Byl bych rád, aby ovladače byly výměnné jako v Desktopu. (Epson ESC/P2 máme)

Mimochodem teď zápasím s klávesnicí. Je to založené na čtení systémových proměnných - tj. D-Text zpracovává kódy kláves tak, jak je vrací ZX ROM (musí běžet IM 1). Což sebou nese omezení a potíže, ale zároveň snad lepší kompatibilitu? Doufám. (ve smyslu, když na vícevrstvé membráně klávesy fungují v BASICu, budou fungovat i v DTextu)

Jeden z problémů je, že u Betadiskové verze autor úpravy změnil max. kód zaznamenatelný do textu ze 168 na 175, ale to zároveň znamená, že přestaly fungovat některé klávesové zkratky. Např. SS+I kód 172 odpovídající tokenu AT měl posouvat text o řádek zpět, ale místo toho vkládá řídící znak tiskárny.

(a mimochodem v původním zdrojáku mám pár kódů kláves popsaných blbě)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 19.01.2022, 11:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1888
Has thanked: 231 times
Been thanked: 424 times
Vy, co jste někdy v DTextu psali - použili jste někdy funkce na formátování celého textu, nebo to vždycky bylo jen pro zlost?

Jde o to, že spustit si zarování všech řádků vlevo/vpravo... na už upravený text je ošklivá past. Takže bych to buď odstranil zcela, nebo podmínil schválením uživatele (ano/ne?), nebo omezil na označený blok textu (pokud se mi bude chtít označování bloků realizovat... asi bude nutné kvůli cut/copy/paste).

Mezitím předělávám práci se soubory, to je potřeba napsat kompletně znovu (vše bylo v BASICu).

A mimochodem, tušíte jak moc spolehlivé je detekovat TRDOS podle posunutí BASICu přesně o 112 bytů?
Kód:
TRDOS_DETECT    ld      bc,23867        ; začátek BASIC programu, je-li posunutý TRDOSem
                ld      hl,(23635)      ; vezmi adresu začátku BASICu
                or      a               ; porovnej - ekvivalent cp hl,bc
                sbc     hl,bc
                add     hl,bc
                jp      nz,TRDOS_NENI   ; NZ = TRDOS není inicializován/přítomen
                jp      TRDOS_PRITOMEN
Jsem si jistý, že to s originálním TRDOS 5.03 a českým TRDOS 5.05 funguje správně. Ale nemám tušení, jestli existují TRDOSy, které posouvají BASIC o jiný počet bytů a jak jinak přítomnost inicializovaného TRDOSu bezpečně detekovat. A detekovat jakékoli posunutí BASICu taky není dobrý nápad, protože i Interface 1 posouvá BASIC.

Není-li TRDOS detekován, DText se přepne pouze na pásku, aby nehrozilo, že se voláním TRDOSu zhroutí. (uživatel se pak může vrátit do BASICu, inicializovat TRDOS a znovu spustit DText)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 19.01.2022, 21:06 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3284
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 330 times
Been thanked: 668 times
zxcygnus píše:
(vše bylo v BASICu)
Ved to je prave dobre, da sa to velmi lahko prisposobit na pracu s akymkolvek mediom.
zxcygnus píše:
A mimochodem, tušíte jak moc spolehlivé je detekovat TRDOS podle posunutí BASICu přesně o 112 bytů?
Velmi nespolahlive. Ak si dobre pametam, niektore TRDOSy sice posunu basic vyssie, ale po skonceni diskovej operacie ho zase vratia nazad. Takze pri zavolani testovania je basic stale na svojich standartnych 23755. Stetol som sa s tym pri portovani Balik dema na TRDOS. Toto demo miestami bezi na samej hranici moznosti volneho miesta v basicu a aj sebamensie posunutie basicu hore by sposobilo chybu Out of memory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: textový editor D-Text
PříspěvekNapsal: 19.01.2022, 21:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1888
Has thanked: 231 times
Been thanked: 424 times
Busy píše:
zxcygnus píše:
(vše bylo v BASICu)
Ved to je prave dobre, da sa to velmi lahko prisposobit na pracu s akymkolvek mediom.
Pravda, ale snadnost přizpůsobení má význam jen do té doby, dokud nejsou k binárce i zdrojáky. Ty já mám a určitě zveřejním.

Naopak nevýhodou BASICu je pomalost a nepřehlednost. Dalo mi nějakou práci to rozmotat, takže i ta upravitelnost je trochu diskutabilní. Ve srovnání s okomentovanými zdrojáky BASIC neobstojí.

Resp. mám v úmyslu zajít trochu dál - nelíbí se mi CAT diskety a pak aby uživatel opisoval jméno souboru, chci, aby si uživatel soubor mohl vybrat. To by se mi v BASICu dařilo realizovat jen těžko. A připomínám, že podporu TAP tam nechám (resp. vrátím, byla víceméně odstraněná)
Busy píše:
zxcygnus píše:
A mimochodem, tušíte jak moc spolehlivé je detekovat TRDOS podle posunutí BASICu přesně o 112 bytů?
Velmi nespolahlive. Ak si dobre pametam, niektore TRDOSy sice posunu basic vyssie, ale po skonceni diskovej operacie ho zase vratia nazad. Takze pri zavolani testovania je basic stale na svojich standartnych 23755. Stetol som sa s tym pri portovani Balik dema na TRDOS. Toto demo miestami bezi na samej hranici moznosti volneho miesta v basicu a aj sebamensie posunutie basicu hore by sposobilo chybu Out of memory.
Nepleteš si to s tím, že TRDOS sice při inicializaci posune BASIC o 112 bytů, ale během diskových operací alokuje dočasně dalších 256 bytů (a možná ještě něco) jako buffer pro načtení sektoru?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz