OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 15 lis 2019, 00:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 11:44 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 05:35
Příspěvky: 54
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Prosím o radu, potřeboval jsem zdroj k c64, koupil jsem noví na Aukru(novovýroba). Ale problém, zdroj má jen tři dráty a zapojené piny 2-5-7 . a vše v stejnosměrném. a na sedmém pinu místo, místo střídavých 9V. Má stejnosměrných 12V. Pan prodejce tvrdí, že si to c64 usměrní a vše jde v pořádku? Že jich i prodal hodně a žádné problémy. Tak prosím o radu, co si o tom mám myslet? Nejdřív jsem měřil, tak jsem ho ani nepřipojil do c64 a bojím bojím. Děkuji za rady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 11:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Je to problém. Ta střídavá větev se používá jako zdroj 50Hz pro obvody CIA.
Některé programy to vyžadují, napří. program na flash cartridge EF3 apod.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:05 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 05:35
Příspěvky: 54
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Jasně, takže vrátit pánovy a poděkovat. A řešit to jinak .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 208
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times
Vrátit a neděkovat. Hlavně je to nebezpečný pro SID, kterej očekává 9V. Ale jsou lidi, co to provozujou a neodpálili ho...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 392
Has thanked: 16 times
Been thanked: 42 times
Jen jestli těch hodně prodejů není jen řada chudáků kterým postupně ten výtvor podstrčil a kteří mu to zase posílají zpět a čeká na někoho kdo si to ve finále raději dá do skříně a nebude to řešit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:32 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 05:35
Příspěvky: 54
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
No vše je možné, kdo ví ? Už balím a budu posílat zpět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1839
Has thanked: 1200 times
Been thanked: 342 times
LHS píše:
Vrátit a neděkovat. Hlavně je to nebezpečný pro SID, kterej očekává 9V.

Tož jsem zmaten. :shrug:
Znám důvěrně takový ošizený zdroj, používal jsem jej rád, po letech si už ale nejsem jistý prodejcem.

LHS píše:
Ale jsou lidi, co to provozujou a neodpálili ho...

Nejenže jsem k těm lidem dlouho patřil, :scratched:
ale navíc jsem poskytl C64 s tímto zdrojem (a nakonec přenechal) NOBOMImu, který na této sestavě odlaďoval ArmSIDy...(?!) :o :suicide:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 12:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
SID je tuším až za stabilizátorem 12V, případně u úzké desky za tranzistorem/zenerkou

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 13:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 208
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times
Novej SID na pinu 28 očekává 9VDC, který se dělaj z těch 9VAC. Co se stane, když se mu tam pustí 12VDC, nevím. Ale zkoušet to nebudu. Otázka je, jak a jestli vůbec ARMSID tohle sekundární napájení používá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 14:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Jediné dostupné schéma mám od "nové" desky #252312.
Tam je SID napájen z tranzistoru Q5+zenerka CR7. Zenerka je osazená podle typu SIDa.
Tedy buďto HZ11A1(9.5V) či HZ12A1(11.6V), nebo RD10ESB2 či RD13ESB2.

ARMSID to, pokud vím, měří a volí podle toho emulaci. Tedy pokud není zvolena ručně.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 16:25 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
12V DC je bezpečné, SID je až za stabilizační zenerkou, zdroj nevracej

jediný problém je TOD (čas) stojí, ale TOD používá málo SW,
dá se ale zapojit zpětná vazba a rozkmitat vstup TOD přibližně na 50Hz


+ je to naopak, pokud je zdroj s 9V AC je to víc "nebezpečné" pro SID než čistých 12V DC
protože je tam ještě zdvojovač napětí používaný pro 12V variantu SIDu ale je funkční i pro 9V SID

při použití 12V DC:
11.2V za grécákem (v dokumentaci značeno jako 9V unreg)
před regulačním tranzistorem 9.8V,
za ním 9V -to jde pak přímo na SID

s originálním zdrojem 9V AC
za grécákem 13.1V (v dokumentaci 9V unreg) -pokud se zatíží kazeťákem stisknutím PLAY na konci kazety, kdy motorek šponuje pásku, tak napětí spadne na 12.46V
za zdvojovačem napětí 24V !! před regulačním tranzistorem
pokud by se ten tranzistor prorazil, tak těch 24V půjde do SIDu

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 18:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Zajímavý názor, ale hlasoval bych pro origo zdroj než toto. Případně existují nové projekty i s tou střídavou částí.
Než pak řešit proč daný SW neběží - já to zažil u EF3 cart. a byl to opruz.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 18:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 08 říj 2013, 18:00
Příspěvky: 235
Has thanked: 12 times
Been thanked: 187 times
Přesně tak, sám podobný nový zdroj mám a s napětím problém není. Je to klasický průmyslový adaptér 5V/2A,12V/2A.

9AC po usměrnění opravu nedává jen 9DC, ale tak těch 13V. Naopak je problém napájet s tím novým zdrojem desku s MOS6581, tenhle SID potřebuje 12V a při nefunkci zdvojovače (protože ten bez AC nejede) bude zase jen a pouze zhruba 10V před tranzistorem napájecím SIDa a z toho se fakt pomocí 12.6V zenerky 12V neustabilizuje, bude rád když na něm bude těch 9V a ještě pěkně zvlněných 100Hz.

Ale na jinou věc si je potřeba dát pozor ! Pin 7 ze zdroje není oddělený vypínačem (a nedoporučuju přepojovat na 6, kde by to taky jelo, ale vyřadila by se tím pojistka) ! Bacha, po vypnutí vypínačem je na desku stále přiváděno 12V !!! Takže vytáhnout kabel, než se v C64 začne někdo vrtat. Třeba začít měnit SIDa s takto zapojeným zdrojem při jen vypnutém vypínači na desce rovná se kolkovaná žádost o výměnu půlky švábů na desce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 20:38 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
souhlas s tím, že pokud je SID 12V, tak na 12V DC nepojede
to AC je přímo vyvedeno jen na user port (nemám žádné zařízení co jej využívá) + po usměrnění na kazeťák a k ničemu dalšímu k napájení neslouží
je ale bráno jako 50Hz zdroj pro TOD, což je blbý, ale jak jsem psal, stačí přidat 3 odpory a 1 kondenzátor a zavazbit klopný obvod před vstupem na TOD a je vyřešeno
minimání zásah do desky, původní součástky jsem jen povytáhnul z jednoho pinu a můžu kdykoliv vrátit - to se ale nestane
jsem ale příznivce co nejvíc nechat vše originál -proto jsem ty původní součástky nechal viset na jedné nožičce -což je pro někoho prasárna

spotřeba C64 s FCIII je cca 5W

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Naposledy upravil sandokan dne 15 říj 2019, 21:55, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: rada zdroj k c64
PříspěvekNapsal: 15 říj 2019, 21:13 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
nobomi píše:
Ale na jinou věc si je potřeba dát pozor ! Pin 7 ze zdroje není oddělený vypínačem (a nedoporučuju přepojovat na 6, kde by to taky jelo, ale vyřadila by se tím pojistka) ! Bacha, po vypnutí vypínačem je na desku stále přiváděno 12V !!! Takže vytáhnout kabel, než se v C64 začne někdo vrtat. Třeba začít měnit SIDa s takto zapojeným zdrojem při jen vypnutém vypínači na desce rovná se kolkovaná žádost o výměnu půlky švábů na desce.


jedu na 2-5-6 a pojistku mám ve zdroji -pojistka v C64 je pouze na 9V AC (je dost silná 1.5A, samotný SID bere jen 0.055A a s kazeťákem je z 9V max odběr 0.25A, takže by stačila 0.5A pojistka), 5V je natvrdo,
+po vypnutí nemůže prolízat 9V do 5V části přes SID (neznám vnitřní zapojení SIdu, ale takto je to jistota) + jsem chtěl mít jistotu, že po vypnutí vypínače dojde k hard resetu i v SIDu

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz