OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 11:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 10.01.2023, 18:23 
Offline
Nemluva
Uživatelský avatar

Registrován: 18.02.2019, 14:00
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Narazil jsem na zajímavý problém při připojování C64 přes S-video konektor.

Při zapojení na velkou TV (starší model LG) kabelem S-Video x CINCH se mi normálně C64 ukáže.
Když vezmu 10" LCD monitor, tak mám jen tmu, a nice se neukáže :o

Myslel jsem si, že je zrada v tom 10" LCD, ale když přes ten samý kabel připojím k TV a k tomu monitorku C+4, tak jede vše krásně.

Nevíte, kde by mohla být zrada?

Díky za každý nápad.

_________________
Commodore plus/4 + JiffyDOS, Datasette 1531, Disk drive 1541-II + JiffyDOS, Pi1541, Commodore 64 + datasette


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 11.01.2023, 03:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1516
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 44 times
Been thanked: 381 times
VIC/VIC II a LCD.
Některé ty displeje ten signál prostě neberou. Atari funguje, Spectrum funguje a s Commodore (C64 i VIC) jen černo.
Plus/4 jsem nezkoušel, ale protože ten čip je jiný a dělal jej někdo jiný, neduhem VICu by trpět nemusel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 11.01.2023, 12:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.05.2013, 13:18
Příspěvky: 230
Has thanked: 6 times
Been thanked: 43 times
Jo, tohle se děje. Já mam taky monitor, kde A1200 jde v pohodě a C64 černobíle a obraz poskakuje/vypadává (a +4 to samé).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 11.01.2023, 17:59 
Offline
Nemluva
Uživatelský avatar

Registrován: 18.02.2019, 14:00
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Já jsem právě zkusil už ledasco, abych ten obraz z té C64 vylepšil.

Zkoušel jsem Lumafix
https://www.breadbox64.com/blog/the-lumafix64-mod/
ovšem zlepšení jen neznatelné

potom jsem dokonce vyměnil celý RF modul
https://github.com/mbarszcz-pcb/c64-rf-modulator-replacement
ovšem také žádné zlepšení obrazu přes S-video.

Nakonec mě napadlo prohledat web, jestli není nějaké udělátko s výstupem na HDMI.
Našel jsem c0pperdragon, který nahrazuje RF modulátor
https://github.com/c0pperdragon/C64-Video-Enhancement
který bere data přímo z VIC-II a udělá analogový RGB výstup.
Díval jsem se, kde se to dá sehnat, a našel jsem, jenomže kvůli nedostatku čipů nemají skladem. Navíc ten výstup se musí přehnat ještě přes něco, aby z toho bylo HDMI
https://www.youtube.com/watch?v=oo_gWjK-gGw
taže HAT na PiZero - opět není skladem... :suicide:

Našel jsem ale ještě jeden způsob, jak z C64 dostat HDMI výstup:
http://accentual.com/vicii-kawari/
tento se mi líbí nejvíc... sice nahrazuje originální VIC-II, ale zase umí 80znaků na řádek (což je výhodné při používání CP/M)
Navíc je to pouze jedna deska a není potřeba žádné káblování.
A dá se v dnešní době nedostatku čipů sehnat. :like:

Bylo by to řešení, jak dostat z C64 HDMI výstup? Nezkoušel to někdo?

_________________
Commodore plus/4 + JiffyDOS, Datasette 1531, Disk drive 1541-II + JiffyDOS, Pi1541, Commodore 64 + datasette


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 13.01.2023, 09:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.01.2023, 09:42
Příspěvky: 88
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Co zkusit VGA? Taky řeším výstup na monitor, asi skončím u převodníku s-video na HDMI.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 21.04.2023, 06:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 113
Bydliště: Brno
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Potřeboval bych výstup na s-video + audio z C64C (takže DIN8). Nikde to nemůžu sehnat, takže ho asi budu muset zbastlit. Na aukru jsem občas zahlédl něco s koncovkou s-video, ale byl to jen DIN5 - tam přece není vyvedená luma/chroma, jen kompozit - jak tohle může být zapojené? Schéma jsem zatím z nikoho nedostal.

_________________
ZXS48, ZXS+, Commodore 64C+1530, Didaktik M+Gama, Atari 800XL+XC12, Portfolio, TI-58C...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 21.04.2023, 07:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.01.2023, 09:42
Příspěvky: 88
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Záleží, jaké vstupy má TV, já mám u jedné čistě tři konektory, audio L audio R a video a tedy stačil DIN 5 podle tohoto schéma. Zapojení svideo je rovněž popsáno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 21.04.2023, 07:23 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 113
Bydliště: Brno
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times
Ano, já na C64C používám taky jen DIN5 a kompozit, protože jsem zatím nesehnal ten kabel DIN8->s-video (na zobrazovači mám oba vstupy). Zapojení je mi jasné, ale nepochopil jsem, jak může být na jedné straně DIN5 a na druhé s-video.
Mimo to, sehnat i jen ten DIN8 konektor je dost problém...

_________________
ZXS48, ZXS+, Commodore 64C+1530, Didaktik M+Gama, Atari 800XL+XC12, Portfolio, TI-58C...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 29.04.2023, 09:32 
Offline
Prvnička

Registrován: 08.01.2023, 23:30
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
graver píše:
Ano, já na C64C používám taky jen DIN5 a kompozit, protože jsem zatím nesehnal ten kabel DIN8->s-video (na zobrazovači mám oba vstupy). Zapojení je mi jasné, ale nepochopil jsem, jak může být na jedné straně DIN5 a na druhé s-video.
Mimo to, sehnat i jen ten DIN8 konektor je dost problém...

Konektor som si vyrobil z DIN 7. Odstranil kolik 1 a 7. Jeden kolik som pouzil do otvoru pre PIN 6 ktory som vyvrtal. Otvor bol o nieco vacsi, takze kolik bol stale v pohybe. Zafixoval som ho drotikom prevlecenym cez zvysne dva otvory a pripajkoval ku koliku.
Takze mam okrem kompozitu aj S-Video.


Přílohy:
konektory.jpg
konektory.jpg [ 67.91 KiB | Zobrazeno 3892 krát ]
konektor.jpg
konektor.jpg [ 54.72 KiB | Zobrazeno 3892 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 29.04.2023, 10:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.01.2023, 09:42
Příspěvky: 88
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
DIN8 jsem kupoval v gme.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 05.03.2024, 20:47 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27.08.2015, 09:12
Příspěvky: 227
Has thanked: 68 times
Been thanked: 79 times
Možná je to už offtopic, ale jak jsem to tu pročítal tak me zaujala varianta přes VIC-II -dizer který generuje RGB signál pro RGB2HDMI LumaCode. A to bez složitého pájení. Nezkoušel to někdo už?

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + EF3 / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + Blizzard 1230 + CF / Amiga 4000T (68060@50) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / / 486DX2@66


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 06.03.2024, 09:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24.03.2014, 08:10
Příspěvky: 209
Has thanked: 80 times
Been thanked: 129 times
Ahoj,

todle jsem si koupil a budu montovat. Ale viděl jsem to v akci na Bytefestu a pro mě to nemá chybu, je to dokonalý digitální obraz z C64 přes HDMI.

https://www.tindie.com/products/c0pperdragon/vic-ii-dizer/

Ideální to skloubit s Martyho destičkou a vyvést signály přímo na ní.


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz
http://sarah.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 19.03.2024, 07:29 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27.08.2015, 09:12
Příspěvky: 227
Has thanked: 68 times
Been thanked: 79 times
Tak mohu potvrdit, maximální spokojenost. Dokonalá kvalita obrazu. Super je možnost zapínání prokladani obrazu a možnost záznamu obrazu rovnou na sd kartu.

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + EF3 / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + Blizzard 1230 + CF / Amiga 4000T (68060@50) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / / 486DX2@66


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 19.03.2024, 21:22 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27.08.2015, 09:12
Příspěvky: 227
Has thanked: 68 times
Been thanked: 79 times
Ukázka obrazu přes VIC-II-dizer a RGBtoHDMI Mono & LumaCode.

https://www.tindie.com/products/c0pperd ... -ii-dizer/
https://www.tindie.com/products/c0pperd ... -lumacode/

Příloha:
capture6.png
capture6.png [ 1.59 KiB | Zobrazeno 987 krát ]

Příloha:
capture1.png
capture1.png [ 2.83 KiB | Zobrazeno 987 krát ]

Příloha:
capture0.png
capture0.png [ 8.84 KiB | Zobrazeno 987 krát ]

_________________
Commodore C64 + 1541-II + datasette + EF3 / Amiga 500 KS 2.05 + gary RAM / Amiga 600 KS 3.1 + 4 MB RAM (slot+pcmcia) + CF / Amiga 1200 KS 3.1 + Blizzard 1230 + CF / Amiga 4000T (68060@50) KS 3.1 + Fastline Z3 + Picasso IV + 40 GB IDE / / 486DX2@66


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a S-video výstup
PříspěvekNapsal: 08.04.2024, 09:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.09.2013, 13:35
Příspěvky: 86
Has thanked: 1 time
Been thanked: 82 times
Ahoj,
nemáte někdo v plánu si tohle pořídit? Klidně bych se přidal s objednávkou :-)
Jinak se chci zeptat, zda někdo netestoval tenhle převodník?
https://www.psko.cz/prislusenstvi/prevo ... erny-novy/

Díky a mějte se, ¨
Dave


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz