OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 02.07.2022, 19:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 12:56 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Tak jsem si zase pořídil další C64, prostě jsem neodolal a jeden zakoupil.
Na fotkách to byla docela troska, jedná se o novější verzi, včetně 1541 II a TAPE.
Počítač jsem očistil a najednou nevypadá tak zle.

Při testování jsem narazil na tyto nedostatky :

Chybějící tlačítka v klávesnici, potřebuji hned první v řadě < šipka, tlačítko +, tlačítko - a klávesu F7, potřeboval bych to včetně pružinek.

Dále jsem při testování narazil na problém, že nefunguje TAPE, na jiném stroji TAPE funguje normálně, dokonce jsem nahrál i hru z přiložené kazety, nicméně na konektoru nového stroje jsem naměřil +5, a při pokusu o nahrávání obrazovka ztmavne, jen se TAPE netočí.

Další závada je že nejde SID.
Při kontrole pojistky v počítači je všechno O.K. pojistka není přerušená (což byla závada, kdy nešel TAPE ani zvuk, a toto jsem už v minulosti řešil).

Při použití testovacího softu ( http://blog.worldofjani.com/?p=164# ) jsem narazil na problém, viz foto. (kvalita hrozná)


Takže se ptám, může být můj problémy že je vadný CIA chip ?

Má cenu tento stroj opravovat ?
Dá se sehnat za rozumné peníze CIA ?
Našel jsem, že se snad dá sehnat nějaká náhrada CIA v moderní verzi, testoval to někdo ?
Nemá někdo za rozumné peníze klávesy co potřebuji ?

Díky za rady.


Přílohy:
IMG_20220622_124506.jpg
IMG_20220622_124506.jpg [ 203.5 KiB | Zobrazeno 443 krát ]
IMG_20220622_124457.jpg
IMG_20220622_124457.jpg [ 200.19 KiB | Zobrazeno 443 krát ]
IMG_20220622_124438.jpg
IMG_20220622_124438.jpg [ 161.4 KiB | Zobrazeno 443 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 16:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1608
Bydliště: Praha
Has thanked: 269 times
Been thanked: 337 times
Jaký máš zdroj?
Podle hodin vpravo dole ti nejde ani jeden CIA bych řekl.
Tedy pokud nemáš klasickou kostku se střídavinou 9V bylo by to pochopitelné.
Stejně tak nemusí být napájený SID - změř napětí, pin28 proti zemi.

Používáš k testovaní ty kablíky/adaptéry a nebo jen romku?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 17:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
K testovani pouzivam jen rom ve forme crt a zdroj mam novej od polaku, stejny zdroj i program jsem otestoval na jinem stroji a tam test probehne v poradku.


EDIT :

Tak to jsem asi kecal, ještě to otestuji na jiném stroji.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Naposledy upravil Jack_Free dne 22.06.2022, 19:13, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 17:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1608
Bydliště: Praha
Has thanked: 269 times
Been thanked: 337 times
Jack_Free píše:
K testovani pouzivam jen rom ve forme crt a zdroj mam novej od polaku, stejny zdroj i program jsem otestoval na jinem stroji a tam test probehne v poradku.
A na funkčním stroji ty hodiny běží či ne?
Tyhle alternativní zdroje nebývají to pravé ořechové.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 19:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Aha, otestoval jsem to na jiném stroji, a také to hází ty chyby, je tedy možné, že když mám jen ten program a nemám ty kabely k tomu, že to nedostává žádnou odezvu, a tím pádem to vyhodnotí jako špatné, tak to jsem netušil.
Nic méně, mám program cia-diagnostic a ten na jiném počítači jede a na tom novém se ani nerozjede, zatuhne to na modré obrazovce a šlus.

Dále jak jsem psal, na porty kazeťáku normálně naměřím 5V, jen se nezapne přehrávání ani přetáčení, tuším že obsluhu zvuku, kazety a tuším i dalších portů obstarává právě CIA ne ?

Ještě doplním, že Ultimátka na tom novém stroji funguje normálně a tudíž funguje i serial port.

Jak tedy otestovat funkčnost CIA ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 19:22 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Tak je to opravdu tak, pokud testuji programem diag586220plus (http://blog.worldofjani.com/?p=164#) dostávám stejné chyby na každém C64 na kterém to testuji, opravdu je asi potřeba zapojit ty testovací kablíky :bang:

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 19:25 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
rEVERz píše:
Jack_Free píše:
K testovani pouzivam jen rom ve forme crt a zdroj mam novej od polaku, stejny zdroj i program jsem otestoval na jinem stroji a tam test probehne v poradku.
A na funkčním stroji ty hodiny běží či ne?
Tyhle alternativní zdroje nebývají to pravé ořechové.


Zdroj mám od dobrého prodejce (https://www.ebay.com/itm/114445671573?h ... BM8oCGx7Fg)

Pokud by to nefungovalo, už by na to někdo přišel, zdrojem to zřejmě nebude, ovšem mohu to otestovat také na jiném zdroji, to nebude problém.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 19:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1608
Bydliště: Praha
Has thanked: 269 times
Been thanked: 337 times
Kazeťák obsluhuje CPU.
Když tam není 9V je závada buďto v těch pár kusech polovodičů a nebo není 9Vunreg.
To lze změřit třeba na koďanu C63 nebo anodě CR4.

No furt nevím co si myslet o těch nefachajících hodinách v testu. S moji komodóří kostkou prostě chodí.

A ty kábly na testy je třeba mít pokud nemáš jinou možnost to nějak otestovat. Je to šikovný.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 20:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Ty hodiny na jiném C 64 se stejným zdrojem funguji.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 20:13 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Když zapomenu na to ze to muze byt CIA, co jineho by to mohlo byt?

Nejde zvuk a kazeta, vecer otestuji joy porty a jiny zdroj.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 20:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Nema pro me cenu porizovat diag cart a kable, bo bych si stejne tu zavadu neopravil, pokud to neni v patici, posilam to tobe nebo to nosim klukum do prace, od me posledni opravy Sinclair QL se do oprav nehrnu. :D

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 20:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1608
Bydliště: Praha
Has thanked: 269 times
Been thanked: 337 times
Rozumím, pošli desku a pytlík kyselých želé bonbónů ;)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 22.06.2022, 21:48 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Tak joyporty jsou funkcni.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 27.06.2022, 20:44 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 559
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 28 times
Been thanked: 81 times
tipuji vypínač,
nejde ti vůbec 9V střídavých,
změř stejnosměrné napětí na usměrňovači (černá kostka) na nožičkách + -

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava C64 - vadný CIA ?
PříspěvekNapsal: 27.06.2022, 22:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2608
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 127 times
Been thanked: 234 times
Desku jsem odeslal mr. Reverzovi, tak uvidime na co prijde.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz