OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 21.01.2022, 04:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 12.12.2021, 14:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 567
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 27 times
Been thanked: 76 times
autor SLC udělal TAP image, který obsahuje samozaváděcí turboloader
nyní dosahuje rychlosti 13 178 bit/s :suicide: -hoši toto je NEUVĚŘITELNÉ, ANI OČKO NENASADÍŠ :lol:

zde ukázka v praxi
phpBB [video]


https://www.youtube.com/watch?v=g_G927EokrE

původně jsem si myslel, že je to součástí nové verze pro Ultimate2+ , že by přímo uměla TAP konvertovat (přibalit turbo)

edit:
zde "turbo" ke stažení
Slushload V2.5
https://csdb.dk/release/?id=211219

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Naposledy upravil sandokan dne 12.12.2021, 16:15, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.12.2021, 15:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3284
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 330 times
Been thanked: 668 times
To je velmi zaujimave !
Su o tom zname nejake technicke podrobnosti ? Aku modulaciu pouziva, akym sposbom koduje bity...
V prilozenom subore su skor len nejake vseobecne a programatorske informacie.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.12.2021, 16:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 567
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 27 times
Been thanked: 76 times
tak jsem jsem se dočetl, že ta rychlost je počítaná s kompresí !
na tom videu na youtube je to asi měřeno, velikost souboru / doba - s reálnou mechanikou a kazetou TDK 90 D a bez vložené cartridge

ze souboru readme pro PRG->TAP je doporučena rychlost 7 = 1047 byte/s
rychlost 9 nestabilní, nejlépe zapsat a číst stejnou mechanikou

Great Gianna Sisters main program, 63441 bytes (unpacked data)
===============================================================
Speed | 3 pulses | 4 pulses
---------------------------------
0 | 563 | 662
1 | 597 | 706
2 | 628 | 737
3 | 671 | 792
4 *) | 709 | 832
5 | 764 | 902
6 | 815 | 955
7 **) | 890 | 1047
8 ***) | 957 | 1119
9 ***) | 1062 | 1250


oproti nejrychlejšímu turboloaderu Gyrospeed je to 2x rychlejší
limitace je prý daná páskou (podle mě 60min kazeta je vždy lepší jak 90min) a hlavou mechaniky

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.12.2021, 18:06 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3284
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 330 times
Been thanked: 668 times
sandokan píše:
tak jsem jsem se dočetl, že ta rychlost je počítaná s kompresí !
Hmmm.... tak potom ak na ZX pouzijem 4x turbo a kompresiu, tak mozem smelo vyhlasit, ze napriklad take 1k intro 8volution ZX Spektrum nahrava z pasky rychlostou cca 380000 Bd :poke: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.12.2021, 20:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 567
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 27 times
Been thanked: 76 times
Busy píše:
sandokan píše:
tak jsem jsem se dočetl, že ta rychlost je počítaná s kompresí !
Hmmm.... tak potom ak na ZX pouzijem 4x turbo a kompresiu, tak mozem smelo vyhlasit, ze napriklad take 1k intro 8volution ZX Spektrum nahrava z pasky rychlostou cca 380000 Bd :poke: :lol:


tak kompresi to má, ale jako testovací PRG byl vybrán již hodně komprimovaný soubor. Nějak mi to ale nesedí s tabulkou v readme.txt, kde ty rychlosti nejsou takové :scratched:
nebo že by byla testovaná nějaká novější veze??

edit: tak je to tak, je potřeba nová verze 3.0, která je ještě ve vývoji

phpBB [video]


https://www.youtube.com/watch?v=RRH73vMkxmc&t=0s

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 17:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 879
Bydliště: Praha
Has thanked: 59 times
Been thanked: 246 times
Zajímavé turbo.

Jestli jsem to dobře pochopil tak 4pulzový zavaděč rozlišuje 4 různé šířky pulzů, aby mohl zakódovat dva bity. A generátor tapky zanalyzuje vstupní soubor a modifikuje zavaděč tak, aby nejčastější dvojice bitů byly zakódovány nejkratší šířkou pulzu, což není špatné. Ušetří se tak čekání na první hranu, trochu jako u dlouhých pitů na DVD (oproti CD)

Ale jak funguje ten 3pulzový?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 20:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 567
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 27 times
Been thanked: 76 times
baktra píše:
Zajímavé turbo.

Jestli jsem to dobře pochopil tak 4pulzový zavaděč rozlišuje 4 různé šířky pulzů, aby mohl zakódovat dva bity. A generátor tapky zanalyzuje vstupní soubor a modifikuje zavaděč tak, aby nejčastější dvojice bitů byly zakódovány nejkratší šířkou pulzu, což není špatné. Ušetří se tak čekání na první hranu, trochu jako u dlouhých pitů na DVD (oproti CD)

Ale jak funguje ten 3pulzový?


nápad opravdu super, nečetl jsem vše, jen že to má 4 šířky pulzů, ale že to dělá ještě analýzu na nejčastější dvojice je super
velká škoda, že toto nepřišlo za dobu slávy kazet, praktická ukázka že i po letech je stále co vylepšovat

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.12.2021, 22:29 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3284
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 330 times
Been thanked: 668 times
sandokan píše:
nápad opravdu super, nečetl jsem vše, jen že to má 4 šířky pulzů, ale že to dělá ještě analýzu na nejčastější dvojice je super
velká škoda, že toto nepřišlo za dobu slávy kazet, praktická ukázka že i po letech je stále co vylepšovat
Kedysi (tusim 90-roky) sme s kamaratom prave tento napad preberali. Ale to uz hromadne zacinali disketovky, takze som tomu nedaval velku prioritu a dalej ho uz nerozvijal.

Avsak este davnejsie, na rozhrani 80 a 90-tych rokov, som experimentoval s modulaciou, ktora si nevyzadovala pouzitie vyssich frekvencii a ani meranie roznych dlzok pulzov, a aj napriek tomu by umoznila dvojnasobnu rychlost prenosu dat. Klasicky sposob modulacie, pouzivany na ZX a tusim aj turbo na C64 je kratsia perioda signalu pre jednu hodnotu bitu a dlhsia perioda pre druhu hodnotu bitu. A ja som sa rozhodol, ze preco kazdemu bitu obetovat celu jednu periodu, ked by stacila polperioda :) Spravil som si na to SAVE aj LOAD rutinky a experimentoval. Podarilo sa mi dosiahnut temer 99% uspesnost, ale zial nikdy som nemal 100%. Kazdu chvilku sa stavalo, ze pri loadovani programu sa "predvidali" bity inej hodnoty. To znamena, ze ak v nahravke bolo 0000111111 tak posledna nula pred tymi jednotkami sa pri LOADe sporadicky vyhodnocovala ako jednicka.

Osobne si myslim, ze by to mohol byt nedostatok beznych kazetakov, ktore nedokazali spracovat a ulozit jednosmernu zlozku signalu. Pretoze ak sa v nahravke vyskytlo napriklad 01010101 tak to znamena, ze (napriklad) zaporne polvlny by boli dlhe a kladne kratke. Co by sposobilo posun jednosmerneho offsetu a to moze po odstraneni jednosmernej zlozky pri realnych priebehoch (danych linearnym skreslenim kazetaku) sposobovat nekorektne vyhodnocovanie dlzok polperiod. Ale nejak hlbsie som to neskumal. Mozno s nejakym HiFi kazetakom by som bol uspesnejsi. Je tiez celkom mozne, ze specializovane kazetaky pre C64 a Atari by toto mohli zvladnut lepsie.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.12.2021, 21:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 879
Bydliště: Praha
Has thanked: 59 times
Been thanked: 246 times
Specializované kazeťáky právě nebyly nic moc - vezmeme nějaký laciný stolní kazeťák, ořežeme až na kost, dodáme jen nejnutnější elektroniku, vložíme do laciné plastové krabičky a prodáváme jako "datový magnetofon" se značkou počítače. Wow a flutter nic moc. Proto byly přenosové rychlosti nad 4000 bps vesměs přinejmenším problematické - co se na jednom magnetofonu nahrálo, nemuselo jít na druhém přečíst, pokud nebyly oba magnetofony precizně seřízené. A datový magnetofon třídy Hi-Fi by byl snad dražší než disketovka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.12.2021, 22:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3284
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 330 times
Been thanked: 668 times
baktra píše:
Specializované kazeťáky právě nebyly nic moc - vezmeme nějaký laciný stolní kazeťák, ořežeme až na kost, dodáme jen nejnutnější elektroniku, ...
Nemyslim kvalitu prevedenia ako taku, ale skor prave tu elektroniku. Bezne kazetaky su optimalizovane pre zaznam bezneho audiosignalu, kde absolutne nezalezi na fazovych posunoch, polarite, s linearnym skreslenim si nikto hlavnu nelame. Kdezto pouzitie iba najnutnejsej elektroniky moze urcitym sposobom eliminovat niektore problemy.

Napriklad co som pozeral schemu zapojenia kazetaku k C64, tak tam ide digitalny signal z vystupneho bitu priamo do nahravacej hlavy, takze pri SAVE sa paska magnetizuje PRESNE tak, ako software hybe tymto vystupnym bitom. Pri beznych audiokazetakoch ide signal najprv do zosilnovacich obvodov, potom je (obvykle) ovplyvneny automatickou regulaciou urovne zaznamu a vsetko je to poodelovane vezobnymi kondikmi, ktore nepustia jednosmernu zlozku a tym mozu mat negativny vplyv na niektore typy modulacie.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.12.2021, 23:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 879
Bydliště: Praha
Has thanked: 59 times
Been thanked: 246 times
Ano, jednoduchý záznamový obvod přispěl k tomu, že záznam šel na kazetu bez příkras (pomineme-li příkrasy vzniklé převodem elektrického signálu na magnetický). I kazeťáky pro Atari měly na cestě z počítače k hlavě jen rezistor k určení záznamového proudu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz