OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 24.07.2021, 00:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 12.07.2021, 23:04 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,
chybi mi napeti 6V na "Tape portu", zkousel jsem vymenit transistor D880 za novy, ale zadna zmena. Ostatni piny na Tape Portu maji napeti 5V - ok.
napada nekoho co zmerit, vymenit ....

diky za jakykoli tip


Přílohy:
Poznámka: puvodni
IMG_20210712_puvodni.jpg
IMG_20210712_puvodni.jpg [ 34.44 KiB | Zobrazeno 390 krát ]

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 13.07.2021, 07:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1727
Bydliště: Praha
Has thanked: 256 times
Been thanked: 333 times
A jaký počítač se jedná? Případně jaká revize desky? Jsou tam lehčí odlišnosti v počtu tranzistorů atd.
Napětí tam běžně není, ovládá se portem P5 CPU.
Oměř co za napětí máš na nožkách toho tranzistoru.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 13.07.2021, 07:46 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
omlouvam se za neuvedeni typu, prilozil jsem obrazek, ale nejak se neulozil.
tak tady je - 250469 - 2523 II REV. A

jinak jsem to meril jeste na jine desce a tam to napeti 6V je vzdy po zapnuti nachvili a samozrejme kdyz se spustni nahravani (load -> return)


Přílohy:
Poznámka: deska c64
deska-c64.jpg
deska-c64.jpg [ 230.32 KiB | Zobrazeno 340 krát ]
IMG_20210712_novy1.jpg
IMG_20210712_novy1.jpg [ 114.34 KiB | Zobrazeno 340 krát ]

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 13.07.2021, 12:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1727
Bydliště: Praha
Has thanked: 256 times
Been thanked: 333 times
Ok, no tak oměř co je na nožkách toho tranzistoru a uvidíme.
Na kolektoru má být těch cca 9V stále, na emitoru když je otevřen ;)
Předpokládám, že zdroj máš klasickou kostku. Případně náhradu i s 9VAC.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 13.07.2021, 13:10 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
zdroj i vse ostatni je standart.

Na colectoru napeti je, na CPU pinu 24 (P5) taky ok. Napeti jsou stejna jak na zdrave desce (kterou taky mam).
Ze by zenerka nebo Q2 (T2) ?
Asi je vymenim. Q2 - 2n3904 koupit jde v GME, ale co misto te zenerky nevim. Pristi tyden jedu do Ostravy na nakup tak dam vedet vysledek....

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 13.07.2021, 14:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1727
Bydliště: Praha
Has thanked: 256 times
Been thanked: 333 times
stanyjol píše:
Ze by zenerka nebo Q2 (T2) ?
Co já vím, nenapsals co je na bázi toho tranzistoru.
Zenerka je tam dle sch.0.5W, tedy např.BZX83V006.8 nebo silnější BZX85V006.8

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 14.07.2021, 11:39 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
dik za tip
na bazi Q2 je nula
ze by R4 nebo R3 ?
http://www.c64os.com/post/6510procport

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 14.07.2021, 12:54 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
postupoval jsem podle zastaraleho nakresu (patrne na nejaky chlebnik)
na bazi je 0.8V a tranzistor to je C1815Y


Přílohy:
Poznámka: c64(e), PCB 250469, schema 252312
Snímek z 2021-07-14 12-32-02.png
Snímek z 2021-07-14 12-32-02.png [ 156.16 KiB | Zobrazeno 216 krát ]

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 14.07.2021, 18:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1727
Bydliště: Praha
Has thanked: 256 times
Been thanked: 333 times
stanyjol píše:
postupoval jsem podle zastaraleho nakresu (patrne na nejaky chlebnik)
na bazi je 0.8V a tranzistor to je C1815Y
Na bázi kterého tranzistoru? Pokud Q1 tak na bázi Q2 je nula a tedy napětí na kazeťák není.
Můžeš změřit všecko rovnou a napsat co je na BCE obou tranzistorů?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 14.07.2021, 20:02 
Offline
Stydlín

Registrován: 12.07.2021, 22:49
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
- na bazi Q2 bylo napeti 0.8V (u obou desek)
- na C a E Q2 bylo 0V -> takze zadne napeti na bazi Q1 na te vadne desce na desce co je OK mel Q2 6-7V

Q2 jsem uz vypajel byl tam C1815Y - https://www.lhotsky-elektro.cz/C1815Y-2 ... escription nechce se mi platit postovne, slo by ho nahradit 2N3904 https://www.gme.cz/bipolarni-tranzistor ... -to92-ammo ? (vim ze to neni ECB pouzdro takze bych musel dat dve nohy do krize)

_________________
C64c, amiga CD32, didaktik


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chybi napeti 6v na cas. portu
PříspěvekNapsal: 14.07.2021, 21:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1727
Bydliště: Praha
Has thanked: 256 times
Been thanked: 333 times
Pokud je na bázi Q2 0.8V musí být na bázi Q1 nula(stejně tak na EC Q2, logicky)...já už se v tom ztrácím.
Takhle to totiž vypadá, že ta tebou označená deska jako vadná je dobrá...vytáhni Q2 u obou desek a bázi Q1 uzemňuj. Pak měř co je na tom motorovym výstupu.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz