OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 12.05.2021, 10:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 01:14 
Online
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 108
Bydliště: Beroun
Has thanked: 22 times
Been thanked: 3 times
Musím se ještě za tepla pochlubit, jak jsem opravil svůj první pořádně rozbitej C64 :-)

No prostě, znáte to... Koupíte ne eBay za pár šupů netestovaný C64, který naběhne leda tak do black screenu.

Přeskočím počáteční pátrnání až k bodu, kdy jsem věděl, že je špatný PLA a ještě něco dalšího, protože pouhá výměna PLA probém nespravila. Potom jsem si přál k narozeninám osciloskop a z něj jsem vykoukal, že D3 se u ROMek pohybuje v zakázaném pásmu. Vzal jsem to zleva a vyhodil BASIC ROM a měl hned štěstí. Počítač naběhl do dead testu, případně modré obrazovky. Zbastlil jsem si adaptér z 2764 na 2364 a naprogramoval novou BASIC ROM. Zdálo se, že je vyhráno - počítač nabíhal do BASICu a procházel dead testem.

Jenže - a teď teprve přichází ta zajímavá část - se ukázalo, že když zmáčknu některé klávesy, vesměs z dolní části klávesnice, dějí se roztodivné věci. Mezerník např. způsoboval takovou svislou interferenci na monitoru, která se pohybovala zleva doprava. Písmeno M zase způsobovalo, že některé znaky změnily na chvíli barvu, případně to celé po dobu držení M probliklo do nějakého bordelu nebo to celé spadlo. Krom toho jsem měl v několika hrách rozbité sprity.

Uvědomil jsem si, že klávesy, které dělají problémy, mají jednu věc společnou: sloupec 4 v klávesnicové matici. Říkal jsem si, že mám na desce asi nejspíš zkrat nebo špatný spoj, ale jak se ukázalo, deska za to nemohla. Klávesnicový sloupec 4, neboli pin 8 konektoru klávesnice je spojen s dalšími komponentami na desce. Např. s joystick portem, ale také s pinem 9 na VIC-II. Pin 9 na VIC-II je označen jako vstrup pro LP, což jsem pochopil, že je vstup pro světelné pero. Hm. Bylo mi podezřelé, že hned vedle na pinu 10 je negovaný CS. To mi nějak začalo dávat smysl. Co když ten LP pin nějak ovlivňuje signál /CS? Když jsem VIC-II prohodil s VICem z druhého stroje, problém se přesunul tam a z rozbitého stroje se stal stroj funkční. Bylo tedy jasné, že kromě PLA a BASICu byl špatný i VIC-II.

Jenže co teď s tím? VIC-II je docela drahý a tady ten tak nějak fungoval, pokud zrovna nebyla stisknuta klávesa ze sloupce 4. No prostě jsem ho vrátil zpátky do patice, ale s vyhnutou nožičkou. Světelné pero mi teď sice fungovat nebude, ale zato mi funguje všechno ostatní.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 09:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1715
Bydliště: Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 333 times
Pěkný, ale teď ten nepříjemný pocit vyhnuté nožky vadného VIC. To je horší jako nalomený zub ;)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 10:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2686
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 115 times
Been thanked: 203 times
Dle meho hloupeho nazoru, dam prednost vyhnute nozce, nez koukat na mrtvou 64ku, vsak az sezene nahradniho brouka, tak ho urcite vymeni......

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 10:36 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3201
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 197 times
MOS 6569R3 můžu přenechat za 500Kč, ale tady by to byla škoda,ten vstup není nutně potřeba.
Došlo asi k nějakému poškození statikou přes konektor joystiku.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.04.2021, 11:29 
Online
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 108
Bydliště: Beroun
Has thanked: 22 times
Been thanked: 3 times
Jasně, tady v tom stroji nechám ten původní VIC s ohlou nožičkou, dokud bude fungovat. Na druhou stranu rezervní VIC-II by se mi taky hodil... Posílám SZ.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.04.2021, 22:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 04.03.2021, 21:27
Příspěvky: 80
Bydliště: Tišnov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Me na VC20 klavesnice zila vlastnim zivotem az sem zjistil ze to dela pripojeny kazetak.

_________________
Consul 2717 (floppy 5.25, Tesla SP 210)
Didaktik M https://cloud.petrsacl.cz/index.php/s/bnskjKPAGYJXzDW
Commodore VC20 (1530 C2N) https://cloud.petrsacl.cz/index.php/s/qe6EaR3GSeoJxaB
Commodore 64 (1541, 1541 II, C2N, MPS 802) https://cloud.petrsacl.cz/index.php/s/aJ6xm7CjXpbpCx3
Atari 800XE (XL12) https://cloud.petrsacl.cz/index.php/s/AGkQLfdZcb88ZmA
Sharp MZ-800 https://cloud.petrsacl.cz/index.php/s/JWg79TXb6kK3sna
Intel 386 40MHz
AMD K5 100MHz (VA-502, S3 Trio3D + Voodoo1)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz