OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 14.08.2022, 05:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 18.11.2013, 18:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1018
Has thanked: 231 times
Been thanked: 219 times
Nejak mi odesel SDrive a tak jsem byl nucen vytahnout SIO2SD. Chtel bych uz definitivne vyresit problem nekterych XEX a ATR, ktere nejdou spustit. Po vybrani a rebootu s OPTION se nactou prvni $004 bloky a pak zasek. Chvili to ceka (tak 10sec) a pak se natahnout dva dalsi bloky a zamrzne to definitivne na $006. U jinych XEX a ATR, vetsinou textovek, se hra nacte treba do bloku $194 a pak zase zasek. Pri nahravani je videt pismenko "k" a vedle nej kurzor. Jde to resit? Mam SIO2SD nejakou starou verzi, protoze nevim jak se leze do konfiguratoru (2x stisk SHIFT na SIO2SD nereaguje).

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 18.11.2013, 19:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1892
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 760 times
Been thanked: 577 times
Co se ti stalo s SDrivem?

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 19.11.2013, 13:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1018
Has thanked: 231 times
Been thanked: 219 times
krupkaj píše:
Co se ti stalo s SDrivem?


Ja nevim, proste nejde. Nektere LED nesviti, nebootuje (jakoby chce, ale hned se zasekne). Potreboval jsem neco rychle delat, tak jsem vyndal SIO2SD a timhle jsem se jeste nezabyval.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 19.11.2013, 14:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1892
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 760 times
Been thanked: 577 times
Kazdopadne bych prvni zkusil preflashnout to AVR. To mas behem 10 minut hotovo.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 21.11.2013, 22:21 
Factor mám jeden veľký klasický SDrive na predaj /práve som si kúpil 4x SMDdrive od Ctirada/. Pošli SZ...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 22.11.2013, 20:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1018
Has thanked: 231 times
Been thanked: 219 times
krupkaj píše:
Kazdopadne bych prvni zkusil preflashnout to AVR. To mas behem 10 minut hotovo.


Takže dneska jsem ho proklepnul.
1. problém s LED byly tím, že byl jeden kontakt na desce odlouplý
2. vyměnil jsem zkusmo krystal. Tím to není - chovalo se to i s novým stejně.
3. přeprogramoval jsem AVR. Výsledek - tím to taky není - chová se stejně.
4. propískal jsem kabel, bez závad.

Popis chování:
Po puštění Atari problikne zelená LED na SDrivu a pak zhasne a rozsvítí se čtyři žluté.
Jak systém chce bootovat, jen problikne zelená LED jakoby našla požadovaný soubor a Atari jednou pípne a v nahrávání nepokračuje.
Na SD kartě je vše v pořádku, její obsah se mezi dobou fungování a nefungování SDrivu neměnil.
Tak nevím.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 22.11.2013, 20:49 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 920
Has thanked: 26 times
Been thanked: 112 times
Zkusil bych ještě, jestli ti nevisí sepnuté jedno z tlačítek. Já jsem takové jedno tlačítko měl na svém prvním zbastleném SDrive a debugoval jsem to kdoví jak dlouho.

Pak je tu ještě možnost, jestli máš kabel vzatý původně z nějakého kazeťáku s turbem, v konektoru je některý ze signálů (tuším CMD) přes keramický kondenzátor přemostěný na další pin. To propískáním nezjistíš, ale zkresluje to signál natolik, že to pak chodí naprosto náhodně.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 22.11.2013, 20:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1808
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 439 times
Been thanked: 731 times
Doporučuji očistit kontakty na SIO konektoru isopropylalkoholem a vatovou tyčinkou (v nouzi lihem). Vizuálně lze vidět, jestli ty kontakty jsou zoxydované. V mém SIO konektoru nejsou ani měděné. Pořád čekám na ty nové od Lotharka.

_________________
cs.speccy.cz, ondraspo186.8u.cz, zx-spectrum.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 23.11.2013, 00:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1018
Has thanked: 231 times
Been thanked: 219 times
solaris104 píše:
Doporučuji očistit kontakty na SIO konektoru isopropylalkoholem a vatovou tyčinkou (v nouzi lihem). Vizuálně lze vidět, jestli ty kontakty jsou zoxydované. V mém SIO konektoru nejsou ani měděné. Pořád čekám na ty nové od Lotharka.


Tam chyba neni.

Nakonec jsem to vyresil. Bylo to souborem SDRIVE.ATR, ktery jsem smazal a nahral misto nej novy. Problem to vyresilo.

Vyskytl se ale jiny problem. Prestaly fungovat klavesy HELP, START a SELECT (mozna i OPTION). RESET fungoval(funguje).
Pokusem/omylem jsem prisel na to, ze by to mohlo byt plochym kabelem od klavesnice, ale na zadnou zavadu jsem neprisel. Klavesnici jsem rozebral a cistil, ale zadne preruseni tam viditelne neni. Nakonec pokud ten kabel na konektor v Atarku sikovne nasunu (jeden konec je vys nez druhy), tak to jde, ale chtelo to asi tak hodinu experimentovani a neni to konecne reseni (tzn. kdyz se s pocitacem bouchne nebo neco, tak to urcite samo vyskoci a bude nutne to znovu rozdelavat. Tak jsem kontroloval i ten molex konektor v Atarku, ale tam zadna chyba neni. Nakonec jsem to i cistil lihem jak plosky kabelu tak konektor a bez uspechu. Takze nevim, asi je tam nejaka miniaturni prasklina na tom kabelu od membrany, ktera neni videt. Bohuzel nemam jine Atari, abych zkusil jinou klavesnici :( Ach jo. :cry:

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 23.11.2013, 09:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 995
Has thanked: 291 times
Been thanked: 132 times
Moc tomu nerozumím,ale pomáhalo,když se kontakty na tom plochém kabelu potřely tuhou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 23.11.2013, 09:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 995
Has thanked: 291 times
Been thanked: 132 times
Když to jinak nepůjde,tak nějakou klávesnici vyhrabu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 23.11.2013, 15:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1018
Has thanked: 231 times
Been thanked: 219 times
Trafo píše:
Když to jinak nepůjde,tak nějakou klávesnici vyhrabu.


Díky, zkusím to tou tuhou ještě...

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SIO2SD nespustitelne XEX/ATR
PříspěvekNapsal: 24.11.2013, 11:31 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:53
Příspěvky: 274
Bydliště: Praha
Has thanked: 69 times
Been thanked: 40 times
Budu mit jednu ze 130, ale je bez mezerniku... Kdyz tak jen na vyzkouseni... U XL mam podobnej problem, kabel klaves obcas blbne, musim s tim trochu zakvedlat....

Vzdycky mam dve karty na zarizeni, uz jsem prisel o data na karte. Navic bys to zkusil prohodit a zrejme by to pak slo...

Ted jsem narazil na Atarko na ND v Praze za 50...

http://www.auktiva.cz/atari-800xe-a839909.html

_________________
Atari 2600 7800 600XL 800XL/XE 130XE 320XE 1040STE/STFM LYNX, Sinclair ZX+ QL, Amiga 500 1200, Malina + Nejake to PC navic...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz