OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 09.02.2023, 15:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 12.09.2021, 09:52 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 698
Has thanked: 264 times
Been thanked: 37 times
Na Atari2600 niekto neurobil adapter/cartridge?

_________________
https://www.8bitbay.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 12.09.2021, 10:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1317
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
Nerozumím otázce.
Na Atari 2600 jistě existují adaptéry i cartridge.
Ale proč se na to ptát ve vlákně o Fujinetu? Jakože bude na Atari 2600 emulovat nahrávání hry z kazety? Nebo z obrazu diskety? To přeci Atari 2600 obvykle nedělá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 12.09.2021, 12:13 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 698
Has thanked: 264 times
Been thanked: 37 times
No na AtariAge bol wifi projekt pre A2600. Som myslel že to je fujinet ale je to pluscart: https://pluscart.firmaplus.de/pico/

_________________
https://www.8bitbay.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 18.10.2021, 19:31 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 17.05.2017, 12:13
Příspěvky: 99
Bydliště: Nováky, SK
Has thanked: 239 times
Been thanked: 20 times
Určite ste si už všimli, že SIO kábel vo Fujinete veľmi nedrží. Dá sa to riešiť jednoduchým, alebo elegantným spôsobom, viď priložené fotky. A mám tu pre vás aj link pre tlač:

https://www.thingiverse.com/thing:4949351
Příloha:
Poznámka: Elegantný
IMG_20211016_084450_res.jpg
IMG_20211016_084450_res.jpg [ 72.01 KiB | Zobrazeno 4342 krát ]
Příloha:
Poznámka: Jednoduchý
IMG_20210726_041334_res.jpg
IMG_20210726_041334_res.jpg [ 75.63 KiB | Zobrazeno 4342 krát ]

_________________
8-bit
:atari:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 13:28 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2017, 09:50
Příspěvky: 86
Bydliště: Baťovo zahradní město
Has thanked: 11 times
Been thanked: 89 times
Nové verze od 1.6 už používají jiné piny a držení SIO konektoru je opraveno. Nicméně obecně způsob připojení Fujinetu je podle mne tak neohrabaný a zbytečně celou krabičku komplikuje, že dříve nebo později někdo stejně navrhne externí variantu, pokud to neudělám nakonec sám. Jinak nová verze, která mi dorazila z USA má už externí Wi-Fi anténu, jen to tištěné zpracování bylo naprosto příšerné, američani prostě neumí používat 3D tisk, v tom jsme machři snad jediní na světě pouze v ČR :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 13:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1838
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 457 times
Been thanked: 765 times
Já kupoval Fujinet z Polska a krabička byla otřesná. Taky jsem ji tiskl znovu. Verze s kabelem by byla lepší.

_________________
cs.speccy.cz, ondraspo186.8u.cz, zx-spectrum.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 14:06 
Offline
Radil

Registrován: 12.05.2013, 19:16
Příspěvky: 278
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 64 times
Been thanked: 46 times
https://www.sellmyretro.com/offer/details/61595


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 15:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2017, 09:50
Příspěvky: 86
Bydliště: Baťovo zahradní město
Has thanked: 11 times
Been thanked: 89 times
tmp píše:

Můj názor na tu polskou verzi definuje tento hezký smajlík: :puke:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 16:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1983
Has thanked: 253 times
Been thanked: 501 times
Kolega vyřešil konektory i krabičku nákupem nefunkčního Atari 1030 modemu. A protože se modem ukázal být opravdu neopravitelný (ten hlavní nesehnatelný čip zkratoval napájení), tak mohl být s klidným svědomím přeúčelován.

Myslím, že nebylo ani potřeba modifikovat plošný spoj, po vypájení hlavního čipu zůstaly SIO konektory v podstatě odpojené (ale už to je nějaký čas, co jsem viděl schéma) a na desku Fujinetu tam bylo místa dost.

Ale máte-li tip na pěknou krabičku k vytištění, rád přepošlu, postavil jsem mu Fujinety dva :) Alespoň bude mít dobrý důvod si sehnat plast v barvě Atari :)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 28.12.2021, 23:11 
Offline
Prvnička

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ja mam Fujinet ze sellmyretro, PL verzi 1.5 a krabka, vzhled, kvalita i funkce jsou naprosto v pohode.
Vytisknuty je to pekne, odstin podobny k memu 800XL, vsechno chodi...
Nekdo na shoutboxu?
P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 29.12.2021, 01:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Mirne nedoporucuji zminenou levnou variantu viz predchozi link. Nema moznost primeho upgrade f/w, nema moznost retezeni zarizeni (neni pruchozi). Na druhe strane je to na kabelu, takze pujde lepe pouzit u ostatnich masin, kde neni konektor pristupny tak dobre jako u 800XL resp. 130XE...

Ja mam tuto verzi (posledni 1.5)
https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... -1.5-48429

...a vsechno je super. Mam barevne provedeni slonova kost pro 800XL, vytistene pekne, funguje super.

Ahoj,
P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 30.12.2021, 22:39 
Offline
Prvnička

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,
jeste doplnim, ze na eBay je ke koupi moc pekna krabicka pro Fujinet za 130Kc, takze myslim, ze neni co resit ani pro ty, co nemaji 3D tiskarnu.
P.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 30.01.2022, 18:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 12.12.2021, 19:54
Příspěvky: 23
Bydliště: Praha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 1 time
Cez Vianoce som dal dohromady Franken#Fujinet
Použil som čo šuplíky dali. Základom je dev doska TTGO
https://www.laskakit.cz/lilygo-ttgo-t8- ... hyEALw_wcB

Bolo trochu treba zmeniť mapovanie GPIO vo firmware, originál má iné piny napr. na SD kartu. Použil som jednoduchý konektor z thingiverse, káblik z ohybného UTP kábla a len 5 vodičov. Zapájam za poslednú 1050.

Příloha:
IMG_1613.jpg
IMG_1613.jpg [ 530.11 KiB | Zobrazeno 3526 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fujinet
PříspěvekNapsal: 24.11.2022, 21:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 12.12.2021, 19:54
Příspěvky: 23
Bydliště: Praha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 1 time
Dve veci (takže 3): blížia sa Vianoce a (pre mňa) to je čas vrátiť do detstva a k Atari :-) Minulý rok som o takomto čase rozchodil 1050, ktorú som si predtým sám odpálil. A dal dohromady Franken-Fujinet, t.j. Fujinet zo súčiastok čo dali šuplíky na univerzálnej doske. Bola z toho vcelku kovbojka, lebo použitá vývojová doska (nejaký Lolin) bola úplne inak napinovaná než pôvodný ESP devkit, takže default firmware z githubu bol nepoužiteľný a bolo treba trochu laborovať s pinmap.h a firmware prekompilovať. Keď som po roku na to teraz znovu pozeral tak je to zas zmenené lebo pinmap.h popresúvali podľa jednotlivých platforiem na ktoré Fujinet medzitým portovali...
Každopádne, vyskúšal som tzv. NOS čo by mala byť skratka pre Network OS a príde mi to ako prelomová vec. V podstate tak fungovali mnohé turbo DOSy z časov dávno minulých. Tu je ale trochu posun v tom, že NOS nerieši súborový systém priamo na vlastnom procesore Atari ale súborový systém "outsourcuje" na externý procesor, v tomto prípade priamo do Fujinetu. NOS teda nepracuje s blokovými (sektorovými) zariadeniami ako je floppy drive alebo SDrive ale rovno na úrovni súborov. Má to výhodu v tom, že nemusí riešiť dekódovanie sektorov a ich mapovanie do súborov a túto fukciu prenechá mikroprocesoru vo Fujinete, ktorý je asi tak 200x rýchlejší a disponuje masívnou vlastnou pamäťou. Odpadá tým problém rôznych "obrazov" diskiet a harddiskov, ktoré je možné prečítať len s DOSom, ktorý obrazu disku rozumie. V konečnom dôsledku sa tým uvoľnuje pamäť pre aplikácie.
Keď už som bol pri tom, rozbehol som si, lokálne, vlastný TNFS server. Chcel som ho rozbehnúť v dokeri, je to omnoho rýchlejšie a keď je človek zvyknutý na kontajnery aj jednoduchšie. A taká drobnosť ako automatický re/štart po boote/crashi je len bonusom. Funkčný docker image som nakoniec našiel ten priamo od Thoma. Sem-tam ale potrebujem mať prístup k TNFS aj zvonku a tak, v rámci experimentu, keď už je to dokerizované, som to hodil do Kubernetes clusteru na GKE u Googlu :-). Šlo to aj v Azure na AKS ale tam to žere asi tak 80 Euro mesačne ... takže dosť drahá hračka. Samozrejme, že by to šlo vo vlastnej VMke ale riešiť aktuálny OS to fakt nechcem. Teraz skúšam GKE v Googlu a zaujíma ma hlavne koľko to bude stáť - majú tam totiž drobnú inováciu, tzv. Autopilot kedy node pool je zdieľaný s inými účtami takže by to malo byť lacnejšie - v podstate serverless model. Na deployment som si vytvoril helm chart, ktorý to nahodí jedným príkazom. Samozrejme rozbehnúť k8s cluster a nakonfigurovať lokálne prostrednie (kubectl) je trochu overkill ale ... ako cvičenie - na nezaplatenie :-D
Do Vianoc zostáva ešte mesiac tak dúfam, že si nájdem čas vyskúšať napísať aj nejaký sieťový program, kľudne aj v Atari BASIC.
A aby som nezabudol - už je k dispozícii aj emulátor Fujinetu na PC, takže je možné sa s tým pohrávať v rámci večerného gaučového komputingu na ntbk lebo je už vyriešená integrácia s Altirrou (od verzie 4.0).
Happy Fuji-netting!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz