OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Sokolovna Slavonn

Právě je 25.05.2022, 14:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.01.2022, 18:54 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Z domácich zásob som dal dokopy trafo AC 230/ 12v pri 3A / merané hodnoty / ku tomu 10A usmerňovač - menší nemám a kupovať nemusím. Kondenzátory 4x 2200uF/ 25v 100C a ku tomu kúpený ten modul bez meráka. Viem že je to jednoduchšie nastavovanie s displejom, ale potom to tam svieti ako žiarovka na stole.
Teraz mám originál zdroj 2A - naprázdno 5.26V - pri zapnutom A130XE klesne na 5.08V. V zapojení mám pridaný 2x64k SD-ramdisk. Chcem ku tomu pridať ešte SDrive. Ja si tiež myslím že tých 250W na daný modul je silná teória, ale vo vetranej krabici by to mohol pri 5V a cca 2A zvládnuť.
Ešte ba som mal otázku k isteniu - kde je najvýhodnejšie umiestniť poistku? Primár? Vstup do meniča, alebo výstup? A keď tak akú hodnotu?
Ďakujem.
P.S. Ospravedlňujem sa za otázky, celý život som bol strojár a elektrikár amatér - takže sa radšej dvakrát opýtam ako raz niečo vystrielať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.01.2022, 19:13 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 104 times
Jasne že to bude stačiť, trafo, usmerňovač bude kľudne bez chladiča - tam sa nemá čo zohriať. Tak isto menič, to bude pre neho malina, len som spomenul niečo o hraničných hodnotách. Vyhladzovacia kapacita cca 4000 až 5000uF určite postačuje. Trafo by hriať nemalo - a ani DC/DC menič pri záťaži do 2A.
Na originálnom zdroji som nameral na kábloch úbytok 75mV čo celkom dobre korešponduje s Tvojím výst.napätím zdroja a nameranom napätí na konektore počítača.
Takže ak nastavíš výstup zo zdroja na 5.15V určite tým nič nepokazíš (ak použiješ pôvodný káblik z origo zdroja).
Štandartne čipy fungujú bez najmenších problémov aj pri napájaní = 5.25V, čo určite pri tomto nastavení nedosiahneš ani náhodou.
Držím palce pri stavbe !

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.01.2022, 19:19 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Vďaka, niečo takéto som potreboval - jednoduchý popis. Ak sa mi podarí vydolovať bez poškodenia krabice originál zaliaty zdroj, navŕtal by som medzi "rebrá" dierky aby sa otvoril a prevzdušnil priestor. Ešte by som Ťa poprosil niečo ku tým poistkám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.01.2022, 22:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1743
Bydliště: Praha
Has thanked: 268 times
Been thanked: 336 times
Já osobně používám spínaný zdroj MeanWell, tuším GST18B05 a naprostá spokojenost.
Udělal jsem si k atárku redukci z jacku 2.1x5.5mm na DIN7, na jiná 5V zařízení jsem nakoupil redukce u číňánků.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.01.2022, 11:22 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 104 times
Tak zaliate zdroje som párkrát "doloval" zo skrinky. Dá sa to, ale je to vcelku dlhá a čiastočne špinavá robota, je z toho spústa úlomkov. Stačí na to dobrý šróbovák (čo vydrží údery kladivkom) a kladivko. Bez nejakých problémov je dokonca možné vydolovať aj pôvodné trafo. Ak má trafo vyvedený stred tak to je výborné, dá sa potom DC menič priamo napájať zvýšeným napätím.
rEVERz:
Tiež používam niektoré spínané zdroje 5V priamo na Atárko, ale mám tiež pôvodné zdroje (3kusy), ktoré majú v sebe klasiku - t.j.uA723, násobič DC a zdroj nižšieho napätia (cca 10V) z ktorého sa potom "vyrába" 5V. Je to to taká klasika že ju rád používam, chladič je na vzduchu takže sa to bez problémov uchladí. Viď priložené foto.
...
Chápem že si niekto chce urobiť sám zdroj, akosi to viac potom baví ak všetko šlape tak ako má - teda ak sa to urobí poriadne aby si niekto nezničil počítač.


Přílohy:
Obr2.jpg
Obr2.jpg [ 68.26 KiB | Zobrazeno 1048 krát ]
obr1.jpg
obr1.jpg [ 47.11 KiB | Zobrazeno 1048 krát ]

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Naposledy upravil Igi dne 22.01.2022, 11:31, celkově upraveno 2
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.01.2022, 11:24 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 956
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 67 times
Ještě lepší je místo šroubováku široké dláto a poklepávat. Někdy se podaří otevřít krabičku téměř bez poškození.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.01.2022, 11:31 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 104 times
O.K., ja som myslel na prácu ktorá nasleduje po odkrytovaní ...

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.01.2022, 21:11 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Tak nový zdroj funguje bez problémov, zapojiť jeden mostík a kondíky + ku tomu modul je aj pre lajka "jednoduché".
Na pôvodnom zdroji sa mi podarilo bez poškodenia odstrániť dno. Mám ocelovú planžetu 0.3mm - dala sa dosť hlboko naklepať medzi odliatok a krabicu a podľa zvuku by to malo byť odlepené. Zajtra navŕtam zhora medzi rebrami dierky a skúsim to vyklepnúť ako bábovku.


Přílohy:
Zdroj spodok.jpg
Zdroj spodok.jpg [ 97.89 KiB | Zobrazeno 1018 krát ]
Zdroj epox.jpg
Zdroj epox.jpg [ 75.32 KiB | Zobrazeno 1018 krát ]
Novy zdroj.jpg
Novy zdroj.jpg [ 58.27 KiB | Zobrazeno 1018 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 10:04 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 104 times
Pekná robota, akurát v tom pôvodnom obale bude to chladenie stále diskutabilné.
Vôbec by som sa nedivil keby pôvodný obsah nešlo "vyklepnúť", stáva sa to dosť často, potom pomôže spomínaný šróbovák + kladivko, ale asi tá planžeta to vyriešila.
Držím palce !

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 16:03 
Offline
Profík

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 642
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 104 times
Ešte dodám: Samozrejme to chladenie pri spínanom DC meniči nie je až také kritické ako pri klasickom, pôvodnom zdroji.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.01.2022, 16:15 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Mám v pláne mierne upraviť originál krabicu, samozrejme ak sa podarí rozborka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.01.2022, 17:35 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Tak som dnes pustil ten spinaný zdroj pod záťažou - 3,3ohm/10W odpor. Pri nastavenom napätí bez záťaže 5,070V bol pokles pri záťaži na 5,020V pri prúde 1420mA. Vstupný prúd do meniča 660mA pri 14,7V. Po hodine chladiče bez známky oteplenia.
Originál zdroj po hodine prevádzky je teplý a mierne vrčí 50-tka.
Mal by som však otázku na skúsenejších - nepodarilo sa mi zohnať konektor DIN 7, bude stačiť prúdove aj DIN 5 kolík?

P.S. Než začnem likvidovať pôvodný zdroj chcem odskúšať v prevádzke na Atari ten nový.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.01.2022, 17:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 921
Bydliště: Praha
Has thanked: 59 times
Been thanked: 263 times
V GME ten konektor mají skladem v Bratislavě. Ale chtělo by to koupit víc věcí kvůli poštovnému.
https://www.gme.sk/konektor-din-7-p-vk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.01.2022, 17:56 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
O týchto plastových konektoroch viem. Letovať sa to musí skoro na studeno - tá umelina čo drží kolíky sa hneď deformuje a ako celok to drží na čestné slovo - mám to odskúšané na DIN 5 - robil som si kábel k starému kotúčáku. Podarilo sa mi zohnať u nás v obchode z hudobnými strojmi ešte ten poctivý Teslácky.
Ale dík za info.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.02.2022, 16:15 
Offline
Kecka

Registrován: 04.11.2021, 10:45
Příspěvky: 63
Bydliště: Liptovský Mikuláš
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times
Vynovenie zdroja pre Atari úspešne ukončené.
Vyklopenie zaliateho originálu sa mi pomocou planžety podarilo ceľkom úspešne - na jednej strane krabica praskla, ale vlepil som tam z vnútra 1mm plast. Dôležité bolo zlepšiť chladenie a tým aj prúdenie vzduchu okolo súčiastok. Navŕtal som po bokoch dole a na hornej strane "pár" dierok medzi rebrami. Ďalej mi tam vadilo vypínanie zdroja vyťahovaním zo zásuvky - pridal som vypínač na vstupe. Poslednou zmenou je premiestnenie káblov na jednu stranu - vynútilo si to rozmiestnenie súčiastok a priestor vo vnútri.
Po 8 hodinovej skúšobnej prevádzke priamo na Atari som nezistil zmenu teploty / starý zdroj sa hrial /. Na výstupe - 5V - je nový kábel cca 1m - úbytok napätia je z 5015 mV pri vypnutom Atari na 4993 mV pri zapnutom. Po dlhšom odskúšaní môžem spraviť korekciu, ale myslím že to nebude nutné.
Takže prerobenie zdroja do pôvodnej krabice je s dnes dostupnými súčiastkami celkom jednoduché .


Přílohy:
Vynovený .jpg
Vynovený .jpg [ 96.52 KiB | Zobrazeno 780 krát ]
Originál - 3.jpg
Originál - 3.jpg [ 71.63 KiB | Zobrazeno 780 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Mikes21 a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz