OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 23.01.2025, 00:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Laura
PříspěvekNapsal: 14.09.2018, 15:45 
Pan Štábní

Has thanked: 563 times
Been thanked: 842 times
Tak mi přišla kazeta "New Adventures of Laura" a je moc pěkná.

Přílohy:
laura.jpg
laura.jpg [ 189.37 KiB | Zobrazeno 12220 krát ]

PříspěvekNapsal: 18.09.2018, 19:28 
Stydlín

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
A short summary of the competition in oryginal topic:
http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=4267&page=2#Comment_102540

Mention of the issue on the atarionline website:
http://atarionline.pl/v01/index.php?subaction=showfull&id=1536316232&archive=&start_from=0&ucat=1&ct=nowinki

PříspěvekNapsal: 23.10.2018, 16:50 
Pan Štábní

Tak jsem dohrál "New Adventures of Laura", kterou mi Baktra laskavě převedl z originální kazety. Čeká na vás nových 16 levelů, které se mi zdály těžší než v původní verzi. Oříšek byl pro mě 15. level, kde jsem byl v koncích. Ale QTZ mi poradil, že musím jít do bažiny a vylézt z ní. Kupodivu se to píše i v pdf manuálu ke hře, že lze z bažiny vylézt. Ono to ale není vůbec jednoduché. Pak jsem si vzpomněl, jak jsem v mládí kvedlal joystickem ve hře Daley Thompson's Decathlon na ZX.
https://www.zx-spectrum.cz/index.php?ca ... ythompson1
Připojil jsem gamepad k emulátoru a mini joystickem jsem v bažině kvedlal vlevo a vpravo a zadařilo se. Klávesnicí jsem neměl šanci. Ta hra mě baví více než Robbo, škoda, že už není k dispozici cartridge se hrou, kde je také sada bonusových levelů.

PříspěvekNapsal: 23.10.2018, 17:35 
Pan Štábní

Has thanked: 68 times
Been thanked: 506 times
Solarisovi blahopřeji k úspěšnému dohrání.

Má někdo zkušenosti s padáním této kazetové verze Laury?

Všiml jsem si, že na 800XE s rozšířením paměti hra sem tam spadla (ať už zavedená z originální kazety nebo při zavedení binárky).
Funguje na opravdovém 130XE?

Jen pro zajímavost. Při dolování binárky z kazety se ukázalo, že kazetová verze je připravená buď TURGENem nebo nástrojem XEX2CAS řady 2.6 (obojí od... však víte od koho), protože jako kazetový binární zavaděč používá STDBLOAD 2a.

PříspěvekNapsal: 23.10.2018, 17:55 
Pan Štábní

Já jsem zkoušel asi 3 levely na real Atari 130XE + SDrive a bez problémů.

PříspěvekNapsal: 09.12.2018, 17:56 
Pan Štábní

Tak New Adventures of Laura si můžete sosnout zde
http://www.atarionline.pl/v01/index.php ... 1544129569

PříspěvekNapsal: 13.12.2020, 18:53 
Pan Štábní

Retronics vydal cartridge verzi Laury, neváhal jsem a objednal si to. Obsahuje 32 původních levelů a extra dalších 32 levelů, které jinde než na cartridge nejsou. Dostanete se k nim, když v menu stisknete tlačítko Select. Extra levely jsem dohrál. Krabice i cartridge jsou profesionálně zpracované. Obal na cartridge je lisovaný, nechával je dělat tuším Sikor. Opravdu doporučuji. Cartridge obsahuje anglickou i polskou jazykovou mutaci hry. Pro Lauru mám slabost, je to jedna z mála nových her na Atari, co mě fakt bavila.

Přílohy:
IMG_20201213_174247.jpg
IMG_20201213_174247.jpg [ 116.08 KiB | Zobrazeno 9709 krát ]

PříspěvekNapsal: 17.12.2020, 00:55 
Pan Štábní

Has thanked: 49 times
Been thanked: 414 times
Nebyl by link, kde se dá cartridge Laury objednat?
Já našel jen cosi na atari fóru z roku 2018.

PříspěvekNapsal: 17.12.2020, 08:03 
Pan Štábní

Bohužel Retronics nemá normální web, objednal jsem přes SZ na Atariage. Asi to jde objednat i přes mail zamowienia(at)retronics.eu. Cena je ale brutální, 42+12 EUR.

https://atariage.com/forums/topic/26191 ... nt-4643702

PříspěvekNapsal: 17.12.2020, 16:07 
Pan Štábní

Has thanked: 68 times
Been thanked: 506 times
Při takové malosériové výrobě je ta cena celkem odpovídající.

Uvážíme-li malý počet prodaných kusů a taky komplet náklady na vývoj a distribuci. Nevím jestli se tím autoři někde pochlubili, kolik těch mýtických
člověkodnů na to spotřebovali. Při tvorbě her pro Atari si asi málokdo vyplňuje pracovní výkazy :-)

Jednou jsem si na AZCD zkusmo dal do kalkulačky náklady na komplet výrobu kazety s hrou. Při sérii velké 50 kusů by jenom kazeta vyšla na 250 Kč za kus. Potištěná herní krabice taky vyjde na pěkné peníze.

Laura je opravdu pěkná hra.

PříspěvekNapsal: 22.12.2020, 09:50 
Pan Štábní

Tak to je bomba, jsem proklikával video a zjistil jsem, že Laura má celkem 96 levelů. Původních 32, extra 32 volitelných přes Select a nových 32 levelů. Ty zvolíme tak, že stiskeneme Option při volbě jazyka. Jsem opravdu nadšený a za ty peníze to stálo. Škoda jen, že o těch extra levelech nikdo neví :-).
https://youtu.be/AX8pM7B0kRE?t=15387

PříspěvekNapsal: 25.12.2024, 10:29 
Prvnička

Been thanked: 6 times
Pełen zestaw gier Laura przygotowany przeze mnie w tym roku. Uzupełnione wersje oficjalne, jak też wersje które obróciłem względem oryginalnych. W tym kartka Świąteczna mojego pomysłu.

Do tej pory publikowałem tylko na Atari Area https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19548, bo ciągle coś jeszcze chciałbym zmodyfikować, ale z okazji Świąt postanowiłem się podzielić również tu.

Zmiany jeżeli będą to kolory mapek i zmienione drugie menu w wersji RNG, ogólnie obrócone niektóre elementy gry i być może poprawki w tłumaczeniu - nie mam pojęcia co znaczy "smrncgabi" w wersji Atariada? A część tekstu tłumaczyłem automatami, starając się je jakoś weryfikować, ale zawsze może się trafić coś dziwnego.

Wesołych Świąt!

------

Kompletní soubor her Laura, který jsem letos připravil. Dokončené oficiální verze i verze, které jsem oproti originálům otočil. Včetně vánočního přání, které jsem si sám vymyslel.

Zatím jsem je zveřejnil jen na Atari Area https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19548, protože chci ještě něco upravit, ale na oslavu Vánoc jsem se rozhodl podělit se o ně i zde.

Změny, pokud budou, jsou barvy mapy a změněné druhé menu v RNG verzi, celkově pootočené některé prvky hry a možná opravy v překladu - netuším, co znamená „smrncgabi“ v Atariad verzi? A přeložil jsem i některé texty s automaty, snažil jsem se je nějak ověřit, ale vždycky se může objevit něco divného.

Šťastné a veselé Vánoce!

Translated with DeepL.com

Edit: Zapomniałem jeszcze o paczce do Laura Konstruktora.
Edit: Také jsem zapomněl na balíček pro konstruktérku Lauru.

Přílohy:
laura_konstruktor_language_pack.7z [181.08 KiB]
15 krát
Laura_WS24a2x.gif
Laura_WS24a2x.gif [ 66.09 KiB | Zobrazeno 419 krát ]
LAURA_BIG_PACK.7z [179.13 KiB]
18 krát

PříspěvekNapsal: 25.12.2024, 20:32 
Pan Štábní

Has thanked: 529 times
Been thanked: 162 times
Solaris104 píše:
Bohužel Retronics nemá normální web, objednal jsem přes SZ na Atariage. Asi to jde objednat i přes mail zamowienia(at)retronics.eu. Cena je ale brutální, 42+12 EUR.

https://atariage.com/forums/topic/26191 ... nt-4643702

Jenom trochu opravím Solarise. Retronics má své stránky.
https://retronics.eu/?a=cat&id=11&l=en

PříspěvekNapsal: 26.12.2024, 22:42 
Prvnička

[Automatický překlad z deepl.com přidám později, omlouvám se za nepříjemnosti.]

Trochę wyjaśnienia, na czym polegają mody w mojej paczce:

Laura została oficjalnie opublikowana w ośmiu językach, jednak tylko wersja polska i angielska znalazły się na kartridżach z bonusowymi etapami. Pozostałe wersje językowe były dostępne tylko jako xex-y, które mają tylko główny zestaw etapów i wymagają rozszerzonej pamięci (działają od Atari 130XE). Kartridż-owa angielska wersja dodatkowo została wzbogacona o możliwość przechodzenia do dowolnego etapu przy pomocy kodów. Później publikowane wersje xex też taką możliwość posiadają.

Modyfikacja Laury obejmuje m.in. przeniesienie każdej z ośmiu oficjalnych wersji językowych na obrazy kartridża, który oryginalnie jest dostępny w wersji angielskiej. Przeniesienie na kartridż umożliwia uruchomienie Laury bez rozszerzenia pamięci. Gra w każdym z języków zawiera zestaw poziomów bonusowych z przetłumaczonymi nazwami. Poziomy można wybierać za pomocą kodów (tych samych dla każdej wersji).

Przy pracach nad oficjalnymi tłumaczeniami bonusowe poziomy były brane pod uwagę tylko w wersji angielskiej, gdyż w planach była tylko angielska wersja kartridż-a. Późniejsze oficjalne tłumaczenia, zawierały jednak tłumaczenia nazw dodatkowych poziomów, które wykorzystałem teraz. Przygotowane przeze mnie wersje są więc niemal oficjalne, jednak przygotowywałem je sam i żeby było wiadomo, że nie są opublikowane przez Larka dostały oznaczenie „mod”.

Te wersje, które nie miały tłumaczeń lub ich tłumaczenia były niekompletne, dotłumaczyłem przy użyciu tłumaczy on-line. Spośród wygenerowanych tłumaczeń wybrałem te, które wydały mi się najlepsze. Część nazw nawiązuje np. do popularnych filmów, i te nazwy przeniosłem 1:1 znajdując je w Internecie. Tylko w jednym przypadku miałem dylemat, bo równolegle funkcjonują dwa różne tłumaczenia. Większym problemem były zbyt dosłowne tłumaczenia, które w grze często są grą słów, lub tłumaczenia zbyt długie - szczególnie problematyczne pod tym względem były nazwy w języku niemieckim.

Również moja paczka dla Laura Konstruktora (LK jest też przetłumaczony na język angielski) "generuje" teraz oprócz standardowego xex-a, xex bonusowy i obraz bin kartridża, z dwoma zestawami map, w dowolnym z ośmiu języków. Opis jak się tą paczką posługiwać umieściłem w wątku "Laura na karuzeli" na AtariArea.

Wersje językowe, zapowiedziałem dużo wcześniej, jednak gdyby nie projekt „Revolve”, pewnie prędko by nie powstały. „Revolve”, czyli obrócone etapy Laury. Początkowo miała to być tylko prezentacja rezultatu działania programu „Remix” obracającego mapki z „Laury”. Wtedy Larek poprosił, żeby oznaczyć te wersje, tak aby było jednoznaczne, że są to mody. Kolejnym więc krokiem było pracochłonne przygotowanie nowych wersji menu. I tak się zaczęła praca nad w pełni dopracowanymi grami, aż projekt objął wszystkie znane mi, dostępne wersje gry. Co do obracania, to nie każdą mapę da się obrócić do góry nogami, gdyż niektóre elementy nie mają swoich obróconych odpowiedników, mapy z tymi elementami można odwrócić tylko horyzontalnie. Szczegóły opisałem również we wspomnianym wątku na AtariArea.

W pakiecie są też gry "New Adventures of Laura", "Atariada 2018", "Laura Edycja Konkursowa Retro Na Gazie" i "Laura Demo".

"Laura Demo" powstała na bazie prezentacji Larka i Borsuka, w której przechodzili początkowe etapy drugiego bonusowego zestawu. Wersja demo również powstała na potrzeby projektu „Revolve”, a przy okazji jako niespodzianka promującą nowy kartridż.

W demie co najmniej niektóre poziomy nie są identyczne z oryginalnymi, gdyż zostały „przerysowane” z prezentacji i gdzie było to konieczne uzupełnione. Szczególnie ostatni poziom, który został pokazany tylko we fragmencie, a do tego zawiera niewidoczne "chodniki", został zaprojektowany w dużej części od zera, jest to poziom kończący wersję demo, więc oczywiście w pełnej wersji wygląda inaczej.

Pomysł na wersję demo podsunął mi nieświadomie Larek, mówiąc o możliwości utworzenia kilkuetapowej gry. Do tej pory Laura wersji demo nie miała, a że o drugim zestawie bonusowym praktycznie nie ma informacji, to myślę, że wersja demo, która nie jest dokładną kopią oryginalnych poziomów i zawiera poziomy obrócone, jest interesująca nawet dla tych którzy mają już pełną wersję, z której odwrócona wersja nie powstała (jeżeli nowe poziomy zostaną udostępnione to być może wersję Revolve przygotuję).

Obecnie nowe bonusowe etapy dostępne są wyłącznie na nowej wersji kartridża, którą można zamówić na retronics.eu. Nowością jest również to, że gra w tej wersji zawiera język polski i angielski na jednym kartridżu.

Podobnie do nowej wersji kartridż-owej wygląda udostępniony obraz kartridża "Laura Edycja Konkursowa Retro Na Gazie", tam jednak w miejscu wyboru języka jest wybór zestawu.

Ponieważ m.in. wstawiłem poprawione fonty (poprawiona czytelność, jak w późniejszych oficjalnych tłumaczeniach) i poprawiłem kilka innych drobiazgów, to również wersję RNG „odświeżyłem” i dodatkowo przeniosłem ją także na kartridż 256K.

Gdy nazwy w jednej grze miały mieszane nazwy polskie i angielskie, zostały dotłumaczone i rozdzielone.

Poza pierwotną wersją Laury, gry w mojej paczce są dostępne tylko w językach: polskim, angielskim i czeskim. Wyjątkiem jest tycia wersja Bożonarodzeniowa na 2024 rok, którą przygotowałem wyłącznie w języku polskim.

Większość nazw po przetłumaczeniu było zrozumiałych, niektóre nazwy z Atariady wymagały uzupełnienia daszków, co mam nadzieję zrobiłem prawidłowo. Jedynie poziom "NAKY SMRNCGABI" („Naký šmrncgábi”?) dostał nazwę zastępczą, gdyż żaden słownik nie był w stanie przetłumaczyć co to znaczy. Słowo jednak istnieje, bo znalazłem je w tekście dostępnym w sieci, teraz jednak google blokuje wyszukiwanie, więc być może są to jakieś wielce niecenzuralne słowa? Ktoś pomoże?

PříspěvekNapsal: 29.12.2024, 13:56 
Prvnička

[Poniżej jest automatyczne tłumaczenie powyższego posta przetłumaczone przez deepl.com. Przepraszam, że z opóźnieniem, ale miałem silny ból zęba i po odratowaniu mnie przez stomatologa, musiałem odzyskać siły.]

Následující text je automatický překlad výše uvedeného příspěvku přeložený pomocí služby deepl.com. Omlouvám se za zpoždění, ale silně mě bolel zub a po záchraně u zubaře jsem se musel vzpamatovat.

------

Trochu vysvětlení, čeho se týkají úpravy v mém balíčku:

Laura byla oficiálně vydána v osmi jazycích, ale pouze polská a anglická verze byly na kazetách s bonusovými fázemi. Ostatní jazykové verze byly k dispozici pouze jako xexy, které mají pouze hlavní sadu fází a vyžadují rozšířenou paměť (fungují od Atari 130XE). Anglická verze na cartridgi byla navíc obohacena o možnost přepnutí na libovolnou etapu pomocí kódů. Tuto možnost mají i později vydané xex verze.

Úprava Laury zahrnuje mimo jiné převedení každé z osmi oficiálních jazykových verzí na obrazy cartridge, která je původně k dispozici v angličtině. Přenos na cartridge umožňuje spustit Lauru bez rozšíření paměti. Hra v každém jazyce obsahuje sadu bonusových úrovní s přeloženými názvy. Úrovně lze vybírat pomocí kódů (stejných pro každou verzi).

Při práci na oficiálních překladech se s bonusovými úrovněmi počítalo pouze pro anglickou verzi, protože se plánovala pouze anglická verze cartridge. Pozdější oficiální překlady však obsahovaly překlady názvů bonusových úrovní, které jsem nyní použil. Verze, které jsem připravil, jsou tedy téměř oficiální, ale připravil jsem je sám, a aby bylo jasné, že je nevydává Lark, dostaly označení „mod“.

Verze, které nebyly přeloženy nebo byly neúplné, jsem přeložil pomocí online překladačů. Z vygenerovaných překladů jsem vybral ty, které se mi zdály nejlepší. Některé názvy odkazují například na populární filmy a tyto názvy jsem převedl 1:1 tak, že jsem je našel na internetu. Pouze v jednom případě jsem měl dilema, protože paralelně běží dva různé překlady. Větším problémem byly příliš doslovné překlady, které jsou často slovní hříčkou ve hře, nebo příliš dlouhé překlady - v tomto ohledu byly problematické zejména názvy v němčině.

Také můj balíček pro hru Lauer the Constructor (LK je přeložen i do češtiny) nyní „generuje“ kromě standardního xexu také bonusový xex a obrázek zásobníku se dvěma sadami map, a to v libovolném z osmi jazyků. Popis použití tohoto balíčku jsem zveřejnil ve vlákně „Laura na kolotoči“ na AtariArea.

Jazykové verze jsem oznámil mnohem dříve, ale nebýt projektu Revolve, pravděpodobně by se brzy neuskutečnily. „Revolve“ jsou Lauřiny otočené etapy. Původně mělo jít jen o prezentaci výsledku programu „Remix“, který otáčel mapy z „Laury“. Pak Larek požádal, aby tyto verze byly označeny tak, aby bylo jasné, že jde o modifikace. Dalším krokem tedy byla pracná příprava nových verzí menu. A tak začala práce na plně počeštěných hrách, až projekt pokryl všechny dostupné verze hry, o kterých vím. Co se týče otáčení, ne každá mapa se dá otočit vzhůru nohama, protože některé prvky nemají své otočené protějšky, mapy s těmito prvky se dají otočit pouze vodorovně. Podrobnosti jsem také popsal ve zmíněném vlákně na AtariArea.

Součástí balení jsou také hry „New Adventures of Laura“, „Atariáda 2018“, „Laura Competition Edition Retro Na Gazie“ a „Laura Demo“.

„Laura Demo“ vzniklo na základě prezentace Larka a Jezevce, ve které prošli počátečními fázemi druhé bonusové sady. Demoverze byla vytvořena také pro projekt „Revolve“ a mimochodem jako překvapení k propagaci nové kartridže.

V demoverzi nejsou alespoň některé úrovně totožné s originálem, protože byly „překresleny“ z prezentace a případně doplněny. Zejména poslední úroveň, která byla ukázána pouze ve fragmentu a obsahuje neviditelné „chodníky“, byla navržena z velké části od základu; jedná se o závěrečnou úroveň demoverze, takže v plné verzi vypadá samozřejmě jinak.

Nápad na demoverzi mi nevědomky vnukl Larek, když mluvil o možnosti vytvořit vícestupňovou hru. Demoverze Laury zatím demoverzi neměla, a protože o druhé sadě bonusových stupňů nejsou prakticky žádné informace, myslím, že demoverze, která není přesnou kopií původních úrovní a obsahuje převrácené úrovně, je zajímavá i pro ty, kteří už mají plnou verzi, ze které převrácená verze nebyla vytvořena (pokud budou nové úrovně zpřístupněny, pak možná vytvořím verzi Revolve).

V současné době jsou nové bonusové stupně dostupné pouze na nové verzi na cartridge, kterou si můžete objednat na retronics.eu. Novinkou také je, že hra v této verzi obsahuje polštinu a angličtinu na jedné cartridgi.

Podobný jako u nové cartridge verze je i poskytnutý obrázek cartridge „Laura Contest Edition Retro Na Gazie“, tam je však na místě výběru jazyka na výběr sada.

Protože jsem mimo jiné vložil opravené fonty (lepší čitelnost, jako v pozdějších oficiálních překladech) a opravil několik dalších drobností, „osvěžil“ jsem také verzi RNG a dodatečně ji převedl na 256K kazetu.

Když se v jedné hře míchaly polské a anglické názvy, byly přeloženy a odděleny.

Kromě původní verze hry Laura jsou hry v mém balíčku k dispozici pouze v polštině, angličtině a češtině. Výjimkou je vánoční verze 2024, kterou jsem připravil výhradně v polštině.

Většina názvů byla po překladu srozumitelná, některé názvy z Atariády vyžadovaly doplnění stříšek, což jsem doufám udělal správně. Pouze úroveň „NAKY SMRNCGABI“ („Naký šmrncgábi“?) dostala alternativní název, protože žádný slovník nebyl schopen přeložit, co znamená. Slovo ale existuje, protože jsem ho našel v textu dostupném na webu, ale teď google blokuje vyhledávání, takže se možná jedná o nějaká silně necenzurovaná slova? Může mi někdo pomoci?

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]