OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 01.02.2023, 20:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 29.11.2022, 21:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 569
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 35 times
Been thanked: 88 times
Preview by Thumbshots.com

_________________
C64C 2x, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 3x, Commodore monitor 1084, MPS1250, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 29.11.2022, 22:24 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2592
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
Svet se zblaznil :D

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 29.11.2022, 22:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1397
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 323 times
No je to logické 320x200 monochrom dá atari v poho a procák beží skoro 2x rýchlejšie než na C64 takže jasná voľba a ak pôvodný GEOS bol aj pre Apple II tak prečo nie pre A8 !

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 29.11.2022, 23:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9434
Bydliště: Praha
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1318 times
Přesně! GeOS je super věc a na Atárku nesmí chybět. Jen nevím, proč není rovnou na cartridgi s nějakou malou zálohovanou sramkou, na kterou by se ukládalo nastavení atp. Prostě ty drobnosti, na které nepotřebujete disketu. To by bylo panečku něco! A vůbec - ještě bych tomu přidal podporu sítě, mail a FTP klient + jednoduchý irc. To by bylo šmakováníčko!

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 04:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2652
Has thanked: 1909 times
Been thanked: 712 times
Ze si ataristi nedaji pokoj, vzdyt toho maji hromadu :o (nize uvedeny soupis je par let stary, autor T.Kline)
GEOS ma bombasticke vybaveni, vcetne exportu z a do PC sveta, napr. grafiky do postscriptu. Se tesim, jestli rozbehaji GeoPublish nebo GeoCanvas (popis ve Splashi).
Kdyz uz to upravuji, tak by mohli nejak skloubit s timto technicky dokonalym: https://atari8.co.uk/gui/

Diamond GOS version 1 (a cart and a PD demo-disk-version do exist), version 2 (cart only), version 3 (cart only); plus some applications (painter program, text program, etc.); Diamond GOS has been made freeware by the author Alan Reeve;
G.O.S., the Graphic operating system by Total Control systems; two different versions are avaiable (I call them GOS 1 and GOS 2) and they are PD;
G.O.E., the Graphic Operating Environment also by Total Control Systems (this one merely works under Sparta DOS, not with Bewe-DOS and not at all with DOS 2.x); so far I have found 3 different versions (GOE 1,2,3) with some applications (graphic/painting program, etc.); PD;
S.A.M., the Screen Aided Management (unfortunately it has the same name as SAM, the software aided mouth) from PPP/Germany. It is avaiable in two different versions: a) the type-in listing from Atari magazin and/or the Lazy finger disks (which are PD!) or b) the commercial version 2.0 which has many add-ons and can still be bought from Dean Garaghty/UK or PD-World-Versand/Germany; This GUI merely works correct under DOS 2.5 and Medium/dual density, however...
BOSS-XL, the XL-Desktop from Mirko Sobe; written in Turbo-BASIC; freeware; http://www.abbuc.de/~atarixle/ http://www.abbuc.de/~atarixle/download/
BOSS-XE, the XE-Desktop from Mirko Sobe; written in Turbo-BASIC
BOSS-X the newest desktop version from Mirko Sobe, needs an 128k+ Computer (128k or more memory), supports MyDOS up to 16MB and MyDOS subdirs...; still written in Turbo-BASIC; many applications and drivers; freeware
XL-TOS a small and "cheap" GUI version from Atari magazin (i.e. a type-in listing; the BASIC file, which consists of many data lines creates a short object code file); unfortunately this GUI only looks good, it loads almost nothing... PD;
ST-TOS a small BASIC program, that looks like a GUI; it can merely load BASIC files and do a few DOS commands, like lock, unlock, delete and such... (PD)
BASIC desktop, a GUI written in BASIC just as a sample, what can be done with an 8-bit computer; this one loads BASIC and text files (maybe also ML files); PD;
DCS, the desktop construction set from Tom Hunt; there are 3 different versions avaiable, a) for DOS 2.5, b) for MyDOS andc) for Sparta-DOS; I have tested the Sparta DOS version, which worked with batchfiles and could easily load some ML files, text files and BASIC files (which were already on the DCS disk); it also works with high densities and/or hard disk partitions up to 16MB and supports subdirs of course; hmm, freeware or shareware ?!?
ATOS - GUI by Tom Hunt/Closer To Home. 1) Lets you use any demo or intro as a screen saver!! 2) Works with all Atari hardware, BB, MIO and Hard drives, SpartaDOS support 3) Lets you run files like full games and demos and then return back to the desktop. It uses Overlays.
Atari Desktop by ABC software (Poland), includes editors, converters, file copiers, sector copy, tape+turbo tape copy, small games, CMC finder and player and much much more; works with 64k RAM and keyboard input; disk manuals only in polish language...
Windows XL a Turbo-BASIC GUI with some nice add-ons, like calculator, editor and other things. written in 1986-1988 by Joerg Forg.
TRS-Desktop by Tristesse. 0.9c alpha: http://www.atari8.info/trsdesktop.php http://www.atari8.info/stuff/trs_desktop_v09_alfa.zip

_________________
:SAM //na co myslím, když sedím u oldkompů: lidé mlčí(?) .:. Válka, např. mýtická a smyslová//


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 11:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2592
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
Já bych nezůstával jen u Geosu, vy hamouni :hammer: , když už tak nám vezměte všechno, co takhle toto ?
https://c64os.com/
To nepotřebujete ?

A co bude dál ? Pak se vrhnete na Amigu ??? :lol:

Jako super že to někdo udělal, ale ruku na srdce, bude to někdo reálně používat ?
Jako monochrom ? a Geos ? a na Atari ?
To se snížíte používat na svém Atari trapný systém z Commodoru :suicide:
Hamba vám :slap:

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 12:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2124
Bydliště: Brno
Has thanked: 733 times
Been thanked: 211 times
Mistrovské dílo, těším se na další novinky v tomhle vlákně. Uvažuji že pak prodám Amigy a přejdu na Geos na Atari. Systém v počítači, to jsem já, je to celý můj život a s Geosem na Atari ho konečně začnu žít naplno.

Pardon za mou ironii. Já mám 8 bitové počítače rád. Nicméně za mně je jakýkoliv systém užitečný až u 16 bit počítačů... .

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 15:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 761
Has thanked: 18 times
Been thanked: 41 times
No pokud by se v takovem GeoWrite, GeoPublish projevila vyssi rychlost CPU (viditelne) tak by to mohla byt celkem rana pro C64...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 18:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9434
Bydliště: Praha
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1318 times
No, z toho seznamu, co sem hodil SCJoe, je snadno přečtením zjistitelné, že použitelné budou tak 3-4 prostředí. Jenže, když dám na duckduckgo nebo google vyhledat Atari Desktop, Windows XL, tak mlčí. Diamond GOS je hezkej, dobrej, ale pomalej. Jestli GeOS jede na A8 dvakrát rychleji, než na C64, pak se bude jednat o dobře použitelné GUI s fajne textovým a dtp procesorem. Jestli přidají i další programy, pak to bude bez nadsázky hezký retro stroj na takové to pracovní hraní o víkendech.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 Geos na Atari
PříspěvekNapsal: 30.11.2022, 20:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2652
Has thanked: 1909 times
Been thanked: 712 times
Jack_Free píše:
Já bych nezůstával jen u Geosu

tommik píše:
by to mohla byt celkem rana pro C64...

Ja jsem zatim v klidu, stejne nedaji ty barvy... :poke:
A aby to bylo pouzitelne, musi zapracovat na Megapatchi III anebo alespon Topdesku

Par MHz navic to nerozhodne, C64 je s Geosem docela rychly (C128 superrychly), zpomaluje jej vsak predpotopni diskdrajv 1541.
Pokud Geos startuje z cartridge anebo z bateriii zalohovane RAM, staci mu ke startu 5-6 sekund, provoz z REU je luxusni.

Sry za OT, jsem se neudrzel, jak jsou ti ataristi ofrkli... nic jim neni svate, zda se , ze znasilni kazdy cizi software :gun:

https://www.youtube.com/watch?v=mPdOKuZcrNc
phpBB [video]

_________________
:SAM //na co myslím, když sedím u oldkompů: lidé mlčí(?) .:. Válka, např. mýtická a smyslová//


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz