OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 09.12.2024, 19:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 18.10.2024, 11:08 
Pan Štábní

Has thanked: 68 times
Been thanked: 504 times
Koncem září mne oslovil Fandal, s tím, že má doma kazetu s výukovým balíčkem "LanDi Plus Němčina" a zda bych se nepokusil o jeho digitalizaci a tím pádem i záchranu pro budoucí generace.
Za pár dní u mne přistál balíček s pečlivě zabalenou kazetou (až jsem se trochu styděl, tak pečlivě jsem nebalil ani nově nahrané kazety, které jsem sám prodával).

Moje práce začala digitalizací signálu na kazetě (k tomu posloužil tape deck připojený k notebooku a program Audacity). Letmý poslech signálu odhalil, že na kazetě jsou nejspíš docela obyčejné soubory ve formátu Turbo 2000, s výjimkou jednoho nestandardního bloku. Výsledkem byl .WAV soubor.

Následoval pokus o načtení v emulátoru Altirra. Tento emulátor velmi slušně podporuje (nejen) Turbo 2000 a jeho rutiny na dekódování signálu z kazety jsou také velmi dobré. Spustil jsem tedy Visicopy III, otevřel .WAV soubor jako virtuální kazetu, stisknul klávesu a čekal, co se bude dít. Dopadlo to docela dobře.

Jako první se načetl krátký program, který zobrazil nápis, že se výukový balíček nahrává. Potom se načetl nestandardní blok Turbo 2000 a výukový balíček se spustil. Po chvíli zkoumání se ukázalo, že jde o tzv. řídící program, který se ovládá pomocí tabulových menu a lze do něj z kazety načítat jednotlivé lekce. Po načtení lekce lze spustit test, případně hledat a prohlížet slovíčka. Lekce lze upravovat, rozšiřovat a znovu ukládat na kazetu. Pokusil jsem se načítat jednotlivé lekce, ukázalo se, že na kazetě je 6 lekcí němčiny a 2 lekce Dějepisu. S výjimkou 4. lekce němčiny se podařilo načíst všechno, což nebylo vůbec špatné.

Vzhledem k tomu, že řídící program podporuje jenom kazetový magnetofon a jednotlivé lekce se načítají podle vůle uživatele, ukázalo se, že nejlepší bude balíček zachovat jako sadu .CAS souborů a z řídícího programu (pokud to jen trochu půjde) vyrobit ještě binární soubor (.XEX).

Nasadil jsem tedy svůj speciální kopírovací program COPY T/H, který mi z každé lekce (kromě poškozené 4. lekce) a z úvodního krátkého programu udělal .CAS soubor.
Pak bylo potřeba „vylouskat“ řídící program, ukrytý v nestandardním turbo bloku. Normálně bych nasadil TM-2204 od J. Richtera, ale nakonec jsem si vystačil s debuggerem v emulátoru. Prostě jsem odpozoroval, kam se v paměti nestandardní blok načítá a kam se po jeho načtení skočí. Ukázalo se, že blok je „zašifrovaný“ XORováním s hodnotou $75. Načtený a dešifrovaný blok jsem uložil do souboru pomocí příkazu debuggeru a potom sloučil s malým úvodním programem do praktické monolitické binárky a ještě z ní udělal .CAS soubor.

Zbývalo vyřešit otázku 4. lekce. Ukázalo se, že záznam je v jednom místě nevratně poškozený. Vzhledem k tomu, že každá lekce je vlastně textový soubor, který obsahuje dvojice {slovíčko v cizím jazyce, slovíčko v českém jazyce} a nějaké řídící znaky, byla tu určitá možnost manuální obnovy. V navzorkovaném záznamu jsem tedy provedl „chirurgický zákrok“ pomocí Audacity. Poškozenou část záznamu jsem odstranil a zbývající „zdravé“ části spojil. Do místa spoje jsem ručně vkládal pulzy, dokud nebyl počet bitů záznamu opět dělitelný osmi. Takto opravený blok jsem přečetl pomocí TM-2204, vykopíroval do souboru a ručně opravil v hexaeditoru (stačilo najít místo, kde je ve slovníku jedno slovo „vejpůl“). Zpětný převod do Turba 2000 s řádnou hlavičkou pak obstaral TURGEN. Kontrola načtením do řídícího programu ukázala, že je všechno v pořádku. Lekce tak jen přišla asi o 10 slovíček, což není špatný výsledek.

Pár nesourodých poznatků na závěr
- Balíček je navržen čistě pro práci s kazetou, tvorbu disketové verze jsem proto vzdal.
- Řídící program je směs BASICu a strojového kódu. Vzhledem ke způsobu zabalení BASICu funguje jenom s Atari BASICem. S Altirra BASICem to nejde.
- Lekce němčiny jsou originální, lekce dějepisu jsou amatérská tvorba.
- Turbo hlavičky souborů s jednotlivými lekcemi mají nestandardní hodnotu v poli typ souboru, proto je nelze bez ztráty informace uložit jako .XEX.
- Firma, která balíček vytvořila, dosud funguje a prodává software na výuku jazyků. I majitel/ředitel je stejný. K počátkům na 8bitových počítačích se hlásí na svých stránkách.

Přílohy:
landi20_small.zip [280.92 KiB]
40 krát

PříspěvekNapsal: 18.10.2024, 12:13 
Radil

Has thanked: 94 times
Been thanked: 367 times
Já měl tehdy koupenou Landi němčinu pro C64. Tipuju že to bylo stejný. Bohužel už tu disketu ani c64 nemám. Naučilo mě to dost a nejlepší bylo že to i mluvilo což bylo tehdy docela scifi. Třeba to tu někdo má (možná i na disketě po mně) a mohl by alespoň doplnit historicky správně chybějící slovíčka.

PříspěvekNapsal: 18.10.2024, 12:29 
Pan Štábní

Has thanked: 554 times
Been thanked: 839 times
Landi pro C64 na disketě je
http://www.c64.cz/index.php?recenze=CSutility_I

PříspěvekNapsal: 18.10.2024, 16:35 
Radil

Has thanked: 94 times
Been thanked: 367 times
Solaris104 píše:

Díky to si musím pustit. Mě to tehdy přišlo jako vysoce kvalitní soft, udělaný s citem a vysokou užitnou hodnotou.

PříspěvekNapsal: 21.10.2024, 15:35 
Pan Štábní

Pro zajímavost jsem se pokusil porovnat formáty lekcí C64 vs. Atari. Až na kódování akcentovaných znaků (to se ale dalo čekat) je formát slovníků stejný. Patrně by se nechal napsat jednoduchý nástroj na konverzi (vstup->unicode->výstup). Ne že bych něco takového chtěl dělat.

Formát slovníku je úplně jednoduchý. Soubor nemá žádnou hlavičku, obsahuje dvojice slovíčko v cizím jazyce, slovíčko v českém jazyce.
Každé slovíčko začíná znakem se zapnutým nejvyšším bitem, není tedy potřeba žádný další oddělovač. Slovníky pro Atari pak ještě navíc končí sekvencí $FF $00 $00.

PříspěvekNapsal: 26.10.2024, 09:36 
Kecálek

Has thanked: 7 times
Been thanked: 122 times
baktra píše:
Pro zajímavost jsem se pokusil porovnat formáty lekcí C64 vs. Atari. Až na kódování akcentovaných znaků (to se ale dalo čekat) je formát slovníků stejný. Patrně by se nechal napsat jednoduchý nástroj na konverzi (vstup->unicode->výstup). Ne že bych něco takového chtěl dělat.

Formát slovníku je úplně jednoduchý. Soubor nemá žádnou hlavičku, obsahuje dvojice slovíčko v cizím jazyce, slovíčko v českém jazyce.
Každé slovíčko začíná znakem se zapnutým nejvyšším bitem, není tedy potřeba žádný další oddělovač. Slovníky pro Atari pak ještě navíc končí sekvencí $FF $00 $00.

Tak mě napadá, že pokud na C64 dodrželi autoři stejné pořadí slov v lekcích, že bys vlastně mohl 100% zrestaurovat i ten jeden poškozený soubor v A8 verzi...

F.

PříspěvekNapsal: 26.10.2024, 16:11 
Pan Štábní

O to se samozřejmě mohu pokusit. Verze pro C64 má jen jeden soubor se slovíčky pro němčinu, vše v jednom.

Uvidím, jak to dopadne při srovnání s lekcemi pro Atari.

PříspěvekNapsal: 26.10.2024, 18:55 
Pan Štábní

Has thanked: 554 times
Been thanked: 839 times
Nebo Vam muze Poison pujcit svou kazetu ;)

PříspěvekNapsal: 26.10.2024, 20:38 
Pan Štábní

Solaris104 píše:
Nebo Vam muze Poison pujcit svou kazetu ;)

Poison mi pošle obraz Backup T/D Utility disku s lekcemi. Lekce jsou naštěstí v kopírovatelném formátu.

PříspěvekNapsal: 29.10.2024, 17:29 
Pan Štábní

baktra píše:
O to se samozřejmě mohu pokusit. Verze pro C64 má jen jeden soubor se slovíčky pro němčinu, vše v jednom.

Tak to je trochu trnitá cesta. Při porovnání verze pro C64 a Atari nesedí ani počátek první lekce. Slovíčka v lekcích nejsou v lexikografickém pořadí a není ani záruka, že zásoba slov je stejná pro obě verze. To bych musel provést extrakci, seřazení a porovnání - přesně to, čemu jsem se chtěl vyhnout, brr.

PříspěvekNapsal: 29.10.2024, 21:15 
Kecálek

Has thanked: 7 times
Been thanked: 122 times
baktra píše:
baktra píše:

Tak to je trochu trnitá cesta. Při porovnání verze pro C64 a Atari nesedí ani počátek první lekce. Slovíčka v lekcích nejsou v lexikografickém pořadí a není ani záruka, že zásoba slov je stejná pro obě verze. To bych musel provést extrakci, seřazení a porovnání - přesně to, čemu jsem se chtěl vyhnout, brr.

Však to nech být pokud to nesedí. Nemá smysl se s tím trápit.

F.

PříspěvekNapsal: 21.11.2024, 13:17 
Pan Štábní

Opět jen k uzavření tématu. Balíček je k dispozici na portálu Atarimania.
https://www.atarimania.com/game-atari-400-800-xl-xe-landi-plus-nemcina_43075.html

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]