OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 13.04.2024, 10:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 24.08.2021, 15:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Chtěl bych se podělit o další nástroj na dolování dat z kazet. Všimnul jsem si, že poslední verze některých emulátorů 8bitových počítačů Atari jsou docela dobře vybavené pro čtení turba z WAVE souborů (upravené verze atari800, Altirra) a mají docela slušné digitální filtry. Tak proč toho nevyužít.

Kopírovací program COPY T/H automaticky kopíruje soubory v Turbu 2000 z emulované kazety na zařízení H1:, pěkně jeden za druhým. Kopírák má celkem tři výstupy. Pro každý vstupní soubor vytvoří jak binárku (.xex) tak obraz kazety (.cas). Třetím výstupem je soubor H1:LISTING.TXT se seznam všech souborů, které našel a to včetně informace o úspěšném či neúspěšném dekódování.

Kopírák nabízí dost místa na vstupní soubory (47 KB) a pokud v emulátoru urychlíte čas, tak si s jednou stranou kazety poradí za pár minut. Vzhledem k možnosti výstupu do .cas souboru lze celkem snadno plně zachovat i vícedílné hry (obzvlášť v případech, kdy je číslo dílu pekelně ukryté v turbo hlavičce, nebo si první díl nese svůj vlastní zavaděč). Jen jména souborů na zařízeních H: mají celkem striktní omezení, proto mohou být jména souboru v adresáři přiřazeném zařízení H1: trochu divná. Kopírák samozřejmě nemá cenu spouštět na reálném počítači, kde žádné zařízení H: není.

Emulátor Altirra omezuje jména souborů na H1: na 8 znaků, proto je potřeba kopírák překompilovat. atari800 tímto omezením netrpí.

Více v angličtině zde: https://github.com/baktragh/bkcopyth


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 26.08.2021, 21:59 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 698
Has thanked: 264 times
Been thanked: 39 times
Super ďakujem!

_________________
https://www.8bitbay.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 28.08.2021, 08:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Ustrnul jsem se nad uživateli Altirry a dávám ke stažení binárku s 8znakovým výstupem. Jen pak pozor na konflikty ve jménech souborů. Zároveň jsem požádal Averyho, jestli by emulaci zařízení H: nedoplnil o podporu dlouhých názvů, třeba bude souhlasit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 29.11.2021, 22:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Avery vyslyšel mou prosbu a Altirra ve verzi 4.10-test2 dostala podporu pro dlouhé názvy souborů u zařízení H: (dlouhé názvy se musí ručně zapnout).
Tak lze tedy 10znakovou variantu kopíráku používat i s tímto emulátorem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 12.01.2024, 10:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Kopírovací program mění adresu. Teď bydlí společně se zavaděči a dalšími utilitami tady:
https://github.com/baktragh/a8_tape_loaders_and_utils/tree/master/cs_turbo2000_copyth


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 28.03.2024, 14:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Na základě podnětů od Poisona, chystám se vytvořit ještě jeden kopírák kazeta->disk, tentokrát použitelný se skutečným technickým vybavením.
Bude fungovat asi takto:

1. Dostanete mamutí obraz diskety (8 MB), bez souborového systému, jen s kopírákem ve formě boot záznamu.
2. Nahrajete obraz diskety do AVGCartu, nebudete připojovat SIO kabel.
3. Připojíte magnetofon a vložíte kazetu se softwarem, který chcete vydolovat.
4. Pomocí AVGCartu nabootujete z diskety, kopírák se zavede.
5. Po stisknutí klávesy START, kopírák zkopíruje všechny turbo soubory z kazety na disketu. Aby mohl být kopírák co nejmenší (nesmí být pod ROM), nebude to ve formě souborů, ale ve formě "polotovaru" zapsaného přímým sektorovým zápisem (služby DSKINV).
6. Po dokončení celé strany kopírák ukončíte.
7. Obraz diskety otevřete programem TURGEN. Ten polotovar přečte a nabídne export do jednotlivých souborů, nebo rovnou export do kompozitního TSFX.

Samozřejmě, pokud máte SIO rozdvojku a SIO2cokoliv zařízení, mělo by to fungovat taky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 07:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.06.2022, 08:58
Příspěvky: 132
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times
Při vytváření třinácti nových kazet jsem narazil na hry, které jsou od velmi nízkých adres a nejdou nahrát přes Ramtur copier.

Jsou to konkrétně:
dohrávané levely ke hře Crumble Crissis, ty jsou od 0001
Hlavní part hry IBM Tetris (ma specialní loader)
Hlavní part hry Barbarian (ma specialní loader)
Hlavní part hry Drol (ma specialní loader)

bude to T/H taky umět ?

A ještě jsem našel multi partovou verzi hry COnan, kde první díl má 47kb a Turgenem nejde zpracovat. Ukáže, že má nějaké bloky navíc a pro to nejde dát do SFX a pak na kazetu.


Přílohy:
Downloads.rar [70.18 KiB]
1 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 14:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Kopírák bude mít omezení na velikost souboru, ale zaváděcí adresy mu budou lhostejné. RAMTUR je na tom podobně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 15:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Ještě můžu zkusit načítání přímo do rozšířené paměti.
Pak by ale kopírák vyžadoval 128 KB RAM. Ale maximální velikost souboru by byla 64 KB, což je víc než dost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 16:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.06.2022, 08:58
Příspěvky: 132
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times
baktra píše:
Ještě můžu zkusit načítání přímo do rozšířené paměti.
Pak by ale kopírák vyžadoval 128 KB RAM. Ale maximální velikost souboru by byla 64 KB, což je víc než dost.


nevim, jestli by to k něčemu bylo dobrý. Vím zatím jen o tom prvnim dílu Conana, který mi nejde dát na kazetu a tím vlastně celá ta hra . . ale kdyby se někde na kazetě časem našla alespoň by byla možnost si pak zase na ni vrátit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 16:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.06.2022, 08:58
Příspěvky: 132
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times
baktra píše:
Kopírák bude mít omezení na velikost souboru, ale zaváděcí adresy mu budou lhostejné. RAMTUR je na tom podobně.


Ramtur mi tyhle vyjmenované soubory právě nenahraje. chodí adress error a musim to kopírovat ručně přes Universal Turbo Copy, protože Visicopy 3 hlásí stejnou chybu jako Ramtur.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 21:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
poison píše:
A ještě jsem našel multi partovou verzi hry COnan, kde první díl má 47kb a Turgenem nejde zpracovat. Ukáže, že má nějaké bloky navíc a pro to nejde dát do SFX a pak na kazetu.

První část překračuje maximální velikost bloku pro TSFX, takže tady nepomůže ani kompozitní TSFX, ani svěcená voda. Máš ale štěstí, protože první část jde zkomprimovat na velikost, která se do TSFX už naštěstí vejde. Zbývající části se také do TSFX už vejdou.
Příloha:
conan (p1) compressed.zip [19.26 KiB]
3 krát


Cokoliv s blokem o délce větší než 45 KB je všeobecně dost problematické pro různé utility a kopírovací programy. Nicméně, vytvořit TSFX pro Turbo 2000 využívající rozšířenou paměť by nemuselo být úplně nemožné. TSFX typu Mamut. To zní dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 06.04.2024, 23:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.06.2022, 08:58
Příspěvky: 132
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times
baktra píše:
poison píše:
A ještě jsem našel multi partovou verzi hry COnan, kde první díl má 47kb a Turgenem nejde zpracovat. Ukáže, že má nějaké bloky navíc a pro to nejde dát do SFX a pak na kazetu.

První část překračuje maximální velikost bloku pro TSFX, takže tady nepomůže ani kompozitní TSFX, ani svěcená voda. Máš ale štěstí, protože první část jde zkomprimovat na velikost, která se do TSFX už naštěstí vejde. Zbývající části se také do TSFX už vejdou.
Příloha:
conan (p1) compressed.zip


Cokoliv s blokem o délce větší než 45 KB je všeobecně dost problematické pro různé utility a kopírovací programy. Nicméně, vytvořit TSFX pro Turbo 2000 využívající rozšířenou paměť by nemuselo být úplně nemožné. TSFX typu Mamut. To zní dobře.


Mamut zní naprosto skvěle :)

A moc díky za Conana, asi mi nezbude nic jiného, než vytvořit další kazetu :)

Kdyby náhodou, znáš to . . líná huba . . . :) Nemůžu nikde dohledat turboverzi hry Saracen. Kdybys ji, prosím, třeba náhodou někde měl :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 07.04.2024, 14:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Ano, pokud se nezeptáš, odpověď je ne.

Turbo verzi ale nemám, ani nelze snadno vyrobit. Zajímavá hra, ten Saracen.

Trochu jsem přemýšlel nad budoucim vývojem. První přijde na řadu kopírák, a to rovnou s podporou rozšířené paměti. I když ne ze všeho půjde hned udělat TSFX, bude to bezpečně zachováno pro další neexistující generaci ataristů, nebo aspoň do doby příchodu TSFX typu mamut.

Rozšířená paměť bude vyžadována. Ten kdo má na AVGCART, má i pár čmrdlíků na kabel do ECI/PBI. Kdo šetřil, má smůlu.

Výhoda využití rozšířené paměti je ještě jedna. Kopírák by měl být schopen průběžně vypisovat na obrazovku co úspěšně zkopíroval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírák COPY T/H
PříspěvekNapsal: 08.04.2024, 19:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 1007
Bydliště: Praha
Has thanked: 63 times
Been thanked: 394 times
Potřeboval bych vyzkoušet prototyp zavaděče, co plynule načítá data do rozšířené paměti. Funguje to následovně:

0. Ujisti se, že máš nejméně 128 KB RAM.
1. Zaveď prototyp z AVGCARTu (ihned po spuštění se spustí turbo načítání)
2. Připrav kazetu pro čtení souboru Turbo 2000
3. Prototyp přečte hlavičku a na krátký okamžik zobrazí jméno souboru
4. Prototyp dokončí čtení a buď zobrazí bilý border (čtení je OK), nebo oranžový border (čtení selhalo).
5. To je všechno, nic víc to zatím nedělá. Po stisknutí RESET lze číst další soubor.

V emulátoru mi to funguje v pohodě, jaká bude realita nevím.
Pokud se ukáže, že to funguje, tak mám funkční základ pro ten slíbený kopírák.
Prototyp dokáže načítat soubory až do velikosti 64 KB.


Přílohy:
backtd.zip [632 bajtů]
1 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz