OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 31.01.2023, 06:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zvukové možnosti Atari ST
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 07:23 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2124
Bydliště: Brno
Has thanked: 733 times
Been thanked: 211 times
Nevyznám se ve všech těch typech Atari, ale 520ST je jednoduchė a krásné, nicméně jsou modely co se hlavně po zvukové stránce dotahovali na Amigu, že pracovali se samply a ne s midi, nebo jen s midi. Tam není zvukový chip jako u Amigy Paula?

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 07:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1835
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 457 times
Been thanked: 764 times
ST má zvukový čip YM-2149 (kopie AY-3-8910) stejně jako ZX Spectrum 128 :-).

_________________
cs.speccy.cz, ondraspo186.8u.cz, zx-spectrum.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 08:01 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2652
Has thanked: 1908 times
Been thanked: 712 times
... s playery na 8 MHz a lehce imituje SIDa.

_________________
:SAM //na co myslím, když sedím u oldkompů: lidé mlčí(?) .:. Válka, např. mýtická a smyslová//


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 09:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1312
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
solaris104 píše:
ST má zvukový čip YM-2149 (kopie AY-3-8910) stejně jako ZX Spectrum 128 :-).

A STE má DMA, se samply osmibitovými (místo čtyřbitových u ST), ale neumí pouštět každý kanál jinou frekvencí jako Amiga, musí proto samply přepočítávat.
Falcon má pak osmi nebo šestnáctibitové samply, DMA 8 kanálů mono nebo 4 stereo, a k tomu DSP, to už zvládne přehrávání i s efekty.

A osmibit má POKEY, to je lepší než Amiga, andělské tóny se z toho linou. :slint:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 17.09.2020, 14:13 
Offline
Radil

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 338
Has thanked: 25 times
Been thanked: 102 times
dex píše:
A STE má DMA, se samply osmibitovými (místo čtyřbitových u ST), ale neumí pouštět každý kanál jinou frekvencí jako Amiga, musí proto samply přepočítávat. ...

ST spojenim troch kanálov prehrá aj 8-bitový sampel, Amiga spojením dvoch kanálov prehrá 14-bitový sampel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 18.09.2020, 10:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1312
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 39 times
Been thanked: 326 times
Lisiak4 píše:
To že Atari neumí zahrát sampl v různých frekvencích ve všech kanálech bez propočítávání je hodně nešťastné řešení. To se to s Atari musí takhle cvrlikat i u hrani midi hudby?

Při MIDI hraní přeci nemusí Atari nic řešit, jen pošle do nástroje "zahraj dvoučárkované D nástrojem kytara 3 hlasitostí tou a tou" a jde od toho.
Třeba v Bad Mood (port Dooma pro Falcon) se převodem přehrávání hudby z Falconu do MIDI uvolní asi 16% procesorového výkonu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 10.05.2021, 19:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1397
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 323 times
Tak raz a navždy si Vy ignoranti zapamätajte :

ST : AY to znamená, že samply len procesorom podporované prehrávanie a tiež Covox cez paralel
STe + TT : DA prevodníky v tom najčistejšiom slova zmysle také natívne 2xCovox + AY - ja si myslím, že ideálny stav / nevraviac o programovateľných filtroch za AD

Ja chápem, že Amiga má "sofistikovaný" čip na prehrávanie zvuku/šumu ale povedzme si to narovinu je to len pozostatok 8bit éry keď sa výkon procesoru zachraňoval custom čipmy.

Na druhú stranu Falcon je úplne iná liga DSP Motorola, dokáže robyť čokoľvek od počítania zvuku, efektov, grafiky a prevodníky interné alebo externé ale to je už mimo gamesnícku realitu tých rokov :lol: :lol: :lol:

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blog o obnově 1040 STFM na root.cz
PříspěvekNapsal: 10.05.2021, 22:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1397
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 323 times
Antony/DTA píše:
Shony, ja chápem, že Amigu moc nemáš v láske, ale zhadzovať jej zvuk na pozostatok 8-bit éry a pokladať za ideálny stav zvuk STe je dosť divné. Veď práve AY bol vo veľkom používaný v 8-bitových počítačoch (ZX,CPC,MSX).
A mimochodom, ten pozostatok 8-bit éry je tu dodnes v grafických a zvukových kartách, ktoré odľahčujú prácu procesoru.


No ale tak v kľude STe nieje žiaden ideál sú to len 2xDA s nastaviteľnými filtrami a sa obávám že dnešná karta ti už nič nerobí bo ASIO drivery spracováva procesor a o ostatnom ani nemá cenu hovoriť samé bridge a usb a podobné píšoviny :lol: hlavne sa nenechajte rozhodiť parobci :jump:
Berte to ako o pokus o flame :lol:

PS: STe má 2xDA + AY a aMIGA len 2xDA :lol: :lol: :lol:

Sry 4xDA ľavý a pravý :scratched:

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz