OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 08.12.2022, 21:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Monitor SM124 je monochromaticky
PříspěvekNapsal: 06.01.2015, 17:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2583
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 128 times
Been thanked: 237 times
Zdravím,

Dneska mě dorazil zmiňovaný monitor domů, po velké radosti že přečkal cestu následovalo nemalé zklamání.
Po připojení a zapnutí se mě jeví obraz jakoby trochu nahnutý na stranu a zobrazuje se neuměrně menší plocha na obrazovce než by mohla být.
Kolem obrazu je asi 3 cm černý okraj.
Ale podle toho co jsem nalezl na netu tak se zdá že nikde není obraz do krajů ale zdá se mě že mám plochu stejně o něco menší než by měla být.
Ale hlavní problém mám že nejsem schopen zprovoznit žádný program (hru), vždy se napíše že je vyžadován color monitor, přitom na tomto videu hra funguje. https://www.youtube.com/watch?v=-CY4YK0a2K8

Byl jsem přesvědčen že obraz bude černobílí a půjde vše normálně, je nějaká pomoc jak zobrazit černobílí obraz (třeba přepojením kabelu) nebo jinak ?
Má někdo nějakou radu ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monitor SM 124
PříspěvekNapsal: 06.01.2015, 18:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1806
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 781 times
Been thanked: 596 times
Nevim co myslis tou posledni otazkou. SM-124 je monochromaticky - zobrazuje pouze cernou a bilou, sede odstiny jsou ruzne rastry.

Jestli sis myslel, ze na nem pujdou primo zobrazovat barevne rezimy, tak ses pletl. Na monochromu je rozliseni 640x400 pri 72Hz. Je to blizke frekvencim VGA a vetsinou VGA monitory (i LCD) s atari v ST high v pohode funguji. Je to uplne jiny mod nez barevne rezimy, ktere jedou na PALu, pripadne NTSC.

Monochrom byl primarne urcen na praci a vetsina aplikaci jej podporuje, neli primo vyzaduje. Existuji emulatory monitoru, ktere umozni zobrazovat monochrom na barevnem monitoru a naopak, cele se to ale zpomali a ne vse funguje.

Bohuzel obraz standardne neni do kraju. Da se roztahnout uvnitr trimrem, ale je to za cenu zkracene zivotnosti, takze nedoporucuju.

Divne je, ze mas obraz nahnuty, nejsem si jistej jestli na to je vevnitr nejake nastavovatko.

Ne vsechny verze her jsou pro monochrom. Moon Patrol si stahni u Putnika, tam by mela byt verze co na mono chodi.
http://8bitchip.info/atari/SCRSH/moonpatr.html

seznam nejakejch monochrom her je na atari-forum.com , ale asi to nebude kompletni
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=26&t=24636

muzes si zkusit i nas ZebuLand
http://jaysoft.atari.org/stgames.htm

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monitor SM 124
PříspěvekNapsal: 06.01.2015, 18:43 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 931
Has thanked: 312 times
Been thanked: 131 times
Pokud chceš barevný monitor přímo od Atari tak to chce SC1224,nebo SC1435. Ten menší se dá koupit na eBay,ale ta čtrnáctka je už celkem rarita. Pokud netrváš na Atari,tak můžeš připojit nějaký Commodore nebo třeba PHILIPS. A další možnost je nějaká LCD se SCARTem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Monitor SM 124
PříspěvekNapsal: 06.01.2015, 20:37 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23.09.2013, 14:54
Příspěvky: 128
Bydliště: Praha
Has thanked: 14 times
Been thanked: 41 times
V Německu prodávali rozšiřující "desku" pro SM124, která z něj dělá univerzální monitor pro všechny 3 rozlišení. Jmenovalo se to, myslím, SM 124 Multisync III. Cena byla ale ukrutná a i vzhledem k choulostivosti monitoru SM124 jsem to radši nezkoušel. Jeden jsem totiž odprásknul právě trimry na geometrii obrazu. Obraz jsem krásně roztáhl a po dvou dnech v monitoru zapískalo a bylo po něm. Naštěstí byl v záruce ;-)

_________________
http://www.cinemax.cz /// http://letdisk.wordpress.com

LetDisk / Hlava Kasandry / ALERT

[800XL / 1985]---->[520STM / 1989]---->[1040STE / 1991]---->[Falcon 030 / 1993]---->[Lynx 2 / 1994]---->[800, 600XL, 1200XL / 2013]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz