OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 02.07.2022, 18:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 23.08.2015, 12:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9350
Bydliště: Praha
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 1260 times
Na AtariAGE je poměrně nový příspěvek k problém "vadný DMA vs US", který by i mohl vysvětlit to, proč někomu se "špatným DMA" na STE US chodí a jiným ne. Panáček proměřil zdroj a zjistil, že po těch letech už nedává tolik, kolik by měl. Vyměnil ho za nový a šup - i se "špatným" DMA UltraSatan běhá jako víno. Vrhnu se tedy na náhradu EOS zdrojem od k0xe a uvidíme.

_________________
https://www.icrc.org/en/nuclear-ban-treaty-no-to-nukes


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 23.08.2015, 14:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1474
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 314 times
No a samozrejme by si mohol urobyť recap dosky / výmena elektrolitov na doske. A tiež v zdroji, to je hlavne dôvod prečo sa menia zdroje + výmena Diódového mostíka, dokonca sa na to predávajú kity.

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 23.08.2015, 23:03 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 917
Has thanked: 25 times
Been thanked: 112 times
Shony píše:
Ethernet na ACSI vyžaduje ešte ISA sieťovku, čo sa dnes už celkom problematicky zháňa, takže asi pasé :o a Keď som chcel Atari doplniť o sieťovku preštudoval som všetky možné variácie a z Romport vs ACSI mi vyšla sieťovka na Romport ako bezkonkurenčná.


A taky bezkonkurenčně pomalá ;) I když ta ACSI bude úplně to samé.

Citace:
V podstate sa bavíme o použitelnosti a praktickosti ACSI, Stačí porovnať náklady, IDE-ma vyšlo do megy na cca 300kč a žiadne zháňanie 19pin konektorov.


Jak už jsem psal, do megy jednoznačně ano. Ta má slušně vychovaný slot. Ale do ST se mi už vrtat nechce, vždyť jenom co stojí ty precizní patice. I když asi budu muset, protože mám magnum a PAK 68/3, které bych chtěl alespoň vyzkoušet.

Citace:
Ano ešte som videl CosmoEx od Jookiho, no tam musíš pridať Malinu, na mňa to je zase veľa kremíku.


Souhlas. Mě přijde, že už si pak může člověk rovnou pustit emulátor na tom Pi a to ST je tam tak nějak zbytečné.

Citace:
Tak len prezradím, premýšľam o pripojení ARMu na mega bus, potom by obsluhoval IDE, Ethernet a Frammebuffer na VGA a to by bolo elegantné riešenie.


Já bych rád něco takového právě na to ACSI s STM32. Takový lowcost Ultrasatan, kde by ale kromě SD byl i ten ethernet a USB, když už ho ten čip umí. A k tomu třeba tu zvukovku. Ten Cortex umí dekódovat mp3 nebo ogg levou zadní.

Citace:
Prostě to ukončíme, myslím si, že dnes je ACSI tak trochu viac za horizontom, než IDE.


To se nedá srovnat. ACSI je univerzální DMA rozhraní, které dokáže obsloužit několik zařízení aniž by brzdilo procesor. IDE je prostě jenom IDE.

BTW tohle jsi viděl?:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o1XCnVhDTOU[/youtube]

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 24.08.2015, 08:22 
Offline
Radil

Registrován: 11.12.2013, 17:35
Příspěvky: 323
Has thanked: 31 times
Been thanked: 25 times
Shony píše:
No a samozrejme by si mohol urobyť recap dosky / výmena elektrolitov na doske. A tiež v zdroji, to je hlavne dôvod prečo sa menia zdroje + výmena Diódového mostíka, dokonca sa na to predávajú kity.


Tenhle popis zboží je bomba:

TOGGLE SWITCH - £1
Really useful for switching stuff.

:lol:

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 24.08.2015, 10:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1474
Bydliště: Milovice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 314 times
ctirad píše:
To se nedá srovnat. ACSI je univerzální DMA rozhraní, které dokáže obsloužit několik zařízení aniž by brzdilo procesor. IDE je prostě jenom IDE.


Ale iste mal som na mysli pripojenie diskov cez ACSI vs IDE.

BTW: MadMax na ACSI CF je bomba. :lol: :lol: :lol:

_________________
STbrigáda
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 01:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 30.05.2020, 01:05
Příspěvky: 94
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 196 times
Been thanked: 31 times
Tak jsem si četl o problému DMA většinou u Atari STe. Prý je to hlavně šumem na sběrnici a nejčastěji pomůže výměna CPU za 68HC000 nebo oprava zdroje. Zde docela podrobně o problému s DMA.

https://exxosforum.co.uk/atari/last/DMAfix/

_________________
ZX Spectrum+ 48 kB s D40 nebo divIDE 57c, popřípadě Fuse a teď nově LNX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari STE a UltraSatan
PříspěvekNapsal: 14.06.2022, 10:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1888
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 760 times
Been thanked: 577 times
No, je to dost ducharina. Prvni rady STE mely DMA cipy z ST a ono to nekdy nefunguje dobre. Mam v STE s tim starym DMA cipem CPU v HC provedeni a vypada to, ze to opravdu pomohlo.

Zdroje jsou v ST vetsinou kupodivu v pohode. A pokud selze, je mozna lepsi, tam dat neco noveho. V mojem mam MeanWell a je super.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz