OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 18.07.2025, 00:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: MB03+ a divD80
PříspěvekNapsal: 04.07.2025, 15:42 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 2561 times
Been thanked: 1125 times
pgo-sk píše:
Skusil som nasledne Reflasher a % pre MDOS3, ostatne systemy OK, ale MDOS3 (shift+2) s orig MDOS3 CF kartou ktora funguje v divIDE/MDOS3, skonci blikajucimi atributmi...
Vdaka za pomoc.

Kolega Hroudik je tusim nas mdosovy expert. Ja to zkusim az vecer, v emulu :-(

Predpokladam, ze mas nejnovejsi core flashnuty, z firmware cerstvy boot a bios a k pocitaci pripojene jen samotne MB03+?
alespon tohle:
Kód:
20250413    Boot 20250405 (use Reflasher to update 0: Boot)
            SetUp 20250408 (use Reflasher to update B: BIOS)
            Core update (use ElCore updater)

eZX.MB03+ /archiv ZXFILES /ZX-TAR /prog. pro divSD
Obrázek .:. Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PříspěvekNapsal: 04.07.2025, 15:49 
Prvnička

Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times
SCjoe píše:
Kolega Hroudik je tusim nas mdosovy expert. Ja to zkusim az vecer, v emulu :-(

vdaka, nic u retro neni surne ani neponahla, reflasher bol z posledneho update 250611(tusim). este moze byt problem v CF alebo niekde inde, ale namiesto mb03+ ked dam dividev57, tak to slape aj s d80mini s vypnutym rom.
ozaj - prave ten d80mini som zatial nezapajal, moze to byt problem? vecer vyskusam a dam vediet.

ZX 128K +2, 48K+, +3 (s gotek), Sizif 512K, retroPC s FDD/IDE W98, Dataputer ZX Diskface Quick (pre 128K), Specdrum/Centronics/Kempston custom IF, d80mini s 3.5/5.25/gotek, divMMC Sindikat Ed., divIDE+CF, MB03+U2, Epson LX 1050+, BT100 https://github.com/pgo-sk/Meggie1992

PříspěvekNapsal: 04.07.2025, 17:40 
Pan Štábní

Has thanked: 140 times
Been thanked: 534 times
Citace:
vdaka, nic u retro neni surne ani neponahla, reflasher bol z posledneho update 250611(tusim). este moze byt problem v CF alebo niekde inde, ale namiesto mb03+ ked dam dividev57, tak to slape aj s d80mini s vypnutym rom.
ozaj - prave ten d80mini som zatial nezapajal, moze to byt problem? vecer vyskusam a dam vediet.

Ešte by mohla byť taká zrada, že je tam chaos s bootloadermi. Lebo je pôvodný od Sweeta a novší od ub880d, ktorý treba aj nakonfigurovať. Ja popravde už nepamätám, ktorý je v ReFlasheri.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 07:36 
Óm Nejvyšší

Has thanked: 2561 times
Been thanked: 1125 times
Kde bych nasel pouzitelnou HDF image pro MDOS3?

Velesoft ma zde: https://velesoft.speccy.cz/other.htm
Ovsem ta se mi v emulu sice prihlasi, ale pak vypise "Checking bootable MDOS3 partition failed".

Nebo prosim o aktualni otisk CF karty co funguje se starym dobrym divIDE...

eZX.MB03+ /archiv ZXFILES /ZX-TAR /prog. pro divSD
Obrázek .:. Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 10:45 
Pan Štábní

Takže som to otestoval. V ReFlasheri je starší Sweetov bootloader 2017d.11d.26. Funguje mi bez problémov napríklad s týmto imagom: http://z00m.speccy.cz/tmp/mdos3-raw-image.zip. Stačí ho dumpnúť na 256MB CF kartu pod Linuxom pomocou príkazu dd (alebo WinImage pod Windowsami).

V praxi by som to asi mal updatnúť na ten aktuálny od ub880d, prípadne ho do ReFlashera len pridať (nejaké miesto tam ešte mám), aby tam boli oba. Tak mi prípadne dajte vedieť ako to chcete.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 12:21 
Pan Štábní

Tak som to otestoval aj s novým bootloaderom a ten image funguje bez problému aj s ním, takže by som to asi nekomplikoval s dvomi MDOS3 bootloadermi a v ReFlasheri to zaktualizoval na ten nový.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 16:39 
Kecálek

Has thanked: 673 times
Been thanked: 106 times
Nevím jestli jsem MDOS3ový expert na MB03+, ale určitě mohu potvrdit, že se mi podařilo v MB03+ nabootovat MDOS3 z CF karty a běhalo to dobře s virtuálními imagema disket na té CF kartě v MB03+ (Asi před dvěma roky) . CF karta byla vytvořena stejně jako pro divIDE. Nikdy jsem to ale nezkoušel v kombinaci MB03+ a nějakým dalším hardwarem, natož s reálnými disketami.
Tady je soubor s .batem, který vytvoří HDF image pomocí HDFmonkey. http://www.uschovna.cz/zasilka/SZ6CDYUBBL79W5ZT-3DN
Je tam v tom i přímo ten vytvořený HDF image. Ale v ilnx MB03+ emulátoru mi to myslím nejelo. Vyzkouším.

Naposledy upravil Hroudik dne 05.07.2025, 16:58, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 16:54 
Prvnička

z00m píše:
Tak som to otestoval aj s novým bootloaderom a ten image funguje bez problému aj s ním, takže by som to asi nekomplikoval s dvomi MDOS3 bootloadermi a v ReFlasheri to zaktualizoval na ten nový.

u mna zatial stale rovnako, po nastaveni diskiet a obrazu R reset skonci blikajucimi atributmi.

EDIT: MB03+U2 s SD a CF, cez rozdvojku D80mini s 3.5 a 5.25 disketou, obe diskety sa po nastaveni a R resete aj restetnu, ale nasledne atributy...

Ten aktualizovany Refresher je mozne niekde stiahnut? Vdaka.

ZX 128K +2, 48K+, +3 (s gotek), Sizif 512K, retroPC s FDD/IDE W98, Dataputer ZX Diskface Quick (pre 128K), Specdrum/Centronics/Kempston custom IF, d80mini s 3.5/5.25/gotek, divMMC Sindikat Ed., divIDE+CF, MB03+U2, Epson LX 1050+, BT100 https://github.com/pgo-sk/Meggie1992

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 17:07 
Kecálek

Has thanked: 673 times
Been thanked: 106 times
V Lnx emulátoru mi ten HDF image ale nejede. Zatím nevím kde je chyba.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 19:51 
Prvnička

Hroudik píše:
Nevím jestli jsem MDOS3ový expert na MB03+, ale určitě mohu potvrdit, že se mi podařilo v MB03+ nabootovat MDOS3 z CF karty a běhalo to dobře s virtuálními imagema disket na té CF kartě v MB03+ (Asi před dvěma roky) . CF karta byla vytvořena stejně jako pro divIDE. Nikdy jsem to ale nezkoušel v kombinaci MB03+ a nějakým dalším hardwarem, natož s reálnými disketami.
Tady je soubor s .batem, který vytvoří HDF image pomocí HDFmonkey. http://www.uschovna.cz/zasilka/SZ6CDYUBBL79W5ZT-3DN
Je tam v tom i přímo ten vytvořený HDF image. Ale v ilnx MB03+ emulátoru mi to myslím nejelo. Vyzkouším.

Vdaka - CF Image funguje OK s divIDE/MDOS3 + D80mini/3.5+5.25 mechanikami.

S MB03+U2 namiesto divIDE konci po najdeni bootu v atributoch/zmrznuty.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 22:36 
Pan Štábní

Chlapi, ujasnime si jednu vec. Chcete buď A, alebo B. Image pre emulátor, alebo pre reálny hardware. HDF image = len s emulátorom. Reálny hardware potrebuje raw image. Keď vydumpujete HDF image na CF kartu, tak to nepôjde, lebo hdf nie je raw a opačne. Môj image vám s emulátorom nemôže ísť, lebo to nie je HDF.

Image čo som nalinkoval je typu raw, partícia 49h, nemá filesystém a je len napchatý obrazmi diskiet typu infosektor+D80 image+tail. Ja nekecám do ľuftu a to čo som tu nazdieľal som aj reálne otestoval s MB03+ a funguje to.

Prečítajte si manuál. MDOS3 podporuje aj tie upravené nefragmentované obrazy diskiet (infosektor,D80,tail zlepené dokopy) nahraté za sebou na FATke, alebo nefragmentovane za sebou nahrávané tri súbory: infosektor, D80 image a tail. Všetko som vyskúšal a bezchybne mi to funguje.

Ja svoj mozog považujem za veľmi podpriemerný a ide mi to tak ako som vyčítal z návodu k MDOS3, tak ak vám to nejde a čosi kdesi bliká, pri všetkej úcte, niečo robíte zle.

EDIT: dovolím si tvrdiť, že pod Windowsami sa taká karta dnes pripraviť nedá, pretože na FATke System Volume Information sa tam narve ako prvé a nič za tým už sa nenahrá nefragmentovane. MacOS dtto, len to je iný bordel.

PříspěvekNapsal: 05.07.2025, 23:26 
Prvnička

z00m píše:
Chlapi, ujasnime si jednu vec. Chcete buď A, alebo B. Image pre emulátor, alebo pre reálny hardware. HDF image = len s emulátorom. Reálny hardware potrebuje raw image. Keď vydumpujete HDF image na CF kartu, tak to nepôjde, lebo hdf nie je raw a opačne. Môj image vám s emulátorom nemôže ísť, lebo to nie je HDF.

Image čo som nalinkoval je typu raw, partícia 49h, nemá filesystém a je len napchatý obrazmi diskiet typu infosektor+D80 image+tail. Ja nekecám do ľuftu a to čo som tu nazdieľal som aj reálne otestoval s MB03+ a funguje to.

Prečítajte si manuál. MDOS3 podporuje aj tie upravené nefragmentované obrazy diskiet (infosektor,D80,tail zlepené dokopy) nahraté za sebou na FATke, alebo nefragmentovane za sebou nahrávané tri súbory: infosektor, D80 image a tail. Všetko som vyskúšal a bezchybne mi to funguje.

Ja svoj mozog považujem za veľmi podpriemerný a ide mi to tak ako som vyčítal z návodu k MDOS3, tak ak vám to nejde a čosi kdesi bliká, pri všetkej úcte, niečo robíte zle.

EDIT: dovolím si tvrdiť, že pod Windowsami sa taká karta dnes pripraviť nedá, pretože na FATke System Volume Information sa tam narve ako prvé a nič za tým už sa nenahrá nefragmentovane. MacOS dtto, len to je iný bordel.

total commander lahko System Info zmaze, zaklad je, ze aj MDOS3 subory pripravene toolsami na divIDE s MDOS3 idu ale na MB03 nie.

PříspěvekNapsal: 06.07.2025, 00:09 
Pan Štábní

Tak inak. Skúšal si ten môj image? Lebo ten mi funfuje aj s divIDE, lebo to je dump reálnej CF karty, ktrorú som si vytvoril pre divIDE a aj som ju používal. Na MBčku mi zafungovala na prvý šup. A trocha ma serie prístup, že Total Commander niečo vyrieši, lebo nevyrieši. System Volume Information zmažeš, ale súbory ktoré tam následne nahráš, nie sú nefragmentované a už vôbec nie na začiatku partície. Že ti to s divIDE ide neznamená, že pri prvom pokuse o zápis si nerozmrdáš obsah CFky, lebo FAT.

Alebo ešte inak. Vôbec neznevažujem tvoje pokusy o rozchodenie, ani tvoju prácu okolo toho a ani čas čo si tomu venoval. No som praktický človek a 300 pingpongovaní cez fórum ma nebaví. Nevidím ako postupuješ a nevidím kde robíš chybu, ale dovolím si tvrdiť, že Windows je prvá prekážka k vytvoreniu na 100% funkčnej CF karty. A ak ti CF karta reálne fungujúca s divIDE, vrátane zápisu na ňu nefunfguje s MB03+, tak bude problém v kombajne, čo si vytvoril pripojením MB03+ na rozbočke s D80mini. Poviem to tak ako to je - mňa by toto v živote nenapadlo.

Čiže ponúkam riešenie - pozbieraj si tvoje D80 images, očísluj mi ich ako ich chceš mať za sebou, ja spravím image, ktorý reálne otestujem s divIDE aj s MB03+, vydumpujem ho z karty, zabalím to nazad do zipu a pošlem ti ho. Vysyp si ho na tvoju CF kartu a ak ti to ani potom nepôjde, potom by som navrhoval, že zváž svoj toolchain, alebo rozpoj kombajn.

PříspěvekNapsal: 06.07.2025, 01:22 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 72 times
System Volume Information je nádor, za ktorý je zodpovedný hneď niekoľko windowsových služieb. Medzi nimi minimálne Windows Search, Storage Service a tiež Distributed Transaction Coordinator, ukladajú si tam všemožné metadata. Čiže jedine tieto tri skusmo vypnúť cez services.msc, pred pokusom o nahratie image aby sa nevytvorili; a potom ich zase zapnúť. Jednoduššie než vkladať rôzne zaklínadlá do registru.
No a s krížom po funuse ten adresár mazať je zbytočné, ak je súborový systém už kvôli tomu nespojitý.

Lepšie riešenie je, nech image aplikácia disk otvára ako fyzický (platí to aj pre removable), tzn. neotvárať ho písmenom jednotky, ale syntaxou "\\.\PhysicalDriveX" do WINAPI CreateFile(), samozrejme pred tým spraviť enumeráciu. Následne spraviť unmount cez DeviceIoControl - najprv zavolať s argumentom FSCTL_LOCK_VOLUME a potom FSCTL_DISMOUNT_VOLUME.
V takom prípade je možné adresovať disk bez obavy, že sa tam nasťahuje windowsácke svinstvo pred tým, než je proces vytvárania image dokončený, a to nezávisle od nejakých nastavení horeuvedených služieb.
Lenže ak nie ste zrovna vývojári tej aplikácie, je to platné jak mrtvému kabát. Už iba obligátny koment "dajte si tam linux" za 3, 2, 1..... :lol:

Příloha:
1.png
1.png [ 17.74 KiB | Zobrazeno 600 krát ]

PříspěvekNapsal: 06.07.2025, 20:41 
Prvnička

z00m píše:
Čiže ponúkam riešenie - pozbieraj si tvoje D80 images, očísluj mi ich ako ich chceš mať za sebou, ja spravím image, ktorý reálne otestujem s divIDE aj s MB03+, vydumpujem ho z karty, zabalím to nazad do zipu a pošlem ti ho. Vysyp si ho na tvoju CF kartu a ak ti to ani potom nepôjde, potom by som navrhoval, že zváž svoj toolchain, alebo rozpoj kombajn.

Zdravim, vdaka za ochotu - prikladam 3 D80 v ZIPe, CF karty mam 64MB, 256 MD (257 622 016 bytes - sem sa mi tvoj image nezmestil), 2GB a 4GB.

Samotny Bootdisk som neprikladal.

Vdaka,
Pego

PS tvoj povodny image som uspesne nahral na 2GB CF kartu so softom Virtual Image Writer 64bitova verzia
pre Windows (https://github.com/raspopov/VisualDiskI ... /tag/1.1.1), ale vysledok na MB03+ nema v multiboot D80 s MDOS 2x, takze D80mini ani neresetne mechaniky a CAT da len Disk not ready. Image subory vie VDI zapisovat RAW len treba priponu zmenit na .BIN pokial by niekto skusal.

Přílohy:
Poznámka: 3x D80 z pokusu
MDOS3+CF.ZIP [383.13 KiB]
7 krát

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]