OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 25.01.2025, 01:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 07.10.2024, 15:25 
Pan Štábní

Has thanked: 49 times
Been thanked: 414 times
Použil jsem OpenCore Legacy Patcher pro aktualizaci OS na Intel Core2Duo iMacu late 2009 /21.5”).
Tuším z 10.12 (Sierra) na 12 (Monterey), vše fungovalo (včetně klávesnice, kde bylo varování, že Monterey nepodprouje USB 1 zařízení, naštěstí naše klávesnice je USB 2).
Pak jsem zkusil z Monterey upgradovat na 15 (Sequoia) - vytvořil jsem instalační image na USB disku, a pak, když přišlo patchování disku, asi jsem místo image OS 15 (na USB) zadal interní harddisk (toho času s OS 12) a po aplikaci patche na něj počítač přestal bootovat.

Přestal bootovat znamená, že se objevuje symbol, který v Evropě známe jako “zákaz stání”, a to i při pokusu o boot ze starých instalačních CD/DVD na externí (USB) mechanice (originální tuším Snow Leopard, od nás vypálená instalačka tuším El Capitan).
Reset PRAM nic nevyřešil.

Disk ve svém PowerMacu G5 už bohužel nepřečtu, hlásí, že má formát APFS, který OS Tiger (10.6) nepodporuje.

Protože je mi jasné, že se jedná o error čistě softwarový, hardware je nejspíš vlastně v pořádku, rád bych to nějak vyřešil, ale není mi jasné jak.

PříspěvekNapsal: 07.10.2024, 20:15 
Site Admin

Has thanked: 2055 times
Been thanked: 1582 times
Jestli nepotřebuješ zachránit data a nevadí ti nová instalace, tak prostě píchni disk do něčeho, kde ho smázneš. To je asi nejrychlejší. Pak je možnost propojit Maca s jiným Macem a nabootovat z jeho disku. Ale tu možnost asi nemáš. Když disk odpojíš a pokusíš se nabootovat z USB instalačky, tak to projde? Pak by bylo řešením ještě připojit USB externí disk a nainstalovat systém na něj. Přehodit dovnitř a do USB krabičky dát ten momentálně vzdorující. Pak ho připojit a prozkoumat problém.
Ale třeba někdo bude mít efektnější řešení. Já jsem dneska už moooc unavenej a nějak mi to nemyslí.

PříspěvekNapsal: 08.10.2024, 07:16 
Pan Štábní

misticjoe píše:
Jestli nepotřebuješ zachránit data

Manželka tam má data a hesla. Bylo by dobré jezachovat.

Citace:
Pak je možnost propojit Maca s jiným Macem a nabootovat z jeho disku. Ale tu možnost asi nemáš.

To by mělo být možné přes FireWire, ale z disku pro PowerPC Mac asi nenabootuju, i kdybych sehnal redukci (G5 má FireWire 400, iMAc má FireWire 800).

Citace:
Když disk odpojíš a pokusíš se nabootovat z USB instalačky, tak to projde?

To ještě zkusím.
S připojeným diskem to nešlo.

Citace:
Pak by bylo řešením ještě připojit USB externí disk a nainstalovat systém na něj.

Otázka je jak a z čeho nainstalovat, když ani ta instalační CD/DVD nenabootuje.

PříspěvekNapsal: 08.10.2024, 07:26 
Kecálek

Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
keď som mál ja problém nabotovať pc, tak som použil FDD 3,5 a disketu: https://www.plop.at/en/pbm6/full.html

PříspěvekNapsal: 08.10.2024, 21:23 
Site Admin

No propojit s PPC Macem je samo nesmysl. Musel by to být intouš s podporovaným OS na té Late 2009. Nicméně je divné, že to nechce bootovat ani z toho inst média. Tam se asi něco nepěkného zapsalo do nvram. Já tedy instaloval vždy z USB flashky, kde už mám upravený OCLP (a z "bezpečnostních" důvodů se vždy držím jednu verzi za nejnovějším MacOSem - než to prostě všichni ostatní ozkouší na nepodporovaných strojích). Pak mě napadá - sice to možná bude peklo, ale pokud nemáš nějaký volný disk v USB krabičce, tak pak poslouží i 64GB flashka (možná by stačila i 32GB), jako médium, kam hodíš instalaci.
Bootovat by to mělo určitě i přes lightning. Firewire novější iMacy ani nemají. Mohl bych se u tebe na zkoušku stavit s jedním iMacem 2013, že bychom alespoň udělali image z toho tvého disku, než se na něm něco rozesere ještě víc (a případně zkusili ten vzdálený boot). Ale moc nechci, aby své blesky tvá choť sršela i na mě :-)

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 07:23 
Pan Štábní

Tak bez interního disku s bootovacím médiem na USB - zákaz vjezdu.
Bez disku s USB CD/DVD jsem to ještě nezkoušel.

Pokud budeš moci vzít ten iMac 2013, jedině dobře. Budu teď ale do Bytefestu pryč, doma možná jen tento víkend, tak to asi bude muset počkat.

PříspěvekNapsal: 09.10.2024, 16:01 
Site Admin

To je, jak kdyby se nějak rozbilo bootování kompletně. Prohibiton icon je ve chvíli, kdy se snažíš nabootovat OS, který danému Macu nepřísluší. Možná ještě zkus Stuck on boot after root patching z těchto stránek. Samo zase musíš připojit ten nakopnutej disk.
https://dortania.github.io/OpenCore-Leg ... os-booting

PříspěvekNapsal: 28.10.2024, 21:47 
Pan Štábní

Tak na Bytefestu zprovozněno, velký dík za to!

Jednotlivé systémy se nainstalování zuřivě bránily, například po instalaci 10.6 byl disk prázdný, nakonec na něm skončil El Capitan.
Komplikací byla nečtoucí DVD mechanika, takže z CD to nešlo a muselo se instalovat z USB.
A ještě do toho chcípla klávesnice.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]