OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 20.05.2025, 07:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Trable s tiskárnou
PříspěvekNapsal: 05.05.2025, 15:07 
Radil

Has thanked: 1 time
Been thanked: 262 times
Trápím se tu už nějaký týden s novou tiskárnou, a sice QIDI PLUS 4.

Problémem je první vrstva, která se vždy začně tisknout naprosto precizně, ale po pár minutách tisku se začíná filament na podložce ztrácet. Je to efekt, jako kdyby se začal postupně snižovat průtok, nebo se zvětšovala mezera mezi podložkou a tryskou.

Podložku jsem pečlivě vyrovnal 4mi šrouby v rozích, před tiskem si tiskárna provede MESH BED LEVELING v 36 bodech, kde maximální rozdíly ve výškách bodů jsou kolem 0,02mm, takže velmi dobré.

A i přesto to dělá tuhle blbost :cry: , už mi došly nápady, takže pěkně prosím, nemáte někdo nápad, co ještě vyzkoušet?

Ještě jsem odkrytoval i celou tiskovou hlavu kvůli lepšímu chlazení hotendu a podávacích koleček v domnění, že se třeba přehřívají jako kdysi u jiné tiskárny, filament pak mezi nimi měknul a přestal se posunovat. Zde ale zůstávájí kolečka jen mírně vlažná.

Budu vděčný za každý dobrý nápad, mě už došly :bang: Díky moc.

Přílohy:
plusko.jpg
plusko.jpg [ 1.36 MiB | Zobrazeno 2175 krát ]

Předmět příspěvku: Re: Trable s tiskárnou
PříspěvekNapsal: 05.05.2025, 15:40 
Site Admin

Has thanked: 2124 times
Been thanked: 1628 times
Nejsi jediný:
https://www.reddit.com/r/QIDI/comments/ ... di_4_plus/

Solution:
https://www.reddit.com/r/QIDI/comments/ ... he_q1_pro/

PříspěvekNapsal: 05.05.2025, 16:50 
Pan Generální

Has thanked: 145 times
Been thanked: 276 times
A co se deje pri druhe vrstve?
Na te jedne strane to tiskne dal ?
Nebo to uz netiskne vubec nikde.

ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....

PříspěvekNapsal: 05.05.2025, 16:52 
Pan Generální

Jack_Free píše:
A co se deje pri druhe vrstve?
Na te jedne strane to tiskne dal ?
Nebo to uz netiskne vubec nikde.

Tak jestli neubyva filament, tak se asi opravdu zacpe tryska a kolecka prokluzuji ne?

Zvednout teplotu nepomaha?
Dela to i jiny druh filamentu?

ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 07:15 
Radil

misticjoe: Jo tyhle odkazy jsem studoval jako první a kalibraci podložky do roviny prováděl snad 50x, a bez nějakého výrazného efektu. Občas se stane, že po srovnání rovinnosti vyjde první tisk OK, ale další už nikoliv. Ale většinou nevyjde dobře ani ten první. Jak v tom článku někdo píše, že srovnal do roviny podložku a od té doby tiskne měsíc bez problémů, tak to bych chtěl vidět :cry:

Jack_Free: Další vrstva je pak vždycky na prd, ani se nechytne. Na zacpanou trysku to nevypadá, když tisk přeruším a najedu s hlavou do čistící zóny a dám průplach, tak filament vytéká silou Niagárského vodopádu. Změna teplot také nepomáhá, používám tedy pouze PETG, takže nic jiného jsem nezkoušel, ale vyzkoušel jsem několik výrobců a bez efektu.

Mě to připadá na nějaký konstrukční problém v tiskárně, buď jako kdyby během tisku začala podložka pomalu klesat dolů, což nevím jak změřit, ale okem to nepozoruju, a nebo jako kdyby se snižoval průtok, třeba nějakou chybou v software, což také nevím, jak ověřit :roll:

Zatím to řeším tak, že u tiskárny během tisku první vrstvy stojím a jakmile se začne chyba projevovat, postupně ručně přidávám na průtoku, klidně nakonec i na 150% nominální hodnoty. A jakmile začne tisk druhé vrstvy, stáhnu průtok na 100% a pak už je to až do konce tisku OK. Ale tohle přece není řešení.

Docela začínám dost litovat, že jsme tuhle tiskárnu koupili, a pak má člověk věřit recenzím, třeba na YT? :cry:

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 08:11 
Pan Štábní

Has thanked: 416 times
Been thanked: 315 times
A kdyz to prestane tisknout a ta tiskarna jede dal, tak kde je ten prebyvajici fimalent, kdyz na plose neni? Me to delalo, kdyz podavaci kolecka vybrousila na filamentu zarezy a prokluzovala. Podavani se tim zastavilo. Da se to dobre zjistit, kdyz prilozim prsty tam, kde filament vstupuje do hlavy a citim, jestli jede nebo ne.

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr, SAPI+

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 08:30 
Radil

Mikes21: Ono to úplně nepřestane tisknout, jen se ten proud filamentu postupně zmenšuje (a nebo zvětšuje mezera tryska-podložka, to nevím). Já to v té první vrstvě dokoriguju zvýšením FLOW, ale od druhé vrstvy vrátím FLOW na 100% a pak už to jede v pohodě do konce tisku.

Fakt nevím.

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 09:04 
Pan Generální

A co podpora?
Nezkousel jsi se obratit na ne?

Jeste me napadlo jestli nemas spatne nastaveny tisk prvni vrstvy, pouzivas nejaky jejich soft pro tisk nebo neco univerzalniho?
Tusim ze treba Bambula ma nejake nastaveni pro prvni vrstvu ale nejak jsem se v tom nevrtal, nebyl duvod.
Mozna bych to otestoval z jinym programem na tisk.

Mozna by stalo za to, sehnat si hodinky a po prvni vrstve premerit jestli se deska nepohnula, ale i kdyby jo a klesla, tak by mel filament tect z trysky bez ohledu na to.

Me se parkrat stalo, ze se me kus odlepil, spadnul z desky, ale to jsem vzdycky pak nasel na desce klubko z filamentu ktery normalne vytekal z trysky.

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 09:18 
Pan Generální

Mám to tam takhle, viz fotka.
A tohle je v helpu :https://wiki.bambulab.com/en/software/bambu-studio/layer-height

EDIT: koukal jsem že to není levná tiskárna, co tě vedlo k tomu pořídit si právě tuhle?

Přílohy:
IMG_20250506_091449289.jpg
IMG_20250506_091449289.jpg [ 235.95 KiB | Zobrazeno 2030 krát ]

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 10:03 
Radil

Podporu jsem nezkoušel.
Používám střídavě Orca Slicer a Prusa Slicer, ale dobře, jdu ještě zkusit nainstalovat a zkusit i ten jejich.

Ano, podobné nastavení dávám také, první vrstvu 0,5mm a ostatní 0,44-0,45mm.

Čím dál víc začínám věřit tomu, že je nějaká závada v dávkování filamentu, ať už softwarová, nebo hardwarová. Ještě znovu jsem nastavil pečlivě rovinnost podložky, pustil tisk, a je to snad ještě horší, než to bylo. Dvě minuty to tiskne krásně a pak začne filamentu ubývat. Schválně jsem celou dobu držel na vozíku podložky prst, abych cítit, jestli neujíždí, a žádný pohyb jsem nezaznamenal. Začínám uvažovat o reklamaci a výměně třeba za Vorona ;)

Je to tiskárna do práce, potřebuji nějakou s co největší plochou, rychlou a uzavřenou pro budoucí tisk například ASA. No a tuhle recenze chválily, dokonce i Mr.3D o ní mluvil "uznale" :? , bohužel moje zkušenosti jsou jiné.

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 10:31 
Pan Štábní

Has thanked: 416 times
Been thanked: 315 times
Mas prvni vrstvu tlustsi, tak by jsi mel mit i vyssi rychlost podavani filamentu (nebo pomalejsi posun). Nejak mi nedava smysl, jak pises, ze se 'proud filamentu postupne zmensuje'. I kdyby se vyska menila, tak by tam ten filament prebyval. Ja tisknu prvni vrstvu tak, aby tam toho materialu bylo vice a tryska ho roztlacovala do stran. Taky mam pomalejsi rychlost na prvni vrstve. Nevznikaji mi potom drobne ryhy mezi carami a povrch vypada jednolity. Takze jak pisu, spise s prebytrem materialu.
Jo, pouzivam Prusa slicer, kde se to da podrobne nastavit.

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr, SAPI+

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 11:44 
Radil

Tak ani naslicování QidiStudiem od výrobce nepomohlo. On je to stejně jenom trochu přebarvený OrcaSlicer.

Mikes21: Tady asi došlo k nedorozumnění, nemám problém s tiskem první vrstvy od začátku tisku, ale až po několika minutách. První cca 2-3 minuty mi to tiskne naprosto precizně, opravdu velmi krásně, ale pak začíná filament ubývat, objevují se mezery mezi jednotlivými tahy trysky, mezery se stále zvětšují a proužky filamentu se ztenčují. A protože tiskárna má pohyblivou podložku nahorů a dolů, měl jsem podezření, že to ztenčování linek filamentu může způsobovat nestabilní podložka, která časem malinko klesá a tím rozevírá mezeru mezi bedem a tryskou. Ale tohle asi pravda nebude, spíš z nějakého důvodu slábne podávání filamentu.

No nic, asi to nevyřeším sám ani tady, tiskárna zřejmě půjde do reklamace, škoda, jinak se mi moc líbila.

I tak díky všem a hezký den. :thumbup:

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 16:26 
Pan Generální

Has thanked: 562 times
Been thanked: 652 times
Udělej si na filamentu fixou značky a koukej, jestli se opravdu zpomalí podávání. Tím alespoň zjistíš, jestli je problém tady, nebo v podložce...

PříspěvekNapsal: 06.05.2025, 20:02 
Pan Štábní

Has thanked: 971 times
Been thanked: 752 times
Tu tiskarnu neznam, takze mozna budu mimo, ale nemas prilis nizko trysku? Zkus ji trosku zvednout. Nevim, jak se tam dela kalibrace vysky trysky,

PříspěvekNapsal: 07.05.2025, 11:29 
Radil

Problém aktuálně řeším přímo s výrobcem Qidi, pokud bude něco nového zajímavého, dám sem vědět ;)

vanthomas: Udělal jsem to jinak, vzal jsem několik "linek" v pořadí, jak se tiskly, takové, které se už ani nechytly k podložce, a změřil jejich průměr a je tam evidentně vidět, jak jsou stále tenčí a tenčí, takže teď už mám aspoň jasno, že problém je opravdu se zmenšujícím se průtokem filamentu.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]