OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 19.06.2024, 02:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Emulátory Macintoshe
PříspěvekNapsal: 23.05.2013, 10:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1926
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 904 times
Been thanked: 709 times
Takze muzem pokracuvat v threadu co byl v Amiga casti.

Kdysi sem si hral s emulatorem Aladin. Jestli si to dobre pamatuju tak ten bezel ciste softwarove. Samozrejme tam byly nejaky omezeni s floppy, ale funkcni to bylo. Co se pamatuju tak to slo do Systemu 6.neco

Koukam, ze se povaluje tady ftp://djdjukic.dyndns.org/pub/software/atari-st/

Pak je jeste Spectre 128 a Spectre GCR, ty sou castecne hw, ten se dava do ROM portu a do nej se strci ROM z Macu. Krom toho ma interface na floppy, ktera se pak chova jako na Macu. Videl jsem ho jednou na nejake akci v Nemecku a vypadalo to pekne.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
:busybee:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: emulatory na Atari
PříspěvekNapsal: 23.05.2013, 11:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10183
Bydliště: Praha
Has thanked: 1972 times
Been thanked: 1531 times
Boot image disket se starými systémy (do 7.5.5) se dají volně stáhnout z applího ftpka.
tady najdeš různé odkazy: http://amiga.webz.cz/view.php?cisloclanku=2009052001

A kdyby si byl líný hledat, tak tady přímo odkaz na 6.0.8:
http://download.info.apple.com/Apple_Su ... tem_6.0.x/

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: emulatory na Atari
PříspěvekNapsal: 24.08.2015, 20:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10183
Bydliště: Praha
Has thanked: 1972 times
Been thanked: 1531 times
Apple svoje FTP zrušil. Už to bude déle, ale nyní jsem si toho všiml. Všem doporučuji stáhnout jeho zálohu, dokud to jde:
https://archive.org/details/download.in ... om.2012.11

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Worms
PříspěvekNapsal: 26.04.2016, 14:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.03.2014, 08:59
Příspěvky: 133
Bydliště: BA
Has thanked: 31 times
Been thanked: 19 times
misticjoe píše:
Budu mít asi blbou otázku - na Atari není něco jako ShapeShifter - tedy plnohodnotný emulátor Maca?

co osobne viem tak cez HW cartridge SpectreGCR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Worms
PříspěvekNapsal: 26.04.2016, 14:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1926
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 904 times
Been thanked: 709 times
emulator modernejsich macu neni. Je Aladin a Spectre. Jsou fajn, ale jenom do OS6, takze o generaci niz nez ShapeShifter, ten je co jsem se koukal OS 7 - 8.
Ale treba by sel portnout Basilisk

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
:busybee:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Worms
PříspěvekNapsal: 26.04.2016, 17:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10183
Bydliště: Praha
Has thanked: 1972 times
Been thanked: 1531 times
Basilisk II jsem onehdy porovnával v rychlosti s posledním ShapeShifterem a byl na A4000 nesrovnatelně pomalejší, než SS. A často padal. Tak nevím, jestli je to vhodný nápad. Možná by mohl někdo šikovný spíš portnout SS.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Worms
PříspěvekNapsal: 27.04.2016, 00:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 10183
Bydliště: Praha
Has thanked: 1972 times
Been thanked: 1531 times
Tak ono to má stejného autora ShapeShifter - Basilisk II - SheepShaver. Možná by byl ochotný pustit "chlupa" z ShapeShiftera. Ostatně Basilisk II pro 68k je jakási vylepšeno-domrveně-cosi verze z posledního ShapeShiftera.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Worms
PříspěvekNapsal: 27.04.2016, 12:32 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 903
Has thanked: 25 times
Been thanked: 125 times
Koukám, že Basilisk II umí využít přímo nativní 68K CPU aniž by ho emuloval. To už by k něčemu bylo.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Macintoshe
PříspěvekNapsal: 13.10.2023, 22:45 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 903
Has thanked: 25 times
Been thanked: 125 times
Ten BasiliskII chodí dost dobře pokud máte 030 a grafiku. S mojí megou s Pakem 030/50 a Mach64 to je až nadpřirozeně rychlé. Hratelné hry v 640x480 ve 256 barvách.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Macintoshe
PříspěvekNapsal: 14.10.2023, 00:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1926
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 904 times
Been thanked: 709 times
Ted jsem videl, ze kdosi udelal kopii desky MagicSac, nezkousel to tady nekdo?
http://atari.myftp.org/atari16bit/magic ... icsac.html

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
:busybee:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Macintoshe
PříspěvekNapsal: 14.10.2023, 20:11 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2016, 09:18
Příspěvky: 28
Has thanked: 68 times
Been thanked: 12 times
krupkaj píše:
Ted jsem videl, ze kdosi udelal kopii desky MagicSac, nezkousel to tady nekdo?
http://atari.myftp.org/atari16bit/magic ... icsac.html


Já jsem si MagicSac podle tOriho postavil (přebytečné desky jsem nabízel letos na Atariádě) a vypadá to že funguje. Na cartu jsou 128kb romy z Macintoshe, software se spustí, ale nemám disketu pro nabootování systému. Problém je v tom, že díky nekompatibilitě disketových jednotek Macintoshe a ST se nedá nabootovat z originálních disket. MagicSac ale umožňuje na ST naformátovat disketu speciálním formátem, který emulovaný systém dokáže obsluhovat (což se mi povedlo), ovšem ještě je třeba na tu disketu dostat soubory systému. To by se mělo udělat tak, že na skutečném Macintoshi se spustí z druhé diskety z balíku MagicSac (která se ale nikde nedá sehnat) transferová aplikace, Macintosh se přes seriový kabel (měl být součástí originálního balení MagicSac, nikde není jeho zapojení k nalezení) propojí s ST, kde se spustí příjmová aplikace a ta soubory systému zapíše na disketu v magic formátu. No a z takto vytvořené diskety, kterou ale ST nepřečte, ale MagicSackem emulovaný Macintosh ano, se dá systém nabootovat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz