OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompu nen nikdy dost!

Právě je 29.11.2021, 10:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 07.11.2021, 13:55 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 312
Bydliště: Holešov
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
Příloha:
V000.JPG
V000.JPG [ 17.78 KiB | Zobrazeno 422 krát ]


když se to chvilku nechá, napíše příčinu... (zkouší na řadiči příkazy Cx a Dx pro disk E = Ramdisk?)

klávesnice ale pak nereaguje (nejde I - gnorovat) - i když po další chvíli:
Příloha:
V001.JPG
V001.JPG [ 72.33 KiB | Zobrazeno 420 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 07.11.2021, 22:57 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 333
Has thanked: 22 times
Been thanked: 58 times
Ty příkazy co to vypisuje patří FDC. Proč nechodí ramdisk zatím nevím.
Koukám, že bios netestuje přítomnost diskety podle signálu ready ale příkazem ReadHD, přečtením hlavičky právě projíždějícího sektoru. Tu bude pes zakopán.
Na stisknutí tlačítka NMI se zapíše dump.bin a v něm základní 64KB

Mimochodrm, vývojáři TNS krásně obešli potřebu DMA brouka. Na desce FDC3 je 1KB statické RAM a stavový automat z čítačů. Takže disketu možno číst buď olizováním portů, nebo se jedním OUTem zapne automat, spustí operace, vypne automat a pak se byte po byte přečte obsah sektoru. Samozřejmě, že to umí i zápis.

Stránkování víc než 64KB RAM mají unikátně vyřešené. Jednak stránkování libovolných 8K z až 1M RAM do libovolných 8K v prostoru Z80.
Pak ještě systém, kterej hlídá vykonávání LDIR. Určí z kolikátého a do kolikátého 64KB se má přenášet a udělá se LDIR a deska MAP F si sama adresuje zdroj a cíl.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 07.11.2021, 23:19 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 312
Bydliště: Holešov
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
trošku mně mate, že z diskety to nasosne soubor SYS.SYS ale SYSTEM.COM už ne, možná mu vadí ta nepřítomnost toho RAMDISKu, nevím jestli si BIOS (sys.sys) testuje co má za karty případně jestli není někde na disketě / v systému zapsáno jak a z čeho má startovat... Od někud má informaci o 4 disketách - na videech co dělal Zdeněk bootuje a systém ukazuje jen 1 mechaniku jako A a pak Ramdisk jako E
disketu se standardním CP/M to přes Fx nenabootuje... startuje to jen diskety co mají v adresáři ten SYS.SYS a SYSTEM.COM


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 07.11.2021, 23:28 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 333
Has thanked: 22 times
Been thanked: 58 times
l00k píše:
startuje to jen diskety co mají v adresáři ten SYS.SYS a SYSTEM.COM

jasně, musí tam být systém pro TNS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 08.11.2021, 12:07 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 312
Bydliště: Holešov
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
koukám trošku na soubor SYS.SYS a je to univerzální zavaděč pro TNS ST,SC,GC i HC - takže to s tím emulováním nebude až tak jednoduché, pokud se nebudou správně emulovat nepoužívané porty (aby poznal co je to za model) tak to může dělat psí kusy...

je někde popis portů/karet jednotlivých verzí?

emulátor jak je vidět se snaží emulovat GC verzi, pro tu musí být diskové obrazy které mají v bootsektoru první bajt "F" - to je ten testy.8sd (obsah zbytku bootsektoru je ještě třeba prozkoumat co znamená), jsou někde další obrazy disků?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 08.11.2021, 16:17 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 333
Has thanked: 22 times
Been thanked: 58 times
Zrovna TNS je docela vzácné


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 08.11.2021, 16:33 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 333
Has thanked: 22 times
Been thanked: 58 times
Spoustu věcí si bios určitě testuje, minimálně velikost RAM, protože na tu desku jde zapájet 64KB až 1MB
Pak taky umí desku SASI alias SCSI.
Určitě taky umí dvě desky FDC3 které se liší adresou portů. A umí taky 5.25¨. Na samotné desce je před hodinovým vstupem diskového řadiče dělička dvěma a multiplex, přepínací signál vede na registr 3212.
Ale sranda je, že se musí vyměnit boot rom když chceš aby to z nich bootovalo. Existuje boot prom z 8¨ SS SD, z 5.25¨ 360KB a ze SCSI HDD,

Možná, že to hardwarově nezávislé moduly BDOS a CCP tahá normálně ze systémových stop, jako SAPI nebo IQ-151. A BIOS z toho souboru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 09.11.2021, 00:16 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 312
Bydliště: Holešov
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
omikron píše:
Spoustu věcí si bios určitě testuje, minimálně velikost RAM, protože na tu desku jde zapájet 64KB až 1MB
Ale sranda je, že se musí vyměnit boot rom když chceš aby to z nich bootovalo. Existuje boot prom z 8¨ SS SD, z 5.25¨ 360KB a ze SCSI HDD,
Možná, že to hardwarově nezávislé moduly BDOS a CCP tahá normálně ze systémových stop, jako SAPI nebo IQ-151. A BIOS z toho souboru.


zatím jsem prošel jen začátek a hodně zběžně ten sys.sys - existují minimálně verze 2.30, 2.31, 2.32 a 2.34 pro GC, musím si to protřídit a porovnat ale hlavně přijít na to jak to v emulátoru nabootovat. Podle mně jsi to trefil velmi dobře a chybí tam nějaká blbost aby to naskočilo...

v každém případě u GC, boot eprom natáhne nějak sys.sys od adresy 100h (ten je psaný univerzálně pro všechny TNS) a ten pak natahuje SYSTEM.COM (což je TNSový CCP/BDOS) - jsou tam různé přidělávky a další proměnné které používá jak zavaděč, tak BIOS a možná i BDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátory Čs počítačů v Javě
PříspěvekNapsal: 26.11.2021, 20:42 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 333
Has thanked: 22 times
Been thanked: 58 times
Sem dávám popis desek TNS
http://wiki.oldcomp.cz/index.php?title=TNS_Slu%C5%A1ovice

Bohužel teď nemám moc času na vývoj emulátoru TNS.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz