OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů


Právě je 31.01.2023, 06:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 11:07 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3710
Has thanked: 210 times
Been thanked: 377 times
jack: jestli je prikazovej radek, tak batch file a neco jako
for %%X in (*.tap) do (tap2wav %%X)

computerasylum: to jsi spatne pochopil - HxC USB se pro 8bit chova jako obycejna floppy mechanika. Neco jako gotek, ale nestrka se do toho USB flashka, ale USB kabel do PC: http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emu ... pyemulator

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 11:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1554
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
Kubik píše:
...
computerasylum: to jsi spatne pochopil - HxC USB se pro 8bit chova jako obycejna floppy mechanika. Neco jako gotek, ale nestrka se do toho USB flashka, ale USB kabel do PC: http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emu ... pyemulator


Na tom webu se píše:

- A USB version which allows to connect the floppy disk drive interface of the computer to a PC via a USB cable.


Tedy to chápu tak, že z jedné strany připojím PC přes USB a z druhé strany se připojím na floppy řadič ("floppy disk drive interface") nějakého počítače... Tím budou ty dva počítače propojeny. PCčko se pak chová vůči tomu "nějakému počítači" jako floppy mechanika. Je to tak? Pokud ano, tak mne to nijak nerajcuje. Předpokládá to totiž, že ten "nějaký počítač" má floppy řadič. Ale když už má nějaký počítač floppy řadič, proč nemá skutečnou floppy mechaniku? A co ty počítače, které nemají floppy řadič?

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 12:01 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3710
Has thanked: 210 times
Been thanked: 377 times
Nebudu rozebirat, proc je v mnoha pripadech lepsi nejaky USB emulator floppy nez skutecna floppy mechanika.
Problem je v tom, ze pokud pujdes pres GPIB, tak to je reseni jen pro cloveka, ktery ma soucasne Oric a soucasne GPIB floppy mechaniku, cili v Evrope asi tak tri lidi, a budes muset psat diskovy OS s podporou GPIB pro Oric.
Pokud pouzijes existujici floppy reseni, nemusis psat zadny software (protoze pouzijes obsah EPROM z puvodniho floppy radice), a potencionalnim uzivatelem jsou desitky nebo stovky majitelu Orice, protoze nepotrebuji shanet GPIB floppy mechaniku, ale staci jim obycejna 3,5"
Pro me je vyroba vlastniho floppy radice levnejsi, snadnejsi a rentabilnejsi :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 12:56 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3426
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
Nepoužil bys toto ?
http://dcmoto.free.fr/bricolage/sdlep-reader/index.html

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 13:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2588
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
computerasylum píše:
Kubik píše:
...
computerasylum: to jsi spatne pochopil - HxC USB se pro 8bit chova jako obycejna floppy mechanika. Neco jako gotek, ale nestrka se do toho USB flashka, ale USB kabel do PC: http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emu ... pyemulator


Na tom webu se píše:

- A USB version which allows to connect the floppy disk drive interface of the computer to a PC via a USB cable.


Tedy to chápu tak, že z jedné strany připojím PC přes USB a z druhé strany se připojím na floppy řadič ("floppy disk drive interface") nějakého počítače... Tím budou ty dva počítače propojeny. PCčko se pak chová vůči tomu "nějakému počítači" jako floppy mechanika. Je to tak? Pokud ano, tak mne to nijak nerajcuje. Předpokládá to totiž, že ten "nějaký počítač" má floppy řadič. Ale když už má nějaký počítač floppy řadič, proč nemá skutečnou floppy mechaniku? A co ty počítače, které nemají floppy řadič?


Výhoda je, že ten USB bazmek se dá používat jak na Atari Amize a dalších počítačích které mají řadič, odpadá tím vytváření mnohdy nestandardních formátů disket.
A proč bych měl hromadu nespolehlivejch disket, když mohu všechny programy tahat z PC.
Je to taková jednoduchá náhražka klasické mechaniky která mám ulehčuje život :-)
Není to retro ale je to fajn.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 13:42 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3710
Has thanked: 210 times
Been thanked: 377 times
danhard píše:

Na to, jak jsi starej, tak nejsi blbej :) To vypada dost pekne a stalo by za vyzkouseni. Navic se mi to bude hodit i k Thomsonum, Electronu, Dragonu, Alici...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 16:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2588
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
danhard píše:

ˇ
Zajímavé řešení, na kolik by tak vyšlo ?

Ohledně testování převedených souborů, jsem dopadl tak že jediné co se dá do reálného železa nahrát z PC je standardní rychlost, ostatní dva převedené soubory se mě nepodařilo načíst, to turbo načetlo hlavičku a zmršený obrázek, program byl nefunkční, u verze WAVtoCD ani hlavičku.
A to jsem to ve Winapu docela trápil.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 16:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1554
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
danhard píše:



Ano to je pěkné, akorát to je vhodné pro programy, které jsou už v ORICu a nejsou na disketách.
Snad by tedy šlo program pro ORIC, který má Jack_Free v PCčku nahrát na kartu a pak přes to "udělátko" do ORICu. Za zkoušku to jistě stojí. Náklady nebudou nijak velké. Jistě menší než stavba řadiče pro floppy. Arduino je za babku a ten kartičkový modul také není drahý.

V podstatě to Arduino představuje SPI interface k ORICu. Krom té kartičky na SPI se pak dají k ORICu napojit i jiné věci přes SPI. Stačí pak jen doplnit program do Arduina.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 16:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2588
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
[quote="Kubik"]jack: jestli je prikazovej radek, tak batch file a neco jako
for %%X in (*.tap) do (tap2wav %%X)



Dost dobře nechápu jak to provést, můžeš mě uvést příklad třeba když je soubor auto.tap v adresaři auto ?
Abych to nějak pochopil, jak na to.
Na toto jsem dost natvrdlej.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 18:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1554
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
Jack_Free píše:
danhard píše:

ˇ
Zajímavé řešení, na kolik by tak vyšlo ?
....


Místo toho Arduina lze stejně dobře použít toto:

viewtopic.php?f=122&t=5482

Má to též sériový port RxTx (neosadí se obvod MAX232) a SPI to má též.
A modul pro SD kartičku prodává hotový srbská Mikroelektronika nebo kde kdo jiný.

Navíc, když se použije můj univerzální interface, tak ORIC získá navíc 53 bitových portů I/O a CAN bus. To také není k zahození :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 18:53 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2246
Bydliště: Praha
Has thanked: 410 times
Been thanked: 522 times
computerasylum píše:

Místo toho Arduina lze stejně dobře použít toto:

viewtopic.php?f=122&t=5482

Má to též sériový port RxTx (neosadí se obvod MAX232) a SPI to má též.
A modul pro SD kartičku prodává hotový srbská Mikroelektronika nebo kde kdo jiný.

Navíc, když se použije můj univerzální interface, tak ORIC získá navíc 53 bitových portů I/O a CAN bus. To také není k zahození :D


A stojí to taky 50Kč, jako Arduino :twisted:

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 21:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3426
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 250 times
computerasylum píše:
V podstatě to Arduino představuje SPI interface k ORICu. Krom té kartičky na SPI se pak dají k ORICu napojit i jiné věci přes SPI. Stačí pak jen doplnit program do Arduina.

Moc jsem to nestudoval, ale připadalo mi to, že to Arduino emuluje kazeťák, že je tam jako paměť dat SD karta je nepodstatné.
Na přímý přístup přes SPI by stačil malý gal, SD a malá romka, ve které by byl zavaděč do paměti. Ten by ale musel někdo napsat.
Kdyby se SPI obsluhovalo přes 1. bitový port programově, tak to bude sice trochu pomalejší, ale určitě 10x rychlejší, než kazeťák.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 22:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1554
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
vanthomas píše:
...

A stojí to taky 50Kč, jako Arduino :twisted:


Tomu nevěřím, že Arduino stojí 50 Kč včetně DPH a poštovného. To jsou 2 eura. To by na to Arduino musel prodejce ještě doplácet :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Naposledy upravil computerasylum dne 16.02.2018, 22:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 22:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1554
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
danhard píše:
computerasylum píše:
V podstatě to Arduino představuje SPI interface k ORICu. Krom té kartičky na SPI se pak dají k ORICu napojit i jiné věci přes SPI. Stačí pak jen doplnit program do Arduina.

Moc jsem to nestudoval, ale připadalo mi to, že to Arduino emuluje kazeťák, že je tam jako paměť dat SD karta je nepodstatné.
Na přímý přístup přes SPI by stačil malý gal, SD a malá romka, ve které by byl zavaděč do paměti. Ten by ale musel někdo napsat.
Kdyby se SPI obsluhovalo přes 1. bitový port programově, tak to bude sice trochu pomalejší, ale určitě 10x rychlejší, než kazeťák.


Četl jsem ten francouzský web celý. Tak, dá se říci, že Arduino emuluje kazeťák, On používá Rx a Tx do konektoru ORIC pro kazeťák. A po SPI má tu kartočku pro ukládání dat (místo kazeťáku). Má tam ke stažení také software pro Arduino.

ArduinoUno Rev.3 stojí v Německu od 21 euro výše.... k tomu 9 až 15 euro poštovné (záleží jak to odesilatel pošle) :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oric1 a Oric Atmos řadič FDD
PříspěvekNapsal: 16.02.2018, 23:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2588
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 130 times
Been thanked: 242 times
Před nedávnem jsem jedno ArduinoUno Rev.3 kupoval (https://www.ebay.com/itm/Official-Origi ... 2749.l2649) a stálo mě 422Kč+pošta grátis.

Dají se sehnat velice levné klony ArduinoUno Rev.3 za 5$ ovšem jestli to bude fungovat ? (https://www.ebay.com/itm/Pro-Official-A ... SwUwFZ6EtR)

Pokud by to nahrávání šlo urychlit tak by to bylo super, pokud by to mělo jít rychlostí normálního kazeťáku, tak to asi nedám.
Dnes jsem si hrál z přenášením programů PC-ORIC a je to o ničem, nahrání hry trvá kolem 2-3minut.

DEX mně ještě informoval, že se dělá toto https://retromaster.wordpress.com/cumulus/
Nevím jestli už to je tady někde uvedené, dokonce to prodával Zaxon (https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... -set-25967) no cena není lidová.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II Ultimate cart, Commodore C128, Commodore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2, XBox ONE, Oric atmos, Enterprise 128, a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz