OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 14.02.2025, 00:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 01.07.2024, 22:51 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 14 times
Pro začátek ocituju svůj příspěvek na stránkách "Herní Archeolog".
Citace:
Původní charakteristika hry "jednou větou" (nerve stimulative...), zdánlivě nehratelná místnost č. 5 (tady jde o projevení intuice a nápaditosti hrajícího), specifická angličtina, záměrně zkomolený (a běžnými prostředky needitovatelný) název kazetové verze hry (v emulátoru postřehnutelný jen na malý zlomek sekundy), úryvek ze Seržanta Pepře (druhé připomenutí Beatles je vítězná obrazovka - "MR WALRUS"), to všechno jsou recesivní projevy studenta ČVUT, což tehdy autor/programátor Brouka byl. Kritika omezení pokládání bomb, různá tempa v jednotlivých kolech atd. - to všechno ke hře patří a záleží na hráči, jak se s tím vypořádá (umění odhadu a předvídavosti). Ve známé hře Flappy taky nelze plivnout houbičku při prchání před žábou/ptákem, nutno otočit se k pronásledovateli a plivnout až poté (nelze házet houby "dozadu"). To by pak bylo všechno příliš jednoduché!
Ad chyba po spuštění - stačí na úvodní obrazovce provést známý hmat CTRL+ tl. RESET (v emulátoru RESET=F12). Zabírá v emulátoru Zdeňka Adlera i na reálném stroji. Chystám se uveřejnit obšírnější příspěvek o hře Brouk na stránkách oldcomp.cz (Obsah fóra » Sharp » Sharp MZ - Hry), kde zopakuji vše podstatné. Včetně vyjádření rozhořčení nad (v ČR častým) zkresleným a pitomým užíváním anglikanismu "level", což je stejná obludnost, jako zaměňování významu slov technika a technologie, RWM a RAM, procento a "procentní bod" (to je matematický nesmysl tisíciletí)...

V diskuzi pod recenzí hry přispěl dokonce sám autor. :) Posbírám další své uleželé poznámky a sepíšu je v dohledné době.

PříspěvekNapsal: 02.07.2024, 14:51 
Kecka

Has thanked: 94 times
Been thanked: 16 times
Autora se mi podařilo kontaktovat v rámci naší práce ve spolku Herní historie a vznikl rozhovor o jeho tvorbě. Zařadí se tak do fronty na přepis a pak bude uveřejněn. Krom toho nám také zapůjčil svoje kazety, na kterých by se měly skrývat utility a původní verze k tvorbě jeho her. Převést do WAV není problém, ale pak jako nesharpista budu asi trochu tápat a ocením spolupráci při převodu a rozboru obsahu.

PříspěvekNapsal: 02.07.2024, 20:24 
Kecálek

Brouk se mi vždycky líbil. Nějaká originalita/neoriginalita, to nikdo neřešil, zvláště u kousků ze Spektra. V případě této hry o nějaké inspiraci ani nikdo nevěděl.

Ale coby estétovi mi vadil původní název souboru:
"mezera"
znak "smajlík s rovnými rty" (Sharp ASCII 67H)
malé el
3
G
L
E
"mezera"
B
R
O
U
X
?

Zanedlouho po získání hry jsem v Turbo Copy V1.21 provedl přejmenování na obyčejné "Brouk". A ihned vyzkoušel (spuštěním z Turbo Copy). A ono to nešlapalo! Program napsal: "BAD FILENAME OR FILETYPE ERROR" a šlus. Ahááá, Pavel je srandista. :) Znovu jsem načetl program kopírákem ("TC"), jméno opět změnil na "Brouk", upravil parametry "Size" a "Exec" (TC to dovolí) a do vzniklého místa na konci připsal malý kód, který uloží původní kostrbatý název program do místa, kde ho IPL loader očekává (od 10F1h) a následně skočí na adresu 3000h. Od té doby Brouk sekal dobrotu a potíže s chodem (vytuhnutí po stisku mezerníku na úvodní obrazovce hry) řeší spolehlivě kombinace CTRL+RESET.

Přílohy:
Poznámka: Řetězec znaků původního názvu je v programu obsažen "nezakódovaně"
Brouk(3).png
Brouk(3).png [ 24.56 KiB | Zobrazeno 2044 krát ]
Poznámka: Po změně názvu nefunguje
Brouk(2).png
Brouk(2).png [ 14.57 KiB | Zobrazeno 2044 krát ]
Poznámka: Původní (i modifikovaný) program
Brouk(1).png
Brouk(1).png [ 18.07 KiB | Zobrazeno 2044 krát ]

PříspěvekNapsal: 02.07.2024, 20:56 
Kecálek

Zejména pro autora recenzí UgraUgra (stránky herniarcheolog.blogspot.com):
Hmat CTRL+RESET není programátorská finesa autora hry Brouk. Je to "funkce", zakomponovaná do ROMky. Sharp totiž po resetu (zapnutí počítače) nemaže/nenuluje/nemění obsah paměti (destrukci podléhá jen malá pracovní oblast mezi 1000h..1200h [v reálu méně]). Tím je umožněno některým hrám, programům ve strojáku, i Basicu MZ-1Z016 apod., opětovné spuštění po nechtěném resetu. Případně je možné zasahovat do kódu "zkoumaného" programu a provést jeho nové spuštění, pokud je situován od adresy 0000h. Uvedený hmat způsobí inicializaci hardware, namapování DRAM od 0000h do FFFFh a skok na onen počátek. Funguje tak celá řada her a co se týče Brouka, v něm stisk hardwarového resetu (s předchozím držením CTRL) a následná inicializace napravují nějakou chybu, která se projeví jen při spouštění hry, načtené IPL loaderem z kazety (případně při spouštění programem CM.COM z disketového O.S. CP/M).

Přílohy:
Poznámka: Upravená hlavička a dodatečně dolepený kód
Brouk(4).png
Brouk(4).png [ 19.03 KiB | Zobrazeno 2039 krát ]

PříspěvekNapsal: 17.11.2024, 11:45 
Stydlín

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times
judeware píše:
Zanedlouho po získání hry jsem v Turbo Copy V1.21 provedl přejmenování na obyčejné "Brouk". A ihned vyzkoušel (spuštěním z Turbo Copy). A ono to nešlapalo! Program napsal: "BAD FILENAME OR FILETYPE ERROR" a šlus. Ahááá, Pavel je srandista. :)

Ahoj, Petře,
je to přesně, jak píšeš. Tehdy jsem se nějak nesmyslně rozhořčoval nad tím, že lidé SW při kopírování všelijak upravují (zastánce open source se ze mě stal až mnohem později, tehdy jsme ten termín vůbec neznali). Tohle je tedy můj tehdejší zdvižený prst - jak je vidět, zafungovalo to. ;-)

Děkuji za Tvůj příspěvek na Herním Archeologovi. Já už si z té doby skoro nic nepamatuji, ani takové "detaily", jako je soft reset, apod. Dost mě např. po letech otrávilo to, že Brouk v emulátorech nefunguje. Jsem rád, že jsou mezi námi aktivní pamětníci, jako jsi Ty.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]