OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 19.06.2021, 23:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: X-basic compiler v1.02 - diskova verze
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 14:41 
Offline
Stydlín

Registrován: 08.01.2016, 09:45
Příspěvky: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Ahoj Sharpiste,
nevite nekdo nahodou, jaky format disku pouziva(l) X-basic compiler (diskova verze), pripadne nemate nekdo ve svem archivu orignalni distribucni disk (.dsk)? Ptam se proto, ze pri natazeni XBCF z .mzf souboru na Unikarte se mi nikdy nepodarilo cokoli skompilovat jinam nez na Ramdisk (sekvenci jsr r "nazev" a pak js); pokusy totez udelat na floppy disk (jsr f "nazev" a pak js) vzdycky konci bud chybou "8:DSKTYP" (tj. chybny typ disku) nebo chybou "8:NRED" (not ready) at to zkousim s jakymkoli typem media. Zkousel jsem 40tistopy 320kB BASIC disk, 80tistopy IPLDdisk, v ruznych emulatorech i na fyzickem stroji s FDD - na realnem zeleze je to o to zajimavejsi, ze se vubec neroztoci motor mechaniky, ackoli se na FDD portech prokazatelne neco deje (mam vyvedene indikacni diody pres 74138 "odposlouchavajici" adresovou sbernici a IORQ signaly).
Ve stare nemecky psane dokumentaci k XBC je zminka o specialnim programu "FORMAT", ktery nejspis byl na originalni diskete a pouzival se (jestli to spravne ctu) mimo jine k vytvareni IPL master disku s bootloaderem schopnym natahnout knihovnu+skompilovany program a k formatovani floppy disku (patrne prave do formatu, ktery byl kompatibilni s jsr f "nazev" a pak js).
Diky za jakekoli postrehy a komentare,
Michal


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 19:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1372
Bydliště: Kurim
Has thanked: 620 times
Been thanked: 439 times
Absolutně nemám tušení, ale Michal Hučík udělal moc pěkný nástroj na práci s IPL disky - FSTOOL. Třeba by ses tím dalo zalaborovat https://www.ordoz.com/sharp/. Jinak to neroztočení mechaniky bych tipnul na nezapojené READY?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 21:20 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 870
Has thanked: 199 times
Been thanked: 235 times
Predpokladal bych, ze to bude chtit original floppy disk v Sharp formatu. Neco jako 320kB, 256B na sektor atd. Zkus BASICovou disketu nebo image. Nejaky originalni formatovaci program by to mel zvladnout. Mas ho?

Jedine, co jsem nasel je nejaky:
Příloha:
XBCF_BASIC.png
XBCF_BASIC.png [ 5.31 KiB | Zobrazeno 1402 krát ]

tak nevim, je to ono?
Skoro by si tipnul, ze tohle je upravene pro praci s CMT a tak je otazkou, jestli to vubec s FD pracuje. Protoze mi to u tech tvych prikazu hlasi bud "COM:Device name error" nebo "COM:Syntax error". Popripade napis menzi postup, jak na to.

Nebo ty mas neco jineho, mozna puvodni verzi? A dal by jsi?
Stejne se obavam, ze bez manualu to moc k nicemu nebude. Ale jestli ho mas (nemcina nevadi), tak by se mozna na to dalo podivat.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.02.2021, 22:54 
Offline
Stydlín

Registrován: 08.01.2016, 09:45
Příspěvky: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Ahoj vsem a diky za tipy!

Uz jsem prisel na to, jak to funguje:

1) Filesystem neni nijak specialni, je to normalni Sharp format jako u "standardniho" disk basicu (umi to snad i 80 stop), presne jak psal Mikes21

2) Ano, mam "puvodni" diskovou verzi, stahnul jsem ji tusim ze scavu v zipu, v nemz bylo oboji, tj. jak CMT tak FDD verze, je na prilozenem dsk.

3) Problem s kompilaci na disk, ktery jsem popisoval vyse, souvisel s tim, ze pri pokusu o zapis prikazem jsr f "nazevprogramu" nedoslo ke spravnemu vyberu jednotky (tj. spravny OUT na port $DC) - proto i pres dalsi aktivitu na portech disk nedelal nic a basic hlasil NRED error.
Napsat misto toho neco jako jsr f1 "nazevprogramu" je ale syntakticky nespravne, takze tudy cesta nevedla. Nakonec jsem zjistil, ze to zafunguje, kdyz se pred tim jsr f "nazevprogramu" vykona (a vzapeti hned smaze) jednoradkovy program 1 DEFAULT "F1", XBC si takhle zapamatuje vyber jednotky, a pak uz jsr f "nazevprogramu" projde a po nahrani jde prikazem js prelozit a zapsat na disk i odladeny zdrojak.

4) Ten specialni program FORMAT z originalni distribuce popisovany v nemeckem manualu je asi ztraceny, ale vlastne ani moc potreba neni, protoze format disku je standardni, a master disk, ktery automaticky spousti vysledny program, neni problem vyrobit bud pres IPLDisk nebo jinak. Pokud byste meli zajem, prikladam disketu, ktera krome XBC F a jednoho komplet prelozeneho programu (PROGRAM1) obsahuje i jednoduchy loader (MYLOADER), ktery defaultne vypise soubory na disku, ceka na stisk klavesy a pak spusti odpovidajici soubor; pokud je pri bootovani pridrzena klavesa SPACE, umoznuje vyber/zruseni automaticky spousteneho libovolneho souboru z tehoz disku - kdyz se vybere PROGRAM1, spusti se pri bootu sam.

Jeste jednou dekuju za vas cas a zdravim,
Michal

PS Prikladam i kratky navod s detaily kompilacni procedury. Prilozil bych i original nemecky manual, ale ma skoro 3MB, takze tudy to neprojde. E-mailem to samozrejme neni problem.


Přílohy:
XBC-manual_CZ.pdf [48.35 KiB]
56 krát
XBC_FDD_kompilace-poznamky_sdilet.rtf [2.44 KiB]
55 krát
MYLOADdisk.DSK.zip [98.47 KiB]
53 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.02.2021, 15:44 
Offline
Kecka

Registrován: 12.06.2018, 11:44
Příspěvky: 37
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times
Ahojte,
možno otázka pre skúsených sharpistov, používali ste tento program? A čo ste v tom urobili, resp. aké programy sú v tom urobené?

Ja mám z detstva na tento compiler veľmi pekné spomienky, dali sa v tom robiť podstatne efektnejšie programy ako v štandardnom Basicu a v podstate ma to plynule previedlo k Pascalu. Niekedy dávno som mal pokusy urobiť v tom text editor s priamou podporou grafiky, kde grafika sa kódovala priamo do príkazov pre plotter. Aj to vcelku fungovalo, len som to žiaľ nikdy nedokončil...
Martin


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18.02.2021, 14:28 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 870
Has thanked: 199 times
Been thanked: 235 times
Zjistil jsem, ze prikaz jsr f "nazev" vystavi mechaniku FD3:
WR FD on/off register 0xDC<-0x87 FD3=on a opravdu F0..F3 nefunguje.
Dalo by se nejak vyzkouset, jestli se da prohodit select machaniky? Vypada to, obvody selectu u machaniky pocitaji jen se dvemi mechanikami a treti a ctvrtou to nebere v uvahu.
Nebo muzu program 'patchnout' tak, aby se vystavovala mechanika F0.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.03.2021, 20:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2280
Has thanked: 106 times
Been thanked: 286 times
fitko píše:
Ahojte,
možno otázka pre skúsených sharpistov, používali ste tento program? A čo ste v tom urobili, resp. aké programy sú v tom urobené?


Skoda ze se toto tema neotevrelo o par dni drive. Jeden muj kamarad delal nekdy okolo 1992-1993 v tom X-basic compiler a vychvaloval si rychlost. Udelal v tom peknou hru. Dve auticka jezdila jako formule do ovalu. Na svoji dobu pekny program. Bohuzel to udelal, kdyz vetsina lidi uz prave opustila Sharpa a presla na PC. Proto nevim zda nekdo si to zkopiroval a ma kopii. Ted 16.2. onemocnel a jeho stav se porad zhorsoval. Dnes jsem se dozvedel spatnou zpravu, uz neni mezi nami.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.03.2021, 20:36 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 870
Has thanked: 199 times
Been thanked: 235 times
R.I.P.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2021, 06:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2280
Has thanked: 106 times
Been thanked: 286 times
suksoft píše:
fitko píše:
Ahojte,
možno otázka pre skúsených sharpistov, používali ste tento program? A čo ste v tom urobili, resp. aké programy sú v tom urobené?


Skoda ze se toto tema neotevrelo o par dni drive. Jeden muj kamarad delal nekdy okolo 1992-1993 v tom X-basic compiler a vychvaloval si rychlost. Udelal v tom peknou hru. Dve auticka jezdila jako formule do ovalu. Na svoji dobu pekny program. Bohuzel to udelal, kdyz vetsina lidi uz prave opustila Sharpa a presla na PC. Proto nevim zda nekdo si to zkopiroval a ma kopii. Ted 16.2. onemocnel a jeho stav se porad zhorsoval. Dnes jsem se dozvedel spatnou zpravu, uz neni mezi nami.


Neni vse uplne ztracene. Navazal jsem kontakt s manzelkou kamarada a informoval jsem ji ze mam zajem o Sharp pozustalost. Hlavne o kazety a diskety. Snad se neco zajimaveho najde.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz