OldComp.cz
https://oldcomp.cz/

Gotek pro Sharpa
https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=133&t=5367
Stránka 11

Autor:  Mikes21 [ 13 čer 2017, 08:44 ]
Předmět příspěvku:  Gotek pro Sharpa

Protože nemám moc dobré zkušenosti s používáním fyzických disket, (je potřeba 3,5'' DSDD), tak jsem řešil nějakou alternativu. Úspěšně jsem vyzkoušel náhradu jedné mechaniky v MZ-2500 a sice tak, že jsem koupil nejobyčejnějšího Goteka (na ebay za cca 300,-) a přehrál jsem mu fw novým od HxC. Pro prostudování podporovaných formátu jsem původní image .d88 převedl na .hfe a přejmenoval na DSKA0000.hfe (zatím používám verzi bez displeje). Zapojil jsem mechaniku do Sharpa, přehodil jednu propojku a (po zapnutí) hup, naskočil mi BASIC. Po přepnutí image a resetu, hup a naskočilo PCPM. Nakonec naskočila i nějaká ta hra a, kdo by se na mě díval, ten by viděl opravdu šťastného člověka. Jak se říká, na první dobrou. Zápis a formátování funguje taky, takže tato náhrada je plně funkční k mé naprosté spokojenosti.
Jen tak pro informaci, Sharp používá formát diskety: 2 strany, 80 stop, 16 sektorů a 256 byte na sektor, to je nějakých 640kB.
Ještě bych chtěl původní mechaniku vymontovat a Goteka dát místo ní. Třeba se mi podaří původní mechaniku nějak zrepasovat. A pro zvýšení efektu reality připravuji doplnění o zvuk na seeku.

Autor:  Milsa [ 14 led 2018, 19:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Možno trochu offlotic, ale my sme v dávnej dobe mali v CP/M HD diskety s plným formátom 1,44 MB. V žiadnom emulátore, reps. na Scave som ale neobjavil možnosť práce s takýmito disketami. Je to vôbec možné? Existuje niekde nejaký obraz 1,44 MB?

Autor:  suksoft [ 14 led 2018, 22:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Napr. na https://www.scav.cz/sharp_mz-800/sharp_ ... ad_DSK.htm najdi Vzor144.zip

Autor:  fitko [ 12 čer 2018, 10:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Pripojil niekto GOTEK na MZ 800?

Autor:  Mikes21 [ 13 čer 2018, 10:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Ano, ja. V podstate bez problemu ;-) Zkousel jsem nekolik radicu, jen u originalniho je potreba vyrobit kabel - pokud pouzivas plochy kabel a lisovaci cannon konektor.
Jinak Gotek mam preflashovany na HxC fw a k plne spokojenosti. Napajeni davam do plotru a v Goteku mam OLED displej + tlacitko navic.

Autor:  danhard [ 13 čer 2018, 12:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Musíš tam dát ale nejdřív řadič na FD :)

Autor:  fitko [ 13 čer 2018, 23:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

Mikes21 píše:
Ano, ja. V podstate bez problemu ;-) Zkousel jsem nekolik radicu, jen u originalniho je potreba vyrobit kabel - pokud pouzivas plochy kabel a lisovaci cannon konektor.
Jinak Gotek mam preflashovany na HxC fw a k plne spokojenosti. Napajeni davam do plotru a v Goteku mam OLED displej + tlacitko navic.


Tak si ma potešil. Sharpa som vytiahol asi po 20 rokoch z garáže, vrátil som sa do detstva a teraz objavujem ´´aktuálne´´ možnosti. Mal som zapojený radič v HDS úprave na FD 1,44MB. Počítač ide, ale disky sú väčšinou nečitateľné. Keďže unikartu asi ťažko zoženiem, zapojenie FD emulátoru je elegantné riešenie. Oprav ma ak som ešte mimo,ale po troche gúglenia som zistil, že sú v podstate 2 možnosti- GOTEK + HxC firmware alebo Lotharek +HxC fw. Vyhovuje viac GOTEK?
Keďže mám radič upravený na HDS, budem schopný čítať s GOTEKom 1,44MB?
Píše sa niekde na sharp fórach o detailoch zapojenia?
Som vďačný za každé info.

Autor:  fitko [ 13 čer 2018, 23:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Gotek pro Sharpa

danhard píše:
Musíš tam dát ale nejdřív řadič na FD :)

Mám radič upravený na HDS (detaily označenia si po tých rokoch už nepamätám), bude to OK?

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/