OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 21.03.2025, 00:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Testy stability
PříspěvekNapsal: 21.02.2025, 15:41 
Pan Štábní

Has thanked: 405 times
Been thanked: 314 times
Nasi milackove starnou a uz se mi nekolikrat podarilo, ze program po delsi dobe nejak havaroval a nemyslim si, ze to bylo jeho vinou. Spise bych videl chybu nekde v hw. Treba jsem pustil demo od fuxoft, napr. jeho "SOUND TRACK 3" a po chvili normalniho fungovani jsem si vsimnul, ze spodni radek, ktery vodorovne roluje je 'rozsypany'. Upozornuji, ze to urcite nejde nasimulovat v emulatoru, tam vse funguje dobre. Kdyz jsem pustil tenhle program na jinem hw, tak fungoval docela dlouho dobre. Zjistil jsem, ze tenhle problem souvisi s opakovanym rychlym ctenim v VRAM a jeho opetovnym zapisem, ktery navic probiha v nekolika grafickych rovinach. Pak staci jedno chybne cteni (nebo zapis) a data se poskodi. Neco podobneho se mi deje i na fyzickem ramdisku, ktery pri opakovanem cteni/zapisu/cteni obcas nejaky byte poskodi.
Tak bych rad otevrel nove tema a mel bych dva dotazy, nebo spise prosby:
1) Mate s tim nekdo nejakou zkusenost, popripade vedel by jste o nejakem programu, ktery by pocitac poradne zatizil a pomohl odhalit slabe mist(o/a), kde se vlivem starnuti zacinaji projevovat nejake problemy? A jen k tomu dodam, ze bych u toho vynechal problemy souvisejici se starnutim kondenzatorum ve zdrojich atp.
2) Napsal by nekdo (nebo pomohl napsat) program, ktery by testoval pocitac (neco jako burning test). Zajimalo by me, na co se zamerit, kde ma pocitac sve limity, na ktere zacne vlivem starnuti 'narazet'.

Tohle taky docela souvisi s ruznym hw, ktery rozsiruje moznosti pocitace, ktery nemusi byt uplne dobre navrzeny a pripadny posun jeho parametru nebo kombinace s rusenim na sbernici atp. po delsi dobe vede k nestabilite nebo k padum programu.
Mate nejaky napad, myslenku nebo zkusenost s timhle fenomenem?

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr, SAPI+

Předmět příspěvku: Re: Testy stability
PříspěvekNapsal: 25.02.2025, 00:02 
Kecálek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 14 times
Mě takto zlobil jeden Sharp, získaný v Táboře asi v roce 2011. Jenže ten mršil podání barev permanentně. A nakonec to bylo jedním vývodem GDG, který byl doslova "na suchu" (vedl, tuším, na jednu z pamětí 4464).

Ellytů je v MZ-800 tak málo (při srovnání s poměry v dnešních "IMB PC"), že bych to na ně příliš nesváděl. Kdyby mě začalo trápit něco podobného (a věděl bych, po jaké době to začíná blbnout), zkusil bych ho empiricky napájet jiným zdrojem a porovnal chování. Antioxidační prevencí je pak rozpojení a zapojení všech konektorů a zacvičení s oběma IO v paticích. A kdo má čas a chuť, může desku vymontovat a pořádně prohlédnout zdola (já takto kvůli pájení GDG revidoval jen jednoho ze svých Sharpů).

PříspěvekNapsal: 25.02.2025, 15:55 
Pan Generální

Has thanked: 38 times
Been thanked: 274 times
Mikes21 píše:
Napsal by nekdo (nebo pomohl napsat) program, ktery by testoval pocitac (neco jako burning test).

Program většinou nepomůže, bo po zhroucení nic nezbyde k bádání. Na takové testy se dělají karty (obdoba logického analyzátoru nebo paměťového osciloskopu) připnuté na sběrnici, které hlídají co se děje. Něco jako černá skřínka, která dokola zaznamenává a při havárii je tam posledních 5 minut záznamu.

PříspěvekNapsal: 25.02.2025, 15:59 
Pan Štábní

Has thanked: 405 times
Been thanked: 314 times
To s temi barvami se mi projevovalo taky a nakonec jsem nasel jeden 'studenak' v modulatoru.
Zarezle vyvody moc neberu jako starnuti. Mam jednoho Sharpa, ktery byl utopeny pri povodnich. Docela brutalne jsem ho strikal vapkou a po dukladnem vysuseni fungoval. Jen klavesnice blbnula, ale nevim, jestli uz to nebylo predtim. I tak byl v docela spatnem stavu. A v jednom pripade mam podezreni na nejakou sponu nebo pilinu. Po vykartacovani a vyfoukani kompresorem pak fungoval.

To, co jsem timto vlaknem chtel, je druh zavad, ktere se projevi az po nejake dobe provozu nebo po delsi dobe zacne fungovat normalne. Treba tu mam puvodni zalohovany RD, celkem rychle zapomina data, ale po nekolika hodinach provozu si nejak 'sedne' a pak funguje dobre. Nebo ta mnou vyse zminovana zavada na "SOUND TRACK 3" demu. Dvojka mi nekolikrat i rozsysala obrazovku.
Usmevne je, ze s rozklicovanim GDG se mi podarilo tuhle zavadu 'opravit', ale to urcite neni reseni pro originalni stroje.

Chtel jsem spise diskutovat, jestli by stalo za to zacit psat nejaky program, ktery by pc dlouhodove zatezovalo a pomohlo tak odhalit tento druh chyb. Na LA, ktery by zaznamenaval provoz se taky pracuje ;-) I kdyz tuhle funkci by mohla zastavat unikarta.

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr, SAPI+

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]