OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 04.10.2022, 12:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 09:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 1618
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 605 times
Been thanked: 543 times
Narazil jsem na převodník VGA na HDMI za 150 Kč, nechápu jak může být tak levný, když jinde stojí minimálně 600. https://www.hadex.cz/d334c-konvertor-vg ... llhd1080p/
To je pak na zváženou, zda místo vývoje HDMI výstupu nestačí VGA výstup + převodník. Ale neměl jsem možnost vyzkoušet, možná nemá kvalitní ADC samplování.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 10:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 341 times
Been thanked: 698 times
danhard píše:
Pokud to nejede synchronně, tak musíš mit buffer na celou obrazovku.
K tomuto len mala poznamka: Ak je to mozne, je idealne to urobit tak aby to slo synchronne, t.j. aby bolo casovanie pocitaca zviazane s casovanim HDMI. Pre staticky obraz alebo nejake pomale zmeny na obrazovke (FPS nizsie ako 50) to nie je kriticke, ale pokial clovek pozera na nieco co na pocitaci bezi na 50 FPS a nema synchronne HDMI, tak to vyzera dost otrasne.

Bezne Analog=>HDMI prevodniky co sa daju kupit na trhu, obvykle funguju tak ze maju buffer na celu obrazovku, a bez ohladu na to, ake je casovanie vstupu, na vystupe bezia svojim vlastnym casovanim 50 FPS. Napriklad po pripojeni ZX Spektra, ktory ma vystup realne na cca 48.8 FPS a zobrazeni nejakej plynulej animacie sa stane to, ze obraz kazdych 5 sekund neprijemne trhne. Ten rozdiel 0.2 Hz v casovani sposobi ze HDMI prevodnik musi kazdych 5 sekund opakovanie odvysielat posledne odvysielany frejm (alebo v pripade vyssieho FPS na vstupe musi zase nektore frejmy vynechat), co pokazi animaciu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 10:25 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3293
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Tam šlo o to, aby to bylo synchronně na úrovni televizního řádku, resp. aby jeden tv řádek vygeneroval dva stejné řádky HDMI, samozřejmě obojí 50 FSP
Jediní piha na kráse je, že HDMI výstup pak generuje 624 řádků a nevím jestli je to na to tolerantní.

Je to všechno strašně složitý :cry:
S nostalgií vzpomínám, jak jsem jako kluk spravoval sousedům čb televize a měnil elektronky :lol:

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 16:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Busy jiz drive jsem cetl tvuj prispevek https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=31&t=9465 .

Co se tyce synchronizace tak to nebude trivialni. Napr. originalni Sharp ma krystal presne dle normy. Ale nevysila ten pulsnimek a v kazdem radku ma jedny hodiny navic. Takze cele to netrva ani 1/50 sekundy. Je zde podobny problem jako ma ZX. Nastesti jak u Sharpa tak u ZX snimek trva mene nez 1/20 sekundy a tak pripadny "zpomalovac" by to vyresil. To ale znamena nedelat hodiny z krystalu pocitace ale vlozit tam signal z FPGA a ten umyslne upravovat.

Ohledne bufferu jen na jeden video radek jsem skepticky. Duvod je tento:

Rezim 1920x1080x50Hz ma 1080 zobrazenych radek ale jen dalsich 45 urcenych pro zatemneni a ostatni veci. Jiste vidite ten nepomer s puvodnim Palem. Sharp ma 1136x312x50=17721600 hodin/s ale realny krystal je 17734475 Hz (Nutno rici ze je to jen teoreticka hodnota, po 36 letech to muze by jinde). Takze mame 12875 clocku navic za sekundu. Na snimek je to cca 257,5. Pak se dostavame na presne 50 snimku za sekundu.

Reseni je davat do bufferu data a az kdyz bude vetsina obrazovky naplnena zacit data zobrazovat. Takto VZDY zdroj (source) zajisti data na zobrazovani a pritom je nejnizsi mozna odezva systemu. Ta muze byt jen 15ms, proste pod 20ms. Pak samozrejme staci jen jeden buffer. Vzdy source zapisuje do jine casti pameti nez sink je odebira.

Sink (HDMI) bude posilat zpet impuls kdy je zacatek ramce. Source vypocte kolik hodin ze ma vlozit ve zdrojove casti a tim pripadne zacne primerene zpomalovat zobrazovani.

p.s. Dandarde ja jsem zase jako dite opravoval vanocni lucernicky na stomecek na 220V. Mel jsem trafopajku a cin a rada rodin byla velmi stastna kdyz to opet fungovalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 16:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 341 times
Been thanked: 698 times
suksoft píše:
Busy jiz drive jsem cetl tvuj prispevek https://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=31&t=9465 .
Co se tyce synchronizace tak to nebude trivialni. Napr. originalni Sharp ma krystal presne dle normy. Ale nevysila ten pulsnimek a v kazdem radku ma jedny hodiny navic. Takze cele to netrva ani 1/50 sekundy. Je zde podobny problem jako ma ZX.
To je jasne, ze vela casovych paramtrov signalu z nasich osembitov nie je uplne podla normy.
Otazka je, co by sa stalo, ak by sme generovali HDMI podla zobrazovania na nasich osembitoch. Ci by telky a monitory dokazali "zozrat" digitalny signal ktory by mal 48.8 alebo az 50.2 FPS. Ak ano, dalo by sa cele casovanie HDMI zavesit na krystal v pocitaci a od neho odvodene frekvencie H-sync a V-sync. Alebo aspon ten V-sync, ktory je z hladiska plynulosti obrazu kriticky.

Cisto prakticky, Analog=>HDMI prevodnik ktory mam, dokaze vystup HDMI nastavovat na rozne rozlisenia a tiez dokaze vysielat na 50 a na 60 FPS, a co som skusal, telky vsetko pekne chytaju a bez problemov zobrazuju. 50 FPS animacie (vratane 25 FPS miesania farieb) su sice posahane, ale so statickejsim obrazom nebol najmensi problem. Preto si myslim, ze ak by sme FPS nastavili presne podla pocitaca, ze by mohlo fungovat.

PS: Tiez som ako maly kadeco a aj celkom uspesne opravoval, vratane elektronkovych aj polovodicovych televizii a radii, magnetofonov, kuchynskych spotrebicov, svetielok... V podstate sme doma nemali jedine elektricke zariadenie, ktore by som nerozobral, nepreskumal znutra ako funguje, a zase pekne zmontoval nazad do funkcneho stavu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 18:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Jedno teoreticke reseni problemu:

1920x1080x50p
2640
1125
50
148500000 pocet impulsu (frekvence)

Sharp MZ800
1136
312
50
17721600 pocet impulsu (optimalni frekvence)
toto cislo vynasobim cislem 33,5

594000000
593673600
326400 - rozdil za sekundu
6528 - rozdil za snimek

Takze kdyz by se toto udelalo, tak citac pro HDMI a pro CLK pro Sharp by byl v jedne casove domene a bylo by to vzajemne synchronni. Fungovalo by to tak, ze by jeden takt CKL pro Sharpa byl mel delku 33. Nasledujici 34. Jeste dalsich 20 v kazde radce by bylo delsich (idealne v pravem borderu). A jeste v prvni 288 radku snimku by byl jeden dalsi takt v delce 34. Takto by to presne na impulsy sedelo.

Takze kratsi takt by byl 55,56 ns a delsi 57,24 ns. I na dobrem CRT monitoru by to nemelo byt videt. Stejne by se na to koukalo pres HDMI.

kontrolni vypocet:
177216 33 5848128
177216 34 6025344
6240 1 6240
288 1 288
11880000
594000000

Je asi z toho jasne ze dochazi k zpomaleni krystalu Sharpa o 12775 Hz. Ale soucasne jeden snimek ma trvat 1/50 sekundy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 20:40 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3293
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Co leze na pinu 11 do tv modulátoru ?
Signál SBCR - nosná PALu 4,43 MHz ?

ps. na absolutních frekvencích nezáleží, důlěžité jsou poměry pixlrate/hsync/vsync a pokud to chcete synchronní, tak se zavěšuje vždy přijímač na zdroj signálu.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 20:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Busy píše:
danhard píše:
Pokud to nejede synchronně, tak musíš mit buffer na celou obrazovku.
K tomuto len mala poznamka: Ak je to mozne, je idealne to urobit tak aby to slo synchronne, t.j. aby bolo casovanie pocitaca zviazane s casovanim HDMI. Pre staticky obraz alebo nejake pomale zmeny na obrazovke (FPS nizsie ako 50) to nie je kriticke, ale pokial clovek pozera na nieco co na pocitaci bezi na 50 FPS a nema synchronne HDMI, tak to vyzera dost otrasne.

Bezne Analog=>HDMI prevodniky co sa daju kupit na trhu, obvykle funguju tak ze maju buffer na celu obrazovku, a bez ohladu na to, ake je casovanie vstupu, na vystupe bezia svojim vlastnym casovanim 50 FPS. Napriklad po pripojeni ZX Spektra, ktory ma vystup realne na cca 48.8 FPS a zobrazeni nejakej plynulej animacie sa stane to, ze obraz kazdych 5 sekund neprijemne trhne. Ten rozdiel 0.2 Hz v casovani sposobi ze HDMI prevodnik musi kazdych 5 sekund opakovanie odvysielat posledne odvysielany frejm (alebo v pripade vyssieho FPS na vstupe musi zase nektore frejmy vynechat), co pokazi animaciu.


Nejak se nemuzu dopocitat tech 48.8 FPS.

Mne to vychazi ze u ZX128 se to deje skoro kazdou sekundu. Na ZX48 jednou za 12 sekund. Tech 5 sekund nikde nemam.

Kód:
zx128      17734375   14187500
448   63154,19   14187500   (/5*4)
312      7093750   Hz
50      7,09   MHz
6988800   impulsu   140,97   ns
985205286,34   ns      
985,21   ms      
0,99   s      
50         
50,74   FPS      
0,74   rozdil      
         
zx48         
448   64000      
312         
50      7   MHz
6988800   impulsu   142,86   ns
998400000   ns      
998,4   ms      
1   s      
50         
50,08   FPS      
0,08   rozdil      


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 20:54 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
Co leze na pinu 11 do tv modulátoru ?
Signál SBCR - nosná PALu 4,43 MHz ?

ps. na absolutních frekvencích nezáleží, důlěžité jsou poměry pixlrate/hsync/vsync a pokud to chcete synchronní, tak se zavěšuje vždy přijímač na zdroj signálu.


Ano, SBCR je 4433593,75 Hz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 21:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Busy píše:
To je jasne, ze vela casovych paramtrov signalu z nasich osembitov nie je uplne podla normy.
Otazka je, co by sa stalo, ak by sme generovali HDMI podla zobrazovania na nasich osembitoch. Ci by telky a monitory dokazali "zozrat" digitalny signal ktory by mal 48.8 alebo az 50.2 FPS. Ak ano, dalo by sa cele casovanie HDMI zavesit na krystal v pocitaci a od neho odvodene frekvencie H-sync a V-sync. Alebo aspon ten V-sync, ktory je z hladiska plynulosti obrazu kriticky.

Cisto prakticky, Analog=>HDMI prevodnik ktory mam, dokaze vystup HDMI nastavovat na rozne rozlisenia a tiez dokaze vysielat na 50 a na 60 FPS, a co som skusal, telky vsetko pekne chytaju a bez problemov zobrazuju. 50 FPS animacie (vratane 25 FPS miesania farieb) su sice posahane, ale so statickejsim obrazom nebol najmensi problem. Preto si myslim, ze ak by sme FPS nastavili presne podla pocitaca, ze by mohlo fungovat.


Frekvence 17MHz je strasne mala pro PLL obvod FPGA. Asi by to slo nejak vyresit ale spise bych to videl zkusit treba misto 148.5 MHz umyslne pustit do televize (HDMI) treba 150MHz a sledovat zda to zvladne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 21:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3293
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
To nevím kde vzal 48.8 FPS ?
BOBO 64 (podle ZX48) a televizní karty jsem dělal s pixlrate 7MHz /448 hsync /312 vsync takže 50,08 FPS

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 21:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3293
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
suksoft píše:
Frekvence 17MHz je strasne mala pro PLL obvod FPGA. Asi by to slo nejak vyresit ale spise bych to videl zkusit treba misto 148.5 MHz umyslne pustit do televize (HDMI) treba 150MHz a sledovat zda to zvladne.

Nikoliv, u Spartan 3 je uváděná spodní hranice vstupní frekvence 0,2 MHz.
Samozřejmě na to zavěsíš PLL, které jede v rozsahu PLL, na nějakém "binárním" násobku, třeba 8x, cca 142 MHz.

str.75 https://docs.rs-online.com/11ea/0900766b80ce9c9a.pdf

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 21:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
suksoft píše:
Frekvence 17MHz je strasne mala pro PLL obvod FPGA. Asi by to slo nejak vyresit ale spise bych to videl zkusit treba misto 148.5 MHz umyslne pustit do televize (HDMI) treba 150MHz a sledovat zda to zvladne.

Nikoliv, u Spartan 3 je uváděná spodní hranice vstupní frekvence 0,2 MHz.
Samozřejmě na to zavěsíš PLL, které jede v rozsahu PLL, na nějakém "binárním" násobku, třeba 8x, cca 142 MHz.

str.75 https://docs.rs-online.com/11ea/0900766b80ce9c9a.pdf


Chci to odzkouset na Kintex-7. Phase Frequency Detector (PFD) je 19MHz - kontroloval jsem to i datasheetu. Max VCO PLL muzu dat na 1600 MHz. Ale ono to neni kriticke. Nastesti mam doma pro pripad nouze i 2xPAL a 4xPAL frekvenci (hodne raritni). Nepouziji orignalni krystal ale jiny externi. Stejne ale pro rozjezd pouziji 50MHz a vse vynasobim uvnitr FPGA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 21:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3293
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Mno, 4x PAL je snad ten krystal v MZ800 ?

Já má na vše 64 MHz oscilátor, CPLD to ještě zvládají a FPGA už taky :D

Mám jich krabičku, kdyby jsi potřeboval, velký kovový pozdro do DIL8.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 22:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2498
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
Mno, 4x PAL je snad ten krystal v MZ800 ?

Já má na vše 64 MHz oscilátor, CPLD to ještě zvládají a FPGA už taky :D

Mám jich krabičku, kdyby jsi potřeboval, velký kovový pozdro do DIL8.


Myslel jsem 35468750 Hz a 70937500 Hz.

Pal frekvenci 17.734375 MHz pouzivam ve vyznamu pro MZ800 v nastaveni pro PAL, viz https://www.nobomi.cz/8bit/doc/mz800pal.php . Pro NTSC pouzivam 14.318180 MHz, viz https://www.nobomi.cz/8bit/doc/mz800ntsc.php. Chapu ze pro tebe je dulezity "pal subcarrier frequency". Pro mne to 17.734375 MHz rika, jak siroky je jeden bod na obrazovce.

Jinak diky za nabidku, mozna ji vyuziji.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz